Підсилювач для навушників

Звук, що отримується, коли в справу вступає портативний підсилювач для навушників, значно відрізняється від того, який ви чуєте без нього, незалежно від основного пристрою: телефону або плеєра. Він стає більш об'ємним і приємним вуха, що є важливим моментом навіть для людини, яка слухає музику лише час від часу. Наявні на ринку моделі підсилювачів дають можливість кожному користувачу зробити вибір на користь більш відповідного приладу.

Що таке підсилювач для навушників

Більшість людей любить насолоджуватися музикою в дорозі, щоб скоротати час. Однак це не означає, що для звучання допустимо бути поганим і неякісним. Зовнішній компактний підсилювач звуку для навушників змушує звичайні і навіть найдорожчі відомі моделі видавати максимально можливу якість. Пристрій являє собою невелику коробочку, що пропускає через себе звукові хвилі, згенеровані плеєром, дає на виході хороший результат.

Самі навушники можуть бути низькоомними і высокоомными. У другому випадку внутрішній підсилювач випускає звуковий поріг вже без спотворень, а зовнішній – робить більш об'ємним і потужним. У якомусь сенсі девайс дозволяє розкрити прихований потенціал навушників. Це відбувається за рахунок великого вхідного опору підсилювача, допомагає витягнути високоякісний сигнал.

USB ЦАП

Цифро-аналоговий перетворювач призначений для перекладу цифрового коду в аналоговий, шляхом підсумовування показників струму або напруги. ЦАП для навушників, ховає звукову карту в великогабаритну коробку, використовується переважно для підключення до стаціонарних комп'ютерів і ноутбуків. Широтно-імпульсний модулятор, який є однією з найпростіших різновидів цифро-аналогового перетворювача, все частіше використовується для посилення звуку в аудіосистемах.

Hi Fi

Купуючи бюджетне портативний пристрій для відтворення музики, людина орієнтується на характеристики і сподівається відчути роботу на максимумі. Проте не кожна аудіотехніка здатна це забезпечити, в тому числі, з-за слабких навушників. Hi-Fi – термін, що позначає відтворення з високою точністю відносно оригіналу. Тобто при використанні такого девайса звук вже повинен бути в рази краще. Підсилювач звуку Hi-Fi класу, як правило, вбудований в плеєр і зручний для носіння з собою, але навушники для такого гаджета краще вибрати з середнього цінового сегмента.

Навіщо потрібен прилад, що підсилює звук

Якщо у вашому арсеналі є лише бюджетна аудіосистема або плеєр, приготуйтеся до того, що ви будете чути звук початкового рівня. При цьому через колонки він може відтворюватися краще: це і побічно дає зрозуміти, для чого потрібен усилок. Адже справа не в техніці, а відсутність хорошого підсилюючого пристрою. Якщо ви хочете слухати не просто набір звуків, а розрізняти гітари, бас і барабани, то без цього пристосування вам не обійтися. Музика буде об'ємною, ніби ви слухаєте її на концерті.

Види

Як і навушники, мають такі типи, як внутрішньоканальні і накладні, підсилює звучання обладнання теж має відмінність між моделями. Одні можуть бути кишеньковими, для інших же доведеться виділити більше місця. Однак якщо ви твердо вирішили отримати навушники з підсилювачем звуку, вам потрібно ознайомитися з основною типологією:

  • інтегральний;
  • гібридний;
  • ламповий;
  • транзисторний.

Інша класифікація бере за основу кількість каналів і підрозділяє підсилювачі по наступним категоріям:

  • моноусилитель;
  • стереоусилитель;
  • багатоканальний.

Ламповий

Це той випадок, коли за назвою можна приблизно зрозуміти внутрішнє улаштування приладу. Ламповий підсилювач для навушників, набирає популярність з XX століття, містить у собі електровакуумні або електронні лампи. Більшість сучасних моделей можна назвати компактними, але вважається, що даний тип апаратури передає звук в кращому вигляді.

Ifi Retro Stereo 50:

Стильне на вигляд пристосування не можна назвати дешевим. За кількістю каналів відноситься до стереоусилителям. Для більш ефективного використання рекомендований опір навантаження має становити від 4 до 16 Ом. Пристрій має вбудований цифро-аналоговий перетворювач, позитивно позначається на вихідному результаті. Крім того, є можливість регулювання тембру.

