Догляд за жирною шкірою обличчя в домашніх умовах - засоби для вмивання, тонізування, харчування та матування

Перевага жирної шкіри – вона старіє повільніше, ніж інші типи, але на цьому достоїнства закінчуються. Разом з молодістю її власниць чекає поганий колір обличчя, постійні висипання, некрасивий блиск, змащений макіяж і загальний дискомфорт від сальної плівки. Щоб максимально знизити ці симптоми, слід забезпечити правильний догляд за жирною шкірою в домашніх умовах, але перш з'ясувати, чому ці проблеми взагалі з'являються і є ваш тип дерми вродженим?

Симптоми жирної шкіри обличчя

Як зрозуміти, що у вас жирний тип шкіри? Є кілька ознак, але врахуйте, що такі симптоми повинні бути постійними, оскільки ті чи інші проблеми (зразок прищиків або запалень) час від часу проявляються у кожної жінки. У список входять:

  • жирна плівка, яка з'являється через 1-2 години після вмивання, а також вранці;
  • сальної блиск, розширені пори (особливо проявляються ці симптоми в районі Т-зони);
  • часта висип;
  • чорні, білі комедони (закупорки);
  • залишкові рубці після прищів, гіперпігментація;
  • періодичне лущення;
  • розмазування макіяжу.

Дуже важливо знати свій тип епідермісу, щоб правильно підібрати догляд, але точно визначити його може тільки дерматолог або косметолог. Щоб було зручно зробити це самій, розроблено тести: текстові, в яких потрібно відповісти на запитання про вік, проблеми з особою, тощо, та експрес-способи, що полягають в тому, щоб прикласти до щік і лоба спеціальні папірці, а потім по індикатору обчислити, скільки сальні залози продукують секрету. Більш достовірним вважається другий варіант.

Причини жирної шкіри обличчя

Підвищена жирність дерми виникає, коли залози починають продукувати зайву кількість сала. Це можуть викликати такі причини:

  1. Надлишок тестостерону. Виникає на тлі гормональної перебудови організму в підлітковому віці. Нормалізується приблизно до 25 років, що призводить до поліпшення стану шкіри обличчя, і це відбувається «само собою». Крім того, зайва вироблення тестостерону може спостерігатися у різних фазах менструального циклу або під час вагітності.
  2. Генетична схильність. Деколи сальний тип дерми вроджений. Щоденний правильний догляд за жирною і проблемною шкірою обличчя допоможе знизити вироблення сала, але повністю не ліквідує симптоми, викликані особливістю будови гормональної та нервової систем.
  3. Неправильне харчування. Фаст-фуд, алкоголь, кава, жирні, копчені, дуже гострі і солоні страви, солодощі – все це негативно впливає на стан шкірного покриву і всіх систем організму, стимулює сальні залози продукувати більше секрету. Перегляньте раціон, додайте більше овочів, фруктів, пийте більше води і менше газованої води. Не обов'язково сідати на сувору дієту, насправді правильне харчування – це поєднання приємного з корисним.
  4. Стрес, депресія, неврози. Психологічні проблеми викликають порушення в роботі нервової системи, а це позначається в тому числі на шкірних покривах. Рекомендується відповідально підійти до свого здоров'я, не глушити свої стреси алкоголем, їжею або великою кількість роботи, а розібратися до себе, навчитися розслаблятися. Допомагає більше гуляти, встановити режим відпочинку, висипатися, займатися спортом (але не надмірно), налаштувати себе на позитивний лад і більше усміхатися.
  5. Порушення роботи внутрішніх органів (особливо травної системи). Захворювання кишечника, шлунка, підшлункової можуть викликати збої гормональної системи, тим самим стимулюючи надлишкове вироблення тестостерону і посилюючи функціонування сальних залоз. Рекомендується вилікувати основну хворобу, і стан дерми повернеться до норми.
  6. Очищення шкіри засобами на основі спирту. Такі речовини добре підсушує, що дає зворотний ефект: залози починають виробляти більше сала, щоб компенсувати недолік вологи. Спиртовмісні, підсушують лосьйони та тоніки можуть бути корисні, наприклад, саліцилова кислота добре припікає прищики, але не варто ними захоплюватися.
  7. Часті механічні і хімічні пілінги. Чищення особи – корисні процедури, але потрібно знати міру. Якщо робити пілінги занадто часто, відлущування перетвориться в мікротравми і запалення. Замість повільної шліфування шкірного покриву ви отримаєте жирний блиск і пошкодження.

