Синдром хронічної втоми - лікування в домашніх умовах. Як впоратися з СХВ, симптоми хвороби

Стан втоми знайоме кожному з нас. Після важкого робочого дня або напружених фізичних навантажень ми відчуваємо втому. Цей стан зазвичай проходить, якщо гарненько відпочити і виспатися. Однак не завжди симптоми втоми зникають навіть після тривалого повноцінного відпочинку. Якщо відчуття втоми переслідує вас постійно і не проходить навіть тоді, коли ви доклали до цього зусиль, то це пов'язано зі специфічним захворюванням організму. Його назва – синдром хронічної втоми. Як лікувати це захворювання?

Що таке синдром хронічної втоми (СХВ)?

Синдром хронічної втоми – це почуття постійної втоми, слабкості, яке не зникає після повноцінного відпочинку і тривалого сну. Це явище нерідко зустрічається серед жителів великих міст розвинених країн. СХВ схильні активні чоловіки і жінки 25-40 років, які багато працюють для просування по кар'єрних сходах.

СХВ схожий на стан людини перед початком хвороби або після одужання, коли організм ослаблений, виснажений. У цьому стані люди можуть жити місяці або навіть роки. Синдром виникає у людей різних вікових груп – молоді, підлітків, дітей, причому у жінок це захворювання зустрічається частіше, ніж у чоловіків.

Причини захворювання

Лікарі поки не можуть точно назвати причини виникнення СХВ, але фахівці визначили ряд факторів, які можуть підвищити ризик розвитку цього стану. Спровокувати виникнення СХВ можуть:

  • Хронічні хвороби. Вони послаблюють імунну систему, призводять до перевтоми нервової системи, виснаження сил всього організму.
  • Емоційні розлади. Постійний стан стресу або депресії, почуття пригніченості, тривоги, страху негативно впливають на нервову систему, що призводить до перевтоми.
  • Нездоровий спосіб життя. Постійні недосипання, неправильно організований розпорядок дня, тривалі фізичні або розумові навантаження, нестача свіжого повітря, сонячного світла, малорухливий спосіб життя можуть створити підґрунтя для розвитку СХВ.
  • Неправильне харчування. Вживання в їжу неякісних продуктів, переїдання або недоїдання, раціон, бідний вітамінами і корисними речовинами – все це відбивається на роботі метаболізму, що призводить до нестачі в організмі енергії і до стану постійної втоми.
  • Забруднена екологія. Життя в середовищі з поганою екологічною обстановкою негативно впливає на всі системи організму. Він змушений захищатися від згубного впливу навколишнього середовища, працюючи в максимальному режимі. При постійній роботі організму на знос виникає хронічна втома.
  • Віруси, інфекції (цитомегаловірус, герпес, ентеровірус, ротавірус та інші) здатні привести організм в стан постійної втоми.

Симптоми синдрому хронічної втоми у дорослих

За звичайної втоми після гарного відпочинку організм відновлює свої сили. Хронічна втома не проходить навіть якщо проспати 10 годин підряд. СХВ супроводжується наступними симптомами:

  • Проблеми зі сном. Безсоння або чуйний, поверхневий сон, а також відчуття страху, тривоги, занепокоєння можуть переслідувати людину з таким синдромом.
  • Головний біль, відчуття пульсації у скронь. Ці симптоми говорять про перевантаження нервової системи.
  • Зниження концентрації уваги, провали пам'яті.
  • Постійне відчуття слабкості, втоми, апатії. Стомлення викликає виконання навіть нескладних справ.
  • Емоційні розлади. Люди з СХВ можуть страждати депресією. Вони схильні до поганого настрою, похмурим думкам, неспокою, почуття тривожності.
  • Болю в м'язах, суглобах, а також м'язова слабкість, тремор рук.
  • Знижений імунітет. Люди з СХВ можуть страждати від постійних простуд, хронічних хвороб, а також у них можуть виникати рецидиви хвороби, перенесені в минулому.

Ознаки захворювання у дітей

СХВ можуть страждати не тільки дорослі, але і діти. Напружений розпорядок дня, непроста шкільна програма, домашні завдання, багатогодинний перегляд телевізора або просиджування за комп'ютером, проблеми у взаєминах з іншими дітьми – все це сприяє виникненню хронічної втоми у дітей, підлітків.

Хвороба проявляється не тільки у дітей з патологією нервової системи або у маленьких пацієнтів, які страждають яким-небудь соматичним захворюванням. Нею можуть хворіти і здорові з увазі діти. Нерідко СХВ у них виникає в критичні періоди, які проходять з 6 до 7 років і з 11 до 14 років. Такі ознаки можуть вказувати на СХВ у дитини:

  • Постійні капризи, плаксивість, висока рухливість дитини. У 2 половині дня ці ознаки посилюються.
  • Дитині важко переносити найменше емоційне напруження, він швидко виснажується, плаче по дурницях.
  • Поверхневий, неглибокий, тривожний сон.
  • Головний біль.
  • Метеозалежність.
  • Стан перевтоми негативно впливає на концентрацію уваги, навчання, працездатність.

Іноді батьки можуть списувати вищенаведені симптоми на примхливість або неслухняність дитини, тому починають суворо карати його. Але це тільки погіршує ситуацію. Діти з СХВ потребують допомоги кваліфікованого психолога, який допоможе дитині позбутися втоми.

Як лікувати СХВ в домашніх умовах?

Якщо встановлено діагноз СХВ, то при домашньому лікуванні необхідно харчуватися збалансованою їжею, що містить достатню кількість білків, жирів, вуглеводів. Важливий і той факт, що харчування повинно обов'язково бути багатим вітамінами, макро - і мікроелементами. Балансу досягти нелегко, проте харчування стане необхідною підтримкою організму, дасть йому сили.

