Дронтал для кішок - інструкція із застосування, показання дл лікування і профілактики, побічні ефекти і аналоги

Препарат Дронтал (Drontal ) по праву вважається одним з найбільш надійних засобів для знищення різноманітних видів гельмінтів, що оселилися в кішці або собаці. Ефективність засобу пояснюється поєднанням двох компонентів, комплексна дія яких не залишає черв'якам жодних шансів вижити. Часто препарат застосовують в профілактичних цілях, коли є підстави вважати, що тварина могла проковтнути личинки тих чи інших паразитів. Дронтал відрізняється безпекою та стійкістю більшістю тварин.

Склад і форма випуску Дронтала для кішок

Препарат випускається у формі білих таблеток еліпсоїдного виду з борозенкою посередині, призначених для перорального прийому. Таблетки Дронтал фасуються по дві або вісім штук в блістери з алюмінієвої фольги. Блістери упаковуються всередину картонних пачок, куди також входить інструкція по застосуванню. Склад однієї таблетки:

Склад

Маса, мг

Діючі речовини:

пірантел ембонат

230

празиквантел

20

Допоміжні речовини:

крохмаль кукурудзяний

44

мікрокристалічна целюлоза

25

полівідон

9

магнію стеарат

1,5

колоїдний безводний кварц

0,5

гидроксипропил метилцелюлози

5,4

поліетилен гліколь

1,8

діоксид титану

1,8

Механізм дії Дронтала для кішок

Механізм дії препарату заснований на властивостях активних речовин. Празиквентал ефективно знищує як личинки, так і дорослих стрічкових черв'яків і дигенетических сисун. Речовина збільшує ступінь проникності клітинних мембран паразитів для кальцію глюконату, що провокує генералізована скорочення мускулатури, що закінчується стійким паралічем і загибеллю хробака. Одночасно Дронтал порушує епітелій паразитів, ніж руйнує їх захист від імунної системи і травних соків тварини.

Пірантел ефективно вбиває черв'яків, що відносяться до типу нематод (гострики, аскариди, анкілостоми та інші), провокуючи в них нейром'язову блокаду. Даний механізм дії забезпечує швидке очищення шлунково-кишкового тракту від паразитів без застосування проносних засобів. Речовина надає дію на черв'яків, що знаходяться на ранній стадії розвитку, на зрілих особин. Препарат проходить всмоктування в кишечнику, виводиться нирками.

Показання до застосування Дронтала для кішок

Дронтал дуже ефективний як для лікування глистових інвазій, так і в якості профілактичного засобу. Терапія препаратом передбачена при наявності у домашньої тварини гельмінтозів, спричинені паразитичними формами життя і зумовленими ними захворюваннями:

  • нематодоз;
  • токсокароз;
  • цестодоз;
  • ехінококоз;
  • дипилидиоз;
  • мезоцестоидоз;
  • токсаскаридоз;
  • анкілостомоз;
  • дегельмінтизація;
  • тениидоз.

Способи застосування і дозування

Перед тим, як використовувати Дронтал для кошенят і кішок, потрібно отримати консультацію у ветеринара і вивчити інструкцію. Дозування препарату встановлюється з розрахунку одна таблетка на 4 кг маси тіла. Медикамент дається строго в зазначеній дозі вранці натще (інакше кота може знудити). Для профілактики глистів препарат використовується у зазначеному дозуванні, але кожні три місяці. У період статевого дозрівання рекомендується використовувати Дронтал кожні 8-10 місяців.

Препарат дозволений до застосування у вагітних або годуючих кішок в розрахунку таблетка на кожні 4 кг маси, яка була до вагітності. Показання: профілактика зараження гельмінтами. Бажано давати таблетки у другій половині вагітності, але не пізніше 7-10 днів до передбачуваної вагітності. Якщо при виношуванні плоду обробка не була проведена, її можна зробити на 5-7 днів після пологів і через три місяці з метою профілактики окремо для кішок і кошенят.

Заборонено давати кішкам Дронтал в перший місяць вагітності. Для кошенят використання препарату починається з тритижневого віку – дозування чверть пігулки, якщо вага кошеня менше 1 кг. При застосуванні таблеток слід дотримуватися особисті заходи захисту і техніку безпеки. Препарат зберігається при температурі не вище 25 градусів протягом п'яти років.

