Народні засоби від тріщин на п'ятах і натоптишів

Тріщини і пошкодження шкірного покриву п'ят – це не тільки непрезентабельний зовнішній вигляд, але і дискомфорт, біль при ходінні, а також потенційна небезпека інфікування організму. Тому боротьбу з тріщинами необхідно починати прямо зараз, не відкладаючи. Способів вирішення проблеми багато: в аптеках великий вибір лікувальних мазей і спреїв, ефективно усувають проблему зі шкірою на п'ятах. Ефективність народних засобів від тріщин на п'ятах також висока. Хочете дізнатися більше про цих рецептах?

Причини появи тріщин на п'ятах

Перед початком лікування шкіри необхідно з'ясувати причину проблем. Іноді ороговіння підошов викликано грибковими інфекціями, і тому без усунення першопричини вся боротьба з тріщинами буде марною: через тиждень-другий вони будуть з'являтися знову. Тріщини виникають по наступним причинах:

  • Грибкова інфекція. Поява ушкоджень шкірних покривів, їх ороговіння пов'язано з інфікуванням грибками. Виявити це інфікування може дерматолог, тому першим ділом потрібно проконсультуватися з ним. Лікар призначить лікування від грибкової інфекції, після чого необхідно зайнятися усуненням ранок, тріщин на шкірі стопи.
  • Сухість шкіри. Необхідно вживати більше води, наносити на ступні зволожуючий крем.
  • Нестача вітамінів і мікроелементів. Для усунення проблем з шкірою ступні рекомендується нормалізувати раціон, включити в нього більше овочів, фруктів. Для прискорення загоєння ранок і тріщин необхідно почати прийом вітамінних комплексів.
  • Діабет, гастрит, порушення обмінних процесів в організмі. Без усунення проблем, пов'язаних з процесами обміну речовин позбутися тріщин неможливо.
  • Неякісне взуття сприяє погіршенню стану шкірних покривів стоп.
  • Носіння відкритого взуття в містах. Для очищення поверхні асфальту від снігу та льоду в зимовий період застосовуються реагенти і сіль. Ці речовини, потрапляючи на шкіру стопи, викликають сильні подразнення і розтріскування. Деяким людям з особливо чутливою шкірою доведеться носити шкарпетки навіть влітку.
  • Неправильний догляд. Зайві зусилля сприяють появі тріщин.

Ефективні способи лікування в домашніх умовах

Повністю позбутися тріщин можливо тільки після усунення основного чинника, що впливає на їх поява: грибкового захворювання, неякісного взуття, і т. д. Якщо причина проблем з шкірою ступні не виявлено, лікувати її доведеться постійно. Для лікування тріщин застосовуються народні засоби, деякі з них усувають їх всього за кілька процедур. Довели свою ефективність наступні способи лікування:

  1. Медовими примочками. Необхідно зробити примочку, що складається з 2 частин борошна і 1 частини меду. Перед нанесенням засобу на п'яти треба розпарити їх в теплій ванні. Після просихання нанести примочку на грубу і потріскану шкіру, обмотати стопи харчовою плівкою, надіти шкарпетки. Через 7-8 годин зняти медову суміш, пемзою або іншим скрабом видалити верхній шар ороговілої шкіри. Процедури повторювати сім днів поспіль: по закінченню цього терміну п'яти будуть рожевими, гладкими.
  2. Яблучним оцтом. Змішати оцет і воду в рівних пропорціях. Змочити в розчині яблучного оцту ганчірочку, прикласти до п'ятки, обмотати харчовою плівок, надіти шкарпетки. Через 7-8 годин видалити шар ороговілої шкіри.
  3. Гліцерином та нашатирним спиртом. Змішати нашатир і гліцерин в рівних пропорціях. Розпарити ноги, висушити, намазати шкіру засобом, обгорнути поліетиленовою плівкою, через 5-6 годин видалити ороговілі нарости.
  4. Видалення тріщин простим розпарюванням. Іноді позбутися тріщин вдається простим розпарюванням. Необхідно увечері пропарити ноги, а вранці змастити тріщини гліцерином або жирним кремом.
  5. Картопляна терапія. Відварити кілька картоплин у шкірці, злити три чверті відвару, подрібнити картоплю у відварі. Додати трохи холодної води і 20 грам соди. Розпарити ноги в рідині. Через 5-6 хвилин видалити ороговілу шкіру пемзою або іншим скрабом.
  6. Солідолом. Розпарити ноги, нанести на проблемні зони солідол, вкрити їх поліетиленовою плівкою, залишити на 7-8 годин. Для загоєння тріщин потрібно всього 2-3 процедури.
  7. Господарським милом. Заварити міцний чай, змочити чаєм ганчірочку. Нанести на ганчірочку господарське мило товстим шаром, намотати ганчірочку навколо п'яти, залишити на 6-7 годин. Для усунення тріщин знадобиться 3-4 процедури.

