Коли можна стерилізувати собаку - як проходить процедура, післяопераційний догляд і вартість операції

Завели собаку і вирішили застрахувати себе від непотрібного ризику появи потомства? Ідеальним рішенням є стерилізація собак, у ході виконання якої лікар видаляє жіночі органи репродуктивної системи. До них належать яєчники і матка. Так тварина не зможе більше мати дітей. Для досвідченого хірурга така операція є однією з рядових процедур, відпрацьованих до дрібниць.

Що таке стерилізація собак

Для початку необхідно зрозуміти, в чому полягає різниця між кастрацією і стерилізацією. Перший хірургічний метод передбачає позбавлення тварини репродуктивної функції шляхом видалення сім'яників, а другий – порушення репродуктивної функції без необхідності видалення статевих залоз. У побутовому плані кастрація застосовна до псів, а стерилізація – до дівчаток. Видалення матки і яєчників проводиться через розріз, який робиться в черевній порожнині. На сьогоднішній день дана процедура є одним з найбільш популярних способів попередження появи потомства.

Навіщо потрібна овариогистерэктомия собаки

Традиційним методом стерилізації є такий метод, як овариогистерэктомия. Вікових обмежень до його використання практично немає, при цьому він підходить собак будь-яких порід і розмірів, будь то маленька вівчарка або велика японська собака. Домашній улюбленець після стерилізації не відчуває потягу, не може завагітніти, повністю припиняється тічка. Крім того, завдяки такій процедурі можна вберегти свого улюбленця від хвороб, які передаються статевим шляхом і знизити ризик появи пухлин статевих органів.

Навіщо потрібна овариогистерэктомия собаки

Як вже було сказано вище, стерилізація суки є необхідністю, якщо господар не хоче, щоб вона приносила потомство. Справа в тому, що часом буває нікуди прилаштувати новонароджених малюків. Крім того, таким способом муніципальні влади можуть боротися з проблемою безпритульних тварин. Стерилізацію відносять до методу профілактики захворювань, які нерідко закінчуються летальним результатом. Згідно зі статистикою, нестерилизованные тварини живуть менше стерилізованих побратимів.

Коли можна стерилізувати собаку

Проводити процедуру можна практично в будь-якому віці. Щоб домогтися потрібного результату і зменшити всі можливі ризики, пов'язані зі здоров'ям вихованця, виконувати її краще якомога раніше, бажано до першої тічки. При цьому не слід забувати про те, що операція з-за використання наркозу включає анестезіологічні ризики, у зв'язку з чим дуже стара собака може погано перенести її.

У якому віці

Думки ветеринарів з цього питання сильно відрізняються. Одні фахівці рекомендують проводити подібну процедуру у віці 4-5 місяців, а інші – від 8 до 10 місяців, тобто після першої тічки. Але в цілому їхні думки сходяться в одному – проводити операцію, поки тварині не виповнилося 4 місяці, не варто. Пов'язано це з тим, що внутрішні органи собаки ще розвиваються, і раннє видалення матки і придатків може негативно позначитися на сусідніх органах. Що стосується другого порога, то проводити стерилізацію сучки рекомендується до 5-6 років, оскільки старі псини погано переносять наркоз.

Можна стерилізувати собаку під час тічки

Операційне втручання – це складне питання, на яке не можна дати однозначну відповідь. Все в цьому випадку залежить від індивідуальних особливостей розвитку собаки. Правильно підібране час залежить безпосередньо від фахівця, який повинен сам вирішити, коли стерилізувати тварину. Тільки він може вибрати відповідний час і провести процедуру без ризику для життя і здоров'я сучки.

Після пологів

Перед тим, як звернутися за допомогою в той або інший медичний заклад, дізнайтеся про те, чи можна проводити стерилізацію тварини після пологів, якщо вона перебуває вже в зрілому віці. Проведення стерилізації допускається вже через тиждень після пологів, завдяки чому господарі можу позбутися від систематичних тічок і випадкових собачих в'язок. Тобто сука в період загострення статевого інстинкту не буде намагатися втекти на пошуки пригод.

Як проходить стерилізація собак

Щоб у суки більше не було гормональних сплесків, які призводять до зносин та вагітності, на попередньому етапі може знадобитися певна підготовка. Так власнику необхідно провести обстеження тварини, зробити ЕКГ і здати аналізи – це необхідно для того, щоб під час операції не виникло ніяких ускладнень, і щоб переконатися в тому, що організм тварини повністю здоровий. Сама операція проводиться при загальному наркозі протягом 40-60 хвилин. Перед нею тварину не можна годувати протягом 6-8 годин.

