Коли і як вкривати виноград восени - вибір матеріалу і способу

Сезонні рослини необхідно ретельно готувати до холодного періоду. Багатьом садівникам-любителям потрібно знати, коли і як вкривати виноград восени правильно, яким способом краще утеплити його. Існує багато варіантів і щоб вибрати один з них, треба врахувати величезну кількість характеристик як самої рослини, так і місцевості, в якій воно знаходиться. Дізнайтеся все найважливіше про утеплення лоз восени.

Укриття винограду

Цю процедуру восени обов'язково треба виконувати практично для всіх сортів рослин. Утеплення винограду на зиму підвищує виживаність, зберігає здатність плодоносити. Є багато факторів, від яких залежить успішність процедури: сорт рослини, регіон, послідовність дій, спосіб і якість обраного матеріалу. Щоб зробити все правильно, потрібно врахувати всі ці особливості.

Виноград потрібно вкривати восени тому, що це рослина теплолюбна, чутливу до низьких температур, вплив яких може призвести до загибелі. Особливо страждають однорічні саджанці. Як правило, мороз вражає окремі ділянки куща, молоді пагони. Це веде до того, що якість одержуваного врожаю знижується, а іноді він зовсім відсутній. Рослина необхідно накривати восени, щоб зберегти на тривалий термін.

Особливості зимового укриття залежать від сорту винограду. Якщо він морозостійкий, то для захисту треба зробити мінімум заходів. На вразливість рослини впливає рівень плодоношення. Чим він вище, тим важче лози захистити. Дорослі кущі більш стійкі до морозів, а от молоді, у яких ще немає рослинної маси, міцної щільної кори, потребують підвищеної уваги. Загальні правила:

  1. Кущі не повинні торкатися грунту, це може призвести до появи плісняви та загнивання. Між ними і землею найкраще прокласти рейки.
  2. На Україні, на Кубані практично практикується вирощування винограду неукрывным способом або підгортанням. Це застосовно практично до всіх сортів.
  3. Укриття винограду на зиму в середній смузі, в Підмосков'ї, Білорусії, Поволжі, на Далекому Сході, в Сибіру обов'язково.

У кожного сорту є свій рівень морозостійкості, від чого залежить те, при якій температурі вкривати виноград восени для зимівлі. Він може бути:

  1. Високим. Виноградна лоза переносить температуру від -25 С до -28 С.
  2. Підвищеним. Межа температури від -23 до -27 С. До весни зберігається 60-80% нирок.
  3. Середнім. Максимальна температура від -18 до -21 С. Зберігається 40-60% вічок.
  4. Низьким. Гранична температура від -13 до -17 С.

Коли виноград на зиму вкривати

Як правило, процедуру проводять восени, після обрізування кущів, в кінці жовтня або початку листопада. Тим не менш, поспішати з укриттям винограду не варто, тому що перші осінні заморозки для нього дуже корисні, вони стимулюють хімічні і біологічні процеси, що підвищують зимостійкість. Важливо утеплити рослина до того, як температура повітря опуститься нижче -12 градусів. На те, коли і як правильно вкривати виноград восени впливає і сорт. Є такі різновиди, які зможуть пережити холоди без захисту.

Як вкривати виноград на зиму

Є різні способи виконання процедури. Вибір того чи іншого залежить від кліматичних особливостей місцевості, технічних характеристик сорту. Підгортання і полуукрытие застосовується тільки в теплих регіонах і для тих різновидів винограду, у яких висока або підвищена морозостійкість. У холодній місцевості доцільно повне утеплення. Перед тим, як укрити виноград на зиму в Поволжі або іншому регіоні, ознайомтеся з особливостями різних методів.

Полуукрытие

Цей метод застосовується у південних регіонах з м'яким кліматом і теплими зимами. Якщо морози будуть суворими, то виноград, захищений полуукрытием, з великою часткою ймовірності загине. Нижню частину куща восени вкривають грунтом, а верхні (головку і рукава) – шаром соломи (сіном, ельником) або спеціальними матеріалами, наприклад тканиною, плівкою. Добре підійде агроволокно, руберойд. Товщина верхнього шару повинна становити не більше 5 див.

Повне укриття

Цей метод застосовується частіше за інших. Він незамінний в регіонах з суворими зимами, тому що добре захищає рослину від морозів. При повному укритті лози знімають зі шпалер. Проводять їх дефоліацію (видаляють листя і лози плодоношення, виконали свою сезонну функцію і не мають практичної цінності) і обрізку. Перед тим, як вкривати виноград на зиму в Підмосков'ї або іншому регіоні, гілки збирають в пучки, нагинають до землі, закріплюють скобами.

