Вербена - посадка й догляд у відкритому грунті, сорти, вирощування з насіння, правила поливу і підгодівлі

Невибагливий трав'янистий багаторічник, який красується на клумбах у садівників – вербена. Період цвітіння у рослини при правильному догляді, триває до самих заморозків. У північних регіонах вербену у відкритому грунті вирощують як однолетника, що пояснюється низьким рівнем морозостійкості. Вона добре росте в тропічному і помірному кліматі. Вербена потрапила в Європу в XVII–XVIII столітті, в той час вона вважалася сакральної травою, церковні служителі використовували її для очищення вівтаря. Селекціонери вивели велику кількість сортів різних відтінків.

Види вербени

Ця квітка – багаторічна сильногілляста рослина родом з Південної Америки, яке відноситься до сімейства вербеновых. В залежності від виду висота рослини коливається від 20 до 100-125 див. Стебла можуть бути прямими або сланкими, безлиственными і з опущеними гранями. Листя волохата, круглої або овальної форми, світло-зеленого відтінку. Дрібні квітки зібрані в комплекси суцвіть. Коренева система компактна, тому рослина чудово підходить для вирощування на балконі чи на підвіконні в квіткових горщиках і кашпо.

Існує понад 250 сортів вербени, кожен з яких має свої особливості:

  1. Вербена гібридна – найпоширеніший сорт у квіткарів. Компактний, зі сланкими, гіллястими стеблами, висотою до 55 див. Цей сорт підрозділяється на Компактні і Крупноквіткові підвиди.
  2. Канадська вербена – однорічна рослина, що характеризується тонкими стеблами заввишки до 25 див. Кущ густо покритий рожевими, фіолетовими або білими квітками.
  3. Жорстка вербена відрізняється невеликими бузковими квіточками в суцвіттях, сланкими чотиригранними стеблами.
  4. Буенос-айресская вербена – високорослий сорт, кущ виростає до 125 див. Стебла прямі, жорсткі. Квітка характеризується одночасним расцветанием безлічі дрібних квіточок аметистового кольору, які зібрані в невеликі суцвіття.
  5. Ампельна вербена – однорічна швидкоросла рослина, яку використовують для вирощування в підвісних горщиках. Стебла виростають до 70 см в довжину, тому ефектно звисають вниз.
  6. Лікарська і лимонна вербена – це багаторічні кущі, суцвіття яких володіють цілющими якостями, тому використовуються для нормалізації артеріального тиску, усунення спазмів, при розладах шлунково-кишкового тракту. Масло з такої вербени володіє антисептичним ефектом.

Вирощування вербени

Квітковий кущ приживеться майже у будь-якому куточку саду, але найкрасивіші квіти виростуть на ділянці з хорошим освітленням – листя і суцвіття не в'януть під палючим сонцем. Родючі суглинки – відповідний грунт для вирощування квітки, але він буде рости і на іншому пухкому і водопроницаемом грунті. Рекомендується використовувати дренажний шар з битої цегли, каменю, щебеню або керамзиту, який захистить коріння від можливого загнивання при надлишку вологи.

З насіння

Передпосівна підготовка посадкового матеріалу не потрібна, при вирощуванні таким способом, але існують деякі нюанси:

  1. На підготовлену грунтосуміш рівномірно розподіляють насіння, без заглиблення. При температурі повітря 23-26 градусів насіння прокльовується через 2 дні. Після цього майбутню розсаду потрібно помістити в більш прохолодному приміщенні, оскільки рослина не любить надлишкове тепло. Найкращий час для висіву насіння – лютий–березень.
  2. Вербена на розсаду потребує помірного поливу, для молодих пагонів надлишок вологи згубний.
  3. Висаджувати рослини у відкритий грунт можна за умови стійкого тепла. Якщо існує ризик нічних заморозків, то краще відкласти цей процес. Рослина здатна перенести заморозок мінус 3 градуси, але більш низькі температури швидко знищать рослина.
  4. Щоб отримати розсаду з потужною кореневою системою, можна пікірувати її за спеціальним стаканчики.