Способи стерилізації

Ціна стерилізації собаки залежить не тільки від обраної клініки, але і використовуваного способу. Овариогистерэктомия є оптимальним з усіх можливих гуманних способів позбавити суку можливості завагітніти. В ході проведення овариогистерэктомии хірург видаляє матку і яєчники одним блоком. Інакше залишені яєчники можуть продовжити функціонування, і вся користь від проведеної процедури зведеться до нуля. Якщо ж залишиться матка, то згодом вона може спровокувати формування піометра.

Крім овариогистерэктомии, існує ще оваріоектомія. Після виконання цієї процедури, направленої на припинення репродуктивної функції, вихованець стає безплідним, при зберігаються статевих органах і эстральном циклі. Тобто тічки не припиняться, а гормональний фон буде формувати поява помилкової вагітності. Але такий вид операції є менш затребуваним.

Крім порожнинного методу, що широко застосовується більш м'який – ендоскопічний. З його допомогою можна виконувати операцію без широкого розсікання покривів через точкові проколи або фізіологічні отвори. Для маніпуляції в даному випадку застосовують лапароскопію. Плюси такого підходу полягають у меншій крововтрати, менш вираженою травмі, зменшення можливості інфікування, короткому реабілітаційному терміні.

Скільки коштує стерилізація собаки

Перш ніж змінити характер і поведінку свого улюбленця і знизити його агресію, яка є наслідком гормональних сплесків, необхідно відповісти на питання: скільки коштує стерилізувати собаку? Середня вартість процедури в Москві в залежності від породи і розмірів вихованця становить від 5 до 10 тис. р. Стерилізація на дому за акції і в бюджетному варіанті може становити від 6 тис. р., а ВІП – близько 12 тис. р.

Догляд після операції

Так як операція проводиться з використанням загального наркозу, то для виходу з нього вихованцеві знадобиться певний період. Післяопераційний догляд полягає в догляді за швами і спостереженні за собакою. Шви знімаються лише на 10-14 день після проведеної процедури. Ось загальні рекомендації з догляду за щеням чи вже зрілої собакою, які потрібно взяти до уваги:

  • Під час виходу вихованця з наркозу потрібно обов'язково перевертати собаку на іншу сторону кожні півгодини і стежити за її станом.
  • Місце операції незалежно від типу швів (в деяких клініках практикую саморассасывающиеся нитки) обов'язково слід захистити. Як мінімум 7 днів рана повинна бути захищена попоною.
  • Для обробки рани необхідно використовувати спеціальний антисептичний розчин. Нерідко в перші кілька днів призначають уколи і спеціальні препарати.
  • Щоб уникнути разлизывания швів, деяким неспокійною твариною слід надягати спеціальні коміри.
  • Якщо через 5 днів шов буде почервонілим і вологим, то господареві слід звернутися до ветеринара. Поява цих симптомів сигналізує про початок запальному процесі.
  • У перший час вихованця не потрібно навантажувати фізично і при цьому не давати йому стрибати з/на великої висоти. Забезпечте спокійний режим.
  • Необхідно стежити, щоб тварина не лягало на вологі або холодні поверхні.

Ускладнення після стерилізації собак

Собака після стерилізації може зіткнутися з цілим рядом проблем. Перед тим, як звернути увагу на показання до проведення операції на статевих органах, потрібно дізнатися про появу недуг після неї. При цьому неможливо передбачити, яким чином поведе себе організм вихованця на введення наркозу. Тому ретельно зважте всі "за" і "проти". Стерилізація собак може обернутися появою таких ускладнень, причинами деяких з яких є недбалість фахівця:

  • хронічне нетримання сечі;
  • запалення швів;
  • розрив швів;
  • попадання інфекції;
  • внутрішня кровотеча;
  • післяопераційна грижа.

Відео: стерилізація собак - плюси і мінуси

Стерилізація собак плюси і мінуси

Відгуки

Наташа, 32 рокиОсобисто я за стерилізацію собак, т. к. є сука. Звернулася до досвідченого ветеринара, який все грамотно роз'яснив. Завдяки цьому немає проблем, пов'язаних з постійною появою цуценят, яких було б просто шкода викидати на вулицю.
Катерина, 25 роківПідібрали приблудившуюся самку, яку при досягненні 8-9 місячного віку я з батьками вирішила однозначно стерилізувати. Операція пройшла швидко, але післяопераційний догляд запам'ятається надовго. Довелося витратити багато часу і сил, щоб доглядати за вихованцем і мало не щодня водити його до фахівця.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!