Піролітичне очищення духовки - що це таке, як використовувати

У сучасних електричних печах духові шафи оснащені пристроєм самоочищення. Функція піролізу значно економить час, сили і робить процес приготування їжі комфортним. Важливо знати, що таке каталітична очистка духовки, як правильно її виконати.

Піролітичний тип очищення духовки

Піроліз – термічне розкладання природних органічних або неорганічних сполук при високих температурах, що супроводжуються дефіцитом кисню. Духова шафа з піролізом виготовляється з тигельної сталі. Спеціальна каталітична емаль володіє підвищеною жароміцністю. Дверцята духовки має тришарове або чотиришарове теплоізоляційне скло.

Ефективне самоочищення духовий камери за допомогою піролізу, передбачає нагрівання тенів до температури 500 проС. Жир і забруднення при цьому испепеляются, залишаючи лише сажу. Господині потрібно тільки зібрати зі стінок камери попіл.

Сучасна духовка з піролізом оснащується системою фільтрації, щоб не допустити поширення неприємного запаху гару в приміщенні.

Як використовувати функцію

Піролітичне очищення духової шафи здійснюється в автоматичному режимі. Власнику електричної печі можна не переживати, що він зробить щось не неправильно. В сучасних електропечах, обладнаних каталітичним фільтр, самоочищення виконується автоматично після 100 годин роботи. У деяких моделях електронно-сенсорна система Vision оцінює ступінь забруднення і видає інформацію на дисплей, що пора почистити камеру. Щоб правильно виконати піролітичне очищення духовки, необхідно:

  1. Вийняти деко, посуд і металеві перегородки.
  2. Оцінити масштаб забруднень для вибору відповідного режиму.
  3. Запустити процес за допомогою кнопки.
  4. Почекати 2,0–3,5 години, поки йде испепеление забруднень.
  5. Включити вентиляцію, щоб знищити запах гару всередині духовки.
  6. Протерти внутрішню камеру печі від сажі.

Плюси і мінуси

Для стандартної плити з системою самоочищення передбачено 3 режими піролітичного очищення духовки: мінімальний (2 ч. 15 хв.), звичайний (2 ч. 45 хв.), інтенсивний (3,5 год). Власник вибирає залежно від ступеня забруднень. З метою економії електроживлення виробники розробили енергозберігаючий режим «комфортний піроліз» для нестійких забруднень. По завершенні процесу духова шафа остигає близько двох годин. Інші достоїнства піролітичної очищення духовки:

  • піроліз забезпечує ідеальну очищення внутрішньої поверхні духовки, відпадає необхідність мити або відтирати забруднення;
  • процес самоочищення виконується незалежною програмою;
  • дверцята духовки під час очищення блокується і знову стає доступною до відкривання після закінчення очищення;
  • не потрібно використання миючих засобів;
  • очищається одночасно вся внутрішня поверхня духовий камери, включаючи важкодоступні ділянки.

Системою самоочищення оснащені дорогі моделі електричних плит, не кожна людина може дозволити собі таке придбання. Електропечі з піролізом коштують дорожче через використання в конструкції матеріалів, що володіють підвищеною жароміцністю. Недоліки системи самоочищення полягають у наступному:

  • залишки попелу доводиться видаляти вручну;
  • електроплита пропускає запах гару при очищенні сильнозабрудненого камери;
  • піролітичне самоочищення витрачає чимало електроенергії.

Запобіжні заходи

Перший час після придбання електропечі з системою піролізу духової шафи краще користуватися довідкою «Допомога при очищенні». У самоочисних печах передбачена система захисту, позначається на екрані кодом «С1», що сповіщає, що піроліз не почнеться, поки камера не буде звільнена від посуду, грат і т. п. Самостійно необхідно дотримуватися таких заходів безпеки:

  1. Стежити, щоб вентиляційні отвори не були відкриті.
  2. Не застеляти стінки камери духової фольгою.
  3. Не ставити деко на дно, щоб не зіпсувати пиролитическую емаль.
  4. Використовувати духова шафа суворо за призначенням.

Відео

Очищення духовки каталітична
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!