Що входить до УЗД черевної порожнини

Після винаходу діагностики за допомогою ультразвукового апарату медикам відкрилися багато нерозгадані таємниці організму людини. Лікарі стали бачити внутрішні органи, їх стан і запальні процеси, тому це дослідження саме зараз використовується для постановки безпомилкових діагнозів. Так досліджують всі заочеревинний простір, кишечник, репродуктивну систему у жінок, простати у чоловіків. Якщо ультразвук проводити планово, то висока ймовірність запобігання будь-якої хвороби на ранній стадії.

Показання до призначення УЗД черевної порожнини

УЗД не є болючою процедурою, тому пацієнти завжди легко погоджуються на її проведення. Ультразвук дозволяє з високою точністю визначити форму, структуру, розміри і локалізацію черевних органів, проток і судин. Показаннями до призначення лікарем ультразвукового дослідження є наступні симптоми:

  1. Тяжкість в правому підребер'ї.

  2. Гіркота у роті.
  3. Біль у животі будь-якого характеру.
  4. Тягнучі або розпираючий болі після їжі.
  5. Підвищений газоутворення в шлунку або кишечнику.
  6. Травми черевних органів.
  7. Оцінка запальних поразок сечостатевої системи.
  8. Пошук первинних пухлин і метастаз.
  9. Вагітність.
  10. Клінічні симптоми (жовтяниця, кров у сечі та інші).

Які органи перевіряють при УЗД черевної порожнини

Черевна порожнина обмежена зверху діафрагмою, ззаду – хребтовим стовпом, клітковиною, м'язами спини. Внутрішня поверхня живота покрита очеревиною (тонкою оболонкою з нервовими закінченнями). До досліджуваним ультразвуком черевний органів належать:

  1. Повністю покриті очеревиною: шлунок, підшлункова залоза, жовчний міхур, селезінка, печінка.

  2. Частково покриті очеревиною: товстий і тонкий кишечник, дванадцятипала кишка.
  3. Заочеревинний простір: нижня порожниста вена та її притоки, черевна аорта та її гілки, сечоводи, наднирники, нирки.
  4. Предбрюшинное простір: сечовий міхур, матка, передміхурова залоза.

Як підготуватися до ультразвукового дослідження

Ультразвук черевної порожнини – це процедура, до якої слід підготуватися заздалегідь, щоб отримати точні результати досліджень. Наприклад, якщо жінка напередодні обстеження вживала продукти, що викликали метеоризм, то після проведення УЗД цей факт викличе труднощі при візуалізації селезінки, підшлункової залози, печінки або жовчовивідної структури. Або якщо пацієнт приймає ліки, то треба відмовитися від них або попередити про це фахівця, який буде проводити ультразвукове дослідження.

Особливо потрібно ставитися серйозно до діагностики малого тазу: перш, ніж проходити УЗД, треба провести очищення кишечника, а за кілька днів почати пити трави та препарати, які покращують травлення, зменшують газоутворення: чай з меліси, м'яти, ромашки, імбиру. Якщо дослідження необхідно провести дитині, бажано теж посадити його на дієту напередодні УЗД. За пару днів до призначеної дати дайте йому ферменти (фестал, активоване вугілля), щоб уникнути метеоризму під час ультразвукового огляду.

За скільки днів треба починати дієту

Пацієнти завжди цікавляться, чи можна їсти перед УЗД черевної порожнини? Так, але лікарі попереджають, що протягом трьох днів до процедури потрібно дотримуватися особливої дієти збалансованого харчування. Їсти бажано кожні три-чотири години, а прийомів їжі повинно бути не менше 4-х. Рекомендується вживання нежирного сиру, м'яса, риби. У щоденному раціоні обов'язково повинні бути присутніми зернові каші: гречка, вівсянка, ячмінна. Гармонійно доповнить дієту 1 варене яйце в день.

Що не можна їсти перед дослідженням

Напередодні УЗД дієту призначають, щоб ув'язнення досліджень були коректними, адже ультразвукові хвилі не зможуть пройти через повітря, що знаходиться в шлунку. До проходження процедури слід уникати будь-яких продуктів, які сприяють газоутворенню: молочних і кисломолочних, здоби, сирих овочів, солодощів, газованих напоїв. Також треба відмовитися від занадто солоної, гострої і жирної їжі, а безпосередньо перед процедурою – від алкоголю, куріння, жуйки, льодяників, щоб не спровокувати спазми шлунка.

