Бактеріальний простатит у чоловіків

Простатит – нерідко непокоїть чоловіків запальне захворювання тканин передміхурової залози. Цей непарний залозистий орган завбільшки з волоський горіх виконує в чоловічому організмі важливу функцію – формує секрет, що входить до складу насінної рідини. Секрет створює комфортне середовище для життєдіяльності сперматозоїдів. Простата, як і інші людські органи, схильна до впливу бактерій. Лікування бактеріального простатиту вимагає до себе підвищеної уваги.

Причини розвитку бактеріального простатиту

Захворювання викликається грамнегативними бактеріями у вигляді кишкової палички, протея, клебсієли, синьогнійної палички, стафілокока, стрептокока, фекального ентерокока, трихомонади, хламідії, энтеробактера та інших. Ця мікрофлора відноситься до умовно патогенної, в нормальних кількостях вона не завдає шкоди організму. Але у момент ослаблення його захисних властивостей (при переохолодженні, нервовому напруженні, паління, стреси) бактерії починають стрімко розмножуватися. (див. фото)

У більшості випадків патогенна мікрофлора потрапляє у простати через сечівник (уретральний шлях). Якщо чоловік хворіє уретритом, то його шанси захворіти бактеріальним простатитом значно збільшуються.

Сполучені лімфовідтікання органів тазу приносить кишкову паличку по лімфатичних судинах з кишечника в простату (лімфогенний шлях).

При виникненні в організмі окремих вогнищ інфекції (тонзиліт, бронхіт та ін) вона переміщується по кровоносних судинах в простату (гематогенний шлях).

Затримки мікробів в простаті сприяє погана мікроциркуляція крові в ній, застій секрету простатических залоз.

Ризикують захворіти ті чоловіки, які:

  • не лікують інфекції сечостатевих шляхів
  • користуються уретральними катетерами
  • займаються анальним сексом без засобів захисту
  • страждають фімозом (звуження крайньої плоті члена)
  • перенесли лікувальні або хірургічні втручання на сечостатевих органах при недостатній санації

Причини розвитку патології простати бувають різними:

  • інфікування
  • стрес, перевтома, недосипання і інші фактори, що послабляють імунітет
  • гіподинамія і сидячий спосіб життя
  • переохолодження
  • неповноцінне харчування і відсутність в раціоні особливо важливих для організму продуктів
  • зміни гормонального фону
  • геморой
  • відсутність статевого життя (сприяє порушенню кровообігу в тканинах простати)

Докладніше про це дивіться у відео.

ПРОСТАТИТ, лікування: брехня чи правда. Хронічний простатит, як лікувати.

Ознаки бактеріального простатиту

Захворювання може протікати гостро або набувати хронічну форму.

Гостра форма захворювання зустрічається рідше, ніж хронічна. При гострому простатиті відчувається занепад сил, турбує біль в паху і промежини, спостерігаються часті позиви і хворобливе сечовипускання, а іноді і дефекація. Температура тіла підвищується, болить голова. Процес виділення сечі прискорений і утруднений, відбувається мляво, малими порціями.

Хронічний бактеріальний простатит розвивається приховано і тривало, і часто без клінічних симптомів. Періоди загострення чергуються з періодами ремісії. Вказують на це захворювання, поряд з перерахованими вище симптомами, ниючий біль в нижній частині живота і мошонці, зниження ерекції.

При зазначених симптомах чоловік повинен проконсультуватися у лікаря, щоб вчасно запобігти ускладнення.

Діагностика

Діагностика гострого простатиту не представляє складності з-за чітко виражених симптомів. При ректальної пальпації залоза збільшена і різко болюча. Пацієнту роблять аналіз сечі і крові. Якщо у них виявлено лейкоцитоз і підвищений рівень ШОЕ в крові, діагноз підтверджується.

Хронічний простатит діагностується інакше. За допомогою мікроскопії мазка секрету простати обчислюється кількість лейкоцитів. Методом бактеріологічного посіву визначається тип мікроорганізму збудника і його реакція на антибіотики. Крім того, визначається рівень ПСА (простатический специфічний антиген) і призначається УЗД простати.