Чим вкрити виноград на зиму

Є багато різних матеріалів, які можуть бути використані для захисту рослини в холодний період. Вибираючи підходящий, потрібно враховувати сорт рослини і його особливості, кліматичну характеристику регіону, свої фінансові можливості. Кожен укривний матеріал для винограду на зиму має свої переваги і недоліки. Про найпопулярніші з них буде докладніше сказано нижче.

Шифером

Надійний метод укриття. При ньому після обрізування лози скручують в пучки, обгортають чим-небудь. Потім отримані згортки складають у заздалегідь вириті траншеї глибиною приблизно 20 див. Зверху закріплюються дротові скоби і укладаються листи шиферу, присипаючи їх землею. рослина залишається в повітряному прошарку, зберігається в теплі. Перед тим, як вкривати виноград цим способом, потрібно обробити батоги вапном.

Землею

Укриття грунтом – самий простий і доступний спосіб, але трудомісткий. Шар землі залежить від клімату і сорти винограду і варіюється від 5 до 50 см. Грунт беруть між рядів, але так, щоб не оголилися коріння. Уздовж виноградних кущів викопують траншею глибиною 25-30 див. Туди укладають пов'язані в пучки лози. Зверху засипають землею з міжрядь і зверху роблять вал. Переваги методу:

  • добре захищає від низьких температур;
  • не вимагає грошових витрат.

Приховування винограду землею має і свої мінуси, і вони суттєві. Недоліки методу:

  1. Трудомісткий процес.
  2. Якщо зима м'яка з температурними перепадами, то нирки можуть повністю або частково пошкодитися через підвищеної вологості.
  3. Кореневі частини кущів частково оголюються.
  4. Лози і нирки при весняному підйомі на поверхню можуть бути пошкоджені.

Плівка для укриття винограду

Останнім часом цей матеріал застосовується дуже часто, тому що доступний, недорого коштує і простий у використанні. Варто відзначити, що плівка – не найкращий матеріал для укриття, тому що при контакті з нею ділянки куща сильно ушкоджуються. Крім того, велика ймовірність появи парникового ефекту при відлиги, який робить виноград вразливим до гниття, заморозків. Для процедури краще всього використовувати непрозору чи кольорову плівку зі світловідбиваючим ефектом. Інструкція:

  1. Гілки пригинають до землі, закріплюють скобами.
  2. Знизу засипаються тирсу або сухе листя.
  3. Зверху натягують плівку, роблячи на кордоні з грунтом віддушини.
  4. По краях матеріал притискають дошками чи цеглою.

Сніговий утеплювач

Найпростіший спосіб, але застосовувати його можна тільки в деяких регіонах. Лози винограду вкривають снігом. Спочатку їх потрібно зняти зі шпалер, зафіксувати П-образними скобами або яким-небудь вантажем. Інше відбудеться саме собою. Сніг – це дуже хороший утеплювач. Якщо шар становить 30 см і більше, то виноград перенесе будь-які морози. Цей метод укриття підійде тільки в тих регіонах, де взимку температура не коливається в бік плюсовою, наприклад, в Сибіру.

Ялиновий лапник

Дуже легкий метод. Лози потрібно зібрати в пучки, пригнути до землі і зафіксувати чи скрутити кільцем навколо основи куща. Потім їх накривають щільним шаром лапника. Чим суворіша зима, тим укриття потрібно більше. Спосіб дуже надійний, але застосовувати його дозволяється тільки для молодих посадок або невеликих виноградників. В інших випадках дістати таку кількість лапника буде проблематично.

Очеретяні мати

Цей спосіб багато дуже люблять за його швидкості і простоти. І вкривати, і відкривати виноград вдається за лічені хвилини. Мат повинен бути покладений подвійним шаром. Всередині очерету температура буде знижуватися значно повільніше. Матюки можна зробити самостійно, сплітаючи з сухої рослини. Товщина кожного повинна становити не менше 7 див. Між собою пов'язують з 2 виноградні лози, пригинають до землі, закривають дошками з боків і накривають двома матами зверху. Для надійності зверху можна покласти плівку.

Відео

Укриття винограду на зиму

НАДІЙНЕ УКРИТТЯ ВИНОГРАДУ НА ЗИМУ. СПОСІБ ДРУГИЙ.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!