Правильний догляд за жирною шкірою особи

Підібрати засоби для жирної шкіри обличчя – другорядне завдання. На перший план виходять основні рекомендації щодо догляду за такий дермою:

  1. Дотримуватися принципів правильного харчування. Виключити з раціону жирні, копчені, гострі, дуже солоні і солодкі страви. Пити менше кави і алкоголю. Замінити солодку газовану воду на звичайну. Є більше овочів і фруктів замість фаст-фуду і напівфабрикатів.
  2. Уникати стресів. Більше відпочивайте, дихайте свіжим повітрям і при необхідності приймайте седативні засоби.
  3. Щодня змінювати наволочку. Постільна білизна – це місце скупчення пилу, шкірного сала і бактерій, що викликають запалення дерми і висипання.
  4. Не чіпати обличчя руками, регулярно мити волосся. Рада актуальна для всіх типів шкіри: брудними пальцями і несвіжими, давно митим волоссям люди переносять всі бактерії на ніжну дерму, яка відповідає на це запаленнями і прищами.
  5. Не займатися самолікуванням. Очищення жирної шкіри потрібно проводити акуратно, а видавлювання комедонів залишати професіоналам. Регулярно відвідуйте процедури ультразвукового, вакуумного пілінгу. Не забувайте про механічного чищення особи – але тільки в умовах повної санітарії і руках досвідченого майстра.
  6. Завжди видаляти всі верстви макіяжу перед сном. Інакше пори будуть закупорюватися, викликаючи появу прищів, міленіум або чорних крапок.
  7. Після вмивання промакивать особа чистими серветками. Це допоможе уникнути забруднення.
  8. Відвідувати лазні, сауни, але не надто часто та не тоді, коли на шкірі є купероз.

Очищення

Видалення макіяжу повинно бути щоденним, але очищення рекомендується проводити ще частіше – 2-3 рази в день. Наприклад, вранці і ввечері і, якщо дозволяє графік, вдень. Слід використовувати теплу, а не гарячу воду, щоб не стимулювати залози працювати ще активніше. Шукайте гелі та пінки, спеціально призначені для жирної шкіри. Не рекомендується вмиватися антибактеріальним милом, оскільки воно пересушить верхні шари дерми і спровокує появу запалень. Не використовують і молочко, оскільки воно не дасть потрібного очищення. Поради:

  • Після обробки особи пінкою обполосніть шкіру холодною водою – вона звузить пори, додасть тонус і пружність.
  • Щоб забезпечити глибоке очищення сальних залоз, використовуйте спеціальну щітку або губку. Пам'ятайте, що у вироби повинна бути м'яка поверхня.
  • Після нанесення пінки або гелю на шкірні покриви промассируйте їх губкою/щіточкою протягом 2-3 хвилин, потім склад можна змити звичайним способом.

Тонізація

Наступний етап догляду за жирною шкірою обличчя – це тонізація. Його проводять відразу після очищення. Використовують куплені або домашні лосьйони для жирної шкіри. Рекомендується вибирати засоби, що містять у складі цинк або саліцилову кислоту (1%), і уникати спиртовмісних тоніків. М'якими лосьйонами можна протирати обличчя, а більш агресивні речовини (олія чайного дерева, наприклад) використовувати тільки для точкового припікання запалень. Рецепти домашніх тоніків:

  1. Очищаючий лосьйон. Розведіть в склянці мінеральної води чайну ложку яблучного оцту. Протирайте отриманим розчином шкіру двічі на день.
  2. Матуючий засіб. Приготуйте відвар з петрушки. Для цього візьміть на склянку води ложку трави, закип'ятіть в каструлі і поваріть близько 20 хвилин. Потім зніміть з вогню, остудіть. Додайте у відвар чайну ложку лимонного соку. Засіб не тільки прибере жирний блиск, але і зменшить пігментацію.

Пілінг

Щоб підтримувати хороший стан сальної дерми, рекомендується проводити пілінги 1-2 рази в тиждень. Основне завдання процедури – шліфування верхніх шарів шкіри. В хорошому засіб для пілінгу жирної дерми повинні бути підсушуючі компоненти, а сама речовина – бути м'яким, складатися з дрібних частинок. Домашні рецепти:

  1. Класичний. Змішайте по 1 столовій ложці нашатирного, камфорного спирту, борної кислоти і гліцерину. Додайте 1 таблетку гидроперита. Потім натріть мило, перемішайте всі компоненти до отримання кремоподібній консистенції. Нанесіть на обличчя, залиште висихати. Видаліть засіб серветкою, змоченою в 10% хлористом калії, розведеному у воді.
  2. Підтягуючий. Змішайте по 1 столовій ложки чорної і коричневої глини. Поступово вливайте воду, поки не вийде сметаноподібну консистенцію. Нанесіть і залиште висихати. Змивайте теплою водою, виконуючи м'які масажні рухи.

