Як зменшити апетит

Дієтологи вважають, що зберегти гарну фігуру можливо без допомоги спеціальних строгих дієт. Головною вимогою є контроль свого раціону і відмова від переїдання. Якщо вам важко відмовитися від солодощів, випічки або жирної їжі, варто скористатися перевіреними методами придушення почуття голоду. Як можна знизити апетит? Дотримуючись наведених нижче правил, ви зможете привчити організм до здорового, помірного харчування і навіть схуднути.

Ефективні способи знизити апетит в домашніх умовах

  1. Дотримуйтесь режим харчування. 80% добової кількості споживаної їжі повинні припадати на сніданок і обід, залишок (20%) – на вечерю. Якщо їсти кожних пару годин невеликими порціями, організм не буде встигати зголодніти, тому необхідність в перекуси відпаде.
  2. Вживайте легку їжу, яка притуплює голод. Вранці краще їсти багаті складними вуглеводами і клітковиною каші, які дозволяють довго відчувати себе ситим. Деякі фахівці для зниження апетиту радять з'їсти перед основним прийомом їжі трохи гіркого шоколаду. Швидкі вуглеводи відразу ж насичують організм, тому за обідом/вечерею ви скушаете меншу кількість їжі.
  3. Займайтеся спортом. Навіть легкі, десятихвилинні фізичні навантаження допомагають зняти нервову напругу і супутнє йому почуття голоду. Регулярний спорт знизить апетит.
  4. Пийте достатню кількість води. Як швидко знизити апетит? За півгодини до прийому їжі пийте склянку води кімнатної температури. Рідина наповнить шлунок, що скоротить обсяг вживаних порцій. Іноді, коли виникає почуття голоду, організм насправді сигналізує про жагу, але мозок неправильно інтерпретує цю інформацію. Крім звичайної води, знизити апетит може чашка несолодкого чаю. Налаштуйтеся позитивно. Підвищення апетиту сприяє стрес, тому чим більше ви нервуєте і турбуєтеся, тим частіше відчуваєте голод. Щоб знизити апетит, зберігайте спокій, мислите оптимістично. У стресових ситуаціях допомагає заспокоїтися заняття улюбленою справою, прогулянка, прослуховування улюбленої музики.
  5. Забезпечте себе здоровим сном. Необхідно лягати спати до 11 вечора, оскільки до півночі в організмі починають вироблятися гормони, які сприяють втраті зайвої ваги. Не высыпающийся людина часто відчуває голод і їсть частіше, ніж потрібно. Підвищуючи апетит, організм компенсує неодержану норму енергії під час сну.

Як зменшити апетит за допомогою народних засобів

Нетрадиційна медицина пропонує безліч способів придушення почуття голоду. Великим плюсом народних методів є сприятлива дія описаних засобів на організм. Головним чином це відноситься до притупляющим голод трав, яких є дуже багато. Крім того, ефективними будуть ефірні масла і різні чаї. Чим знизити апетит? Розглянемо найбільш дієві рецепти.

Чаї

  • Чай з кукурудзяними приймочками. Закип'ятіть 500 мл води, додайте в неї 4 очищених від лушпиння рильця, залиште на добу в прохолодному приміщенні. Потім чай варто відцідити і приймати по 1 ст. л. за півгодини до їжі тричі на день. Напій містить активні органічні речовини, що використовуються для зниження апетиту навіть у традиційній медицині.
  • Відвар петрушки. У склянці окропу прокип'ятіть 2 ч. л. зелені. Коли рослина проваритися на повільному вогні протягом 15 хвилин, охолодіть і процідіть відвар. Розділіть рідина навпіл, прийміть вранці і ввечері. Для зниження апетиту курс продовжуйте протягом 2 тижнів.

Трави і настої з них

  • Кропив'яний настій. Залийте 1 ст. л. трави 250 мл окропу, залишивши настоятися 15-20 хвилин. Після процідіть рідину і приймайте для придушення голоду тричі на добу по 1 ст. л. Відвар не тільки допомагає знизити апетит, але також корисний для травного процесу.
  • Настій шавлії. Залийте склянкою окропу 1 ст. л. трави. Коли відвар для зниження почуття голоду настоїться (вистачить 15-20 хвилин), остудіть його і регулярно приймайте перед їжею по 2 ст. л.

