Покарання за вигул собак в недозволеному місці - розмір штрафів

Російське законодавство визначає неположенные для прогулянок з собакою місця та правила, яких повинен дотримуватися господар. Покаранням за порушення є штрафи. Ці заходи необхідні для охорони навколишнього середовища та громадян, з якими може вступити у взаємодію дорослий пес чи цуценя.

Правила вигулу собак

Вигул домашніх тварин і відповідні покарання за порушення регулюються Федеральним законом «Про відповідальне поводження з тваринами». З 1 січня 2019 р. зміст ФЗ включає певні поправки. За новими вимогами, господарі повинні слідкувати за безпекою не тільки своїх вихованців, а також людей та їх власності. Ось які зміни правил вигулу були додані:

  1. Гуляти з псами без повідків і намордників можна тільки у спеціально відведених для цього ділянках з огорожею. Все інше буде вважатися неположенным місцем, за винятком деяких пустирів і зелених зон. Господар відповідає за захист від пса людей, які там знаходяться.
  2. Попередні редакції ФЗ дозволяли виводити чотирилапих на прогулянку в місті тільки з намордником і на повідку. Поправки дали можливість мешканцям багатоквартирних будинків не закривати мордочку вихованця при переході дороги, місць відпочинку, дитячих і спортивних майданчиків. При цьому потрібно користуватися повідцем, щоб легше було контролювати поведінку тварини, не заподіюючи шкоди навколишнім. Все це не стосується великих порід, вагою понад 15 кг, і бійцівських порід. Тут намордник необхідний, інакше легко отримати штраф покарання.
  3. До вуздечці або ошийника повинна бути прикріплена бирка з інформацією про власника, його телефоном та реєстраційними даними тварини. Останнє означає, що вихованець перевірений ветеринарною клінікою і у нього немає сказу.
  4. Нова редакція закону вимагає від власників собак дотримуватись чистоти, не забруднювати вулиці екскрементами тварин. Обов'язково потрібно використовувати совки і пакети. Викидати їх разом зі звичайними харчовими відходами заборонено, що створює незручність для господарів. Якщо викидати пакетики в урни, громадяни будуть порушувати санітарно-епідеміологічні норми. Спеціальні місця для таких відходів рідко зустрічаються. Де почали з'являтися дог-бокси (стійки для собачих відходів). За порушення зобов'язання передбачено покарання – штраф.

Вигулювати собак заборонено наступним категоріям громадян:

  1. Дітям, які не досягли 12-14 років (дивлячись яка порода).
  2. Особам, які перебувають у стані алкогольного сп'яніння.
  3. Людям, у яких несамовитий стан.

Де можна гуляти з вихованцями

У багатьох місцях висять таблички з написами про те, що гуляти з собакою дозволено або заборонено. Неположенные місця, де точно не можна з'являтися з чотириногими, визначені всі тим же законом. Забороняється наступне:

  • вигул собак на дитячому майданчику;
  • прогулянки з вихованцями біля медичного або навчального закладу;
  • висновок псів на територію культурного або спортивного закладу;
  • вигул собак на прибудинковій території в радіусі 30 метрів від під'їздів багатоквартирного будинку;
  • прогулянки з домашніми улюбленцями в місці великого скупчення людей, крім парків.

Штраф за порушення закону про вигулу тварин

Норми законодавства україни не передбачають загальних вимог до господарів собак і їх прогулянкам в недозволених місцях. Багато речей регулюються регіональними нормативно-правовими актами, навіть у конкретному парку можуть бути свої правила. Тільки знаючи їх, можна скаржитися на недбайливих господарів.

Покарання за вигул собак в недозволеному місці не передбачає кримінальної відповідальності. Є тільки штрафи, які розрізняються по регіонах. У столиці вони найвищі. Далі перераховуються штрафи для фізичних осіб, встановлені в Москві:

  • Вигул вихованця в громадському місці без повідка – від 1000 до 2000 р.
  • Вигул на території навчального закладу – від 1000 до 2000 р.
  • Перевезення громадським транспортом без повідка і намордника – від 500 до 1000 н.
  • Введення в магазин або ТЦ без повідка і намордника – від 1000 до 2000 р.
  • Цілеспрямоване нацьковування на людей – від 2000 до 5000 грн. В залежності від наслідків, така дія може потрапити під інше законодавство і покарання.
  • Забруднення твариною громадських місць – від 1000 до 2000 р.
  • Створення для собаки небезпечних умов – від 2000 до 2500 р.
  • Зміст в гуртожитку без схвалення адміністрації та інших мешканців – від 1000 до 2000 р.

Відео

Правила і закони про домашніх тварин. Юрист відповість

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!