Рецепти приготування народних засобів

Народні засоби давно й успішно застосовуються для усунення тріщин і ороговілої шкіри на п'ятах. Інгредієнти для цих засобів коштують недорого, для приготування мазей і компресів буде потрібно мінімум часу. Видимий ефект від використання народних засобів з'являється вже через кілька процедур. Пропонуємо декілька дієвих народних рецептів засобів для боротьби з тріщинами.

Мазі

Пошкодження шкіри ступень успішно лікуються мазями, приготованими в домашніх умовах. До складу цих мазей обов'язково повинен входити жировий компонент: жир, що міститься в мазі, розм'якшує ороговілий шар шкіри, викликаючи його відлущування. Час, необхідний для розм'якшення ороговілих тканин п'ят, становить 8-12 годин. Ороговілу шкіру потрібно покрити товстим шаром домашнього кошти від тріщин, і укутати на 8-12 годин плівкою. Краще всього проводити процедуру на ніч. Для повного усунення тріщин необхідно від трьох до п'яти процедур.

Мазь на основі спирту, гліцерину, оцтової есенції.

Нам знадобиться:

  • гліцерин – 30 г;
  • спирт – 30 г;
  • есенція оцтова – 45 г;

Приготування і застосування:

  1. Змішати гліцерин, спирт і оцтову есенцію.
  2. Пропарити ноги, висушити, намазати п'яти маззю.
  3. Обернути харчовою плівкою, надіти шкарпетки.
  4. Залишити засіб на ступнях на 7-8 годин.
  5. Через зазначений час зняти мазь разом з отшелушившейся шкірою.
  6. Для досягнення ефекту потрібно знадобиться 3-4 процедури.

Мазь на основі парафіну і вершкового масла

Нам знадобиться:

  • парафін – 50 г;
  • соняшникова олія – 50 г;

Приготування і застосування:

  1. Подрібнити на тертці парафін.
  2. Змішати парафін і соняшникову олію.
  3. Підігріти суміш на вогні до повного розплавлення парафіну.
  4. Після охолодження суміші намазати маззю ступні.
  5. Обмотати п'яти харчовою плівкою, надіти шкарпетки.
  6. Через 6-7 годин видалити мазь разом з ороговілої шкіри.

Компреси

Компреси на основі рослинних компонентів застосовуються як альтернатива мазей на жировій основі. Волокна клітковини, що міститься в рослинних компонентах компресів, вбираються ороговілу шкіру п'ят, розм'якшуючи її. Для того, щоб під час процедури відмерлі тканини не присыхали, ступню необхідно загорнути у декілька шарів харчової плівки або поліетилену. Компрес діє протягом 8-12 годин, після чого необхідно зняти плівку, видалити діюча речовина разом з отшелушившейся шкірою, промити ноги, висушити їх і нанести крем.

