Користь і шкода зволожувачів повітря у квартирі: як вибрати прилад

Сьогодні багато чули про користь вологості повітря для здоров'я і організму, тому часто провітрюють приміщення. Відкриваючи кватирку, ви наповнюєте кімнату ще й безліччю частинок пилу, вихлопних газів та інших шкідливих речовин. Як же зволожувати повітря, не допускаючи сторонні домішки? Використовувати прилади-зволожувачі, які працюють від мережі електроживлення з застосуванням води. Прилади надані в різних варіантах, відрізняючись за принципом роботи, ефективності та вартості.

Що таке зволожувач повітря

Це кліматичний прилад побутового призначення, призначений для додаткового зволоження повітря у приміщенні. Пристрої мають невеликі розміри, працюють майже безшумно, можуть використовуватися у будь-якій кімнаті, забезпечуючи сприятливий для людини рівень вологи. Вироби прості особливих знань і умінь в експлуатації, не вимагають додаткових маніпуляцій з монтажу.

Види кліматичної техніки

Вивчаючи користь і шкоду зволожувачів повітря, варто вивчити види сучасних пристроїв. Вони відрізняються за принципом пароутворення і представлені чотирма типами: холодного, гарячого пара, ультразвукові та «мийки повітря» (зволожувачі-очищувачі). Кожен прилад забезпечує певний рівень вологи, володіє різною ефективністю роботи, має свої переваги, недоліки, користь, шкоду, відрізняється внутрішнім пристроєм, поглинають з атмосфери всі частинки, що приносять шкоду.

Холодний (природний) випарник

Даний тип обладнання називають традиційним, класичним, оскільки вони з'явилися одними з перших. Працюють холодні випарники безшумно методом прогону повітря вбудованим вентилятором через фільтр-випарник (губку), яка зволожена спеціальним антибактеріальним засобом. Це забезпечує очищення вступника повітряного потоку від пилу, мікробів і шкідливих організмів, видаючи на виході свіжі пари.

Такі вироби вимагають очищення фільтра, резервуара для рідини від вапняних відкладень та поповнення нестачі води щотижня. Додатково очищає водні ресурси від понад 650 видів бактерій, освіжає клімат і заряджає його негативними іонами, що генеруються в клімат вбудованим іонізуючим срібним стрижнем. Деякі моделі природних випарників оснащені антибактеріальної касетою, що вбиває хвороботворні мікроорганізми.

Істотним достоїнством таких приладів є мінімальне споживання електроенергії, невисока вартість і можливість самостійно відключатися. В результаті не відбувається перезволоження клімату і не вимагається постійний контроль з боку користувача. Деякі моделі випускаються з вбудованим гігрометром (датчик вологості) і гігростатом (допомагає зберігати зазначений рівень вологи). Завдяки цим вимірювачів обладнання включається і вимикається самостійно, коли необхідно.

Паровий

Пароутворювач гарячого типу нагріває воду в бачку до стану кипіння за допомогою двох електродів, а потім випускає струмінь гарячого стерильно чистого пара в кімнату. Коли рідина в бачку повністю википіла, пристрій відключається самостійно. Гідність такого зволожувача полягає в тому, що при кип'ятінні води гинуть всі шкідливі організми, домішки залишаються на стінках резервуара, а приміщення зрошується абсолютно чистим паром.

Купуючи такий виріб, вибирайте моделі з вбудованим гігрометром, гігростатом, оскільки парові випарники на відміну від холодних насичують повітря вологою набагато швидше. В результаті буде вимагатися постійний контроль з боку людини, щоб показник вологості не перевищив сприятливий рівень. Або купуйте датчики окремо. Таке обладнання є високопродуктивним, найпотужнішим, але підключається до мережі ненадовго, тому багато електроенергії споживає.

Парові зволожувачі – відмінний варіант для дитячої кімнати, але важливо стежити, щоб малюк перебував від пристрою на безпечній відстані. Можна отримати опік в результаті зіткнення з гарячою парою. При цьому відмовлятися від використання такого обладнання не варто, адже більшість моделей оснащені спеціальними місткостями для додавання натуральних ефірних олій, лікарських засобів, відварів трав. В результаті крім зволоження відбувається атмосфери ще й ароматерапія, інгаляція бронхолегеневих шляхів.