Скраб

Мета цієї процедури – відлущування верхніх шарів епідермісу, очищення, поліпшення кольору обличчя. Скрабування для жирної шкіри краще проводити раз в одну-два тижні. Не рекомендується піддавати особу такій обробці, якщо є запалення, прищики і вугри – потрібно дочекатися загоєння дефекту. В якості основи кошти підходить сода, цукор, морська сіль. Домашні рецепти скрабів для жирного типу шкіри:

  1. Вівсяний. 100 г пластівців перемелюють, змішують з 50 г борошна (краще рисової, але можна використовувати пшеничне). Розбавляють однією склянкою кефіру.
  2. Полуничний. 50 грам ягід подрібнюють, змішують з 20 мл меду, потім додають ложку мигдалевого масла.
  3. Лимонний. Дві столові ложки соку цитруса з'єднують з 120 г рисового борошна і 70 г тертої м'якоті папайї.

Крем

Головне завдання крему, навіть для жирної шкіри – це зволоження. Тим не менше, краще віддавати перевагу легким засобів або спеціальним гидрогелям. Гамамеліс, звіробій, ромашка, лаванда, чайне дерево, жирні кислоти, екстракти сосни і кедра – ось ті складові, які присутні в підходящої сальній шкірі косметиці. Крім того, шукайте на упаковці позначку «некомедогенно». Кілька домашніх рецептів кремів:

  1. З мигдальним маслом. Змішайте 30 мл основи з 60 мл відвару звіробою. Потім додайте 5 мл сухих дріжджів, 2 м стеарату сахарози (повністю рослинного емульгатора). В кінці капніть 10 крапель ефірного масла розмарину.
  2. Полуничний. На дві столових ложки ягідного пюре додайте 2 краплі вітаміну Е і по 1 столовій ложці оливкової та кокосової олій.

Маска

Повноцінний догляд за жирною шкірою повинен включати маски. Такі процедури рекомендується проводити 2-3 рази в тиждень. Завдань у маски кілька: очистити пори, підсушити, прискорити загоєння запалень і поліпшити структуру епідермісу. Можна використовувати готові косметичні продукти або домашні. Наприклад, такі:

  1. Картопляна маска. Приготуйте овочеве пюре без солі, нанесіть теплим на 20 хвилин на обличчя.
  2. Білкова. Підігрійте чайну ложку меду. З'єднайте з білком одного яйця, збийте. Мед можна замінити вершками. Нанесіть на обличчя крем, потім зверху – маску. Змити холодною водою через 15-20 хвилин.
  3. Глиняна. Порошок білої глини розведіть з молоком до отримання консистенції густої сметани. Нанесіть на обличчя, залиште до висихання. Змивайте звичайним способом.

Салонні процедури для жирної шкіри обличчя

Професійний догляд за жирною шкірою обличчя включає відвідування косметолога. Майстер підбере процедури, які вам потрібні, але ознайомитися з основними маніпуляціями не завадить:

  • Биокибернетическая терапія. Комфортна процедура, підтягує шкіру. Полягає в генерації микротоковых імпульсів, що впливають на клітини. При цьому скорочень м'язів не спостерігається. Модель корекції підбирається індивідуально: косметолог аналізує стан шкіри та енергетичного дефіциту, щоб відновлення було максимально ефективним.
  • Дарсонвалізація. Шкіру обробляють змінним електричним струмом, покращуючи кровообіг, лімфовідтікання і обмін речовин.
  • Мезотерапія. Метод ін'єкційної косметології. Усуває пігментацію, зменшує вугровий висип. Коктейлі для мезотерапії підбирають індивідуально. Вони можуть бути антибактеріальними, абсорбуючими або зволожуючими.
  • Дермабразія. Спосіб механічного пілінгу, застосовується для глибокого очищення сальних залоз. Прибирає не тільки акне, але рубці, пігментацію, інші дефекти. Проводиться спеціальним апаратом, насадка до якого підбирається в залежності від стану шкіри. Відновний період після процедури – від одного тижня до місяця.

Відео

Як доглядати за жирною шкірою

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!