Перловка - користь і шкоду для схуднення, дієта та дієтичні страви з крупи з рецептами

У рейтингу круп, ефективно знижують вагу, лідирує перловка. Цей корисний в усіх відношеннях злак швидко насичує, тому не дає переїдати. Це дозволяє широко використовувати його під час дієти. Дуже відомим злаком є перловка – користь і шкоду для схуднення буде залежати від якості і кількості з'їденого, має багато корисних властивостей для людського організму. З цієї причини перлову кашу включають в раціон при багатьох захворюваннях.

Що таке перловка

Перш ніж міркувати, чи є перловку при схудненні, треба розібратися, що це за крупа, і яка її користь. Вперше про неї згадувалося в Біблії, кашу, вироблену з ячменю, вживали на сніданок царські персони, вона була постійно і в солдатському меню. На Русі перлами називали перли, а перлова крупа отримала таку назву із-за свого багатого хімічного складу. Зерна перловки – білі, іноді з жовтуватим відтінком овальної форми.

З чого роблять перловку

Ячмінь – це найперша, як вважають вчені, одомашнена культура. Це холодоустойчивое рослина, яка росте навіть у районах крайньої півночі, є тим, з чого роблять перловку. Крупа виготовляється шляхом очищення зерна ячменю, яке потім полірують і шліфують. З одного і того ж зернятка отримують кілька варіантів: голландку, перловку, ячку, що залежить від ступеня його обробки. Перлова крупа піддається мінімальній шліфуванні, тому зберігає максимум корисних речовин.

Склад перловки

Ефективна перлова крупа для схуднення та збереження молодості тому, що багата амінокислотами, приміром, лізином. Ця речовина бере участь у виробництві колагену, сприяє збереженню пружності і гладкості шкіри. Набору вітамінів, що містяться в складі перловки, може позаздрити будь-яка інша крупа: А, В, Е, РР, D. За кількістю клітковини вона перевершує навіть пшеничну кашу. Перлова крупа багата такими мікроелементами:

  • кальцій;
  • залізо;
  • калій;
  • фосфор;
  • бром;
  • хром;
  • йод;
  • стронцій;
  • кобальт;
  • молібден;
  • марганець;
  • цинк;
  • мідь.

Харчова цінність перловки

Оскільки перлова крупа має багатий склад, то і харчова цінність її велика. Перловка при дієті для схуднення насичує організм необхідними мікро - і макроелементами. Не кожна крупа володіє такою користю. Піддаючись тепловій обробці, харчова цінність перловки тільки зростає. У 100 грамах готової каші знаходиться:

  • клітковина – 15,5 г;
  • калій – 279 мг;
  • натрій – 9 мг;
  • вуглеводи – 77,33 г;
  • білки – 9,86 г;
  • жири – 1,15 м;
  • цукор – 0,8 г;
  • поліненасичені жири – 0,557 г;
  • мононенасичені жири – 0,148 г;
  • насичені жири – 0,243 р.

Калорійність перловки

Дієтологи стверджують, що кращого продукту для зниження ваги придумати складно. Перловка при схудненні забезпечує організм енергією, покращує обмін речовин, перешкоджає відкладенню підшкірного жиру. Калорійність перловки у сухому вигляді становить 315 калорій на 100 грам. Сама дієтична каша – це зварена на воді – 109 ккал/100 р. Якщо варити її з гарбузом, то калорійність знизиться до 63 ккал/100 г Енергетична цінність страви, приготованої з молоком, буде становити 156 ккал/100 р.

Чим корисна перловка

Кожен мінерал і вітамін відповідає за виконання своєї функції. Вітамін А, присутній в перловій каші, сприяє підвищенню імунітету, зберігає зір, зміцнює нігтьову пластину. Вітамін забезпечує нормальну роботу нервової системи, робить волосся здоровими. На цьому корисні властивості перловки не закінчуються. «Перлинна» крупа містить цінний компонент – гордецін, який володіє потужним антибактеріальною і протигрибковою дією.

Знайома перловка – користь і шкоду для схуднення будуть розглянуті нижче – своїм абсорбуючим властивістю. Вона виводить токсини, забезпечує хорошу роботу шлунково-кишкового тракту. Крім цих, крупа володіє і іншими лікувальними властивостями:

  • обволікаючим;
  • антрацитным;
  • жарознижуючу;
  • противірусним;
  • спазмолітичну;
  • пом'якшувальною.

Для жінок

Регулярне вживання перлової (ячмінної) каші призводить до загальному омолоджуванню організму. Лізин і вітамін Е уповільнюють старіння, а шкіра виглядає сяючою. Селен сприяє профілактиці онкологічних захворювань молочних залоз. Користь перловки для жінок величезна. При побудові правильного раціону харчування, щоб не завдати шкоди жіночому організму, перлова каша очистить кишечник від шкідливих речовин, кровоносні судини від холестерину, підвищить в крові рівень гемоглобіну.

