Як прибрати запах з килима з допомогою ефективних промислових і народних засобів

Вважається, що з витікаючим від килима неприємним запахом стикаються тільки власники домашніх тварин. Крім цього, запах з'являється, якщо килим зберігатися в сирому або прокуреному приміщенні. На жаль, деякі застарілі плями (наприклад, блювання, фарбу та інші) можна обробити тільки в хімчистці.

Розчин соди

В домашніх умовах самостійно прибрати неприємний запах з килима легко, використовуючи знаходяться на будь-якій кухні речовини. Одне з них – звичайна харчова сода. Є два способи чищення речей з її допомогою:

  • Змішайте дві столові ложки соди з питною водою кімнатної температури до отримання кашки. Нанесіть масу на сліди забруднень і залиште на 15 хвилин. Через деякий час зберіть порошок щіткою, а залишки видаліть за допомогою пилососа.
  • Другий варіант знищення неприємного аромату включає використання ефірних масел. Якщо запах дуже сильний і не зник після першої очищення, то додайте у вологу содову масу кілька крапель. Ефірні олії можна придбати в аптеці або спеціалізованому магазині. Для прибирання в будинку підійде аромат апельсина, лимона, м'яти, ялини або чайного дерева.

Перекис водню

Власники домашніх вихованців знають, що після них потрібно прибирати не тільки шерсть. Іноді тварини випорожнюються поза лотка. Розчином перекису водню легко очистити килим від запаху аміаку, що міститься в сечі домашніх улюбленців. Важливо пам'ятати, що прибирання цим засобом не можна проводити, якщо виріб синтетичне. Від перекису водню тканина може злиняти. Порядок роботи:

  • Змішайте перекис водню з водою в пропорції 1:1.
  • Якщо ви хочете підсилити дію кошти, то влийте в 1 л отриманій рідини 2 столові ложки рідкого миючого засобу для посуду або всипте 20 г прального порошку.
  • Просочіть ворс статевого покриття і залиште на 30 хвилин.
  • Вимийте виріб.

Оцет

Наступний спосіб універсальний, тому що не токсичний і ідеально освіжає повітря в приміщенні. Розчин 9 % оцту здатний знищити не тільки неприємний аромат, але і грибок цвілі:

  • влийте 100 мл рідини на 1 л води;
  • обробіть розчином підлогу, приділяючи особливу увагу забрудненими місцями – котячим мітках, плям блювоти, цвілі;
  • повторно засіб можна не змивати чистою водою, так як воно нешкідливе, але потрібно провітрити приміщення.

Миючі засоби

Спеціальні розчини допоможуть впоратися навіть з найскладнішими забрудненнями і въевшимися запахами. Вони ефективно очищають, дезодоріруя волокна. Перш ніж працювати з готовими складами, уважно вивчіть інструкцію. Наприклад, кошти з хлоркою не можна наносити на пофарбовані тканини, а Ваніш не підходить для шерсті і шовку. Застосовують наступні промислові розчини з порошками для чищення килимів:

  • Неприємні запахи успішно прибирають нейтралізатори ORANGE-OXY, Bio-GM, Дезосан.
  • Для проведення вологого прибирання підійде містить натуральні ензими Break Down. Засіб легко справляється з ароматом тютюну, а також аміаку. Крім цього, воно ефективно розчиняє білки, що містяться в котячої сечі і виділяють жахливий запах.
  • Старі плями видалять такі шампуні для килимового покриття – Ваніш, Крапля Вокс, 5+.
  • Порошок Udalix Ultra і Ваніш разом з ензимами містять у складі кисневий відбілювач, який не тільки справляється з забрудненнями, але і освіжає колір виробу.
  • В якості активного плямовивідника застосовують засіб Help. Його потрібно розпорошити на пляму і потерти губкою.
  • Мило Антипятин здатне відчистити стійкі плями. Це засіб, крім видалення забруднень, має освіжаючу дезодоруючу дію.

Очищаючі засоби випускаються в кількох формах (тверде мило, спрей, рідина або порошок), порядок обробки речей ними наступний:

  • Дотримуйтесь правил техніки безпеки при роботі з побутовою хімією – перед видаленням забруднень надіньте рукавички, захисні окуляри і респіратор.
  • Тверде мило – намочивши тканина, потріть її вологим бруском. Залиште виріб на півгодини, потім виперіть.
  • Спрей і активна піна – нанесіть речовина на пляму, потріть щіткою. Після цього обробіть миючим пилососом або виперіть. Очищене виріб висушіть.
  • Рідина і порошок – розчиніть необхідну кількість очисника в 1 л води, потім нанесіть його на виріб. Через 20-30 хвилин сполосніть матеріал, після цього – просушіть.

Кварцування

Якщо запах викликаний цвіллю, то кращий спосіб впоратися з нею – це кварцування. Затхлість з'являється при надмірному зволоженні або зберігання виробу в умовах підвищеної вологості. Більше розвитку грибка схильні натуральні волокна. Вирішити проблему здатні провітрювання і просушування матеріалу на сонці, але вони мають ряд недоліків: не підходять в морозну, сиру погоду. Крім цього, яскраві промені сприяють вигорання фарб. Кварцування не має мінусів, але для нього потрібно придбати спеціальну лампу.

Відео

Як легко очистити килим. Рецепт для тих, у кого є маленькі діти.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!