Підживлення розсади томатів і перцю народними засобами: добрива для гарного врожаю

Люди, які мають свої присадибні ділянки, щорічно займаються вирощуванням овочів (особливо томатів, перців і огірків) самостійно. Висаджувати розсаду в грунт і регулярно поливати недостатньо для отримання хорошого врожаю. Рослини потрібно підгодовувати різними засобами, щоб убити шкідників, побороти хвороби, отримати смачні, м'ясисті, великі плоди. Існує кілька народних способів забезпечення розсади необхідними поживними речовинами, з якими виростити здорові, багаті вітамінами овочі не складе праці.

Що таке підживлення розсади

Це процес внесення під кореневу систему розсади помідорів, перцю живильного розчину, добрива, зміцнює імунітет рослини, допомагає вистояти в стресових умовах під впливом зовнішнього середовища. Щоб зробити все правильно, необхідно вміти розпізнавати, в чому конкретно потребує перець або помідор, коли і як вносити розчин, яким чином його замішувати і т. д.

Відповіді на ці та багато інші питання допоможуть початківцям городникам отримати повноцінний урожай овочевих культур. Користь у використанні поживних народних коштів очевидна – вони допомагають розсаді вирости здоровою, сильною, стійкою до різних захворювань і шкідників. Підживлення здійснюється двома основними способами: кореневим, позакореневим.

Чим підживити розсаду

Перш, ніж приступити до підгодівлі, потрібно ознайомитися з видами, на які ділять будь-добриво для розсади томатів і перцю:

  1. Органічні. Сюди відносять всі народні засоби: розчин коров'яку, деревної золи, курячого посліду, дріжджову суміш. Такі добрива робляться самостійно, не вимагають великих витрат часу, сил і фінансів, мають великий відсоток засвоєння.
  2. Органомінеральні. Включають сольові розчини і органічні компоненти.
  3. Мінеральні. Містить весь комплекс поживних речовин, необхідних для нормального повноцінного росту розсади.

Кількість підживлень, їх склад залежить від якості ґрунтосуміші. Первинна підгодівля проводиться не раніше, ніж через 15 днів після посіву і появи повних сходів. До пікіровки у відкритий грунт перці і помідори в ранньої підгодівлі не потребують, а після процедури потрібно почекати мінімум тиждень. Дуже хороший результат дає чергування мінеральних сумішей з органомінеральні. Така підгодівля вноситься кожні 7-10 днів. Варто зазначити, що надлишок або недолік мінерального живлення погано позначається на розсаді:

Найменування

Симптоми надлишку

Лікування

Симптоми нестачі

Лікування

Азот

Інтенсивний ріст стебел, листя, поява насиченого зеленого кольору, зниження опірності до хвороб

Припинити удобрювати азотом, підживити фосфорно-калійними засобами

Зниження розвитку кореневої системи, росту стебел

Підлити рідке азотне засіб

Кальцій

Поява хлорозу, зниження засвоюваності заліза

Підгодувати калієм або доломітового борошном

Зниження росту стебел, поява хлорозу, пожовтіння, опадання листя

Поливати 1-2 рази в тиждень кальцієвою селітрою (7-9 г на 3 л води)

Калій

Затримка в рості, освітлення листя, поява плям і обпадання листя

Підгодувати калійним засобом

Поява блакиті на листках, плям, бурого відтінку по краях, втрата імунітету

Поливати 1% селітрою раз в тиждень

Фосфор

Швидке старіння рослин, в'янення плодів, поява хлорозу

Підгодувати фосфорним добривом

Слабкий ріст рослин, поява червоних прожилок на листках

Утеплити підвіконня, полити розчином азофоски (5г на 3л)

Народні засоби

Є добрива для розсади перцю і томатів, які готуються з натуральних компонентів в домашніх умовах. Досвідчені городники воліють такі народні засоби купівельними препаратів, оскільки вони є не просто чудовою альтернативою хімікатів, але ще і абсолютно безпечні для майбутніх плодів. Більшість засобів народного виробництва для підгодівлі розсади робляться на основі:

