Як позбутися мишей в квартирі

Миші тільки на перший погляд здаються милими, маленькими і нешкідливими звірятками. Насправді, ці гризуни несуть руйнування: вони псують побутову техніку, меблі, проводку, забруднюють їжу, є переносниками небезпечних інфекцій. Їх специфічний запах вбирається в одяг і постільну білизну, писк і шурхіт вечорами заважають спати. Якщо вам не дають спокою ці маленькі шкідники, скористайтеся порадами і дізнайтеся, як позбутися мишей в квартирі. Найефективніші способи боротьби з гризунами описані далі.

Чому з'являються миші в квартирі

Живуть гризуни не тільки в будинках, але й міських квартирах, навіть у тих, які знаходяться на верхніх поверхах. Перш ніж визначити, як позбутися в будинку від гризунів, необхідно зрозуміти причини, завлекшие їх у ваше житло:

  1. Тепло. З настанням зими ці ссавці намагаються знайти для себе більш теплі і безпечні місця для проживання. Гризуни починають потихеньку перебиратися з холодних і сирих підвалів в теплі, затишні квартири. Селяться над натяжною стелею, на балконі, в стінах, залазять під гіпсокартон, що сидять під ванною.
  2. Їжа. Їжа, залишена на столі або розфасована у пакети, заманює гризунів. Навіть якщо кухонну шафку з продуктами підвішений на півтораметрову висоту, миші туди легко сховаються.
  3. Порушення норм санітарії. Це головна причина появи мишей. Неприбрані рештки їжі, хлібні крихти на столі й на підлозі, не винесене сміття, захаращеність приміщення, дірки в плінтусах, відсутність решітки у вентиляційних каналах – все це приваблює гризунів.

Як їх вивести

Якщо ви виявили у себе вдома невеликі дірки в стіні, побачили погризена продукти, помітили дрібний мишачий послід на підлозі, відчуваєте неприємний специфічний запах або чуєте шурхіт, починайте діяти негайно. Ссавці швидко розмножуються, навіть одна пара гризунів за рік виробляє до 60 особин потомства. Існує кілька способів, як назавжди позбутися мишей в квартирі, але перш, ніж скористатися ними, прислухайтеся до наступних порад:

  • Всі продукти харчування складіть у недоступне місце: холодильник або скляну тару, щільно закриті кришками.
  • Боротьба починається з чистоти. Регулярно прибирайте, особливу увагу приділіть кухні.
  • Після приготування їжі і трапези, очищайте всі поверхні від крихт.
  • Вчасно викидайте сміття.
  • Знайдіть мишачі лазівки в квартиру і зацементируйте їх або заповніть будівельною піною.

Народні засоби

Є багато ефективних дідівських методів щоб вигнати гризунів. Ознайомтеся з деякими з них:

  • Кіт (кішка)-мишолов. Домашні вихованці активно полюют на гризунів, і вони їх бояться, проте один кіт не впорається з великою кількістю шкідників.
  • Трави. Знаючи, що не люблять миші в будинку, наші предки використовували різні трави, такі як м'ята і ромашка. Розкладіть рослини по всіх закутках квартири, де можуть з'являтися гризуни. Такі рослини мають особливий запах, який не переносять дрібні шкідники.

  • Зола. Перевірена десятиліттями захист. Дрібно подрібніть деревну золу і засипте в усі дірки та щілини, де можуть лазити гризуни. У своєму складі зола має луг, що роз'їдає лапки гризунів.
  • Пастка за допомогою пляшки. Відмінний гуманний спосіб, як зловити вдома миша. Візьміть будь-яку пляшку (пластикову, скляний), на її дно налийте трохи олії, встановіть пастку трохи під нахилом, відкритим шийкою вгору. Мишеня, що потрапив в таку пастку, буде ковзати по її стінках, але назовні самостійно не вибереться.
  • Кулінарний метод. Змішайте в мисці 200 г цукру, 500 г гіпсу і 300 г борошна. Отриману суміш розсипте по блюдечкам і розставте по квартирі. З'ївши таку приманку, у гризуна відбудеться закупорка кишок.

Мишоловки

Це недорогий спосіб позбутися мишей, тільки-замість приманки не варто класти сир. Цей продукт не так популярний, як шматочок сала, білого хліба, ковбаски. Мишоловка має свої плюси і мінуси. До позитивних якостей відноситься легке використання, компактні розміри. Недоліків у цього капкана теж вистачає. Ссавець перед загибеллю мучиться, що є негуманним, на приманку можна ловити тільки одну тварину за раз.