Ефірні олії

Задоволення людина отримує в більшій мірі не від смакових відчуттів, а від запаху їжі. Аромати здатні як збудити апетит, так і призвести до його зменшення. Завдяки тому, що деякі запахи знижують вироблення шлункового соку, ми можемо контролювати почуття голоду, коли в цьому є необхідність. За допомогою ефірних олій можна впливати на ту ділянку мозку, який відповідає за ситість. Ці сигнали він інтерпретує як команди до завершення прийому їжі. Список ароматів, які знижують апетит, виглядає так:

  • цитрусові;
  • кмин;
  • імбир;
  • кориця;
  • майоран;
  • гвоздика;
  • мигдаль;
  • селера.

Препарати і таблетки, що знижують апетит

Існують спеціальні препарати, БАД та комплекси вітамінів, які сприяють зниженню апетиту. Однак практично всі таблетки даної групи мають серйозний список побічних ефектів. Препарати для зниження апетиту можуть привести до гіпертонії, нервових/психічних розладів внаслідок пригнічення зони головного мозку, що відповідає за відчуття голоду. Якщо ви все ж зважилися випробувати на собі ліки, що знижують апетит, краще звернути увагу на такі:

  • «Диетрин». Засіб сприяє придушення апетиту і допомагає скинути невелику кількість зайвої ваги. До побічних ефектів даного препарату відносять аритмію, утруднене дихання. Умовою прийому таблеток «Диетрин» є повна відмова від кави, оскільки високий рівень кофеїну в організмі може призвести до серцевого нападу.
  • «Евалар». Знижує апетит, за рахунок чого відбувається природне схуднення. Чай дозволено пити 2-4 рази в день, коли людина починає відчувати голод. Протипоказано засіб для придушення голоду вагітним і годуючим жінкам.
  • «Цитримакс». Допомагає налагодити роботу обмінної системи, чинить проносну і жовчогінну дію. Дієтологи рекомендують приймати добавку для зниження голоду людям, що страждають ожирінням і для боротьби з целюлітом. Приймати БАД варто двічі в день по 1 таблетці.

Дізнайтеся, які пігулки для зниження апетиту найбільш ефективні.

Які продукти зменшують апетит

Фахівці для зниження апетиту радять збільшити в раціоні кількість певних продуктів і виключити ті, які стимулюють почуття голоду. Так ви використаєте оптимальне для нормальної роботи організму кількість калорій, не виходячи за рамки норми. Відмовитися коштує від будь-яких тварин жирів: молока, вершків, сала, вершкового масла. Зведіть до мінімуму вживання випічки і солодощів (тістечок, печива, цукерок), інакше знизити апетит вам не допоможуть навіть сильнодіючі препарати. Корисними ж продуктами будуть:

  • фрукти, ягоди (яблука, апельсини, полуниця, груші);
  • нежирний кефір;
  • легкі супи;
  • пісні м'ясні страви;
  • морепродукти, риба;
  • свіжі овочі особливо червоного і зеленого кольору (мають малу калорійність, але чудово насичують);
  • приправи.

Як можна зменшити апетит ввечері

Щоб знизити відчуття голоду ввечері, рекомендується після вечері випити чашку трав'яного/несолодкого зеленого чаю або з'їсти пару яблук. Це не тільки продовжить відчуття ситості, але і полегшить процес перетравлення їжі. Речовини, що містяться в зеленому чаї, знижують рівень холестерину в крові. Виключіть вживання на вечерю сильно приправленою їжі – вона ще більше стимулює апетит. На ніч можете випити склянку теплого молока, сприятливо впливає на травлення.

Як знизити апетит під час вагітності

Оптимальним рішенням для вагітних жінок, які не хочуть набирати вагу, є режим харчування з малим вмістом жирів. Для зниження почуття голоду, слід звести до мінімуму споживання солодощів і випічки. Замініть звичні продукти менш жирними, готуйте рибу і м'ясо в пароварці або духовці, але не на сковороді. Нормою споживання жирів для вагітних є до 50 г на добу. Щоб знизити апетит їжте дрібно, невеликими порціями і з малими інтервалами.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!