Ультразвуковий

Техніка ультразвукового типу оснащені багатьма автоматичними функціями і вважаються найсучаснішими, володіючи високою працездатністю і продуктивністю. Всі прилади продаються з вбудованим гігростатом і гігрометром, а показник вологість може задаватися, як людиною, так і електронікою випарника. Додатковими функціями можуть бути рідкокристалічний дисплей, оповіщення про забруднення фільтра, відключення при повному випаровуванні води, можливість дистанційного керування і т. д.

Принцип роботи побудований на трансформації води в мокру пил з допомогою високочастотних коливань ультразвуку. З камери, де відбувається пароутворення, вода надходить в мембрану. Остання вібрує і дробить рідину до стану водяного пилу. Спеціальний вентилятор втягує повітря, що пропускається через цю пил під тиском і зволожується. На виході виходить холодний туман, дрібнодисперсні частинки, які можна побачити. Він безпечний для оточуючих і здатний знижувати температуру кімнати.

Отримана водяний пил може осідати білим нальотом на дзеркальних поверхнях і меблів з-за утримання сольових домішок. Щоб не було таких казусів, наливайте в прилад дистильовану, очищену воду або спеціальні картриджі, що очищають воду. Ультразвукові зволожувачі володіють не тільки високою ефективністю, економічним використання енергії і компактними розмірами, але ще стильним дизайном, що підходить до будь-якого інтер'єру. Всі ці показники забезпечують пристроїв високу популярність серед користувачів.

Корисний зволожувач повітря у квартирі

Користь приладу полягає в тому, що виріб підтримує оптимальний рівень мікроклімату – від 40 до 65% вологості. При сухому кліматі організм витрачає більше рідини на зволоження, знижуючи власні захисні функції, що може викликати сухість, лущення шкіри, першіння горла, роздратування гортані, збільшувати сприйнятливість до впливу різних інфекцій, захворювань, призвести до зневоднення. Зростають випадки потрапляння в дихальні шляхи таких алергенів, як пил, шерсть тварин. Стаючи сухими, вони піднімається в повітря, а потім проникають у легені.

Проблема особливо актуально в зимовий період, коли в приміщеннях працює система централізованого опалення. Влітку відмовлятися від випарника теж не варто, оскільки кондиціонери сушать повітря. Страждають від нестачі вологи і кімнатні рослини, особливо ті, які потребують регулярному обприскуванні (перший показник – висихання кінчиків листя), дерев'яні покриття (паркет, ламінат), прискорюється знос меблів. Дія зволожувачів спрямоване на усунення всіх перерахованих вище проблем.

Поради медиків

Багато моделі випарників продаються завдяки порадам медичних працівників. Лікарі стверджують, що сухий клімат не просто шкодить, а навіть небезпечний для здоров'я людини. Оптимальний рівень вологи – від 40 до 65%. Коли сухість нижче першого межі з'являється сухість шкіри, пересихання слизових оболонок, погіршення роботи травної системи, підвищується навантаження на серце. Перевищення максимальної межі призводить до втоми, появи хронічних захворювань, поганого запаху, вогкості, цвілі, грибкових утворень.

Чим корисний зволожувач повітря

Вся користь і шкоду зволожувачів повітря давно вивчені і відомі. На сучасному ринку представлений широкий асортимент таких приладів. Перебуваючи у будинку, обладнання створює умови сприятливі для життя і здоров'я дорослих, дітей, тварин і навіть кімнатних квітів. Кожному зволожувачі приносять свою користь, давайте детальніше розглянемо переваги і недоліки приладу для дітей і вагітних жінок.

Для дитячого організм

Користь вологості повітря для дитини обумовлена багатьма факторами. Педіатри виділяють серед них такі:

  • Зволоження слизових оболонок. Нестача вологи призводить до зміни структури слизу, створюючи ідеальні умови для попадання вірусів, активної життєдіяльності збудників хвороб, виникнення респіраторних захворювань, гаймориту, пневмонії, риніту. На очах з'являється почервоніння, свербіж.
  • Прискорення одужання. Пересихання бронхіальної слизу при кашлі може спровокувати бронхіт, утруднювати дихання і привести до запалення легенів.
  • Попередження алергії. При зволоженні пилу, шерсті домашніх тварин блокується їх накопичення в повітрі.
  • Нормалізація сну. Діти спокійно сплять, не вередують.
  • Регуляція теплообміну у малюків. Запобігає корочок на слизових оболонках, що утруднюють дихання.

