Рідке скло для гідроізоляції

Відомо, що для захисту від згубних природних факторів: опадів, вологи – використовуються різні гідроізоляційні матеріали. Рідке скло має масу переваг перед іншими складами, одним з яких є його універсальність у застосуванні.

Що таке рідке скло

Речовина має у складі калій і силікати натрію. Рідке скло схоже з канцелярським клеєм, при цьому різниця полягає в незначних деталях (гидроизолянт містить модифікатори, що підсилюють певні характеристики речовини). Рідка гідроізоляція бетону є модифікатором, який покращує його характеристики міцності, запобігає всмоктуванню води. У сучасному будівництві речовину використовують для:

  • захисту від вологи оштукатурених розчином цементу поверхонь (при цьому скло наносять кількома шарами і воно заповнює пори бетону);
  • приготування цементного розчину для обробки басейнів, захисту від вологи різних швів (суміш набуває гідроізоляційні властивості і швидше схоплюється);
  • модифікації різних типів бетону (після висихання такий матеріал стає дуже міцним і відрізняється прекрасними гідроізолюючими властивостями).

Склад і властивості рідкого скла

У виробництві речовини використовують ті ж елементи, що і для створення звичайного скла: натрієвий і калійний силікати. Крім схожого складу, матеріали припускають приблизно однаковий процес виготовлення. При цьому існує два способи створення рідкого скла для гідроізоляції:

  1. Переплавлення піску і харчової соди під дією високих температур.
  2. Вплив калієм, літієм і натрієм на кремнесодержащий матеріал. При цьому речовина зазнає постійного нагрівання.

Як робиться гідроізоляція рідким склом

Перед проведенням будь-яких гідроізоляційних робіт необхідна якісна підготовка поверхні до нанесення захисного матеріалу. Будь-які забруднення або пил не дадуть речовини міцно зчепитися з оброблюваною поверхнею. Далі гідроізоляція проходить в такій послідовності:

  1. За допомогою валика/кисті просочення наносять на поверхню конструкції.
  2. Вдруге обробити матеріал слід через півгодини після першої процедури. Вкрай важливо не робити прогалин при нанесенні гідроізоляції. Необхідно намагатися покрити цемент або деревину максимально рівномірно.
  3. Після потрібно приготувати захисний шар. З цією метою варто зробити звичайний цементний розчин для штукатурення, а після розбавити його рідким склом в рівних пропорціях. Оскільки така суміш швидко сохне, розводити, а після наносити її слід дуже швидко і маленькими порціями. Наносити штукатурку на стіни або підлогу краще шпателем.
  4. Останній етап – утеплення. З цією метою використовують будь-який доступний матеріал: пінопласт, базальтову вату, пр.

Як користуватися рідким склом для гідроізоляції

Незважаючи на що з'явилося різноманітність сучасних гідроізоляційних матеріалів, рідке скло все ще активно застосовується для захисту колодязів, басейнів, камінів, печей, стін, підлоги, дерев'яних конструкцій. Інструкція роботи з цим матеріалом дуже проста, проте слід знати, як правильно готувати і безпечно застосовувати розчин. Рідке скло для гідроізоляції може використовуватися по-різному, в залежності від виду робіт.

Рідка гідроізоляція фундаменту

Недорогим і простим методом захисту фундаменту від вологи є використання рідкого скла. Дана речовина отримують шляхом змішування водного сольового розчину з содою і кварцовим піском. Розчин обпалюють, отримуючи водорозчинні кристали силікату кальцію і натрію. Отримане сировину розчиняється у воді, при цьому важливо враховувати пропорції для отримання потрібної густоти.

Рідке скло для підлоги і фундаменту застосовується в тих випадках, коли використання інших розчинів недоцільно. В ролі самостійного гидроизолянта шар силікату натрію не може виступати, але при взаємодії з цементом він заповнює собою пори міцного матеріалу і формує стійкий до вологи і воді тонкий захисний шар. Нерідко застосовують такий розчин для стяжки підлоги. Як працювати з рідким склом:

  • поверхня, що вимагає гідроізоляції, очищають від жирових плям, бруду;
  • бетон акуратно зачищають щіткою, відкриваючи пори матеріалу;
  • готовим складом покривають конструкцію пошарово, використовуючи широку кисть (всього необхідно 3 шари, інтервал при їх нанесенні становить півгодини або більше);
  • поверхня фундаменту висушують, після чого можна починати рулонну/обклеювальну гідроізоляцію.