Якщо ви не хочете убувати мишеняти, ознайомтеся з інструкцією як зробити в домашніх умовах безпечну мишоловку. Візьміть скляну баночку (0,5 або 1 літр) або склянка, на стінку, ближче до денця приклейте шматочок ласощів. Переверніть ємність догори дном, один її край поставте на підлогу, інший підніміть за допомогою монетки. Коли гризун почне діставати їжу, конструкція захитається і зачиняться. Спійманого звіра потрібно випустити подалі від житлових будинків.

Ультразвуковий відлякувач гризунів

У наш сучасний час придумано чимало технічних пристроїв, які негативно впливають на квартирних шкідників, наприклад, відлякувач. Цей прилад випромінює ультразвукові хвилі, що розходяться по квартирі, які чують тільки гризуни. Звук для тварини є настільки жахливим, провокує на залишення свого місця проживання. Ультразвук - ефективний засіб, щоб прогнати гризунів з квартири раз і назавжди. Враховуйте, що він негативно впливає на деяких домашніх вихованців (хом'яків, пацюків, шиншил, морських свинок).

Отрута

Цілком реально за нетривалий проміжок часу позбутися мишей за допомогою отрут. Великий асортимент цих речовин від гризунів продається на ринках і в спеціалізованих магазинах. Види отрути:

  • суспензії;
  • порошкоподібні;
  • у рідкому вигляді;
  • галети;
  • парафінові брикети.

Найбільш популярними є наступні препарати:

  • «Смерть щурам». Це пакетики, всередині яких є отрута.
  • «Шторм». Це сині воскові брикети, що містять отруйну для мишей речовина.
  • «Бактороденцид». Виглядає як злаковий продукт, оброблений отруйними бактеріями.

Принаду розкладають по кутах квартири і в тих місцях, де є норки або часто пробігають звірята. Якщо з вами проживають з тваринами або маленькі діти, використовувати отрутохімікати не рекомендується. Ваші пухнасті улюбленці можуть помилково з'їсти отруйна речовина або лапками рознести його по всій квартирі. По можливості, постарайтеся вихованців на час перевести в інше місце.

Клей

Потрапляючи на липку стрічку або картонку з клеєм, гризун намертво прилипає і більше не може пересуватися. Позитивними якостями липучки є те, що потрапити в неї можуть відразу кілька гризунів. Липка пастка не підійде до використання, якщо разом з вами в квартирі проживають маленькі діти або домашні вихованці, які теж можуть прилипнути до мишоловці.

Дезінфекція

Якщо ви маєте фінансами, можете перекласти відповідальність за позбавлення від мишей на професіоналів. Вони виконають два види дезинфекції: профілактичні заходи і винищення. Перший вид здійснюється, якщо дрібні шкідники ще не були помічені на території квартири, другий – спрямований на повне знищення гризунів за допомогою спеціальних отруйних речовин.

Як позбавитися від запаху мишачого

Крім того, що шкідники псують меблів і продукти в будинку, вони видають специфічний неприємний запах, який всмоктується в одяг, килими, постільна білизна. Виникнення такого смороду пояснюється тим, що в екскрементах міститься велика кількість аміаку, який проникає у будь-який матеріал і практично не виводиться. Розпрощатися з смородом допоможуть наступні інструкції:

  • Першим ділом позбавтеся від шкідників.
  • Зробіть генеральне прибирання у всіх кімнатах квартири, выметите і викиньте мишачі екскременти.
  • Промийте всі поверхні і місця, де перебували миші, розчинивши в 5 літрах води 5-6 ложок оцту.
  • Використовуйте освіжувачі повітря та антибактеріальні розчини, що поглинають запахи мишачих екскрементів.
  • Після того як поверхня висохне від розчину з оцтом, обробіть її перекисом водню.

Дохлої миші

Якщо мишей з квартири виводили за допомогою отрут, то є ймовірність, що вони померли в своїх нірках і видають страшний запах. Дві-три мертві миші людині шкоди не принесуть, їх запах швидко вивітриться. Сморід від декількох гризунів може завдати непоправної шкоди людині. Трупний запах діє на людей як отрута. Для того щоб позбутися від такого смороду необхідно знайти і ліквідувати всі трупи гризунів.

Відео

Багатьох господинь турбує питання, як ефективно позбутися мишей в квартирі. Їх присутність в приміщенні дратує, викликає дискомфорт. Шкоду, яку наносять полівки значний і вже кілька століть люди придумують різні методи боротьби з мишами. Ознайомтеся з нижче представленими відеосюжетами, з яких ви докладно дізнаєтеся, як користуватися мишоловкою, липучкою, отрутою. Зможете вибрати для себе найдієвіший спосіб винищення гризунів.

Способи боротьби

Миші в будинку. Як від них позбутися

Засоби від гризунів

Як позбутися мишей,фантастика№1

Саморобна пастка

Дивно проста мишоловка з пляшки

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!