При вагітності та годуванні груддю

Розрізняють такі моменти позитивного впливу розпилювачів вологи на організм майбутньої мами:

  • Іонізація кисню підвищує імунітет, підвищує опірність організму;
  • Комфортна вологість атмосфери допомагає легше перенести вагітність;
  • Зволожений клімат не дає пересихати шкірним покривом, попереджає обезводнення, заряджає енергією.
  • Застосування ефірних масел поряд з зволоженням нормалізує роботу нервової системи.

Шкідливий вплив приладу

Вивчаючи користь іонізаторів кисню, варто згадати і про шкоду приладів на організм людини. Пристрої, що випускають гарячий пар можуть завдати опік, якщо не дотримуватися заходів безпеки експлуатації. Несвоєчасна очистка зволожувача, зміна касет, картриджів призводить до накопичення шкідливих речовин, що викидаються в атмосферу.

Чи можна захворіти від зволожувача повітря

Варто відзначити, що інтервал комфортної вологи приміщення існує не даремно. При порушенні безпечної максимальної позначки вологості дихальні шляхи накопичують багато слизу, де відбувається ефективне розмноження хвороботворних бактерій, що приносять шкоду, викликають багато захворювань, одним з яких є ангіна.

Шкідливий ультразвуковий прилад

Побутовий ультразвукової увлажнительпри максимальних коливаннях в мембрані працює на частоті до 20 кГц, ці ультразвукові хвилі повністю безпечні для людини. Такий агрегат вважається одним із самих нешкідливих, але ймовірність негативного впливу все ж існує. Полягає він у вмісті солі та шкідливих організмів у воді, яка не піддається нагріванню.

Під час викиду в атмосферу ці речовини повітряно-крапельним шляхом проникають в організм, завдаючи шкоди у вигляді погіршення астми, алергії, бронхіту, що особливо небезпечно для вагітних жінок і маленьких дітей. Єдиним протипоказанням до застосування ультразвукового приладу є наявність кардіостимулятора, на роботу якого можуть впливати хвилі.

Плюси і мінуси

Користь і шкода зволожувачів повітря нам вже відомі, а тепер давайте розберемося в плюсах і мінусах пристроїв. Переваги полягають у наступному:

  • зволоження, іонізація повітря;
  • висока продуктивність при малій витраті енергії;
  • очищення, фільтрування повітря (ультразвукові, традиційні моделі);
  • простота експлуатації;
  • безпечний пар (ультразвукові, традиційні моделі);
  • наявність додаткових функцій (ультразвукові, традиційні моделі);
  • захист від википання рідини (паровий тип приладів);
  • доступна ціна (традиційний, паровий).

Поряд з безліччю позитивних якостей кліматичного обладнання, насиченого вологою кисень, виділяють і такі недоліки:

  • небезпека отримання опіків гарячою парою (парові);
  • шум (традиційні, парові);
  • регулярна заміна фільтрів, картриджів (традиційний, ультразвуковий);
  • потреба в очищеній воді (ультразвуковий, традиційний);
  • висока вартість ультразвукових моделей.

Правила експлуатації

Ознайомившись з користю та шкодою зволожувачів повітря, потрібно вивчити рекомендації по правильному використанню агрегатів:

  • Уважно вивчати інструкцію з експлуатації.
  • Розташовувати прилад бажано в центрі кімнати на висоті не менше 1 м, на килим ставити не можна.
  • Встановлювати на безпечній відстані від дітей.
  • Стежити, щоб не відбувалося попадання пари на меблі, побутову техніку.
  • Вчасно міняти фільтри, змінні картриджі, промивати деталі, піддони, резервуари від нальоту, які можуть принести шкоду.
  • Заливати в резервуари зволожувача очищену, дистильовану воду.
  • Контролювати рівень вологи самостійно, якщо пристрій не оснащено гігрометром.
  • Підтримувати температурний режим приміщення на рівні 20-240 С.
  • Забезпечувати регулярне провітрювання, вентиляцію приміщення.

Оптимальний режим "температура-вологість"

Найбільш сприятливою для людини вважається температура приміщення від 18 до 200, але цей показник варіюється в залежності від часу року. Так, для теплого періоду оптимальний рівень становить 22-250 (але не більше 260) з вологістю 30-60% (але не вище 65%), для холодного – 20-220 (але не вище 280) з вологістю 30-45% (але не більше 60%). Дитячому організму комфортно перебувати при 18-220, такий температурний режим забезпечить хороший сон, користь бронхолегеневої шляхах. Вологість потрібно підтримувати в межах 50-70% (знижувати взимку), а при наявності застуди – не вище 60%.

