Чим корисний грейпфрут або шкідливий для організму. Корисні властивості та протипоказання грейпфрута

Які свіжі фрукти вибрати похмурою взимку, коли організм відчуває нестачу вітамінів? Так, щоб смачними були корисними, а ще сприяли зниженню ваги. Незвичайний грейпфрут – джерело корисних речовин і вітамінів, що допомагає поліпшити склад крові і знизити холестерин. З'ясуємо, чим корисний грейпфрут, з якими продуктами його краще вживати і яка кількість налагодить роботу організму. Ну, а їсти цитрус на сніданок або на обід – вирішувати вам.

Грейпфрут: корисні властивості і протипоказання

Грейпфрут – вічнозелена рослина. В кінці XVIII століття світ дізнався про нього, як про «забороненому плоді» з острова Барбадос. Вчені не дійшли єдиної думки щодо виникнення даного гібриду. Вважається, що цитрус з'явився при природному схрещуванні помело і апельсинового дерева. Дивна назва у перекладі з англійської «виноградний плід» – отримав цей плід завдяки дозріванню гронами в кількості 5-15 штук.

Грейпфрутовий дерева, завезені до Центральної Америки і Вест-Індії, були декоративними. Використовувати в їжу цей плід в середині XIX століття стали янкі. Через півстоліття фармацевти з'ясували, що вживаючи грейпфрут, є можливість відмовитися від ліків і препаратів. Америка також є батьківщиною грейпфрутової дієти. У світі налічується близько 20 сортів цього виду цитрусових. За кольором розрізняють білі (жовті) і червоні плоди. Чим корисний соковитий грейпфрут?

Вітамін А, вітамін В1, вітамін В6, вітамін С і ще значна частина мінеральних речовин таблиці Менделєєва Д. І. – ось, чим корисний склад грейпфрута. Особливу увагу зверніть на речовину нарингін – антиоксидант, нормалізує роботу травної системи, печінки і знижує рівень холестерину в крові. Ця речовина міститься в гіркуватих перегородках м'якоті, які слід вживати в їжу, а не викидати у відро для сміття, як часто роблять недосвідчені люди.

Головні плюси вживання гіркого цитруса:

  • Для профілактики серцево-судинних захворювань плід допомагає очистити судини від холестерину, зменшити кількість прийнятих ліків і препаратів.
  • Щоб заповнити потребу організму у вітаміні С, слід вживати щодня до 200 г грейпфрута. Бадьорість і позитивні емоції стануть вашими супутниками.
  • Вживаючи плід щодня, вийде знизити рівень цукру в крові на 13 %, кількість прийнятих інсулінових препаратів, ліків зменшується.
  • Нарешті, незначна кількість калорій (35 ккал), що містяться в 100 г м'якоті, зробило цей цитрус основою для величезної кількості дієт. М'якоть плоду прискорює обмін речовин, сприяє зниженню ваги, вітаміни допомагають поліпшити зовнішній вигляд.

Вирішуючи, який грейпфрут корисніше, дотримуйтесь власними смаковими уподобаннями. Дослідження вчених показали більшу кількість вітамінів, а також речовини нарингина в м'якоті червоних плодів. Якщо гіркуватий присмак фрукта бентежить вас, спробуйте правильно його очистити наступним чином:

  • Знімаємо верх і низ плода ножем, зрізаємо шкірку. Очищений грейпфрут поділяємо по шматочкам, з кожної знімаємо тонку шкірку, залишаючи м'якоть.
  • Інший варіант: вимитий плід розріжте ножем на половинки так, як зазначено на фото. Посипаючи м'якоть цукром, їжте її ложечкою.

При стоматитах, запаленнях ротової порожнини і пародонтозі цей плід допомагає зміцнювати роботу судин і покращувати здоров'я ясен. Щоранку полощіть рот такою настоянкою: невелика кількість теплої води і свіжовичавленого грейпфрутового соку (4:1). 100 г м'якоті плоду, що вживаються дитиною за день, допоможуть забути, що таке стоматит. В домашніх умовах приготуємо власноруч маску для омолодження шкіри обличчя: корисні речовини і мікроелементи покращують ліпідний обмін.