Fostex HP-V8:

Ціна цього пристрою не тільки дає зрозуміти, що перед вами апаратура преміального класу. Прилад, загальною вагою більше 30 кг, здатний відтворити частоти, що знаходяться в діапазоні від 20 до 50000 Гц, що є відмінним показником. Усилок розроблений компанією Fostex спеціально для навушників, але носити апарат з собою зважаючи великих габаритів не вийде.

На мікросхемі

Дана різновид постійно змагається з типом, що іменується транзисторним. Домогтися великої потужності усилок на польових транзисторах або біполярних може тільки при великих габаритах, що не завжди є зручним для середньостатистичного користувача. Інтегральні мікросхеми ж, навпаки, мають малий розмір, що є їх неприхованим перевагою.

Fiio Alpen 2E17K:

Даний варіант зручно брати з собою куди б то не було, оскільки він є компактним і легким. Співвідношення сигналу та шуму інтегрального стереопідсилювача дорівнює 113 децибелам. Звук обробляється за допомогою вбудованого цифрового перетворювача, що робить його значно чистіше. Помірна ціна, малі габарити і низьке енергоспоживання роблять цю модель більш кращою серед інших.

OPPO HA-2:

Кишеньковий прилад, що має невелику вагу, покликаний посилювати звук, відтворений при використанні плеєра або мобільного телефону. Усилок оснащений акумулятором, що допускає безперервну роботу протягом 13 год. Відмінно взаємодіє як з низькоомними навушниками, не додаючи спотворень, так і з высокоомными, не знижуючи гучність.

Гібридний

Симбіоз електронних ламп і напівпровідникових елементів привела до утворення нового типу аудіоапаратури, міцно зайняв свою нішу. Гібридний усилок, крім того, може одночасно використовувати транзистори й інтегральні мікросхеми. Такі тандеми всередині єдиного пристрою, що здаються неможливими, дають на виході якісний звук.

Audeze the King:

Вихідний каскад інтегрального стереопідсилювача представлений транзисторами, тоді як у вхідному задіяно два лампових тріода. Джерело живлення дуже якісний і оснащений селектором вольтажу. Вага приладу дорівнює 9 кг, що не робить його кишеньковим і ускладнює процес носіння з собою. Проте в домашніх умовах ви будете мати чудовий інструмент, який видає хороше звучання.

HiFiMAN Ef-2c:

Ця версія є вдосконаленим варіантом моделі, що вийшла у фірми раніше. Стереоусилитель ледь досягає ваги в півтора кілограма, але портативний прилад не назвеш. Потужність фронтальних каналів, при таких невеликих габаритах, дорівнює 35 Ом, а максимальне значення поточної частоти позначається цифрою в 20000 Гц. Має цікавий дизайн і можливість підключення до комп'ютера через USB.

Як вибрати усилок

Вибір пристрою, для придбання якого потрібно витратити чималі кошти, моментально стає в рази важче. Щоб купити підсилювач для навушників, який відповідає вашим потребам і побажанням, потрібно звертати увагу на параметри. Всі вони в тій чи іншій мірі важливі. Наприклад, якщо ви плануєте підключити навушники вдома або в офісі, то пункт опису, що стосується ваги, можна пропустити.

Виробник

Коли встає питання про покупку чого-небудь, бренд – перше, на що звертає увагу звичайний користувач. У випадку з технікою даний підхід є особливо актуальним, адже довіритися відомому в своєму сегменті виробнику простіше. Серед підсилювачів звучання в навушниках виділяються такі фірми як Fiio, ifi, OPPO, Fostex, Behringer, Lehmannaudio, Denon, ibasso, Chord electronics mojo, Laconic, Colorfly. Присутні на ринку, успішно продаючись, також розробки від такого відомого у всьому світі виробника, як Sony.

Схемотехніка

УНЧ для навушників ті, хто добре розбирається у фізиці, розуміє відмінності між напругою і опором, збирають самостійно з куплених на радіоринках деталей, стверджуючи, що процес цей простий і цікавий. Схеми складання відрізняються в залежності від виду підсилювача. Більш переважні для середньостатистичного користувача прилади для навушників на інтегральних мікросхемах. Зі звуком вони, можливо, працюють трохи гірше лампових, але є портативними і зручними у використанні.