  • пташиного посліду;
  • золи;
  • яєчної шкаралупи;
  • меду;
  • бананової шкірки;
  • гуща від кави;
  • цукру;
  • йоду;
  • нашатирного спирту;
  • марганцівки;
  • картопляного відвару;
  • борної кислоти;
  • дріжджів;
  • соку алое і ін

Основними мікроелементами, яких потребують томати і перець, є:

  1. Калій. Елемент необхідний для розвитку кореневої системи, при його дефіциті, рослини загинуть.
  2. Фосфор. Підтримує саджанці під час цвітіння, плодоношення. Якщо фосфору не вистачає, зав'язь в'яне і опадає, а повноцінного урожаю чекати не варто.
  3. Азот. Є активним учасником процесу фотосинтезу, допомагає молодим сіянцям активно нарощувати міцну зелену масу.

Основним недоліком обробки, підживлення розсади томатів і перцю народними засобами вважається відсутність можливості обчислення точної кількості мікроелементів у складі суміші. Враховуючи даний факт, краще зменшити дозування внесеного добрива, ніж перевищити її. Крім того, проводити підгодівлю краще вранці, у вологий грунт і витримувати температуру суміші від 220 до 250. Для знезараження ґрунту та удобрення будь-яких сортів томатів використовують настій із жмені цибулиння (лушпиння) і 3-5 л води.

Зола

Найпопулярнішим добривом серед городників є деревна зола, яка містить фосфор і калій, необхідний для живлення саджанців. Речовина захищає рослини від шкідників, хвороб і живить їх. Перед пікіруванням сіянців у грунт в кожну лунку підсипається по 2 ст. л. зольної суміші, а зверху – шар землі, щоб уникнути пошкодження коренів. В кінці другого тижня після висадки проводиться перша підгодівля рідкої золою, для отримання суміші потрібно розвести в 1 л води 100 г порошку зольного. Такий розчин потрібно підливати під підстава стебла по 1 л.

Можна ще здійснювати позакореневу підгодівлю, розвівши 10 л води 300 г золи і половину шматка господарського мила. Далі маса кип'ятять близько півгодини, проціджують, остуджується. Останній компонент додавати не обов'язково, але він сприяє кращому прилипанню суміші на лист розсади. Отриманим зольним розчином рослини потрібно обприскати зверху.

Бананові шкурки

Шкірка бананів багата калієм, що необхідно розсаді в період цвітіння. Шкірку фруктів необхідно висушити будь-яким способом, а потім подрібнити до порошкоподібного стану. Отриману суміш підсипають при посадці саджанців. Найкраще просушувати кірки на свіжому повітрі, де цьому сприяють сонячні промені і вітерець. Продукт необхідно нанизати на нитку, накрити марлею. Так, забезпечується максимальне збереження корисних речовин і позбавлення від шкідливих домішок, якими оброблялися фрукти.

Можна ще використовувати рідке бананове добриво, отримане шляхом настоювання шкірки від 2-3 фруктів в трилітровій банці з водою не менше 3 діб. Далі рідина потрібно процідити і підливати по 50 мл під кожен кущик. Є ще один простий спосіб отримання поживної бананової суміші – перемолоти 1 шкірку фрукта зі склянкою води в блендері і підливати м'яку кашку по 1 ст. л. під кожен сіянець раз в місяць. Органічні елементи, що містяться в бананах, не тільки живлять рослини, сприяючи рясному цвітінню, але ще й ефективно борються з попелицею.

Існує ще один спосіб підживлення – обприскування саджанців спреєм з бананової шкірки (4 шт.), порошку яєчної шкаралупи (2 ч. л.), сульфату магнію (20 г), 1 л води. Перший компонент потрібно висушити, подрібнити, змішати з іншими інгредієнтами. Обприскування проводиться не частіше одного разу за 7 днів, зберігається суміш в холодильнику, а перед використанням розігрівається до 20о. З декількох дрібно нарізаних шкурок, залитих препаратом «Байкал-ЭМ1», вийде відмінний компост. Настоювати суміш потрібно місяць.

Настій пташиного посліду

Така підгодівля користується великою популярністю серед городників і проводиться однією з перших. Суміш необхідна для стимуляції росту саджанців і якщо ознак азотного голодування не спостерігається, то необхідності удобрювати немає. Готується маса просто – пташиний послід заливають водою 1:2, накривають кришкою, залишають бродити 3 доби. Потім розчин розбавляють 1:10 і використовують для кореневої підгодівлі. Даний метод – самий дієвий, оскільки на 100% усуває «азотне голодування» розсади.

