Гемартроз колінного суглоба: ознаки і лікування

Від саден і ударів жодна людина не застрахований. Починаючи від дитячого віку, і протягом всього свого життя ми їх отримуємо. Для дітей набивання шишок – це нормальне явище. Страждають від травм найчастіше колінні суглоби. А якщо ушкоджуються судини, то може розвинутися таке захворювання, як гемартроз або артроз колінного суглоба.

Гемартроз – характеристика захворювання

Гемартрозом називається вилив крові в порожнину суглоба в результаті порушення цілісності кровоносної судини. Страждають як здорові люди, при сильній травмі, так і пацієнти, які мають хронічні захворювання з порушенням згортання крові (гемофілія, авітаміноз). Хворіти гемартрозом колінних суглобів можуть також спортсмени.

Судини пошкоджуються при травмуванні м'яких тканин, наприклад, менісків, зв'язок, капсульного апарату. І рідко – при роздробленні менісків або кісток, які знаходяться всередині суглоба. При крововиливі, відбувається розтягнення капсули, що згодом проявляється ниючим болем, збільшенням розміру суглоба, порушенням його функції.

При підвищенні внутрішньосуглобового тиску в ньому порушується кровообіг. Через деякий час розпадаються кров'яні клітини, що негативно позначається на тканинах, розвивається його дегенерація. Першим страждає хрящ, а при відсутності лікування, суглоб і зовсім може зруйнуватися. На місці хряща почне формуватися рубцева сполучна тканина, що може призвести до нерухомості суглоба та інвалідності.

Симптоми гемартрозу колінного суглоба

Залежно від тяжкості отриманої травми і кровотечі всередину суглоба, прояви захворювання буду відрізнятися. Загальними симптомами є:

  • Біль у суглобі, що підсилюється при русі, відчуття затекшей ноги.
  • Набряк, розпухання, зміна обсягу і кольору, можливо місцеве підвищення температури шкірних покривів.
  • Порушення рухливості суглоба.

При спробі пропальпувати суглоб, спостерігається флуктуація – відчуття колисання під рукою, над скупченням рідини, при різких рухах пальцями.

При прогресуванні захворювання і відсутності лікування – симптоматика наростає, стан погіршується. Навіть після вилучення згустків крові, хворобливі відчуття і ниючий біль можуть залишитися. Це може бути пов'язано з наявністю в порожнині кісткових уламків.

Лікування гемартрозу колінного суглоба

При отриманні травми в першу чергу необхідно:

  • Забезпечити спокій суглобу.
  • Потім слід покласти йодну сітку на місце набряку, звичайною ватною паличкою.
  • На місце травми прикласти щось холодне з морозилки, обмотанное рушником або пелюшкою.
  • І бажано відразу звернутися до лікаря, інакше можуть розвинутися тяжкі ускладнення.

Перед призначенням терапії проводяться діагностичні заходи для уточнення діагнозу. До них відносяться рентгенологічне дослідження в кількох проекціях, магнітнорезонансна томографія.

В першу чергу необхідно провести вилучення крові з порожнини суглоба. Але це залежить від кількості вилилась крові. При знаходженні в ньому невеликої кількості крові в межах 15 мілілітрів видалення крові не проводять, призначають консервативне лікування.

Якщо в суглобі знаходиться більше крові, то призначають оперативне лікування або пункцію. Для цього проводять прокол за допомогою голки, потім його промивають, вводять в порожнину лікарські препарати для знеболювання та усунення запального процесу. Покращує відтік рідини виймання голки шприца.

До поширених лікарських препаратів, які використовують для введення в суглоб при гемартрозі, відносять кеналог, гідрокортизон, новокаїн, антибіотики. Перед процедурою необхідно місцеве знеболення.

Після процедури на суглоб накладають тугу еластичну циркулярну пов'язку для іммобілізації. Як правильно накладати циркулярну пов'язку, ви дізнаєтесь з відео-керівництва:

Діагностична артроскопія колінного суглоба

Для швидкого відновлення суглоба – заборонені будь-які пересування чи це можливо тільки за допомогою милиць протягом 7 днів. Для іммобілізації на область суглоба накладається гіпсова пов'язка. Надалі рекомендується на коліні носити спеціальний наколінник. Тривалість його носіння залежить від ступеня травмування. Одночасно призначають масаж, фізіотерапевтичні процедури, лікувальну гімнастику.

Якщо після пунктирування больові відчуття зберігаються за наявності кісткових уламків, осколків хрящів, розриву менісків, тоді проводять артроскопію. Як проводиться артроскопія у лікувальному закладі, ви дізнаєтесь з відео-інструкції:

Як проводиться артроскопічна операція?

Якщо захворювання рецидивує, мається важке пошкодження, то вдаються до заміни суглоба на штучний. У медичній практиці така процедура називається ендопротезування. Для виготовлення протеза використовують матеріали, які сумісні з тканинами організму. Наприклад, сплав титану і тефлону, він не відривається.

Лікування гемартрозу колінного суглоба народними засобами

Для лікування гемартрозу в деяких випадках використовують народні рецепти. Вони не виключають призначень лікаря, а повинні застосовуватися спільно. В якості лікування гомеопатична медицина пропонує застосовувати відвари і настої трав деревію, материнки, кропиви. Вважається, що вони володіють кровоспинним і протизапальним ефектом. Трави добре себе зарекомендували при ударах і травмах.

Потрібно пам'ятати, що сильно захоплюватися народними методами не слід, забуваючи про призначення лікуючого лікаря.

Наслідки гемартрозу колінного суглоба

При запущеному лікування гемартрозу, захворювання може мати досить негативні наслідки. Наприклад, приєднається інфекція, і розвинеться гнійний синовіт. Навіть при відсутності інфекції, ферменти руйнують кров'яний згусток, підвищується антигенна активність клітин. Продукти розпаду мають властивість руйнувати хрящову тканину суглоба і зв'язки, що згодом призведе до знерухомлення суглоба та інвалідизації пацієнта.

Для профілактики захворювань колінного суглоба бажано уникати всіляких травм на ногах, а при їх виникненні – своєчасно звертатися за медичною допомогою. Якщо ви перенесли це захворювання, поділіться в коментарях, якими методами ви користувалися в процесі лікування.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!