Треба обробляти сад восени мідним купоросом - навіщо використовувати, інструкція і пропорції розчину

Серед любителів садівництва популярний питання про те, чи треба обробляти сад восени мідним купоросом і в якій пропорції застосування цього засобу корисно для дерева, ягідного куща, куща троянди. Поряд з іншими традиційними методами захисту обробка дерев восени мідним купоросом необхідна з метою захисту від викликають хвороби мікроорганізмів, грибкових захворювань, парші, комах шкідників.

Що таке мідний купорос

Розчинне у воді, безбарвний, не має запаху хімічна речовина сульфат міді має дезінфікуючі властивості, широко застосовується в медицині як антисептик, у рослинництві використовується в якості фунгіциду. Ефективно бореться з грибковими захворюваннями плодових дерев, кущів троянд. Традиційна назва – мідний купорос. При взаємодії з ферментами грибка і бактерій викликає незворотні зміни останніх.

Застосування в садівництві

Мідний купорос восени в саду застосовується для захисту фруктових дерев, чагарників, квітів та грунту від ряду захворювань, викликаних життєдіяльністю мікроорганізмів і комах. Осіннє обприскування розчином препарату досвідчені садівники рекомендують проводити в профілактичних цілях і для знищення вже наявних на рослинах колоній:

  • грибка;
  • парші;
  • борошнистої роси;
  • іржі;
  • фітофтори.

Рослини, які ростуть на кислому піщаної або торф'янистої грунтах, одержують занадто мало міді. У них спостерігається недостатнє зростання, в'янення листя, при сильному недоліку міді не утворюється колосків і насіння. В цьому випадку обробка грунту мідним купоросом восени є удобряющей процедурою. Якщо фунгіцид як добриво використовувався навесні або влітку, існує ризик перенасичення ґрунту міддю.

Обприскування мідним купоросом восени

На питання, чи треба обробляти сад восени мідним купоросом, допомоги по садівництву відповідають ствердно. Напередодні холодів комахи ховаються в корі дерев, на гілках, у землі поряд з корінням. Обробка саду мідним купоросом восени дозволяє знищити поодиноких особин і цілі колонії в місцях, де вони зосереджуються, готуючись до зимової сплячки. Кропити треба щілини в стовбурах дерев і корі, гілки, грунт поруч з рослиною.

Пропорції

Досвідчені садівники дають точні рекомендації з питання, треба обробляти сад восени розчином мідного купоросу і як правильно підготувати розчин. Робоча рідина повинна складатися з 100 г порошку і 10 л. води, це кількість розчину треба розподілити на площі 100 кв. м. Коли обробляють яблуні, витрата препарату – 2 л на одне дерево. У розчині такої консистенції можна замочити цибулини або бульби рослин перед посадкою. Для обробки абрикос, слив потрібно 50 г сульфату міді на 10 л води.

Обробка дерев

Різні види плодових дерев і чагарників обприскують по-різному. Відмінності полягають у концентрації препарату, часу року, періодичності використання, нормі витрати на одне дерево або кущ. Деякі захворювання вимагають повторних обприскувань. В одних випадках застосовують чистий сульфат міді, в інших – у складі бордоської суміші, іноді додають вапно.

Захворювання

Концентрація, г на 10 л води

Перше обприскування

Повторне обприскування

Айва, яблуня, груша

Парша, плямистості, всихання

100

Ранньою весною до розпускання перших нирок

Восени, за 2 тижні до збирання плодів

Абрикос, слива, вишня

Плямистість, курчавість листя

50

Навесні, до розпускання перших нирок

Кінець жовтня


Обробка троянд

Восени дезінфекцію рожевих кущів необхідно проводити, якщо протягом сезону спостерігалися загострення грибкових захворювань. Обробка троянд підвищує імунітет рослин, їх здатність протистояти хворобам. Слід пам'ятати, що спори грибка живуть і на гілках, і на грунті навколо куща. Тому, щоб правильно обробити рожеві кущі, необхідно:

  1. Обрізати і спалити сухі гілки.
  2. Видалити опале листя і розпушити землю навколо куща.
  3. Приготувати 3% розчин (розвести 30 г порошку в 1 літрі води).
  4. Обляпати рослина з розрахунку 1 літр на 1 кущ.

Обробка винограду

Осіннє кроплення винограду препаратом особливо ефективно, його проводять після того, як повністю зібраний урожай і опало листя. Сульфат міді служить не тільки захистом від грибка, але і постачальником придатного для рослин виду заліза. До молодим і старим рослинам застосовується розчин різної концентрації. Щоб правильно обробити виноградну лозу, слід:

  1. Виконати обробку лози перед зимою: прибрати опале листя, обрізати сухі гілки і вкоротити живі.
  2. Приготувати розчин, виходячи з таких норм: для молодої рослини 50 г, для старого – 100 г порошку на 10 л води.
  3. Обляпати лозу з розрахунку 1,5 л на одну рослину.

Як обробити теплицю мідним купоросом восени

Якщо перед зимою обробити теплицю сульфатом міді, то до весни шкідливих мікроорганізмів в ній вже не буде. Застосовувати препарат треба не тільки до ґрунті, але й до всієї конструкції теплиці. Попередньо внутрішню поверхню необхідно обробити мильною водою, місця, де виявлена цвіль, зачистити наждачним папером. Обробку теплиці треба виконувати наступним чином:

  • прибрати з теплиці залишки рослин;
  • видалити бруд з покриття теплиці, вимити мильним розчином;
  • приготувати розчин концентрацією 50-100 г сульфату міді на 10 л води;
  • помити сумішшю все покриття теплиці;
  • за допомогою лійки полити розчином землю всередині теплиці.

Відео

ЗАЛІЗНИЙ КУПОРОС-ЦЕ ДУЖЕ ВАЖЛИВО!!!. ОСІННЯ ОБРОБКА. ДЛЯ ЧОГО ВОНА ПОТРІБНА.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!