Вам знадобляться наступні інгредієнти:

  • грейпфрутовий сік – 2 ст. л.;
  • оливкова олія – 1 ст. л.;
  • масло шкірки грейпфрута – 1 ч. л.;
  • дрібно помолотые вівсяні пластівці – 2 ст. л.

Через 20 хвилин застиглу кашку змиваємо водою. Вітаміни допоможуть прибрати значну кількість зморшок.

Олія плодів грейпфрута активно застосовується в ароматерапії: кілька крапель знімуть втому, позбавлять від стресу. Розслабляючий масаж з цим маслом допомагає відчути прилив сил і енергії, а медичний зменшити прояви целюліту, прибрати набряклість, поліпшити обмін речовин.

При інфекції верхніх дихальних шляхів інгаляції з 5 краплями витяжки пом'якшують кашель і полегшать дихання. Сприяти очищенню крові від холестерину, заспокоювати нервову систему, покращувати роботу печінки – властивості ефірного масла з шкірки грейпфрута.

У грейпфрута є і деякі обмеження. Його краще не вживати:

  1. При алергічної реакції на цитрусові фрукти.
  2. Для людей з підвищеною кислотністю шлунка слід вживати не більше 100 г плодів на тиждень після їжі.
  3. Щоб уникнути загострень виразкової хвороби, гастритів грейпфрут не рекомендується вживати.
  4. Жінкам у період менопаузи. Нещодавні дослідження вчених виявили, що плід сприяє виробленню речовини естрогену, надмірна кількість якого в організмі підвищує ризик розвитку онкологічних захворювань молочної залози.
  5. При збої в роботі печінки слід зменшити кількість вживання цих плодів до мінімуму. Ферменти не встигають своєчасно і швидко розщеплювати їжу, а вільні радикали накопичуються в організмі.

Особливу увагу слід звернути на доведену несумісність грейпфрута з багатьма ліками і препаратами. Ефективність антидепресантів, антигістамінних, протипухлинних, гормональних ліків різко знижується. Для приймають протизаплідні таблетки, виникає ризик несподівано виявитися вагітними, зате дію серцевих, печінкових препаратів зростає в 2-3 рази. Результатом буде медикаментозне отруєння організму.

Сік грейпфрута для схуднення

Все більш популярними стають грейпфрутовий дієти. Частина дієтологів рекомендує додати цей незвичайний за своїми якостями плід в раціон, інші є прихильниками моноцитрусовой дієти. Головне, що всі без винятку дієтологи радять випивати від одного до трьох склянок свіжовичавленого соку в день. Спробуємо розібратися, чим корисний грейпфрут і його сік при схудненні.

Вживаючи вранці натщесерце 200 мл свіжоприготованого соку з м'якоттю, ви запускаєте роботу ферментної системи печінки. Обмін речовин посилюється, калорії спалюються швидше. Паралельно поліпшується робота системи ШЛУНКОВО-кишкового тракту, що сприяє очищенню крові. Якщо після вживання з'являється печія, то прийом соку слід перенести на півгодини після їжі.

Цитрусова дієта сама по собі не є панацеєю, вона буде сприяти схудненню тільки в комплексі з фізичними навантаженнями. Зате після виснажливої тренування склянку грейпфрутового соку швидко покращить активність, усуває м'язовий біль, додасть сил. Існує міф про те, що грейпфрутовий сік, випитий на ніч, без зайвих зусиль з вашого боку «з'їсть» зайві калорії. Як не сумно, це тільки міф.

