Масаж банками в домашніх умовах

Використання банок для лікування різних недуг застосовувалася ще в Стародавньому Римі. Сьогодні баночний масаж роблять не тільки в салонах, але і в домашніх умовах. За допомогою даної процедури можна позбавитися від целюліту, вилікувати радикуліт і викривлення хребта. Однак перш ніж застосовувати даний вид лікування, потрібно проконсультуватися з лікарем, так як у масажу вакуумними банками є протипоказання.

Що таке баночний масаж

Це лікувальна процедура. Масаж заснований на активному впливу вакууму на тіло, що створюється з допомогою медичної банки, призначеної для масування. У місцях присоски на шкірі посилюється кровообіг в органах і тканинах, покращується лімфообіг, проводиться їх активне живлення. Ефективний вакуумний масаж від целюліту, відтоків, різних запалень. Лікарі відзначають його імунологічне вплив, коли проникає в тканини кров з судин, насичуючи їх клітинами імуноглобулінами, які захищають організм.

Показання та протипоказання

Масаж вакуумними банками дратує епідерміс, кровоносні судини і нервові закінчення, в результаті чого збільшується до тканин приплив поживних речовин і кисню. Крім косметичного ефекту, вакуумна терапія показана для:

  • усунення жирових відкладень на задній поверхні стегон, сідниць і зони «галіфе»;
  • розсмоктування на шкірі рубців і шрамів;
  • омолодження шкіри, розгладження зморшок;
  • комплексного лікування поперекового, грудного, шийного остеохондрозу;
  • усунення болю у м'язах спини;
  • зняття симптомів вегетосудинної дистонії;
  • зміцнення імунітету.

Хоча масажна банку дає безліч позитивних результатів для шкіри, але проведення процедури дозволено не всім. Не можна проводити вакуумні сеанси при наступних станах:

  • велика пігментація шкірного покриву;
  • вагітність;
  • захворювання крові;
  • серцево-легенева недостатність;
  • тромбоз вен;
  • наявність шкірних захворювань, варикозу або родимок в місцях впливу;
  • алергія на використовувані інгредієнти;
  • запальні процеси на шкірі;
  • висока температура тіла;
  • злоякісні новоутворення;
  • туберкульоз;
  • наявність інфекційної патології.

Користь

Правильно проведена техніка баночного масажу позбавляє від хронічних болів у шийному відділі хребта і попереку. Вже після кількох сеансів больові відчуття стають менш вираженими. За допомогою спеціальних масажних банок стимулюється робота внутрішніх органів, лікуються простудні захворювання. Процедура широко використовується в салонах краси. Антицелюлітний масаж банками – найпопулярніший серед жінок, оскільки ефект досягається вже після 5-6 сеансів.

Масажні банки

Перші скляні банки використовувалися виключно для лікування простудних захворювань. Однак їх робив потенційно небезпечними той факт, що вакуум створювався за рахунок вогню. Аналоги, які продають сьогодні, позбавлені від ризику опіку. Сучасні пристосування для баночного впливу на шкіру виконані з різних матеріалів:

  1. Скляні. Банки оснащені гумовою насадкою. Вакуум створюється в процесі натискання на неї. Скло відмінно миється, не вбирає масажні креми косметичні масла.
  2. Силіконові. Оптимальні пристосування для масажу, поєднують помірну ціну і відмінну якість. Застосовувати силіконові вироби можна на всьому тілі.
  3. Гумові. Такі банки використовувати легше всього, але відрізняються вони самим коротким терміном служби. До мінусів відноситься те, що вони погано миються і вбирають запахи.
  4. Латексні. Аналогічні за дією силіконовим банкам. Мають більш високу міцність, тому коштують дорожче.

Підготовка до процедури

Методика баночного впливу на шкіру проводиться в основному в салонах. Починається процедура з підготовки тіла пацієнта. Спеціаліст обробляє банки, перевіряє у клієнта наявність алергії на масло для масажу, потім починає розминати область впливу. Для розігрівання шкіри використовують класичні погладжування, поплескування, розминання. Масаж виконується до тих пір, поки шкіра почервоніє (7-10 хвилин). Потім втирається масло, встановлюються вакуумні банки.

Техніка виконання

Перед тим як виконувати вакуумний масаж в домашніх умовах, слід порадитися з лікарем щодо протипоказань та проблемних зон. Після можна приступати до проведення процедури. Інструкція банкової терапії:

  1. Визначення ділянок. Необхідно заздалегідь запам'ятати місця, на які зроблений вплив.
  2. Підготовка. Треба розпарити шкіру, прийнявши гарячий душ або ванну і розтерти мочалкою до червоності шкіру на проблемній ділянці.
  3. Обробка. Зайву вологу треба видалити рушником, потім накласти на шкіру масажний антицелюлітний крем або масло.
  4. Накладання. Банку слід стиснути і накласти на потрібну ділянку. Потрібно простежити, щоб шкіра втягнулася на 1-3 див.
  5. Масування. Виконуються кругові та прямі руху банкою на зоні впливу (кожна зона по 10 хвилин). Якщо виріб відпадає, треба додати трохи масажного масла.
  6. Завершення. По закінченні процедури банку акуратно видаляється, а місце дії масажується ще хвилин 5, після чого серветкою прибираються залишки масла. Потім на шкіру слід нанести живильний або антицелюлітний крем, обернутися харчовою плівкою, лягти під ковдру і відпочити 15 хвилин.

