Що робити якщо нудить і слабкість

Деякі стани нерідко відбуваються в самий невідповідний момент. Наприклад, нудота. Таким симптомом може закінчитися вечір, якщо людина перепив. Нудота може виникнути при пересуванні на транспорті або катанні на атракціонах. Такий стан характерний для багатьох вагітних жінок під час токсикозу. Ряд хвороб також супроводжується нудотою і блювотою. Що робити, якщо нудить? Це питання багатьох людей ставить у глухий кут, особливо, якщо такий стан їх турбує прямо в даний момент. Що може стати причиною нудоти, як її усунути в кожному конкретному випадку?

Причини нудоти і блювоти

Як правило, блювота, нудота виникають у людини незалежно один від одного, але вони тісно пов'язані. Вивчати ці стани потрібно спільно. При нудоті, блюванні може не бути. Людині просто хочеться здійснити цей акт, адже він відчуває позиви в горлі або в області, де знаходиться шлунок. Нудота може тривати, як короткий, так і тривалий час. Блювота – мимовільне, важко контрольований стан. Перед її виникненням зазвичай утруднюється дихання. Нерідко з неперетравленої до кінця їжею виходить назовні і жовч. Вона буває: сильною, слабкою, енергійний, звичайною.

Основні причини:

  • Ці симптоми є захисною реакцією. Так наш організм звільняється від токсинів, а також інших отруйних речовин, які не завжди потрапляють в кровотік, залишаючись в нашому шлунку. У жінок очищення відбувається під час місячних, тому в такі дні іноді виникає нудота. На початку вагітності, коли організм ще сприймає плід як щось чужорідне, і намагається захистити себе від цього, у жінки нерідко спостерігається токсикоз. Ознаками його є нудота, блювання.
  • Гострий або хронічний гастрит. Ця хвороба може виникнути раптово при отруєнні якими-небудь речовинами або їжею. З метою очищення організм знову-таки реагує нудотою (блюванням). Ці симптоми посилюються після їжі, печію і вагу в шлунку. Голод також не рятує. Нерідко вранці стан супроводжується відчуттям печіння на рівні горла або шлунка.
  • Отруєння або кишкова інфекція. При таких станах нудота практично завжди закінчується блювотою. Також спостерігається слабкість, болі в області горла, живота. Буває, піднімається температура тіла до 39 градусів. Пронос, діарея, тиск і розпираючий відчуття всередині живота, проблеми з шлунком – стани, які іноді супроводжують нудоту при отруєнні.

Чому виникає нудота з супутніми симптомами

Практично ніколи не з'являється нудота поодинці. Її супроводжують ті чи інші симптоми. За комплексом таких ознак можна визначити, що ж стало причиною стану. Адже викликати симптом може що завгодно: хронічна хвороба, інфекції, отруєння, порушення функціонування деяких систем організму або, наприклад, вагітність, переїдання жирною їжею. Коли синдром супроводжується тими чи іншими симптомами?

Слабкість і запаморочення

Ці ознаки виникають звичайно, якщо у людини спостерігаються проблеми з вестибулярним апаратом. Стан нудоти збільшується, коли людина змінює положення тіла або голови. Приміром, він різко встає з ліжка, повертається на 90 градусів, змінює положення тіла. Слабкість і запаморочення може супроводжуватися і додатковими симптомами: втратою рівноваги, шумом у вухах. Як правило, ніякої небезпеки це для організму людини не представляє.

Біль в шлунку

Якщо не дають спокою біль у шлунку, нудота, наявності отруєння або гострий гастрит. У таких випадках майже завжди нудота завершується блювотою, а людині стає на деякий час краще. При отруєннях також відчувається слабкість, головний біль, різі в області верху живота або пупка. Може піднятися температура до 37 градусів або вище. Нерідко стан супроводжується діареєю.

Після їжі

Якщо нудить після їжі, швидше за все, це свідчить про панкреатиті. Додатково спостерігається здуття живота, а в правому боці не припиняються ниючі болі. Явний симптом – відчуття гіркоти у роті. Нерідко при панкреатиті людина втрачає вагу. При цьому захворюванні запалюється підшлункова залоза і ферменти, які повинні викидатися в кишечник, активізуються всередині органу. Починається самопереваріваніе, що призводить до стану нудоти.

Після алкоголю

Свята, вечірки, зустріч Нового року і звичайні застілля закінчуються для багатьох людей, що вживають алкоголь понад міру, отруєнням. Зайва доза вина або горілки призводить до блювоти. Болі в животі, неприємні відчуття в порожнині рота – звичайні симптоми алкогольного отруєння. Зазвичай наш організм дає знати, що є норма. Але алкоголь піднімає настрій, втрачається адекватність сприйняття навколишнього оточення і людина збільшує дозу, що призводить до отруєння.

