Як доглядати за кошеням різних порід - предмети першої необхідності, режим харчування і правила гігієни

Якщо в будинку скоро очікується поява кошеня, визначитеся з місцем для сну, підготуйте котячий туалет, засоби гігієни. Принциповий момент – налаштовані господарі правильно доглядати за ним, виховувати. Маленьких вихованців покладено годувати їжею, багатої білком, вітамінами, мікроелементами, лікувати, прищеплювати, грати з ним. Здоровий, активний чотириногий друг принесе радість людям.

Догляд за кошеням

Здорова кішка має потрібну кількість молока для вигодовування, займається гігієною кошенят, оберігає від небезпеки, розвиває природні інстинкти, дає уроки адаптації до самостійного життя, що повністю забезпечує догляд за ними. Якщо мати здорова, спокійна, сповнена сил, людям не потрібно додатково доглядати за кошенятами. Якщо вона слабка, обов'язки по годівлі та виховання лягають на плечі господарів.

Предмети першої необхідності

Щоб тварина благополучно росло, необхідно забезпечити йому грамотне зміст. Є список, що потрібно обзавестися в очікуванні вихованця. Це:

  1. Миски для годування і пиття – скляні, металеві, фарфорові, фаянсові.
  2. Туалетний лоток потрібного розміру з совком для очищення, наповнювач.
  3. Підстилка, кошик, коробка для сну або гамак, який кріпиться в теплому місці без протягів.
  4. Ватні палички, диски – для догляду за очима і вушками.
  5. Когтеточка – покупну або зроблену з обтягнутого ковроліном шматка деревини.
  6. Когтерез з обмежувачем, щоб отстригать тільки кінчики кігтів.
  7. Гребінці для вовни, краще металеві, щоб «не били струмом».
  8. Зоошампунь, рушники.
  9. Іграшки – безпечні гумові м'ячики, мишки, пластмасові кульки.

Харчування

Кішка годує діток 30-40 днів, але після 3 тижнів їх підгодовують молоком із соски або привчають до блюдця. Крупи, яйця, рибу, м'ясо, овочі, сир вводять поступово, дають потрібну кількість води. Перехід до сухим і вологим готових кормів потрібно зробити плавним. Їсти кошенята повинні часто, 5-6 разів на день, потроху, щоб не виникало здуття живота. Їжа повинна бути приємною температури – холодна призведе до розладу травлення і переохолодженню.

Вибираючи готовий корм, слід враховувати, що в продукції економ-класу мало корисних речовин, зате ароматизаторів і консервантів в достатку. Така їжа провокує проблеми з травленням, впливає на якість м'язів, кісток, вовни. Сухий корм якісних марок збалансований, але підходить домашнім улюбленцям тільки з двомісячного віку. Муси, м'ясні пюре їх слабкі щелепи пережовують краще. Домашня їжа (відварне нежирне м'ясо, риба, каша, сир, овочеві добавки) хороша для кошеняти. Заборонені:

  • смажені, копчені продукти;
  • солоні, мариновані овочі;
  • солодощі;
  • випічка, інші борошняні вироби;
  • їжа зі спеціями, сіллю, приправами.

Гігієна

Породистий або безпородний вихованець однаково потребують гігієнічних процедурах. Важливо своєчасне привчання до лотка. Наповнювач слід вибирати хорошої якості. Не можна використовувати пісок – він може стати джерелом інфекції, поширювати неприємний запах. Туалет необхідно систематично очищати, мити.

Кішки деруть, дряпають меблі, тому що їм треба сточувати кігті. Потрібно вкорочувати кігтики кошеняті в домашніх умовах спеціальними ножицями або щипчиками або у ветеринарній клініці. Придбання когтеточки полегшить життя вихованця, збереже меблі. Миття не повинно проводитися частіше одного разу на місяць, щоб зберегти шкірний жир маленького вихованця: це важливо для стану шкіри і шерсті.

Як доглядати за кошеням в домашніх умовах

Рішення взяти кошеня передбачає не тільки розваги з вихованцем, але і правильний догляд за ним. Найскладніший період виходжування припадає на перші півроку, коли маленький звір осягає світ, набуває важливі навички. Треба розібратися, як піклуватися про кошеня в залежності від віку, стану, що необхідно придбати, щоб усім членам родини було комфортно.

Догляд за новонародженими кошенятами

Материнський інстинкт кішки проявляється турботою про потомство, але після пологів їй треба відновити здоров'я, щоб вигодувати дітей. Завдання людини – забезпечити гарне харчування і комфортні умови утримання. Для новонароджених сліпих кошенят потрібні тепле місце, суха лежанка, слабке освітлення (напівтемрява), відсутність подразників. Все інше дасть мати. Не варто малюків чіпати, брати на руки – кішці можуть не сподобатися сторонні запахи, вона відмовиться від діток.