Наявність вбудованого ЦАПа

Змусити пісню грати чистіше, не перемішуючи звучання різних інструментів, допоможе вбудований цифро-аналоговий перетворювач. Усилок, в якому ця функція є, буде коштувати дорожче в порівнянні з аналогічним без ЦАПа. Однак це той випадок, коли гроші не будуть викинуті на вітер, адже в підсумку ви отримаєте прекрасне звучання.

Потужність фронтальних каналів

Модельний ряд підсилювачів настільки широкий, що готовий надати вашій увазі пристрої з різноманітними параметрами. Загадкові цифри, вказані в описі, легко можуть заплутати покупця. Наприклад, потужність фронтальних каналів в підсилювачі, представлених на ринку, може варіюватися від 0,7 Вт на канал до 50 Вт. При цьому для домашнього прослуховування показник в 1 Вт буде прийнятним.

Кількість виходів на навушники

Як правило, збираючись компанією послухати музику, люди відтворюють її через колонки. Для прослуховування пісень у навушниках людині вистачить і одного входу. Проте сучасні моделі найчастіше пропонують мінімум два роз'єми для підключення. Максимальна кількість досягає 4, але це, швидше, стосується дорогих лампових підсилювачів, що не передбачають носіння з собою.

Кількість балансних лінійних стереовходів

Місія підсилювача – не робити звук голосніше, а очищати, позбавляючи від перешкод і спотворень. Наявність балансних лінійних стереовходів спрощує цю задачу для навушників, адже сигнал передається по трьом провідникам, а не з двох. Що стосується кількості, вибирайте ті, в яких є хоча б один вхід. Максимально їх може бути 6 штук, але мова буде йти про вже професійному обладнанні.

Кращі пристрої

Купівля дорогої апаратури завжди змушує звертатися до оглядам і відгуками покупців. Рейтинг підсилювачів виглядає наступним чином:

Denon PMA-720AE:

  • Особливості: наявність регулювання балансу і тембру, пульта дистанційного керування.
  • Плюси: хороший потужний звук з басами.
  • Мінуси: пульт працює тільки з близької відстані.
  • Ціна: 7370 грн.

Fiio A3:

  • Особливості: маленькі розміри, вбудована батарейка.
  • Плюси: дуже легкий, робить звуки чіткими, прибирає спотворення.
  • Мінуси: короткий кабель, незручна регулювання гучності.
  • Ціна: 1667 грн.

Chord Electronics Mojo:

  • Особливості: живлення відбувається від вбудованої батареї, є ЦАП.
  • Плюси: чудовий звук, гарний дизайн.
  • Мінуси: в комплекті є тільки короткий кабель.
  • Ціна: 12222 грн.

Fostex HP-A8C:

  • Особливості: потужність фронтальних каналів досягає 7 Вт, є пульт в комплекті.
  • Плюси: відмінна якість, велика кількість входів і виходів.
  • Мінуси: нецікавий зовнішній вигляд.
  • Ціна: 31111 грн.

Lehmannaudio Black Cube Linear:

  • Особливості: має вбудований блок живлення і тороїдальний тип трансформатора.
  • Плюси: простота використання з навушниками, відмінне виконання своїх функцій.
  • Мінуси: висока вартість, нудний дизайн.
  • Ціна: 24667 грн.

Відео

Огляд FiiO E17K Alpen 2 ✔ ЦАП з підсилювачем для навушників!

Відгуки

Олександр, 28 роківРаніше я купував тільки комбопідсилювач для гітари, але виникла необхідність посилити тихий звук в навушниках. Вибрав бюджетний варіант від Fiio, щоб носити з собою і не прогадав. При своїй низькій ціні він удосконалив музику з джерела, прибравши всі неприємні перешкоди. Гучність в навушниках стала вище, а звучання набагато краще.
Павло, 33 рокиЗібраний мною УНЧ споживав дуже багато енергії, тому довелося замінити його на магазинний. Вибір припав на представника фірми Pioneer. Віддавши майже 14000 р. за покупку, я розчарувався як ніколи. При прослуховуванні через колонки звук не дуже чистий, але в навушниках ще гірше. Басів немає, іноді звучання перетворюється в кашу.
Єгор, 23 рокиОтримав підсилювач в подарунок, сам не замислювався про його придбання. Випробувавши презент на навушниках, став роздумувати, як я жив без нього. Звучання в рази краще: можна завантажити пісню і при прослуховуванні подумати, що знаходишся на концерті виконавця. Сподіваюся, що девайс прослужить мені довго, буду рекомендувати його знайомим.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!