Час роботи

Даний показник залежить від рівня вологи атмосфери кімнати. Визначається за допомогою гігрометра, який часто буває вбудований в кліматичне обладнання. По досягненні максимальної вологості пристрій слід вимкнути, якщо функція автоматичного відключення не передбачена виробником. Коли виріб має низьку продуктивність, а приміщення занадто низьку вологість або присутні протяги, зволожувач можна залишити включеним на всю ніч, шкоди від цього не буде.

Заміна фільтрів

Частота заміни фільтрів вказується виробником в інструкції по експлуатації зволожувачів повітря. Середній термін служби деталі становить 3 місяці, буває більше або менше. Якщо пристрій призначений для дитячої кімнати, фільтр варто міняти не рідше одного разу на місяць. Порушувати терміни не можна, інакше забруднені деталі будуть завдавати шкоди здоров'ю. Придбати такий товар можна в магазинах побутової техніки, де продаються самі випарники вологи.

Вибір води для зволожувача

Якщо ви хочете, щоб ваше виріб, зволожувач повітря, працювало добре і правильно, не використовуйте звичайну водопровідну воду, що містить різні домішки. Вони забруднюють фільтри парових пристроїв, картриджі моделей холодного типу і викидається в атмосферу ультразвуковими приладами. Щоб уникнути таких неприємностей, потрібно заливати дистильовану, демінералізовану, відстояну або відфільтровану рідина.

Як правильно вибрати безпечний зволожувач повітря

Ознайомившись з видами зволожувачів, їх користю, шкодою, достоїнствами і недоліками, залишається дізнатися, як вибрати таке обладнання для дому. Фахівці рекомендують дотримуватися наступних принципів:

  1. Площа приміщення. Інструкція містить вказівки про те, на яку квадратуру розрахований агрегат. Не варто для маленького приміщення купувати прилад з більшою продуктивністю, користі від цього не буде.
  2. Потужність. Вивчіть, скільки електроенергії буде потрібно для роботи обладнання, щоб згодом комфортна вологість не обернулася шкодою для вашого гаманця.
  3. Рівень шуму. Оптимальний – 34 дБ або нижче, але не більше 40 дБ.
  4. Розмір. Чим менше зволожувач, тим частіше доведеться підливати воду. Вибирайте моделі з об'ємом резервуару мінімум на 5 л рідини, що забезпечить безперебійну роботу пристрою.
  5. Дизайн. Підбирайте випарники під свій інтер'єр.
  6. Наявність додаткових функцій: вбудованого гігростата, гігрометра, таймера, що обертається розпилювача, ємності для інгаляцій і т. д. Спирайтеся на особисті побажання та потреби.
  7. Вартість. Даний критерій вибору залежить від вашого бюджету.

Відео

До питання про небезпеку зволожувачів повітря - Школа Доктора Комаровського

У чому користь зволожувача повітря?

Відгуки

Мілана, 32 рокиЯ страждаю алергією, а коли переїхала з 7 поверху на 1 її симптоми стали відчуватися сильніше. Було прийнято рішення купити очищувач повітря Boneco Air-O-Swiss з трьома фільтрами, таймером, функцією іонізації. Користь очевидна – алергія стала турбувати значно менше, в квартирі стало менше пилу, а роботу приладу видно з забрудненим фільтрів.
Світлана, 30 роківУ мене часто хворіла дитина, і педіатр порадив купити випарник. Вибрали ультразвукову модель Electrolux EHU-3710D/3715D з дисплеєм, пультом управління, декількома режимами роботи і вбудованим гігрометром. Відразу скажу, що користь вироби є, витрачені кошти – виправдані – вологість стала набагато вище, а дитина майже не хворіє.
Тамара, 28 роківБагато чула про користь зволожувачів повітря, а коли син став часто кашляти ночами, купили Polaris PUH 3204. Модель сподобалася дизайном і невисокою вартістю, працює майже безшумно (іноді булькає). Під час його роботи відразу стає легше дихати, а дитина перестав кашляти і вередувати через дискомфорту дихальних шляхів.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!