Чим ще корисна м'якоть грейпфрута, так це властивість виводити зайву рідину з організму. Свіжовичавлений сік має сильну сечогінну властивість, знижує набряклість. Ведучи активне життя, не нехтуючи фізичними навантаженнями і враховуючи можливі протипоказання, щоденне вживаючи 500-600 мл грейпфрутового соку протягом 14 днів допоможе досягти приголомшливого результату – мінус 5 кг!

Корисний цитрус для організму вагітної жінки

Чи корисні вітаміни і речовини, що містяться в грейпфруті вагітним жінкам? Не зашкодить плід здоров'ю мами і малюка? Спробуємо розібратися з відповіддю на ці питання. Грейпфрут сприяє алергічним реакціям тільки при абсолютній непереносимості, що становить не більше 5 % випадків.

Рекордсмен за вмістом вітаміну С, він допомагає засвоювати залізо. Формування кісткової тканини майбутнього дитини неможливо без цього вітаміну, так що половинка фрукта в день, з'їдена жінкою, покращує процеси регенерації, зростання нових тканин плоду.

Майбутнім мамам, які страждають на цукровий діабет важливо контролювати рівень цукру. Речовини, що містяться у внутрішньому шарі шкірки грейпфрута, допомагають знизити кількість глюкози в крові. Якщо ж ви приймаєте медичні препарати або інші ліки, вітаміни, проконсультуйтеся про наслідки вживання райського плода з лікарем. Не зайвим буде щомісячний аналіз крові, допомагає у динаміці стежити за роботою печінки, кількістю холестерину і станом серцево-судинної системи мами і малюка.

Пантотенова кислота, що міститься в плодах цитруса, покращує запобігання симптомів токсикозу на ранніх термінах вагітності. 200 мл напою на основі грейпфрутового соку і мінеральної води (по 100 мл кожного) приберуть напади нудоти. Стимулювання перистальтики позбавить від запорів, здуття кишечника. Вживання соку під час прийому їжі прибере тяжкість в шлунку, а часточка плода перед сном розслабить, позбавить від тривог, послужить чудовим снодійним.

Ефірні олії, одержувані з шкірки грейпфрута, володіють антистресовою дією. Для зниження нервозності і дратівливості вагітним слід подихати грейпфрутовим маслом. Розтирання проблемних зон тіла поліпшить роботу епідермісу, захистить від розтяжок, зменшить набряклість. Однак, майбутнім мамам слід пам'ятати, що все, чим корисний унікальний грейпфрут, добре в міру.

Що корисного у фрукті для чоловіків

У вік технічного прогресу сильна половина людства відчуває величезні навантаження. Негативні фактори сприяють розладу в роботі нервової системи. Велика кількість речовин з високим вмістом холестерину сприяють інсультів, проблем з печінкою, депресій, ожиріння. Грейпфрут допомагає чоловікам нормалізувати артеріальний тиск, знизити рівень «поганого» холестерину і ризик утворення тромбів. Велика кількість вітаміну С в м'якоті покращує склад крові, є причиною зниження дози серцевих препаратів.

Підтягнуте тіло, відсутність зморшок і бадьорий вигляд – кисло-гіркі плоди незмінно допомагають своїм шанувальникам. Грейпфрутова дієта нормалізує обмін речовин, позбавляє від пивного живота. Стакан соку з м'якоттю з ранку дарує добовий запас вітамінів, допомагає поліпшити роботу сечостатевої системи, сприяє відсутності проблем з потенцією. Любителям міцних спиртних напоїв корисні речовини, що містяться в грейпфруті, допоможуть відмовитися від гепапротекторных ліків і препаратів. Поліпшити роботу печінки, заспокоїти нервову систему – ось їх основне завдання.

Бактерицидні властивості плоду мають протигрибковим ефектом. Завдяки вітамінам, іншим корисним речовинам, м'якоть цитруса в кількості 0,5 кг щодня зміцнить імунну систему і поліпшить захист від вірусних, інфекційних захворювань. Масаж тіла з використанням олії шкірки грейпфрута допомагає позбутися від напруги, дратівливості.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!