Як правильно тримати Уразу жінці

Дев'ятий місяць мусульманського календаря Рамазан – це один з чотирьох священних місяців року. Чоловіки і жінки в цей час тримають строгий піст Ураза, який є одним з основних стовпів Ісламу. Основна специфіка цього голодування полягає в тому, що кількісний склад їжі не регулюється – дозволяється їсти все, а важливу роль грає тільки час прийому їжі. Давайте розберемося, як правильно треба тримати Уразу жінці, щоб довгострокове утримання пішло організму на користь. Адже крім духовного очищення, мусульмани тримають пост, щоб оздоровити організм.

Навіщо тримати Уразу в місяць Рамадан

Пост в Уразу сприяє спокути гріхів, які були здійснені протягом року. Рамадан – це 30 або 29 днів (залежить від місячного місяця) суворого посту. У цей період мусульмани повинні виділити час для пожертвувань, милостині, роздумів, спостережень і всіляких добрих справ. Проте основним завданням кожного віруючого є не пити воду і не вживати їжу від світанку до заходу. На відміну від православного посту (Успенського або Великого), при якому забороняється їсти м'ясо, рибу, яйця і молокопродукти, під час Урази дозволяється помірно їсти будь-які продукти.

Головною дією мусульман Рамадан є молитва. Перед сходом сонця кожен віруючий виробляє ният (намір) про дотриманні Урази, а потім приймає їжу за 30 хвилин до світанку і молиться. Намази під час священного місяця проводяться в мечетях, куди приходять мусульмани разом з дітьми або вдома з родичами і сусідами. Якщо віруючий в місяць Рамадан знаходиться в інших широтах, то, згідно ханафітського мазхабу (вченням), обов'язковий ранковий намаз він читає по мекканскому часу.

Як тримати Уразу жінці

Під час Урази жінкам – мусульманкам, як і чоловікам, забороняється інтимне життя в світлий час доби, а деякі особливо віруючі віддають перевагу повне утримання від сексуальних контактів протягом усього тридцятиденного посту. За традицією після заходу сонця віруючі збираються великими родинами, щоб покуштувати страви після денного голодування. Жінки готують їжу в денний час, тому їм дозволяється пробувати продукти під час їх приготування. Чоловікам це категорично заборонено.

Як правильно приймати їжу

У перші дні Рамадану голодувати припадає близько 20 годин, тому імами (мусульманські священики) радять вживати в їжу продукти з великою кількістю клітковини: овес, пшоно, ячмінь, сочевицю, нешліфований рис, непросеянную борошно, просо, бобові. Ранкове меню мусульманки обов'язково повинно складатися з фруктів, ягід, овочів, м'яса, риби, хліба і молочних продуктів.

Краще не ускладнювати в Рамадан своє меню кулінарними шедеврами, а віддавати перевагу легким салатів, приправленим йогуртом або рослинним маслом. Така їжа не дратує шлунок, покращуючи травлення. Щоб було легше тримати піст корисні бульйони, приготовані з пісної яловичини, курятини, нежирної риби або овочів. У Рамадан жінкам слід утриматися від смажених страв, повністю замінивши їх паровий або тушкованою їжею. У процесі приготування їжі потрібно дозувати наступні продукти, що стимулюють вироблення соляної кислоти, дратівливою стінки шлунка:

  • спеції;
  • часник;
  • цибуля;
  • кмин;
  • кінза;
  • гірчиця.

На вечерю мусульманам рекомендується готувати низькокалорійні страви і не занадто захоплюватися м'ясом. Вдень під час Урази забороняється пити воду, але після заходу сонця, бажано випивати від 2 до 3 літрів води, що відновити водний баланс. Дієтологи при дотриманні Урази закликають виключити газовані напої, замінивши їх натуральними соками, мінеральною водою, трав'яними чаями.

Молитва

Обов'язковою молитвою для всіх мусульман, які тримають Уразу, є намаз Таравіх. Її час настає після нічного намазу Іша і закінчується незадовго до появи зорі. Намаз Таравіх краще читати разом з іншими віруючими, але якщо немає такої можливості, то допустимо читати молитву індивідуально. Взагалі Іслам – це релігія, вітала відвідування колективних молитов, а мечеть сприяє спілкуванню, коли відбуваються спільні молитви, які вихваляють Аллаха і пророка Мухаммеда при читанні Корану.

Що робити не можна - заборони

Заборони в період Урази поділяються на суворі і небажані. Суворі заборони відносять до дій, що порушують пост, і вимагають обов'язкового відшкодування за один день Рамазану 60 днів безперервного поста в будь який інший час. До них належать: умисне прийняття їжі, блювання і статевий акт. Також під час Урази не можна приймати мікстури, капсули, таблетки, робити ін'єкції, вживати спиртні напої та палити. До небажаним діям в Рамадан, які вимагають тільки заповнення (1 день посту за одне порушення), відносяться:

  1. Прийняття їжі через забудькуватість.
  2. Мимовільна блювання.
  3. Ковтання того, що не є ліками або їжею.
  4. Дотик чоловіка, поцілунки, які не призводять до статевого акту.