Для чоловіків

Якщо вірити відгукам сильної половини людства, то регулярне вживання перлової каші підсилює чоловічу силу, допомагає продовжувати статевий акт. Велика користь перловки для чоловіків – тривале відчуття ситості після вживання. Особливо це важливо для ділових людей, у яких немає часу на перекуси, обіди або вечері. Крім цього, в результаті вживання перловки знижується цукор у крові, що корисно для діабетиків, а також збільшується стійкість організму до простудних і інфекційних захворювань.

Користь перлової каші

Вкрай важливо включати перловку в дитяче меню, починаючи з 2-3 років. Користь перлової каші для дитячого організму полягає в підтримці імунітету, викорінення простудних і вірусних захворювань. Крупа дає зростаючому організму всі потрібні для розвитку компоненти. Завдяки високому вмісту фосфору, у дитини активізується мозкова діяльність, що допомагає йому швидше засвоювати навчальний матеріал.

Перловка для схуднення

Як прибрати зайві кіло, не відчуваючи почуття голоду? Перлова каша для схуднення – найоптимальніший варіант. Правильно приготовлена крупа допомагає йти кілограмів, при цьому людина не відчуває голодні спазми в шлунку. До того ж неперероблені злак – це найкраще сечогінний, здатне прибрати зайву воду і набряклість. Вживаючи перловку для схуднення, перший результат вже можна помітити через тиждень.

Не буде шкоди, якщо на першому етапі корекції ваги з'їдати кашу у великій кількості, адже вона не калорійна. Це допоможе кишечнику швидше позбутися від шкідливих речовин. На другому етапі схуднення з «перлової» крупою відбувається спалювання жирів, тому у великій кількості кашу їсти не рекомендується. Вистачає однієї тарілки, щоб почуття голоду не з'являлося протягом кількох годин.

Чи можна схуднути на перловке

Дієтологи відносяться до ячменю по-різному. Прихильники перлової дієти відзначають відмінну очищувальну здатність і посилення метаболізму, що допомагає швидко привести фігуру в норму. Противники харчування кашами з ячменю радять враховувати шкоду й протипоказання, особливо вагітним жінкам. Так чи можна схуднути на перловке? Так, якщо готувати подрібнений ячмінь, вживаючи його з низькокалорійними продуктами: рибою, нежирним м'ясом, овочами, сухофруктами. Таке багатокомпонентне харчування не принесе шкоди організму і не дасть погладшати після виходу з дієтичного режиму.

Як схуднути на перловке

Крупа відмінно підходить для зниження ваги, тому передбачено кілька варіантів дієтичного меню. Однак думаючи про те, як схуднути на перловке, не можна забувати про загальні рекомендації: випивати багато води (до 2 літрів/добу), не сидіти довго на монодієти, дотримуватися дієтичне харчування і після виходу з неї, щоб не набрати вагу знову. Сама жорстка, але ефективна – 5-денна дієта на злаку. Протягом цих днів можна їсти кашу в необмеженій кількості, але варити її потрібно без солі і спецій. На ніч допускається склянка кефіру, а протягом дня – зелений чай і відвар шипшини.

Перлова дієта

У семиденнім варіанті дієта на перловке передбачає додавання до ранкової каші чорносливу і яблук. На обід зварена крупа ідеально поєднується з відвареної рибою і овочевим салатом, а до вечері можна додати склянку кефіру і/або трохи нежирного сиру. Тижнева дієта допускає до основного раціону невелику кількість спецій (не солі!): чорного і червоного перцю, каррі, кориці та ін. Можна додати трохи фруктів з малим вмістом цукру: зелених яблук, абрикосів, журавлини, папайї. Під час дієти важливо правильно приготувати кашу. Рецепт:

  1. Залийте літром води 200 г крупи. Залиште на 12 годин, щоб зерна набубнявіли.
  2. Після закінчення часу додайте ще три склянки води. Варіть півгодини на малому вогні.
  3. Після цього зніміть каструлю з вогню, накрийте рушником. Залиште в теплі ще на 15 хвилин. З склянки крупи виходить близько кілограма каші.

Розвантажувальний день на перловке

Одноденна дієта називається розвантажувальним днем не через ефективного схуднення, а з-за того, що допомагає організму відпочити від надлишку їжі, звільняючи його від токсинів і шлаків. Суть її полягає у вживанні перлової каші в необмеженій кількості малими порціями. Обов'язково потрібно дотримуватися питний режим, оскільки зерна ячменю виводять багато рідини. Розвантажувальний день на перловке не тільки знизить вагу й оздоровить, але і заощадить сімейний бюджет. Цей вид розвантаження ефективний, економний і доступний усім без винятку.

Шкода перловки

Кашу з ячменю не рекомендується їсти людям з підвищеною кислотністю шлунка. Обумовлено це високим вмістом глютену, який провокує розвиток хронічних захворювань органів ШКТ. Із-за тривалої засвоюваності небажано давати ячмінну крупу дітям до 3 років (новонароджених від неї сильно пучить) і жінкам під час вагітності. Шкода перловка може завдати людям, схильним до алергічних проявів, оскільки деякі компоненти злаку можуть викликати алергію. При великій кількості каша нерідко викликає підвищене газоутворення.

Відео: користь перловки для схуднення

Корисні властивості перловки для схуднення Дієта, рецепт

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!