Коли можна займатися спортом після кесаревого розтину

Багато жінок після пологів хочуть повернути свою прекрасну фігуру, концентруючись на дієтах, практики і методики по швидкому схудненню, прагнучи швидше досягти результату. Дуже важливо в цей період приділити особливу увагу своєму здоров'ю, особливо якщо ви не знаєте, коли можна займатися спортом після кесаревого розтину.

Через скільки після кесарів можна займатися спортом

Заняття спортом після кесаревого розтину обговорюється окремо з вашим акушером-гінекологом. Відносно безпечним називають період після 6 місяців. Якщо організм міцний, без серйозних патологій і з хорошою імунною системою, то шви затягуються після 70 днів. Оскільки ці дані індивідуальні, перед тим як займатися спортом, лікар перевірить стан шва і візьме аналізи.

Прес після кесаревого розтину

Качати прес після кесаревого розтину в перші пару місяців суворо заборонено. Інакше ризикуєте викликати розбіжність м'язів після операції, які знаходяться не тільки на животі, але і на самій матці. Тому дбайливо треба ставитися до майже будь тренувань і прислухатися до свого організму, займаючись спортом. Якщо вправа буде заподіювати найменший дискомфорт, відразу відмовтеся від нього. Коли можна качати прес після кесаревого розтину, скаже точно тільки лікар, на основі аналізів і огляду.

Поки вам потрібен постільний режим – можна потроху пробувати приводити своє тіло в тонус. Повтор рухів допоможе закріпити результат. Ось деякі вправи після кесаревого розтину:

  • Разом з дихальною технікою бодіфлекс і вправами Кегеля, почніть повільно піднімати голову на пару сантиметрів над ліжком.
  • Далі долучаємо ноги, – витягайте і вертите по круговій стопи. Коли відчуєте, що тіло трошки зміцніло, – почніть згинати ноги в колінах, пізніше пробуйте їх підтягувати до грудей.
  • Поверніться у вихідне положення лежачи. Пробуйте піднімати сам корпус, при цьому тримайте подушку на животі, щоб поменше було навантаження на шов.

Коли вам буде дозволено вставати з ліжка, інтенсивність занять можна плавно нарощувати. В комплекс легких вправ для схуднення можна включити:

  • малий прес;
  • прокачування косих м'язів;
  • вправу «берізка»;
  • легкий формат скручувань.

Йога після кесаревого розтину

Класичні заняття йогою після кесарева розтину можна від 6 місяців, за рекомендацією лікарів. Існують дихальні практики, асани. З їх допомогою можна допомогти матці швидше відновитися. Крім цього, йога важлива для схуднення: допоможе налагодити травний процес і поступово повернути суглобам гнучкість, а м'язам – пружність. Якщо у вас є інструктор, він підкаже дієві пози, які б не чинили велике навантаження на післяопераційні шви.

Гімнастика після кесаревого розтину

Допускається вже через півтора-два місяці щадна, лікувальна гімнастика після кесаревого розтину. Легкі, піші прогулянки, махи руками, поступові розтяжки корпусу і розминка допустимі за умови, що на вас буде одягнений післяпологовий бандаж. Спорт після кесаревого розтину носить легкий, профілактичний характер. Уникайте різких махів ногами, не робіть великих випадів вперед – це може нашкодити органів малого тазу, а також викликати дискомфорт у самому тазостегновому суглобі.

Фізичні навантаження після кесаревого розтину

Беручи до уваги вашу фізичну підготовку до і під час вагітності, фізичні навантаження після кесаревого розтину рекомендується робити дуже обережно, поступово збільшуючи частоту тренувань. Зведіть до мінімуму навантаження на верхню частину тіла. Пам'ятайте, якщо ви годує мама, ступінь активної фізичного навантаження буде негативно впливати на якість грудного молока, роблячи його кислим. Якщо ж ви не плануєте годувати малюка грудьми, тоді перед тим, як займатися, бажано почекати відновлення менструального циклу.