1 місяць

Догляд за місячним кошеням, який слабкий і безпорадний, їсть тільки молочну їжу, потребу в турботі, ласці, займає чимало часу:

  1. Привчайте їсти з миски (4-5 разів у день), допаивайте шприцом. Переїдання веде до зригування, діареї, здуття живота.
  2. Якщо планується переклад готові корми, прикорм треба починати з них, сухі, попередньо розмочивши. Домашнє меню – це подрібнені продукти або готове дитяче харчування.
  3. Для туалету вибирайте деревне наповнювач або використовуйте одноразові пелюшки, привчайте вихованця користуватися ним відразу після їжі, але часто тикати носиком в калюжку не рекомендується. Для лотків з гратами наповнювач не потрібний, правда, мити їх доводиться кілька разів в день.
  4. Купати малюка не потрібно, але доглядати за вухами, промивати очі кип'яченою водою або спеціальними краплями – обов'язково.
  5. Тварині, принесеного «з вулиці», показана дегельмінтизація.

2 місяці

  1. Раціон поповнюється дозволеними продуктами. Незбиране молоко, картопля, макарони, солона, копчена, гостра їжа виключені.
  2. Купувати готові корму Для кошенят», не користуватися консервованими або занадто дешевими. Сухі шматочки розмочувати.
  3. Привчання до туалету починати з першого дня життя на новому місці.
  4. Промивання вічок проводиться серветкою, змоченою борною кислотою, розчином фурациліну (зовні до носа), відваром ромашки.
  5. Раз на місяць чистити вуха ватною паличкою, змащеній маслом або косметичним вазеліном. Це робиться також для профілактики від кліщів. 2 місяці – термін першого щеплення.
  6. Почати привчання до ногтеточке, трохи обстригти кігті. Регулярно розчісувати шерсть.
  7. Провести перші водні процедури. Температура води – не більше 38 градусів. Голову, вуха і очі мочити не можна.
  8. Забезпечити іграшками.

3 місяці

У тримісячного кошеня прорізалися всі зуби, він добре бачить, чує, харчується дорослою їжею, досліджує навколишній світ, грає. Малюк здатний жити без матері, але не без допомоги людини, до якого звик. Господар доглядає за улюбленцем, коректує поведінку, формує навички. Вчасно і правильно годувати, проводити гігієнічні процедури, вакцинувати, забезпечувати безпека – ось основні завдання утримання та виховання.

Як доглядати за кошенятами без кішки

Якщо новонароджене кошеня залишився без матері, турботи про нього бере на себе людина. Виходити безпорадного малюка клопітно, його організм не пристосований до самостійної життєдіяльності, але любов, терпіння і розуміння дорослого друга допоможуть малюкові. Ось основні моменти догляду за кошеням:

  1. Підібрати гіпоалергенний замінник молока, встановити режим харчування (перші два тижні через 2-3 години вдень і вночі, потім зменшити нічне годування до 1 разу).
  2. Контролювати приріст ваги у перші 3 тижні життя.
  3. Підтримувати температуру суміші спочатку в межах 36-38°.
  4. Стежити за кольором і консистенцією стільця. При негативних змінах звертатися до ветеринара.
  5. Вчасно подбати про прикорму.
  6. У перший тиждень температура в котячому будиночку повинна бути в межах 30-33°, потім потроху знижувати. Тепло підтримується інфрачервоною лампою, пляшками з теплою водою, грілкою, загорнутої в рушник.
  7. Погладжування живота, стегна, області анального отвору активізує роботу внутрішніх органів, допомагає спорожняти сечовий міхур і кишечник.
  8. З 4-х тижнів починати привчання до лотка.
  9. Доглядати за очима, шерстю.
  10. Не дозволяти дітям грати з малюками, убезпечити життя тварин, припиняти небажану поведінку, коли вихованці починають пересуватися і грати.

Особливості догляду за деякими породами кошенят

Догляд за маленьким кошеням «благородної» породи вимагає деяких додаткових зусиль:

  1. Сфінкси не мають шерсті і вимагають додаткового догляду за складками шкіри і вухами. Сфінкс любить приймати душ, перебувати в теплі. В їжі вітається наявність свіжих овочів і круп.
  2. Маленьку перську красуню треба розчісувати раз в два-три дні. Нагородою стане блискуча розкішна шкірка і хороше самопочуття кошеня.
  3. Привчання до лотка британського капловухе кошеня починати як можна раніше. Тварини старшого віку освоюють процес швидше. Догляд за шкуркою британців нескладний: намочити руку і зробити легкий масаж вовни і шкіри.
  4. Кошенят шотландської породи, довго - і короткошерсті, вимагають правильного догляду, миття, вичісування, щоб не утворилися ковтуни. Особливо це важливо під час підготовки до виставок.

Відео

Як доглядати за кошеням? ПРАВИЛЬНИЙ догляд за кошеням

Правила догляду за кошеням. Як правильно доглядати за кошенятами

Як доглядати за кошенятами?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!