Телевізор на квантових точках - опис SUHD технології, переваги і недоліки, кращі моделі з цінами

Світові виробники прагнуть зробити свою продукцію максимально привабливою для користувачів, тому постійно займаються впровадженням нових технологій. Телевізорів це теж торкнулося – ультрасучасні моделі створюють таку реалістичну картинку, що виникає відчуття, ніби дія відбувається не на екрані, а поруч з вами. Мільярди чистих кольорів, насичені фарби, супертонкий дисплей – це про телевізори останнього покоління.

Що таке квантові точки

Абревіатура QLED (Quantum dot LED) – це позначення технології, за допомогою якої створено телевізори на квантових точках. Останні являють собою нанокристали напівпровідників. Їх діаметр досягає 2-6 нанометрів. Для порівняння: товщина людської волосини дорівнює 60-80 тис. нанометрів. Особливість квантових точок – вони світяться різними кольорами в залежності від розміру. Як і атом, нанокристал може виробляти світло з певною довжиною хвилі.

Великі квантові точки випромінюють довгі хвилі червоного кольору. Найменші частинки видають короткі сині хвилі. Ця здатність нанокристалів привернула увагу вчених. Свічення відбувається за рахунок явища люмінесценції, тобто частинки необхідно порушити додатковим світлом або електричним струмом. Експерименти з квантовими точками почалися близько 30 років тому, але завершений результат у вигляді реалізованої SUHD технології представила компанія Самсунг в 2015 році.

Дисплей на квантових точках

Матриця телевізорів QLED складається з декількох шарів: основи, LED-підсвічування, квантових частинок, рідких кристалів. Шар світлофільтрів, який використовується в звичайних LED-матрицях, виключається за непотрібністю, адже нанокристали самі продукують потрібний колір. Квантові частинки поглинають світло синіх діодів і перевипромінюють його з чітко визначеною довжиною хвилі. Це властивість дозволяє отримувати більш чисті базові кольори: синій, зелений, червоний.

Переваги і недоліки квантових телевізорів

Технологія квантових точок не стала колосальним проривом у світі науки, вона є відмінною доробкою технології LED. Корейської компанії Самсунг вдалося створити високоякісний продукт. Пристрої мають такі переваги:

  • Збільшена колірна гамма. В арсеналі телевізорів QLED більше мільярда квітів, а в звичайних LED-дисплеях – трохи більше 16 мільйонів.
  • Квантові частинки здатні відтворювати 100% обсягу кольору. Це підтвердили фахівці німецького науково-технічного об'єднання Verband Deutscher Elektrotechniker. При формуванні зображення в структуру кольору вноситься мінімальне спотворення.
  • Пікова яскравість досягає 1500-2000 ніт. Показник відкриває можливість використання технологій HDR 10 і Dolby Vision. Такий показник частково досягається шляхом зниження відбивної здатності екрану. Дисплей має кращу передачу кольору, рівномірно розсіює світло.
  • Кольори не спотворюються при погляді на екран під будь-яким кутом огляду.
  • У квантових телевізорів Samsung чудовий дизайн. Пристрій став тонше і легше, має дуже вузькі рамки.
  • Моделі QLED споживають 140-195 Вт/год. Це небагато, енергоспоживання плазмового телевізора – 300-500 Вт/год, а РК-дисплея з великою діагоналлю – 200-250 Вт/год.

Недоліки у хвалених квантових телевізорів теж є. Їх небагато, але для любителів ідеального зображення вони є суттєвими:

  • Не сама краща контрастність. В моделі використовуються VA-панелі, але немає локальних функцій затемнення. З-за цього можливість управління рівнем чорного менше, ніж біля телевізорів LED LCD і OLED.
  • Необхідність LED-підсвічування. Технологія Quantum dot ще удосконалюється, і поки що існуючим квантовим моделям необхідні світлодіодні лампи.
  • Висока вартість. Ціна телевізорів QLED стартує від 120 000 рублів, а моделі 2019 року коштують близько 330 000 грн.