Що робити і як усунути неприємні відчуття

Усунути неприємні відчуття, що виникають при нудоті і блюванні, можливо. Будь це народні методи або чисто медичне лікування відповідними ліками, результат не змусить себе довго чекати. Нижче представлені поширені способи позбавлення від таких станів у дорослих і дітей. Всі засоби і способи умовно поділяються на ті, що усувають симптом, і лікують причину нудоти. Іноді крім спеціалізованих препаратів можуть знадобитися і антибіотики.

У дорослих

Усунути нудоту у дорослих нерідко допомагає штучний виклик блювоти. Шлунок звільняється від вмісту, і людині стає набагато легше. Викликають блювоту кількома способами. Наприклад, відмінно з цим впорається слабкий розчин марганцівки (змішуємо зі склянкою води кілька крупинок порошку), який треба прийняти всередину (2-3 склянки). Такий розчин допоможе не тільки викликати блювоту, але і очистить шлунок від токсинів і шкідливих речовин.

Слабкість, нудоту частенько викликають дієти, яких дотримуються багато представниць жіночої статі. Використання неперевірених рецептів дієтичного харчування або відсутність міри в цьому питанні, цілком може призвести до появи нудоти. Допоможе тільки лікар, який виявить недоліки режиму дієти, а також скоректує раціон для відновлення здоров'я.

Стан похмілля після алкогольного отруєння викликає нудоту у дорослих людей не рідше інших причин. Активоване вугілля, аспірин, таблетки но-шпа чи валідол під язик допомагають багатьом людям, отравившимся алкоголем. Крім того, допоможе зняти стан похмілля холодний або контрастний душ. А ось, на думку сибіряків, кращий засіб від цього – ванна з оцтом. Треба просто налити в джакузі з водою (температура 37 градусів) один стакан 9-процентного оцту і полежати в такому розчині деякий час до поліпшення самопочуття.

У дітей

Нудота у дітей в більшості випадків ніякого болю не викликає. Але малюки відмовляються від їжі, вередують, турбуються. Причиною цього стану може бути отруєння, кишкова інфекція, якесь інфекційне захворювання або, наприклад, що потрапило в його шлунок чужорідне тіло. Як правило, проковтують предмети малюки до 5 років. Ось перелік дій для дорослих, який допоможе поліпшити самопочуття дитини:

  • Ні в якому разі не можна панікувати моменти нудоти у малюка.
  • Якщо немає блювоти, дитину треба укласти на правий або лівий бік. Це допоможе уникнути сумних наслідків при виникненні блювоти.
  • Потім треба звернутися до фахівця – лікаря, який поставить діагноз.
  • До приїзду швидкої допомоги (при важких випадках) дитині треба давати рясне питво (чай або воду), щоб усунути процес зневоднення. Якщо дитині немає 1 року, поїти бажано кожні 5 хвилин по 1-2 чайні ложки.

При вагітності

Нудота при вагітності – поширений симптом. Щоб від нього позбутися, для початку потрібно дізнатися причину, яка може бути ніяк не пов'язана з токсикозом. Нудота при вагітності нерідко дуже небезпечна, адже вона в деяких випадках свідчить про те, що організм жінки відторгає плід. Ніколи не робіть те, що може зашкодити розвиткові дитини! Не можна зловживати алкогольними напоями під час вагітності. Їх бажано взагалі виключити з раціону.

Якщо нудота – це прояв токсикозу, причиною є інтоксикація організму. Проявляється вона запамороченням, головними болями, блювотою. У цей час рекомендується частіше провітрювати приміщення, де знаходиться вагітна жінка. Бажано, щоб сама майбутня мати велику частину дня проводила на свіжому повітрі. Шматочок солоного крекеру, часточка лимона, перекуси сухофруктами і горішками – все це допоможе набагато легше перенести прояви токсикозу.

Відео: що робити якщо захитує у транспорті?

Нудота у людей нерідко виникає під час пересування на транспорті. Не важливо, це автомобіль, морський лайнер або літак. Якщо ви спостерігаєте у себе такий симптом і не знаєте, як її усунути, подивіться відео нижче. Ведучі програми «Жити здорово» допоможуть вам розібратися в причинах цього явища і підкажуть, як впоратися з заколисуванням в транспорті.

Морська хвороба. Як позбутися від захитування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!