Лікування бактеріального простатиту

При лікуванні гострої форми захворювання застосовуються антибіотики і протизапальні засоби. Якщо захворювання протікає без особливих ускладнень та інтоксикації організму, воно може лікуватися вдома. В іншому випадку необхідна госпіталізація.

Хронічна форма дуже важко піддається лікуванню. Інфекція має властивість зберігатися в тканинах простати навіть при вживанні медикаментів. Терапія антибіотиками дає незначний ефект, тому що вони дуже погано всмоктуються простатою. Навіть якщо в ході лікування бактеріального простатиту симптоми зникають, все одно інфекція до кінця не знищується, і при найменшому ослабленні організму хвороба спалахує знову.

Починати лікування хронічного простатиту слід з виявлення збудника інфекції, що викликає його. Застосування одних тільки антибіотиків недостатньо, необхідні препарати, зміцнюючі імунітет і вітаміни. Добре допомагають фізіотерапевтичні процедури, включаючи лазеротерапію, магнітотерапію, електрофорез, а також масаж. Вони покращують кровообіг в простаті і допомагають доставляти туди лікарські речовини. Слід врахувати, що ці процедури не можна застосовувати при гострій формі захворювання.

З медикаментів призначається курс фторхінолонів – антибіотиків широкого спектру дії. На них не впливає кислотність середовища, вони добре проникають у тканини простати.

Ускладнення бактеріального простатиту

Якщо присутні ознаки гострого простатиту, а лікування не проводиться, виникає абсцес простати – це скупчення гнійних мас. Воно може викликати високу температуру тіла, лихоманку. З часом абсцес може перейти в набряк і перешкоджати сечовипускання. У деяких випадках починається зараження крові (сепсис).

Вже сам по собі хронічний простатит – ускладнення гострої форми хвороби. Якщо вчасно не усунути його симптоми, то починаються проблеми з ерекцією і навіть настає безпліддя.

В ряді випадків виникають такі ускладнення:

  • запалення насінних бульбашок
  • запалення яєчка
  • запалення придатка насінника
  • освіта свища простати
  • нервові розлади внаслідок постійного болю
  • склероз простати
  • камені і кісти в передміхуровій залозі
  • аденома передміхурової залози

Профілактика

Ефективною профілактикою простатиту служить рухливий спосіб життя. Сама простата влаштована так, що вона погано забезпечується кров'ю. Тому, якщо розпорядок роботи не дозволяє активно рухатися, намагайтеся хоча б раз на годину піднятися зі стільця і розім'ятися. Корисно регулярно робити просту гімнастику – втягування м'язів ануса, його потрібно робити до 100 разів за один підхід.

Одним із способів поліпшення кровообігу в простаті фахівці називають контрастний душ. Струмінь з душа спрямовується на промежину і змінюється її температура – 30 секунд тепла вода, ближче до гарячої, 15 секунд – кімнатна, прохолодна. Тривалість процедури 3-5 хвилин.

Масаж промежини робиться лежачи. Пальцями руки з прикладанням зусиль потрібно масажувати цю область 3-5 хвилин.

Подивившись це відео, ви навчитеся правильно робити масаж простати.

Масаж простати самостійно вдома Як самому зробити масаж простати Стимуля

  • Корисно їздити на велосипеді або крутити «велосипед» лежачи на спині.
  • Не можна допускати переохолодження організму, сидіти на холодних поверхнях.
  • Якщо страждаєте постійними запорами, потрібно приймати проносне. А ще краще – звернутися з цією проблемою до лікаря і усунути її.
  • Статеве життя має бути регулярним і розміреним, без перепадів в ту або іншу сторону.
  • А головне – не забувайте періодично відвідувати лікаря-уролога для профілактичних оглядів. Ваше здоров'я - тільки у ваших руках.

Детальніше про лікування бактеріального простатиту дивіться у виступі лікаря-уролога.

Питання до андролога. Хронічний бактеріальний простатит

Якщо у вас є власний досвід лікування простатиту, поділіться ними в коментарях під статтею.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!