Правильна дієта здатна наповнити організм енергією, збільшити його опірність негативному впливу навколишнього середовища. З раціону під час лікування СХВ рекомендується виключити чай, газовані напої, кава, алкоголь. Включіть в щоденне меню виноградний сік, який рекомендується пити кожні 2-2,5 години по 2 ст. л. Також 1 раз на тиждень їжте трохи солоної риби.

Також при СХВ велике значення для одужання має повноцінний відпочинок, сон від 8 годин на добу. При плануванні дня рекомендується складати такий розпорядок дня, при якому б чергувалися періоди роботи і відпочинку. Щоденна 30-ти хвилинна піша прогулянка матиме благотворний вплив на загальний стан хворого. Лікування СХВ проводять у домашніх умовах за допомогою лікарських препаратів і народними засобами.

Лікування народними засобами

Народна медицина пропонує безліч рецептів для лікування синдрому хронічної втоми. Хороший ефект для подолання стану постійної втоми, апатії дає вживання настоїв з імбиру, кориці і інших натуральних компонентів. Розглянемо деякі рецепти для лікування СХВ.

Рецепт №1

Інгредієнти:

  • Мед – 100 г
  • Оцет яблучний – 3 ч. л.

Оцет з медом перемішати. Приймати засіб по 1 ч. л. в день протягом 10 днів.

Рецепт №2

Інгредієнти:

  • Імбир – 150 г
  • Горілка – 800 мл

Залити корінь горілкою. Настоювати тиждень. Пити для лікування СХВ у день по 1 ч. л. один раз. Необхідно враховувати такі моменти, як водіння автомобіля, тому найефективніше приймати це засіб під вечір.

Рецепт №3

  • Корінь імбиру – 1 шт.
  • Вода (окріп) – 1 стакан
  • Мед (трохи) або 1 маленький шматочок лимона – за бажанням

Розрізати корінь на 6 частин. Залити його окропом. При бажанні додати мед або лимон. Цей приємний на смак напій п'ють 3 рази на день протягом місяця.

Рецепт №4

Інгредієнти:

  • Кориця – 50 г
  • Горілка – 0,5 л

В маленьку посудину висипати корицю (поламати паличку або замінити на мелену). Залити її горілкою. Закрити ємність кришкою, залишити в темному і сухому приміщенні на 21 день. Періодично струшувати настоянку протягом 3 тижнів. Пити по 1 ч. л.

Рецепт №5

  • Звіробій – 1 ст. л.
  • Вода (окріп) – 1 стакан.

Залити суху подрібнену траву окропом. Настоювати 30 хвилин. Пити по 1/3 склянки настою 3 рази в день протягом 21 дня.

Рецепт №6

Інгредієнти:

  • Сік алое – 100 г
  • Лимон – 3 шт.
  • Волоські горіхи (подрібнені) – 0,5 кг

Видавити з лимонів сік. Змішати всі складові. Вживати по 1 ч. л. 3 рази в день.

Добре допомагають позбавитися від хронічної втоми гарячі ванни. Температура води у ванні не повинна перевищувати 38 градусів, а тривалість процедури – 20-30 хвилин. При прийомі ванни для боротьби з СХВ стежте, щоб область серця не була занурена у воду. Рекомендується приймати ванни не частіше 2-х разів на тиждень.

Лікарськими препаратами

Для лікування СХВ лікар може призначити лікарські препарати. В залежності від загальної картини захворювання можуть бути призначені наступні препарати:

  • снодійні і заспокійливі ліки;
  • препарати, що стимулюють вироблення «гормону радості» (серотоніну).
  • психотропні лікарські засоби;
  • вітаміни;
  • імуномодулятори;
  • протизапальні препарати.

До якого лікаря звернутися для діагностики?

Симптоми СХВ нерідко проявляються комплексно. Це захворювання добре піддається лікуванню на початкових стадіях хвороби. При виникненні постійної втоми на тлі безсоння, апатії, безперервні застуди або загострень хронічних хвороб рекомендується звернутися до лікаря. Але до якого фахівця піти за якісною медичною допомогою при СХВ?

Все залежить від того, як проявляється хвороба і які є симптоми СХВ. При виборі лікаря потрібно враховувати причину, яка спровокувала захворювання. Також важливо, як проявляється хвороба, які системи організму вона зачіпає. При підозрах на СХВ краще всього відразу звернутися до терапевта. Цей лікар зможе оцінити стан хворого і при необхідності направити його до вузького спеціаліста.

Звернення за консультацією до психотерапевта або психолога доречно у випадку, якщо СХВ виник в результаті постійних стресів, переживань і проявляється у вигляді безсонь, тривожного стану, безпричинного страху. Фахівець допоможе розібратися в негативних емоціях, покаже способи для подолання психологічних проблем.

Якщо СХВ викликаний перенапруженням нервової системи, то краще звернутися до невропатолога або невролога. Лікар призначив хворому особливу терапію, яка допоможе вилікуватися. Деколи СХВ супроводжує серйозну хворобу ендокринної системи, тому звернення за консультацією до лікаря-ендокринолога допоможе діагностувати захворювання. При постійної втоми на тлі частих застуд і загострень хронічних хвороб варто звернутися до лікаря-імунолога. Він дасть рекомендації для відновлення імунітету та сил організму.

Відео про СХВ і його лікуванні

Чому з'являється синдром хронічної втоми? У сучасному світі це захворювання зустрічається все частіше, тому необхідно знати симптоми цієї хвороби та способи її лікування. Дійсно вживання алкоголю здатне вирішити проблему стресу і хронічної втоми? Відповіді на ці запитання і поради по боротьбі в СХВ дізнатися, подивившись відео:

Синдром хронічної втоми

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!