Розмноження живцями

Заготовлювати посадковий матеріал для розмноження цим способом необхідно з осені. Перед першими заморозками кущі квітки викопують разом з великою кількістю землі, переносять в прохолодне місце – підвал, погріб, комора з температурою повітря не більше 10 градусів. Особливості розмноження вербени живцями:

  1. Держак – акуратно відрізана верхівка пагона з 5-6 листочками. Зріз живця обробляють золою або товченим деревним вугіллям. Нижні листя рекомендується видалити, залишити тільки два верхніх.
  2. Живцювання рекомендується проводити ранньою весною.
  3. Укорінювати рекомендується в суміші торфу з піском. Поглиблювати за нижні відрізані листочки (1-2 шт.). Зверху тару з живцями накривають поліетиленом, для підтримки необхідного рівня вологості. Через 20-30 днів у кожного черешка сформується своя коренева система.

Догляд за вербеною

Ця квітка не вибагливий, не схильний до вірусних захворювань і рідко уражується садовими шкідниками, тому догляд за ним простий – своєчасний полив, розпушування, підживлення, мульчування та прополка. Важливо не допускати загущеності посівів і надлишку вологи. Якщо рослини висаджені групами, то боротися з бур'янами потрібно тільки перший час, т. к. кущі швидко розростаються і забивають бур'яни. При одиночній посадці, рослина потребує своєчасної прополці протягом усього періоду цвітіння.

В умовах спеки після рясного поливу грунт необхідно рихлити, щоб забезпечити коріння повітрям. Щоб захистити грунт від пересихання і ущільнення можна використовувати мульчу – перепревшую листя, тирсу, солому або спеціальний матеріал – спанбонд. Регулярний полив – запорука активного росту і рясного цвітіння, зволожувати грунт потрібно по мірі необхідності, щоб не допустити розвитку захворювань. В якості підгодівлі можна використовувати мінеральні добрива або органіку – компост, перегній, але не більше 1-2 разів за сезон.

Використання вербени в ландшафтному дизайні

При оформленні саду часто використовують низькорослі сорти вербени в якості «живого» бордюру. Вони чудово поєднуються з камеліями або будлеями Давида. Багатство колірної гами і тривале цвітіння вербени прикрасять будь-який квітник. Урізноманітнити багаті посадки можна чорнобривцями, календулою, айстрами. Ампельними сортами прикрашають балкони, лоджії, тераси та альтанки. В підвісних кашпо кущі швидко розвиваються, утворюючи великий квітучий куля.

Корисні властивості

Завдяки унікальному хімічному складу і наявністю ефірного масла вербена використовується як зміцнювальний, жарознижувальну, бактерицидну, ранозагоювальну, тонізуючу, нормалізує метаболізм засіб. У ній містяться цінні для людини глікозиди і флавоноїди. Вербена має здатність стимулювати виділення жовчі, має потогінний, спазмолітичний ефект. Вербену вживають при наступних захворюваннях:

  • стрес, нервові розлади, безсоння, депресія, епілепсія;
  • хронічна втома, виснаження;
  • патології сечостатевої системи;
  • гормональний дисбаланс під час менструації та клімаксу;
  • зовнішньо використовують при шкірних патологіях – виразках, роздратуванні, висипах, екземі, фурункульозі, псоріазі, корості, нейродерміті;
  • у косметології для лікування вугрової висипки, прищів;
  • неприємний запах з ротової порожнини, запалення ясен;
  • атеросклероз – рослина очищає судини, покращує кровообіг, знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань,
  • тромбоз, подагра, ревматизм;
  • дисбактеріоз, порушення травлення, діарея;
  • відсутність апетиту;
  • алергія;
  • недокрів'я;
  • простудні захворювання – бронхіт, фарингіт, ларингіт.

Фото вербени

Відео

Вербена з насіння! Вербена від посіву до початку утворення бутонів.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!