Виробництво

Технологія QLED почала активно розроблятися в 2004 році. Вчені заснували дослідну лабораторію QD Vision, незабаром до їх штату підключись компанії LG Electronics і Samsung. У 2011 році фахівці фірми Самсунг створили прототип кольорового екрану на квантових частинках, але в серійне виробництво не пішов. У 2013 році компанія SONY представила флагманський квантовий телевізор KD-65X9000A. В основі моделі лежить підсвічування Triluminos: в ній застосовуються сині діоди, а жовті люмінофори відсутні.

На виставці CES 2015 було представлено чимало розробок. Це модель SUHDTV від Samsung, Ultra HD від LG, QD Vision від китайської компанії TCL, ULTRA LED від Hinsense. Найпопулярніші квантові телевізори у компанії Самсунг, в 2019 році вона представила кілька удосконалених новинок в лінійці SUHD. Найдоступніша модель:

  • Назва: Samsung 49" Q7F 4K Smart QLED TV (QE49Q7FAMUXRU).
  • Ціна: 119 900 р.
  • Характеристики: плоский екран з дозволом 3840х2160, показник якості зображення 3100. Технології HDR 1500, Ultra Black (усунення відблисків від джерел зовнішнього освітлення), потужний процесор Q Engine. Управління універсальним пультом One Remote, функції Smart View, Auto Detection, підтримка Dolby Digital Plus. Споживана потужність 160 Вт, пікове значення яскравості 73%.
  • Плюси: красивий безрамковий дизайн, природне зображення, насичені кольори, чітка картинка, якісний звук, просте управління.
  • Мінуси: незручний блок підключення, немає функції покращення контрастності зображення.

Якщо є можливість купити телевізор на квантових точках подорожче, зверніть увагу на лінійку Samsung Q9F. Представлену нижче модель визнали кращою серед телевізорів з функцією HDR, вона зайняла перше місце у трьох номінаціях: REFERENZ, INNOVATION, HIGHLIGHT 2019. Основні функції такі ж, як і у попереднього пристрою, але вдосконалені:

  • Назва: Samsung 88" Q9F 4K Smart QLED TV (QE88Q9FAMUXRU).
  • Ціна: 1 499 990 р.
  • Характеристики: технологія HDR 2000, найширші кути огляду, матеріал корпусу – метал, показник якості зображення 3400, є функція поліпшення контрастності, підвищення чіткості передачі динамічних сцен. Споживана потужність 395 Вт, пікове значення яскравості 88%.
  • Плюси: тонкий, органічно вписується в будь-який інтер'єр, має максимальний діапазон кольорів, чудову контрастність, відрізняється швидкодією.
  • Мінуси: дорого.

Чим відрізняються QLED і OLED

Це два принципово різні поняття. OLED (organic light-emitting diode) – технологія створення телевізорів на органічних світлодіодах. Між двома провідниками поміщається органічна плівка на вуглецевій основі. Провідники випромінюють електричний струм, який вловлюють світлодіоди, і починають світитися. Кожен піксель випромінює хвилю певного кольору, і стоять поруч пікселі ніяк не впливають один на одного. Телевізори OLED серійно виробляють компанії LG, Sony, Panasonic. Порівняльні характеристики технологій:

Критерій

Телевізор на квантових точках QLED

Телевізор на органічних світлодіодах OLED

Принцип роботи

Нанокристиллы світяться визначеними кольорами, коли на них потрапляє випромінювання діодних лам

Органічні діоди не вимагають джерела світла, вони світяться самостійно

Рівень контрастності

Високий, але неідеальний

Глибокий, яскравий чорний колір, ідеальний рівень контрастності

Обсяг кольору

Неперевершена передача кольору, вбудований мульти-HDR

Відмінна передача кольору, але поступається QLED

Час відгуку

9,9 мсек – пікселі переміщаються швидко, тому зображення виходить з меншим зміщенням

0,1 мсек – пікселі змінюють колір миттєво

Кут огляду

Широкий

Максимальний

Строк служби телевізора

Тривалий

2-3 роки в режимі помірного використання (не більше 7000 годин) – пікселі з часом вигорають

Відео

Вести.net: телевізори на квантових точках і інші новинки CES

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!