Особливості використання

Дронтал плюс для кішок можна давати з їжею: підмішати до корму або заховати в шматочку ласощі, яке точно буде з'їдено. Допускається таблетку подрібнити, перемішати з водою і залити в пащу вихованця за допомогою шприца без голки. Попередньо зафіксуйте тварина і вливайте розчин глибоко, щоб він не був виплюнуть. Ще один варіант для кошенят: покласти таблетку на основу мови кошеня, закрити рот, погладити по області глотки, щоб викликати ковтальний рефлекс.

Загиблі паразити виходять з організму разом з фекаліями, тому під час терапії потрібно щодня мити котячий лоток мильним розчином і міняти наповнювач. Маленьким кошенятам, які вже відлучені від кішки, але не привчені до самостійної гігієни, рекомендується використовувати вологі антибактеріальні серветки після кожної дефекації. Такі заходи дозволять запобігти повторне зараження гельмінтами.

Проводити дегельмінтизацію тварин потрібно періодично, навіть якщо вони не залишають меж будинку. Зараження паразитами відбувається через сирі продукти, воду, брудне взуття і через балкон, на який сідають птахи. Блохи теж переносять яйця гельмінтів, тому разом з використанням Дронтала потрібно проводити обробку тварини інсектицидними засобами.

Протипоказання і побічні ефекти

Таблетки Дронтал треба давати вихованцям з обережністю, уважно спостерігаючи за його реакцією. Протипоказанням застосування служить індивідуальна непереносимість компонентів складу. Іншими обмежуючими факторами прийому ліків є:

  • хвороба, відновлення після перенесеного захворювання;
  • перед в'язкою;
  • період менше 10 днів перед вакцинацією або відразу після неї;
  • перші 2/3 вагітності кішок;
  • кошенята віком до 3 тижнів або вагою менше 500 р.

Більшість випадків застосування таблеток закінчуються добре і не викликають побічних ефектів. Негативні реакції можуть проявлятися як відповідь на нестерпність активного компонента складу або дії токсинів у результаті загибелі глистів. До побічних ефектів відносяться блювання, слабкість, рясне слиновиділення, діарея. У кошенят проявляються розлади травлення, тому не можна вводити в раціон нові продукти напередодні обробки і через 2-3 доби після.

Ціна на Дронтал для кішок

Придбати Дронтал від глистів в Москві можна через ветеринарні аптеки, зоомагазини або інтернет-магазини, що спеціалізуються на товарах для тварин. Вартість препарату залежить від кількості таблеток всередині упаковки, цінової політики продавця. Приблизні ціни складуть:

Кількість таблеток в упаковці, шт

Ціна, рублів

1

160

2

300

20

Одна тисяча шістсот

Відео

Як визначити, чи є ГЛИСТИ У КІШКИ, і чим лікувати вихованця

Відгуки

Ганна, 37 роківСусіди викинули кішку. Вона кілька тижнів жила в під'їзді. Весь цей час я її підгодовувала і нарешті, взяла собі. Круглий живіт говорив про те, що у неї є глисти. Незабаром ця здогадка підтвердилася, глисти виявилися в кале. Таблетку кішка разгрызла і з'їла в чистому вигляді. Через кілька днів усі симптоми поступово пішли.
Володимир, 28 роківУ нас був кошеня, який дуже погано ріс і мав поганий апетит. Ветеринар діагностував наявність глистів і прописав Дронтал для кішок. Розмолов таблетку і згодував за кілька прийомів протягом дня разом з м'яким котячим кормом. Спрацювало, кошеня став набирати масу, пожвавився вже через кілька днів. Залишилася одна таблетка про запас.
Настя, 25 роківКупую ці таблетки для бездомних тварин, яких приносять на перетримку. Паразитів вбивають на сто відсотків ефективно. Величезний плюс в тому, що в таблетці дві діючі речовини. Тобто можна використовувати препарат, не встановлюючи особливо, що за конкретні паразити живуть в кішці. Краще згодовувати в товченому вигляді з кормом.
Гриша, 32 рокиВлітку живу на дачі, де мій кіт регулярно гуляє на вулиці. Тому я приблизно раз на рік даю таку таблетку. Почалося застосування Дронтала з того, що три роки тому кіт схуд, а біля його очей стало з'являтися багато гною. Знайомий ветеринар підтвердив мої підозри про наявність глистів. Після прийому таблетки залишки черв'яків були виявлені у калі.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!