Згустки крові під час місячних

Під час місячних майже у кожної жінки з'являються згустки крові. Вони нерідко супроводжуються тривалими і болючими кровотечами, але лікарі вважають, що це нормально. Однак коли у жінки виходять занадто сильні згустки під час місячних це може бути ознакою гінекологічного захворювання, а як відрізнити відхилення від норми, спробуємо розібратися.

Чому при місячних виходять згустки?

Під час менструального циклу стінки матки товщають, готуючись до запліднення. Якщо до місячних не відбувається вагітність, то шар ендометрія відторгається, що супроводжується кровотечею. За час місячних організм втрачає до 250 мл крові, але якщо крововтрати становлять більший обсяг, то це вважається перевищенням норми. При сильних виділеннях утворюються кров'яні згустки, які за своєю суттю є тромбами невеликого розміру.

Причини виникнення менструальних згустків

Якщо під час місячних утворюється велика кількість великих згустків, то це привід для звернення до гінеколога. Лікар після обстеження виявить їх причину, адже можливих патологій може бути кілька:

  • загин матки;
  • тромби;
  • міома матки;
  • ендометріоз;
  • захворювання органів тазу;
  • аномалія розвитку матки;
  • порушення гормонального балансу;
  • порушення згортання крові.

Міома

Міома – це доброякісна пухлина, яка розвивається при порушенні гормонального фону. З-за міоматозних вузлів збільшується площа ендометрії, тому матка збільшена, а під час рясних місячних виділяються згустки, хвору турбують болі під час сечовипускання або дефекації. Пік захворювання приходить на 35-50 років, і зазвичай діагностується у жінок репродуктивного віку.

Зазвичай міома не дає яскраво виражених симптомів і виявляється при медичному огляді. Яскраві симптоми означають, що розмір міоми великий, тому потрібне хірургічне втручання. Але існують деякі симптоми, які повинні насторожити жінку:

  1. Тривалі і рясні місячні.
  2. Великі згустки крові зі слизом.
  3. Болі в попереку і в низу живота.
  4. Порушення функції органів шлунково-кишкового тракту або сечовивідних шляхів.

Ендометріоз

Великі згустки крові можуть бути причиною ендометріозу, коли ендометрій, що вистилає внутрішню поверхню матки, занадто сильно розростається, вражаючи внутрішні органи. Причиною щільного ендометріозу стають численні аборти, дефіцит заліза, ожиріння, гормональні порушення або генетична схильність. Симптоматика ендометріозу настільки різноманітна, що вводить в оману іноді навіть найдосвідченіших гінекологів. Однак існують і яскраво виражені симптоми:

  • больові симптоми в поперековому поясі або нижніх відділах живота;
  • під час місячних сильні згустки крові та порушення менструального циклу;
  • безпліддя;
  • інтоксикація: блювання, слабкість, озноб, інколи підвищення температури.

Аномалія розвитку матки

Рясні місячні зі згустками крові відбуваються, якщо у жінки вроджена аномалія матки. Таке захворювання зустрічається у 2% жінок, і відіграють вирішальну роль, зможуть мати дітей. Іноді жінці з такою патологією вдається зачати і народити, але вагітність і пологи проходять з ускладненнями: нерідко спостерігаються викидні на різних термінах. Аномальні будови матки:

  • дворога;
  • сідлоподібна;
  • однороге;
  • з перегородкою;
  • агенезія;
  • повне подвоєння.

Поширені сідлоподібна і дворога матка. У першому випадку частина органу під верхнім склепінням має не опукле, а сдавленное всередину дно, в якому утворюються перегородки. При цій аномалії виносити плід є можливість, але перегородки зазвичай стають причинами багатьох проблем. Що стосується двурогого органу, то в ньому є 2 порожнини, що з'єднуються в центрі або біля шийки. Детальніше про дворогій матці дізнайтеся з відео:

Дворога матка і вагітність

Захворювання органів таза

Запальні процеси в органах малого тази жінки включають в себе будь-яку комбінацію тазового перитоніту, ендометриту, тубоовариального абсцесу або сальпінгіту. Зазвичай ці захворювання передаються статевим шляхом, але можуть утворюватись і мікроорганізмами піхвової мікрофлори. Діагностуються запальні процеси на основі скарг і клінічного обстеження. Лікування захворювань проводиться із застосуванням консервативної терапії, в залежності від клінічної форми захворювання.

Порушення згортаючої системи крові

Система гемокоагуляції (згортання крові) активує розчинений у плазмі крові фібриноген і утворює фирбинные тромби в кровоносних судинах, що зупиняють будь-яку кровотечу. Різні захворювання судин або крові призводять до порушення згортання крові, які проявляються у вигляді безпричинних синців, не зупиняються кровотечах при травмах або при рясних місячних зі згустками крові у жінок.

Порушення гормонального балансу в організмі

Гормони виробляються яєчниками, гіпофізом, наднирковими, підшлункової та щитовидної залозою. Сукупність всіх гормонів відповідає за жіноче здоров'я. Якщо в організмі не вистачає якогось виду гормонів, то починаються наступні відхилення:

  • збій менструального циклу, а також згустки крові і рясні виділення під час місячних;
  • різка втрата ваги або навпаки, зайва вага;
  • порушення травлення;
  • нагрубання молочної залози;
  • розвиток пухлин;
  • занепад сил.

Причин гормонального дисбалансу безліч. Наприклад, у підлітків це тимчасовий фізіологічний процес, пов'язаний з розвитком організму. А у жінок гормональні бурі виникають після пологів, після затримки місячних або після викидня, під час вагітності, при настанні менопаузи або в період грудного вигодовування. Також причиною гормонального збою легко стає неправильне харчування, шкідливі звички, чи хронічна втома.

У яких випадках варто відвідати лікаря?

Якщо у вас планується вагітність, то згустки крові під час менструації повинні стати приводом для занепокоєння. Поява згустків говорить про неможливість плодового яйця прикріпитися до матки. Якщо під час місячних з'явилися не тільки утворення, але і ниючий біль внизу живота відвідати гінеколога потрібно в будь-якому випадку: чи плануєте ви вагітність чи ні.

Дізнайтеся про причини,чому місячні йдуть 2 рази в місяць.

Лікування

Лікування гінекологічних патологій передбачає правильну діагностику. Обстеження включає в себе МРТ, УЗД органів малого тазу, лабораторні та цитологічні дослідження. Якщо нічого серйозного діагностика не покаже, то лікар випише залізовмісні препарати, які відновлять низький рівень гемоглобіну від втрати крові під час місячних. В інших випадках призначається або консервативне лікування або хірургічне втручання, якщо ситуація особливо запущена.

Дізнайтеся,як відрізнити місячні від кровотечі.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!