Чи можна спати ногами до дверей

Давним-давно, коли наукова точка зору ще не з'явилася і не отримала поширення в житті людей, наші предки намагалися зрозуміти, що відбувається за допомогою спостереження за навколишнім світом. Все незрозуміле обожествлялось, оскільки неможливо було з'ясувати справжню природу речей. З тих часів і пішли забобони, які присутні в сучасному житті і займають уми великої кількості людей. Одне з них – це питання, що мучить багатьох: а чи можна спокійно спати ногами до дверей спальні? Відповідь ви знайдете нижче.

Що буде, якщо спати навпроти дверей ногами вперед

Здавалося б, у сучасному світі не повинно залишитися місця стародавніми повір'ями і прикметами – приміром, що погляд у розбите дзеркало віщує сім років нещастя, а чорна кішка, перебежавшая дорога, гарантує невдачу. Однак існує безліч людей, які повністю або частково вірять таким речам. У цьому немає нічого дивного, адже тисячоліттями, до останніх відкриттів у світі науки, всі незрозумілі явища вважалися підступами божественних або навпаки – диявольських сил.

До таких забобонів належить спірне питання, чи варто спати ногами до дверей. Звідки воно з'явилося? Справа в тому, що раніше, коли у наших предків не було можливості усвідомити, що відбувається за допомогою розуміння фізичних або біологічних законів, люди спостерігали за світом. Спостерігаючи, вони систематизували отримані знання, виявляли власні закономірності, що в підсумку призвело до появи певних повір'їв. Докладніше про те, чому в давні часи не спали ногами до дверей, читайте нижче.

Забобонні народні прикмети

Інтерес в тому, чи можна спати ногами до виходу, виникав у різних народностей. Китайці, скандинави, слов'яни – всі замислювалися про правильність розташування ліжка для сну, щоб краще наповнюватися силами і уникнути неприємних наслідків. Наші предки прийшли до висновку, що ногами до дверей не можна спати, і існує пояснення, виправдовує такий стан речей:

  • У слов'ян. Багато народностей, у тому числі слов'яни, сприймали двері в кімнату – як своєрідний портал, відкриває шлях в інші світи. Наші предки вважали, що як раз за ноги злі сили здатні забрати душу в Пекло. А якщо спати ними двері – то у них з'являється можливість легко це зробити. Так що, засипає схожим чином, людина, вже не міг прокинутися. Це марновірство вийде пояснити тим, що багато людей в старі часи помирало уві сні.
  • У скандинавів. Гарне пояснення, чому не можна спати ногами до дверей, містить старовинна скандинавська легенда. Вона свідчить про те, що існує три світи: один – видимий, де мешкають люди, це Мідгард. Все, на що ми дивимося і відчутний, ставиться до нього. Інший – Асгард. Це потойбічний світ богів, божественних створінь, які захищають народ скандинав. І третій світ – Утгард, страшне місце, занурене в темряву, населений монстрами, померлими людьми, чудовиськами і злими духами.

Північна народність теж не стала винятком, вважаючи дверний отвір виходом в інший світ. Вони вважали нічний сон подібним маленької смерті, під час якого душа залишає тіло і відправляється подорожувати. Положення для засипання ногами до дверей означало, що душа може вийти і відправитися в Утгард, а повернутися звідти набагато важче, ніж потрапити туди. Якщо душі не вдавалося повернутися, наставала смерть. До чого по повір'ях різних народів приводить, якщо спати ногами до виходу:

  • Сняться страшні кошмари, можливі пробудження, відсутність сил після сну.
  • Погіршується загальний стан здоров'я, з'являються хвороби.
  • Можливий летальний результат.

Чому не можна – пояснення по фен-шую

Фен-шуй – це древнє вчення по організації навколишнього простору, що сприяє найкращої циркуляції енергії для певних цілей людини: сну, відпочинку, роботи. Повір'я щодо того, що не можна спати ногами до дверей, за цим вченням не пов'язано з небіжчиками або летальним результатом, зате дається інше пояснення. По тілу людини циркулює енергія, і головна його мета – зберегти і накопичити її, щоб відчувати себе добре, зберегти здоров'я і відмінне душевне самопочуття.

Люди, які вивчають фен-шуй або які є майстрами у ньому, не рекомендують положення для сну ногами до виходу з кімнати. Вважається, що через двері витікає дуже багато енергії, яку людина повинна отримати для поповнення своїх сил. Якщо спати так, то після пробудження не буде відчуття відпочинку, навіть навпаки – людина прокинеться втомленим, розбитим, не зможе нормально ні відпочивати, ні працювати. Ще кілька прикмет пов'язані у фен-шуй і народних повір'їв зі сном навпаки відкритої двері або дзеркала:

  • Дзеркало – це предмет, який подвоює всі: і погане, і хороше. За фен-шуй дзеркало здатне подвоювати негативну енергетику, яку несуть гострі кути в кімнаті.
  • Через дзеркало, по старовинних історій, за людиною спостерігає пара очей з потойбічного світу.
  • Якщо людина буде спати і відбиватися в дзеркалі, це може погано позначитися на особисте життя. А якщо спить пара – можливе руйнування відносин, зради.
  • Дзеркала можуть вбирати інформацію, а тому якщо в них відбивалися нехороші речі (сварки, смерть) – спати перед ними не рекомендується.

Чи можна спати ногами до дверей – думка психологів

Думка психологів з приводу того, чи варто спати ногами до виходу, неоднозначно. Багато залежить від того, як сама людина ставиться до положення ліжка, узголів'я якої знаходиться в протилежній стороні від дверей. Якщо чоловік або жінка не вірить у прикмети, віддаючи перевагу науковому погляду на світ, то ніяких проблем виникнути не повинно – дозволяється спати, як зручно чи приємно.

Проте багато людей, навіть самі того не бажаючи, частково вірять у те, що спати ногами до дверей шкідливе або небезпечне. Якщо існує хоча б невеликий психологічний дискомфорт, пов'язаний з цим повір'ям, краще не мучити себе і розташувати ліжко узголів'ям до виходу або поставити її перпендикулярно входу. Деякі психологи вважають, що, якщо закрити двері, люди набагато простіше переносити сон, стануть відчувати себе комфортніше.

Інші фахівці мають зворотну думку, стверджуючи, що потрібно спати ногами до дверей. Чому так? Це пов'язано з тим, що деяким людям набагато комфортніше бачити вихід, особливо якщо вдома живе ще хтось. Завжди вийде подивитися, хто входить і виходить. Професійні психологи розповідають про пацієнтів, які не могли спати головою до дверей, тому що відчували «тиск» навколишнього світу звідти. Це стосувалося великих сімей, де майже завжди гамірно.

Як правильно спати – вперед головою або ногами до дверей

Не існує єдиної думки з приводу того, як же правильно спати – вперед головою або ногами до дверей. Кожна людина повинна вирішити для себе індивідуально, оцінивши власну віру в потойбічні сили, а ще психологічний комфорт при тих чи інших положеннях. Якщо ліжко спочатку розташована ногами до дверей, і під час сну чоловік або жінка відчуває неприємні відчуття, предмет інтер'єру має сенс обов'язково переставити, як більше подобається.

Існує безліч стародавніх забобонів, що пояснюють, чому не можна спати ногами до дверного отвору, і розповідають, якими наслідками це може обернутися. Ніяких наукових доказів того, що це небезпечно, немає. Тим не менш, людське світосприйняття сильно залежить від того, у що він вірить. Якщо людина забобонна, то сон ногами до дверей не принесе йому нічого хорошого.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!