Баночний масаж стегон

Перше, що треба зробити – розбити на зони м'язи стегна. На внутрішній поверхні не рекомендується робити ніяких дій, адже там розташовуються лімфатичні вузли, експерименти над якими призводять до плачевних результатів. Перераховані вище маніпуляції проводяться на зовнішній бічній і передній частині поверхні стегна. Після впливу вакууму бажано додати антицелюлітні обгортання, оскільки жирові тканини стегон – улюблене місце для целюліту.

Масаж спини

Проведення вакуумного масажу спини є відмінним лікуванням та ефективною профілактикою остеохондрозу хребта. Самомасаж зробити не вийде, тому краще для цих цілей запросити фахівця. Ефективність процедури залежить від правильності виконання. Масаж банками на спині покращує кровообіг, усуває больовий синдром у зоні хребта, допомагає при відновленні дисфункції опорно-рухового апарату. Тривалість процедури повинен встановити лікар. Як правило, сеанс масажу проходить від 5 до 30 хвилин.

Схема руху банок

Застосування спеціальних антицелюлітних банок в хаотичному напрямку не допоможе позбутися від проблеми. Щоб отримати очікуваний результат, необхідно діяти за схемою:

  • масажувати ноги вертикальними лініями від коліна вниз;
  • сідниці спочатку обробляються круговими рухами, потім вертикальними;
  • живіт масажується в круговому напрямку за годинниковою стрілкою, потім від пупка до правому й лівому боці;
  • масаж рук проводиться вгору від кистей прямими рухами.

Поява синців

Коли прибираються проблеми вакуумним методом впливу, у багатьох пацієнтів спостерігаються великі, а іноді і вельми болючі синці. Це вважається нормальним тільки у випадку, якщо у людини занадто близько до поверхні шкіри розташовані капіляри і кровоносні судини. Частіше в освіті синців винна низька кваліфікація масажиста. Якщо у людини нечувствительная шкіра, але після проведення сеансів спостерігаються синці – краще до даного фахівця більше не звертатися.

Правила проведення

Щоб вакуумний масаж приніс користь, а не шкоду здоров'ю, необхідно слідувати певним правилам:

  1. Читати опис. Після придбання банок треба обов'язково вивчити інструкцію їх застосування.
  2. Розігріти шкіру. Не можна ставити банки на непідготовлені шкірні покриви. Спочатку треба розігріти область застосування ручним масажем.
  3. Заборонена зона. Заборонено робити вакуумний масаж області нирок, серця, молочних залоз (у жінок), безпосередньо на хребті.

Особливості

Вакуумний масаж не повинен викликати болісних відчуттів. Сеанс проводиться виключно в комфортних умовах. Температура повітря в кімнаті чи іншому приміщенні, де проводиться масаж, повинна бути 25 градусів, а вологість – близько 65%. Слід знати, що проводити дану процедуру дітям до півроку заборонено. У малюків старшого віку часто присутня кашель, бронхіт та інші патології дихальної системи, які легко вилікувати банками, але довіряти дитину потрібно тільки фахівцеві.

Відео

Баночний масаж

Відгуки

Тетяна, 37 роківРобила масаж банками від целюліту в домашніх умовах. Вчилася самостійно за курсом відео в інтернеті. Після 5 сеансів дива не сталося – апельсинова кірка на стегнах як була, так і залишилася. Звичайний класичний масаж теж мало допоміг, тому можуть стверджувати, що ефективних методів від целюліту не існує.
Андрій, 35 роківДовгий час лікував спину відновлювальним китайським масажем, але подруга потягнула на сеанс баночного масажу. Мені дуже сподобався результат відразу ж після першої процедури. Больові відчуття не турбували мене 3 дні, хоча раніше сеансу вистачало тільки на добу. По всій видимості, банками краще поліпшується кровообіг,ніж руками.
Анастасія, 19 роківЛікувала целюліт медовим масажем, різноманітними обгортаннями, навіть строгою дієтою без жирів, але допомагало на короткий час. Потім я зрозуміла, що щоб добитися стійкого результату, треба докорінно змінити спосіб життя. Правильне харчування, регулярні заняття спортом і періодичний вакуумний масаж приберуть проблему назавжди.
Ольга, 33 рокиУ сина сколіоз. Лікар порадила пройти курс баночного масажу спини. Сеанси допомагають подовження м'язів зв'язок хребта, надають загальнотонізуючий ефект. Крім цього, поліпшується живлення тканин, що сприяє посиленому руху лімфовідтоку в уражених зонах. Курс дійсно допоміг – це помітно по фото до і після процедури.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!