З якого віку починають дотримуватися посту дівчата

Тримати піст дівчина починає зі свого повноліття. Статева зрілість у мусульманського дитини настає по досягненню його 15-річного віку. Дозволяється дівчатам дотримуватися посту і раніше, якщо прийшла менструація або є власне бажання. Якщо всі перераховані вище ознаки відсутні, то за мусульманськими звичаями дівчинка не повинна дотримуватися посту.

Поради для початківців

Важко зараз переоцінити значення 30 денного посту для здоров'я людини. Навіть наукою доведено, що голодуючи, організм людини очищується від зайвої ваги, солей, жовчі, недоокислених продуктів обміну, нормалізується дихання. Досвід століть показує, що Ураза – це самий ефективний метод позбутися від різних хронічних захворювань: алергії, каменів в жовчному міхурі, остеохондрозу і мігрені. Під час посту підвищуються механізми захисту, стимулюється імунна система, затримується процес старіння.

Початківцям потрібно знати, що в цей місяць виключаються всілякі надмірності, а для прийому їжі і рідин існують спеціальні правила. Відразу після заходу під час посту їсть тільки легку їжу, а за пару годин перед світанком – щільну їжу. Таке харчування вважається богоугодною, тому служить прощення гріхів. На вечірній трапезі бажано, щоб був присутній мулла чи людина, яка добре знає Коран, він буде читати сури і розповідати про діяння господа. Не забороняються під час вечірнього розговіння і світські розмови.

Можна тримати піст вагітним і годуючим жінкам

Жінки в післяпологовий період або під час місячних не дотримуються Уразу – це підтверджують відповідні Сунни. Що стосується вагітних і годуючих матусь, то вони можуть повністю або вибірково відмовитися від голодування на свій розсуд, особливо якщо бояться за здоров'я своє чи дитини. Що стосується заповнення пропущеного посту, то жінка приймає таке рішення самостійно.

Без повного обмивання

Іноді деяким незалежним причин у жінки відсутня повне обмивання, а пост вже почався. Приміром, менструація завершилася вночі або мала місце подружня близькість, або подружжя проспали ранковий прийом їжі. Це ніяк не повинно турбувати жінку, адже повне обмивання і дотримання Урази ніяк один з одним не пов'язані між собою. Ритуальна чистота потрібна тільки для здійснення намазу.

Коли йдуть місячні

Згідно з правилами Ісламу, під час місячних Ураза повинна бути перервана в будь-якому випадку, незалежно від сімейного стану та віку. Не відбуваються молитви-намази, так як немає у жінки ритуальної чистоти. За правилами, пропущені дні посту після завершення Рамадану повинні бути заповнені один до одного поспіль або в розбивку на розсуд мусульманки. Але пропущені намази жінка не заповнює.

Що робити, якщо важко тримати Уразу у спеку

Коли місяць Рамадан випадає на літню спеку, мусульманам тримати Уразу дуже важко, адже у жаркі дні збільшується спрага, а відмова від води може негативно позначитися на здоров'ї людини. Тим більше що під час 30-денного голодування забороняється не тільки пити, але навіть рот полоскати, адже краплі води можуть потрапити в шлунок. У цьому випадку Іслам дає деякі послаблення для вагітних жінок, дітей, подорожніх, старих і серйозно хворих людей.

Пост один день або з перервами через день

Якщо у мусульманки виявлені важкі захворювання, наприклад, цукровий діабет, панкреатит та інші, то вона може тримати Уразу не кожен день, а через день. Голодування – це не стільки утримання від їжі і води, скільки просування духовного зростання, очищення помислів. Але якщо тримати Уразу жінка може при таких захворюваннях, то їй слід харчуватися свіжими сирими овочами, фруктами, горіхами, не переїдати, не накидатися на їжу на свято розговіння Ураза-Байрам, коли закінчується Рамадан.

Відео

Коли жінка тримає Уразу вперше, їй задовго до настання Рамадану потрібно налаштувати себе на те, що це не голодування, а великий радісне свято, щоб виникло відчуття веселого події. Слід пам'ятати, що під час посту отримує нагороду, яка в Рамадан багаторазово збільшує всі добрі справи людини. А за порушення Урази без поважної причини мусульманка повинна буде заплатити потребує певну суму і заповнити пропущений день будь-яким днем голодування. Дивіться у відео поради жінкам, початківцям тримати Уразу:

Пост в РАМАДАН: місяць БЕЗ ВОДИ?

Пост у жінок і чоловіків-мусульман в 2019 році

Рамадан – це дев'ятий місяць мусульманського календаря, дата якої щорічно змінюється. У 2019 році мусульмани починають тримати його 16 травня, а 15 червня чоловіки і жінки мусульмани всього світу відзначають найбільше свято Ураза-Байрам. В цей день вони подають милостиню, згадують рідних і близьких, відвідують могили померлих родичів.

Розклад

Час передсвітанковій трапези (сухур) закінчується до настання ранкового намазу (Фаджр) за 10 хвилин. Після закінчення вечірнього намазу (Магріб) слід розговлятися, бажано водою і фініками, попередньо сказавши звернення до Аллаха. Нічний намаз – це Іша, після якого відбувається для чоловіків 20 ракаатов(циклів) намазу Таравіх, а слідом – намаз Витр.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!