Компрес з вівсяної крупи

Нам знадобиться:

  • крупа вівсяна – 0.2 кг;
  • олія соняшникова – 10 г;

Приготування і застосування

  1. Зварити вівсянку, змішати її з рослинним маслом.
  2. Розділити масу навпіл, розмістити в два міцних поліетиленових пакета.
  3. Засунути ноги в ці пакети так, щоб маса контактувала з пошкодженими п'ятами.
  4. Через дві години зняти компрес, змити масу, висушити ноги.
  5. Нанести на ступні вазелін або жирний крем.
  6. Процедури повторювати 7 днів.

Компрес з коренів оману

Нам знадобиться:

  • корінь оману – 20 р.

Приготування і застосування:

  1. Вимити коріння, замочити в окропі на 2 години.
  2. Додати охолоджені до температури 50 градусів коріння до п'ят.
  3. Обернути ступні харчовою плівкою, надіти шкарпетки;
  4. Через дві години зняти компрес, видалити скрабом отшелушившуюся шкіру.

Ванночки

Ванночки – традиційний засіб боротьби з тріщинами і зроговінням шкіри п'ят. Особливо ефективним даний засіб, коли пошкодження шкірних покривів ступні ще незначні. Для усунення тріщин потрібно 3-5 процедур. Якщо шкірні покриви ступень пошкоджуються постійно, необхідно робити ванночки регулярно. Після п'яти процедур потрібно висушити і змастити кремом для ніг. Після засихання крему відмерлі тканини видаляються разом із залишками крему.

Ванночка з кропиви

Нам знадобиться:

  • кропива – 100 г;
  • вода – 5 літрів.

Приготування і застосування:

  1. Закип'ятити воду, запарити кропиву в окропі.
  2. Настоювати 1 годину.
  3. Відвар розбавити холодною водою до кімнатної температури.
  4. Перелити відвар в таз, опустити ноги у воду на 1 годину.
  5. Після процедури висушити ступні, намазати п'яти жирним кремом.

Ванночка «Лікувальні трави»

Нам знадобиться:

  • кора дуба, звіробій, череда, календула, ромашка – по 2 ст. л.;
  • оцет яблучний – 4 ст. л.;
  • Вода – 5 літрів.

Приготування і застосування:

  1. Закип'ятити воду, запарити лікувальні трави в окропі.
  2. Настоювати 1 годину.
  3. Відвар розбавити холодною водою до кімнатної температури.
  4. Перелити відвар в таз, опустити ноги у воду на 1 годину.
  5. Після процедури висушити ступні, намазати п'яти жирним кремом.

Відео: догляд за шкірою ніг

Шкіра ступень відчуває великі навантаження, і потребує постійного догляду. Ще ні одну дівчину порепані п'ятки не зробили привабливіше, тому варто негайно приступити до боротьби зі злощасними тріщинами. Для догляду за ступнями і п'ятами не буде потрібно багато часу і коштів, а винагородою за витрачені хвилинки буде їх бездоганний зовнішній вигляд. Про те, як правильно доглядати за шкірою ніг, дивіться тематичне відео.

Догляд за шкірою ніг. Тріщини на п'ятах

Відгуки про ефективність застосування даних засобів

Інна, 28 роківВ теплу пору року в мене постійні проблеми з п'ятами – вони покриваються болючими тріщинами. Мені доводиться кожен місяць очищати від п'яти ороговілої шкіри ванночкою на основі лікувальних трав. Завдяки цьому методу догляду мої ступні ніколи не втрачають привабливий вигляд.
Ірина, 35 роківКілька років мене мучила тріщини на п'ятах, ніяк не виходило їх вилікувати, поки мені не порадили зробити компрес на основі кореня оману. Вже після третьої процедури стан ступень і п'ят значно покращився. Буду продовжувати лікування і далі, до повного зникнення пошкоджень і ороговіння.
Наташа , 26 роківПро те, що застосування народних засобів від тріщин на п'ятах дозволяє поліпшити зовнішній вигляд ступень, я дізналася, читаючи інтернет. Я перепробувала багато рецептів. Найефективніше, як мені здалося, були ванночки на основі кропиви, а також мазь з парафіну і вершкового масла. Всім рекомендую ці рецепти!
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!