Психологія сімейних відносин

Сучасні шлюби все частіше закінчуються розлученнями. Це пов'язано не тільки з економічним прогресом, завдяки якому сім'я перестала бути способом виживання: дівчина може сама себе забезпечити, а чоловік – облаштувати особистий побут. Народження дітей поза шлюбом або неповна сім'я більше не порицаются суспільством, а процедура розлучення проста як ніколи. Тому психологія сімейних відносин, як наука, розглядає проблеми сім'ї, а також способи її збереження, стала особливо актуальною.

Етапи розвитку сімейних відносин між чоловіком та дружиною

Сімейні відносини – це не статичний стан, а безперервно розвивається процес. Кризи, конфлікти – така його складова, як любов або повагу. Будь розвиток ненемыслимо без відмови від старих форм і правил, тому подружжю потрібно бути готовим до змін. Будь-яка пара проходить кілька етапів відносин, кожен з яких триває кілька місяців або років:

  1. Закоханість або «цукерково-букетний» період. Це час, коли чоловік і жінка намагаються підкорити одне одного і, перебуваючи під впливом пристрасті, схильні ідеалізувати, мати завищені очікування стосовно сімейного життя. Недоліки другої половинки або не помічаються, або сприймаються необ'єктивно. Істотна роль приділяється зовнішнім даним, манері поведінки, громадському статусу партнера.
  2. Звикання або притирання. Пара вже живе разом якийсь час, і на перший план виходять пріоритети, життєві цінності та інтереси кожного. Невідповідності в цих питаннях ставлять двох в позицію протистояння, сварки і конфлікти – частий супутник у відносинах. Якщо чоловік або жінка не здатні прийняти і зрозуміти один одного, розлучення неминучий.
  3. Компроміси. Якщо пара успішно подолала попередній етап, настає час стійких сімейних відносин. Це не завжди гарантує задоволення обом партнерам, т. к. компроміс в сім'ї досягається різними способами (рівноправність, підпорядкування, смиренність, тиск і т. д.) – кожен з подружжя вибирає і відіграє свою роль, яка влаштовує всіх в тій чи іншій мірі.
  4. Буденність і рутина. Поступово сімейні відносини втрачають пристрасть, стають передбачуваними. Нудьга в спілкуванні так само небезпечна, як і вибух емоцій на попередніх. Подружжя втомлюються один від одного, втрачають сенс у продовженні сімейних відносин, починають шукати пригоди на стороні.
  5. Зріла сім'я. Якщо чоловік і жінка успішно подолали перші 4 рівня, приходить час для усвідомлених сімейних відносин, які не завжди тримаються на любові. Найчастіше цементом таких відносин виступають взаємна повага, досвід спільного подолання труднощів, спільні інтереси (в тому числі матеріальні), а також страх самотності.

Кризи в сім'ї

Криза сімейного життя – неминучий перехід на новий виток відносин. Не треба цього боятися, але підготуватися, навчитися йти на поступки і брати на себе відповідальність варто, якщо є мета зберегти сім'ю. Фахівці виділяють кілька періодів сімейних відносин:

  • Перший рік подружнього життя – відбувається формування і встановлення внутрішніх і зовнішніх кордонів сім'ї, притирання характерів і звичок чоловіка і жінки.
  • З 3-го по 5-й рік – як правило, в цей час з'являється перша дитина, вирішується житлове питання, набувається спільне дороге майно. Відбувається перерозподіл ролей (подружжя, батьки), з'являються нові обов'язки, нова відповідальність. Закоханість переростає в дружбу або звичку.
  • З 7-го по 9-й рік – діти підросли, всі «устаканилось». З'являється втома один від одного, пересиченого в сексі і спільних звички, відчуття рутини в побуті та спілкуванні, розчарування в очікуваннях, які не реалізувалися.
  • З 15-го по 20-й рік – діти виростають і відділяються від батьківської родини, кар'єра досягає певного піку. Виникає відчуття, що все досягнуте, незрозуміло, куди рухатися далі. Цей період нерідко збігається з кризою середнього віку у чоловіка або жінки (40 років), що також породжує невизначеність подальших відносин.

Подружня зрада (Чому люди зраджують один одному)

Зрада може статися на будь-якому етапі сімейних відносин. Зрідка причиною загула чоловіка стає банальне фізичне потяг із сукупності з низькими моральними принципами (коли бажання отримати задоволення «тут і зараз» перевищує почуття сімейного обов'язку перед дружиною). Однак набагато частіше передумовою до зради стають такі фактори як:

  • сексуальна незадоволеність або нудьга в ліжку;
  • невпевненість у собі, потреба у визнанні своєї привабливості в очах протилежної статі;
  • недолік духовної близькості, душевну самотність, коли «не з ким поговорити»;
  • порушення особистого простору, потреба відчути себе вільним;
  • напружена обстановка в сім'ї, потреба психологічної розрядки, необхідність зняти стрес;
  • потреба в захисті: родина не є тилом, один з партнерів не відчуває стабільності (у грошах або почуття) і намагається знайти її на стороні.

Якщо людина отримує в сімейних відносинах все необхідне (любов, повага, сексуальне задоволення, визнання, розуміння, турботу, фізичний і моральний відпочинок, стабільність), бажання шукати когось на стороні не виникає. Пробачити зраду здатен не кожен, але постаратися попередити такий поворот подій – завдання обох подружжя.

Як побудувати довірчі відносини?

Міцна сім'я – це завжди праця чоловіка і жінки, адже щоб побудувати довірчі близькі стосунки і зберегти шлюб на довгі роки, однієї любові мало. Повага і здатність до компромісів – ось головні ключики до сімейного щастя. Ще один секрет психології щасливих стосунків – не варто намагатися уникати сімейних сварок, адже це майже нереально, краще навчитися правильно вирішувати виникаючі конфлікти. Фахівці з психології сімейних відносин дають наступні поради для тих, хто хоче зберегти сім'ю:

  • показуйте свою любов як можна частіше (якщо не словами, то вчинками);
  • не намагайтеся переробити другу половинку – це тиск, який рано чи пізно буде прийнято в багнети;
  • не порівнюйте чоловіка ні з ким – кожна людина індивідуальна;
  • не мовчіть про проблеми, які вас хвилюють (ваша половинка, швидше за все, не здогадується, що у вас в голові, а гра в мовчанку – це глухий кут).

Якщо дійшла справа до сварки, фахівці з психології радять пам'ятати:

  • не потрібно узагальнювати і пригадувати старі образи;
  • говоріть тільки те, що збиралися сказати (конкретизуйте);
  • стримуйте емоції (образливе слово, сказане зопалу, запам'ятовується надовго);
  • умійте прощати.

Відео: чому з'являється конфлікт у шлюбі?

Розуміння психології сімейного конфлікту – перший крок до її вирішення. Подивившись дане відео, ви дізнаєтеся про психологічних передумов труднощів в сім'ї. Точка зору та поради фахівців підкажуть, як зрозуміти партнера під час кризового періоду, що зробити для успішного подолання конфліктів у сімейних відносинах.

Психологічні причини сімейних криз

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!