За скільки можна їсти в день проведення УЗД

Чим чистіше організм в день проведення УЗД, тим точніше буде розшифровка діагнозу, і, як наслідок, ефективніше лікування, швидше одужання. Короткострокова дієта перед УЗД черевної порожнини допоможе поліпшити стан усього організму, що важливо як для чоловіків, так і для жінок. За добу до процедури потрібно повечеряти не пізніше 19 годин, а в день проведення УЗД їсти нічого не можна.

Чи потрібно пити перед УЗД черевної порожнини

Під час дієти за 2-3 дні до проведення ультразвуку лікарі рекомендують пити трав'яні настої, неміцний чай або не газовану воду, але не більше 1,5 літрів на добу. В день проведення УЗД пити нічого не можна. Не рекомендується пити і кілька годин до процедури, щоб травна система була повністю порожня. Але це не створює багато незручностей пацієнтам, так як більшість лікарів призначають УЗД з ранку, а після досліджень дозволяється пити і їсти стільки, скільки захочеться.

Якщо планується УЗД нирок або сечового міхура, то підготовка до процедури включає використання води для акустичного вікна, тому пацієнту призначають випити багато рідини. Але треба врахувати, що пити потрібно не газовані напої повільно, не захоплюючи багато повітря, щоб під час обстеження, він не утворив у шлунку простір, який не дозволить апарату правильно вважати інформацію.

Як проходить і що дає УЗД черевної порожнини

Алгоритм проведення ультразвукового дослідження наступний: пацієнт в кабінеті діагностики роздягається, оголює черевну порожнину, лягає на кушетку, яка розташована поруч з апаратом. Іноді під час діагностики людині потрібно лежати на боці або животі, коли проглядаються надниркові залози і нирки, адже вони краще візуалізуються з декількох ракурсів.

Потім лікар наносить на голівку датчика і шкірні покриви пацієнта проводить спеціальний гель, що виключає відображення ультразвукових хвиль від поверхні тіла. Під час процедури лікар дає команди, що стосуються глибини дихання, за допомогою датчика сканує органи черевної порожнини. Ультразвуковий сигнал йде від датчика до досліджуваного органу, і, відбиваючись, повертається на монітор, де фахівець фіксує його. Триває процедура залежно від діагностованих органів, від 5 до 60 хвилин.

В перші миті після нанесення гелю пацієнт може відчувати холод в області обстеження, відчувати від датчика легке тиск. Більше ніяких неприємних відчуттів ультразвукове дослідження не приносить. Але якщо УЗД проводиться з метою визначення внутрішніх пошкоджень, то пацієнт може відчувати легку біль, коли лікар буде проводити по тілу датчиком. Самі ультразвукові хвилі ніяк не відчуваються і не чути.

Діагностична цінність ультразвуку черевної порожнини дуже висока, це дослідження детально вивчає більшість життєво важливих органів людини. Сучасні ультразвукові апарати виявлять самі незначні зміни в організмі, оцінять швидкість розвитку будь-якого захворювання, дозволять лікарю поставити точний діагноз. Основні параметри досліджень включають:

  • розміри і розташування органів черевної порожнини;

  • наявність і структуру додаткових утворень;
  • порушення, деформацію органів;
  • хронічні захворювання.

Розшифровка ультразвуку покаже будь-які відхилення від норми, що дозволить вчасно почати лікування і уникнути неприємних наслідків. УЗД черевної порожнини стовідсотково визначає захворювання наступного характеру:

  • розрив жовчного міхура;

  • цироз печінки;
  • всі запальні процеси;
  • наявність каменів;
  • тканинні ушкодження;
  • стан придатків і матки у жінок;
  • скупчення незв'язаної рідини;
  • пухлини передміхурової залози у чоловіків.

Відео

Вплинути на результати ультразвукового дослідження може наявність у кишечнику або шлунку контрастних речовин. Апарат може спотворити результати, якщо у пацієнта під час процедури відсутня нерухомість або в область сканування потрапила пов'язка або відкрита рана. Крайній ступінь ожиріння теж впливає на точність результатів.

Якщо ви йдете на процедуру, вам необхідно взяти з собою одноразову пелюшку, яку продають у будь-якій аптеці, серветки, щоб прибрати з себе залишки гелю після дослідження, в також бахіли, щоб не роззуватися у лікаря. Хоча в приватній клініці, як правило, всі ці речі надаються. Подивіться нижче відео, в якому фахівець більш докладно розповість, яка підготовка потрібна для УЗД черевних органів.

УЗД черевної порожнини підготовка?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!