УЗД серця новонародженого - розшифровка, хід процедури. Показання до першого УЗД серця

З перших днів життя за малюком пильно спостерігають лікарі різних напрямків. Особливо на стан і роботу серця. У більшості випадків вже у пологовому будинку малюкам призначається УЗД серця новонародженого. Дане дослідження допомагає виявити вроджені вади і оцінити ступінь розвитку дитини.

Перше УЗД дослідження

При відсутності видимих відхилень маленьким пацієнтам УЗД призначається у віці 45-60 днів. Обов'язковою у цьому випадку вважається нейросонографія або дослідження головного мозку. Як правило, під час обстеження проводиться УЗД черевної порожнини, нирок, внутрішніх органів і суглобів. Іншими словами, перше УЗД допомагає оцінити стан всього організму малюка. На підставі цього педіатри вирішують питання про необхідність лікування або профілактики тієї чи іншої хвороби.

УЗД серця – важливе дослідження. За його результатами виявляються пороки, які можуть виявитися небезпечними для життя пацієнта. Така патологія вимагає невідкладного втручання. Якщо лікар не призначив ультразвукове дослідження серця дитині, ви можете самі пройти обстеження в клініці і після цього записатися на консультацію до кардіолога.

Перше дослідження здійснюється в пологовому будинку та у віці півтора місяців. Повторно ви можете пройти його в рік, але це за умови, що відхилення від норми не були виявлені раніше. Подальші дослідження проводяться по мірі необхідності, перед операціями, та якщо дитина планує займатися в спортивній секції.

Показання до процедури

У більшості випадків лікар при огляді пацієнта проводить аускультацію серця. Якщо під час обстеження будуть виявлені шуми, обов'язково призначається УЗД серця. Але незалежно від думки лікарів, батьки повинні вміти і самостійно визначати, коли ж потрібно відвідати кардіолога і пройти обстеження.

Рекомендації кардіологів зводяться до того, що батьки повинні уважно спостерігати за поведінкою малюка і прислухатися до його скарг. Якщо ви виявили, що вище лівого підребер'я є тремтіння, потрібно показатися лікарю. У нормі коливання маленького сердечка не помітні оку.

Скарги малюка на неприємні відчуття в області серця, колючі болі, а також прискорене серцебиття вважаються показанням до УЗД.

Показовим вважається і поведінку малюка. Діти повинні енергійно смоктати груди. Якщо вони відмовляються від грудей, смокчуть мляво і не охоче, потрібно здатися педіатра. Якщо під час огляду не будуть виявлені проблеми з прикладанням до грудей, то лікар направить вас на ультразвукове дослідження. Виявити патологію серця ви можете по характерному симптому – синюшності навколо губ при крику або ссанні грудей.

Ехокардіографія показана дітям, у яких постійно холодні долоні і стопи, вони мерзнуть без видимої причини, швидко втомлюються і багато потіють. Також їх зростання не завжди відповідає віку. Те ж стосується і ваги.

Існують і інші показання для проведення УЗД. Деякі діти хворіють простудними хворобами 6-8 разів на рік. Це вже вважається підставою для підозри захворювань серцево-судинної системи. Паралельно з ультразвуковим дослідженням іноді призначається рентгенологічний знімок грудної клітки, що дозволяє оцінити стан легень і серця, а також співвідношення їх роботи.

Хід процедури та підготовка

Ультразвукове дослідження серця – це абсолютно безболісна процедура, яка не має протипоказань. У зв'язку з цим виявлення патології здійснюється в будь-якому віці. Малюка укладають на кушетку. Область серця змащується гелем для кращого контакту датчика.

Прилад для проведення ультразвукового дослідження швидко зчитує отримані імпульси. За рахунок цього результат не спотворюється навіть у тому випадку, якщо дитина розмовляє, совається або ворушиться під час обстеження.

Датчик створює ультразвукову хвилю, яка досягає тканин і відбивається. Довжина хвилі залежить від щільності тканин. Через датчик імпульс передається в комп'ютер. Дослідження здійснюється в різних діапазонах. Існують різні методи подібної діагностики з отриманням двомірного або тривимірного зображення органу.

Ніякої особливої підготовки для проведення УЗД не потрібна. Тривалість процедури займає не більше 15 хвилин. По закінченні процедури лікар запише всі необхідні дані. Деякі апарати дозволяють на місці роздруковувати фото серця. Завдяки цьому кардіолог в кабінеті під час прийому зможе порівняти особливості пульсу, товщину стінок серця та їх скоротливу здатність з результатом ЕКГ.

Коли показане УЗД?

Основними показаннями для проведення ультразвукового дослідження вважаються:

  • вроджені вади серця
  • порушення закриття міжшлуночкової перегородки
  • недорозвинення мітрального і аортального клапана

УЗД допомагає виявити патологію розвитку серця у малюка ще під час вагітності мами.

Розшифровка УЗД серця малюка

Під час дослідження оцінюються: товщина стінок серця, розміри камер, стан перегородок і клапанів. Також є можливість оцінити швидкість кровотоку, частоту серцевих скорочень і повноту викиду крові.

Оскільки в кожному віці свої норми та допустимі відхилення, не варто порівнювати результати УЗД, проведеного дитині в однорічному віці, з результатами проведення подібної діагностики в 5 років. Вони будуть різними, і це нормально.

Як проводиться УЗД серця новонародженій дитині, дивіться у відео про цю процедуру.

Ультразвукове дослідження серця

Якщо ваша дитина вже проходив ультразвукове обстеження, поділіться своїми враженнями та спостереженнями в коментарях внизу сторінки.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!