Покриття рідким склом підвальних і горищних приміщень

Обробка рідким склом таких приміщень, як підвали або погреби, схожа на процес силикатизации бетонних конструкцій. Оскільки даний матеріал відрізняється високим ступенем захисту від води, його можна застосовувати як усередині будівлі, так і з боку вулиці. При цьому навіть значний витрата скла обійдеться недорого, оскільки матеріал має відносно низьку ціну. Гідроізоляційна робота проходить швидко, а експлуатаційний термін захисного шару дуже великий.

Рідке скло для дерева та бетону забезпечує оброблювану поверхню прекрасними водозахисними властивостями, крім того, завдяки кристалічній структурі складу, він довго залишається паронепроникним. При виконанні внутрішніх робіт, скло додають в розчин цементу. Для приготування такої суміші необхідно до 10 л цементного складу і всього 1 літр гидроизолянта. Зовнішні роботи потребують приготування іншого матеріалу: пісок, цемент і рідке скло беруться в пропорції 3:3:8. При цьому води необхідно не більше 25% від загальної маси розчину.

Обробка рідким склом басейнів або колодязів

Гідроізоляція для колодязів та басейнів – обов'язкова міра. Як правило, такі споруди будуються з використанням бетонних елементів. При цьому їх стики без належної обробки будуть поступово руйнуватися під дією води або стрибків температури. В результаті басейн/колодязь почне пропускати воду. Рідке скло для гідроізоляції дозволяє надійно захистити конструкцію від руйнування і значно продовжити її експлуатаційний термін. Як обробити басейн або колодязь гидроизолянтом:

  • очистіть поверхню конструкції від будь-яких нашарувань;
  • замісіть розчин, змішавши рідке скло з цементом і дрібним піском (8:3:3);
  • шви замажте приготованою сумішшю за допомогою шпателя або використовуйте просочену цим складом мотузку (її необхідно просто вбити в щілини молотком);
  • покрийте конструкцію розчином, використавши малярську кисть.

Як вибрати рідке скло для гідроізоляції

Незважаючи на величезну кількість виробників, що пропонують рідке скло, різниці в його складі немає, тому вибір конкретної марки – особиста справа кожного покупця. Не варто думати, що, чим дорожче матеріал, тим він якісніший, оскільки всі запропоновані суміші для гідроізоляції мають схожі характеристики. Так, вибір повинен ґрунтуватися виключно на типі скла, яке буває калієвим і натрієвих. При цьому кожна різновид має певні рівнозначні плюси і мінуси. В яких випадках вибирати той чи інший засіб:

  • натрієвий склад ідеально підходить для обробки об'єктів будівельного призначення;
  • калієва суміш застосовується для фундаменту і підлоги, оскільки є більш в'язкою.

Ціни на послуги гідроізоляції рідким склом

Вартість виконуваних робіт варіюються в залежності від застосовуваних матеріалів, складності/обсягу робіт, найнятої бригади. Мінімальна ціна послуги становить 200-300 рублів за 1 кв. м обробленої поверхні. Гідроізоляційний склад можна купити в інтернет-магазині, замовивши доставку на будинок. Крім того, можна звернутися з цією метою у будь-який будівельний магазин. Приблизні ціни на гидроизолянт вказані в таблиці.

Назва марки

Об'єм упаковки

Ціна

Aqua Well

15 кг

460 рублів

Оптиміст

15 кг

550 рублів

Профилюкс

10 л

650 рублів

ВДТ

15 кг

800 рублів

Брозекс

14 кг

500-550 рублів

Відео: застосування рідкого скла для гідроізоляції

Рідке скло для гідроізоляції

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!