Цукор

Рослини, як і люди, отримують з цукру чисту енергію, тому «солодке» добриво буде корисним для сіянців перцю, томатів. Потрібно посипати цукровим піском поверхню землі навколо стебла, або розвести 2 ч. л. солодкого речовини склянкою води, поливати розчином рослини. Можна використовувати навіть звичайні таблетки глюкози (продаються в аптеці), розчиняти 1 шт. в склянці води і застосовувати рідину для поливу розсади. Такий вид підгодівлі необхідно здійснювати не частіше разу на місяць.

Йод

Підживлення розсади томатів і перцю народними засобами може проводитися і за допомогою йоду. Мікроелемент здійснює захист рослин від шкідників і хвороб. Для отримання розчину, розведіть 10 г йоду відром води (10 л), можна додати ще 10 г фосфору і 20 г калію. Добриво підходить для кореневої підгодівлі 1-2 рази в тиждень, може додаватися у відстояну воду, що використовується для поливу розсади. Головне достоїнство даного способу – доступність і низька вартість йоду.

Яєчна шкаралупа

Одним із дієвих засобів, якими здійснюється підживлення овочевої розсади, є яєчна шкаралупа. Досвідчені дачники, городники збирають її всю зиму, щоб навесні розсипати по грядках. Подрібнені шкарлупки сприяють розпушуванню ґрунту, рівномірному розподілу вологи, скорочення об'єму води, необхідної для поливу. Продукт на 90% багатий карбонатом кальцію та поживними речовинами, необхідними для росту розсади.

Кореневе підживлення здійснюється рідким розчином, приготавливаемым таким способом: шкаралупа 3-4 яєць поміщається в трилітрову банку, заливається водою, настояти 3 дні в темному місці при кімнатній температурі. Кришкою щільно закривати не варто. Головні ознаки готовності народного засобу – її помутніння, поява неприємного запаху, який згодом буде відлякувати різних шкідників. Яєчні шкарлупки ще чудово покращують мінеральний склад грунту. Вноситься настояна рідина раз на 12-14 днів під корінь.

Дріжджі

Добриво розсади, сіянців перцю, томатів дріжджами дуже ефективно, оскільки забезпечує швидкий ріст саджанцям, зміцнення кореневої системи, покращення врожайності цих овочевих культур. Приготувати розчин можна наступним чином: з'єднати 10 г дріжджів, 4 ст. л. цукру, 10 л теплої води, розмішати, дати постояти деякий час. Готова суміш виходить дуже концентрованою, тому її потрібно розвести в пропорції 1:10.

Вноситься народний засіб кореневим способом з додаванням золи, щоб не відбулося вимивання кальцію з грунту. Дріжджі люблять тепло, тому полив розчином потрібно здійснювати в сонячні дні. Така підгодівля впливає на розсаду наступним чином:

  • підвищує витривалість при пересадці, посухи, різких перепадах температури;
  • зміцнює коріння;
  • є стимулятором росту під час вегетації;
  • збільшує відсоток вкорінення.

Є й інші рецепти приготування народного кошти з дріжджів для добрива розсади, сіянців перцю, помідорів:

  1. Залити 5 л води 1 ст. л. сухих дріжджів, 2 ст. л. цукру і 2 г аскорбінової кислоти. Настояти добу, розвести 1:10, поливати під корінь.
  2. Розчинити 100 г живих дріжджів на 10 л води, настоювати добу.
  3. 200 г живих дріжджів розвести в 10 л теплої води, настояти кілька годин, а потім розбавити водою 1:10.

Марганцівка

Народне засіб у вигляді розчину сірчаного марганцю виходить шляхом змішування 2 г речовини з 10 л води, рідиною здійснюється позакореневе підживлення розсади перцю, томатів. Марганець допомагає не тільки позбутися від шкідників, запобігти захворюванню, але ще бореться з бурою плямистістю, яка часто стає причиною зменшення розмірів плодів овочів.

Відео

ПІДЖИВЛЕННЯ РОЗСАДИ ЙОДОМ

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!