Пілатес після кесаревого розтину

Основний принцип пілатесу, як і у йоги, - правильне дихання. Починаючи з першорядних дихальних вправ, можна значно зміцнити м'язи черевної порожнини. Спочатку намагайтеся на вдиху і видиху притримувати рукою шов. Вправа «планка», нарощуючи поступово витримку до хвилини, допоможе опрацювати відразу всі м'язи тіла, м'яко допомагаючи позбутися від зайвого жиру. Лікарі рекомендують пілатес після кесаревого розтину на 3-4 місяці.

Зарядка після кесаревого розтину

Спільно з малюком, відновлювальна зарядка після кесаревого розтину дозволена через півтора місяці. Заняття фізкультурою повертають тонус м'язів, покращують самопочуття. Просте заколисування дитини можна вважати повноцінним вправою, особливо якщо ви додасте ходіння по кімнаті. Присідання варто вводити поступово, орієнтуючись на внутрішні відчуття організму.

Тренування після кесаревого розтину

Якщо вам пощастило уникнути діастаза (розбіжність прямих м'язів живота) – то режим тренувань після кесарева розтину можна робити інтенсивними через півроку. Якщо ви в числі тих, кому належить боротися з наслідками діастаза, то варто пам'ятати, що вправи з упором на прес будуть протипоказані перший час, поки ви не зміцните весь тазовий пояс. Вправи лежачи спиною на гімнастичному м'ячі, «велосипед» і навіть планка - в числі заборонених.

Фітнес після кесаревого розтину

До ускладнень після нетрадиційного виду пологів відноситься біль у попереку. Значить і комплекс майбутніх вправ варто зосередити на її зміцненні. Часто в спортивних залах пропонують присідати фітболом, а іноді – дозволяють присутність малюка, щоб ви працювали з ним у зв'язці. Фітнес після кесаревого розтину на 3-4 місяці цілком припустимо. Найголовніше пам'ятати, що починати треба з розминки, попередньо розігріваючи м'язи і тримаючи ритм. Для формування талії можна крутити обруч. Вибирайте модель трохи легше, без додаткових жорстких насадок.

Робіть регулярні прогулянки з малюком - це піде йому і вам на користь. Вони повернуть поступово витривалість ніг, зміцнять поставу, будуть стимулювати кровообіг. Поступово збільшуйте відстань прогулянок, робіть перерви на лавочці, переведіть дух, це і буде легким фітнесом. Пізніше, спробуйте завести собі спортивне хобі – танці живота, які корисні для жіночого здоров'я.

Басейн після кесаревого

Через 7 тижнів можна приймати ванну, а от похід в басейн після кесаревого краще відкласти. Враховуючи агресивну водне середовище, зайво хлоровану воду і можливість підчепити грибок, перед тим, як плавати, краще спершу зміцнити імунітет. Зачекайте, поки піхву відновить свою захисну мікрофлору. Займатися аквааеробікою дозволяється з 3-4 місяців. Вона зніме навантаження на суглоби, дозволивши при цьому тренувати м'язи. Вибирайте щадні стилі плавання, такі як брас або кроль.

Біг після кесаревого

Починаючи зі спортивної ходьби і занять на степпере в помірному темпі, збільшуючи амплітуду регулярності занять до їзди на велосипеді, ви поступово наблизитеся до самого бігу. Біг після кесаревого є самим швидким способом схуднути, якщо займатися цим спортом регулярно. Білизна для вправ треба вибирати ретельно, щоб не пошкодити молочні залози. Починайте бігати підтюпцем з 4 місяці, поступово збільшуйте швидкість, а регулярний біг на довгі дистанції вводите через півроку від повного відновлення.

Дізнайтеся,як відновитися після кесаревого розтину.

Відео: як накачати прес після кесаревого розтину

тренування при диастазе і кесаревому

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!