Види біодобрив - огляд найбільш ефективних за механізмом дії, способу внесення, виробника і ціною

Застосування біодобрива для саду і городу збагачує грунт (наприклад, на дачі) мікрофлорою, підвищуючи її врожайність і стійкість до антропогенних чинників. Раціональне використання бактеріальних, грибкових, дріжджових і препаратів на основі ЕМ-технологій сприяє вирощуванню екологічно чистої продукції шляхом поліпшення гумусу, підвищення родючості ґрунту.

Що таке біодобрива

До класу натуральних добрив відносять біодобрива. Вони утворюються в процесі бескислородного бродіння органічних речовин – гною, посліду або рослинних залишків. На відміну від комплексних мінеральних добрив, вони не накопичують нітрати у складі грунту і продуктах, повністю засвоюючи рослинами. Ґрунтові мікроорганізми переробляють органічні, неорганічні компоненти живлення рослин.

Корисні властивості

Технологія анаеробного бродіння корисних мікроорганізмів повністю зберігає кількість азоту. Здатність бактерій концентрувати атмосферний азот і переводити його у форму, придатну для вживання рослиною, покращує ростові характеристики сільськогосподарських культур. Мобілізуючи важкорозчинні фосфати і фитиновую кислоту, мікробіологічний штам зберігає фосфор, калій у ґрунті.

Переваги біодобрив

Проведені в аграрній промисловості дослідження доводять незаперечні переваги біодобрив для саду і городу перед органічними, мінеральними аналогами:

  • Обеззараженность від патогенної мікрофлори, яка провокує розвиток сибірської виразки, паратуберкулеза, сальмонельозу, ящуру, аскаридозу, кишкових інфекцій.
  • Збільшений вміст активної мікрофлори – 1012 колоній/г порівняно з 109 колоній/р гною.
  • Збереження поживних мікроелементів. За сезон вимивається 80% органічних добрив і 15% біологічних.
  • На відміну від мінеральних добрив, які частково розчиняються, утворюючи нітрати, біодобрива для саду і городу пов'язані з грунтом і засвоюються на 100%.

Технологія отримання біологічних добрив

Промислове виробництво біодобавок спрямовано на збереження та накопичення життєздатних бактеріальних клітин методом асептичного мікробіологічного процесу. Спочатку бульбочкові бактерії вирощують в агаризованому середовищі, на основі насіння бобових, агару, сахарози. Наступний етап включає ферментація при температурі 27-30 градусів і рівні рН 6,5-7,5. Відокремлену біомасу змішують із захисною середовищем, відправляють на висушування у вакуумно-сушильну шафу при температурі 30-35 градусів при тиску 10-13 кПа.

Види біодобрив

Кожен з видів біодобрив відрізняється характеристиками мікробіологічної флори, призначеної для окремих сільськогосподарських культур і грунту. Агрономи рекомендують комбінувати препарати-прискорювачі розкладань перегнійних мас з «Азотобактерином». «Экстрасол», «Ростмомент», БисолбиФит» володіють стимулюючими зростання та антистресовими характеристиками. Серед універсальних препаратів, що пригнічують розвиток патогенної мікрофлори, Байкал ЕМ-1 сприяє відновленню родючості грунту та оздоровлення сільськогосподарських культур.

Бактеріальні

Біотехнологія виділяє бульбочкові бактерії – основу бактеріального добрива. Їх симбіоз з рослинами спрямований на забезпечення ґрунту азотом і фосфором:

  • Нітрагін застосовується тільки по відношенню до бобовим культурам в промислових масштабах. Його вносять у ґрунт або проводять передпосівну обробку насіння.
  • Азотобактерин – комплексне добриво торф'яної або перегнійної середовища, яке використовується в дерново-підзолистому ґрунті. Його головна перевага – здатність пригнічувати грибну флору.
  • Багатофункціональний рідке добриво «Азотовит» стимулює розвиток вегетативних органів рослин, пригнічує накопичення нітратів, підвищує стійкість до несприятливих природних умов, збільшуючи врожайність до 40%. Використовується під будь-які культури, за винятком бобових.

  • Фосфоробактерін містить спори капустяної палички, які змішують з білою глиною.
  • Препарат «Фосфатовит» синтезує фосфор і калій, забезпечуючи живлення рослин, захист від паразитів. Застосовується для всіх видів сільськогосподарських культур.
  • Ризоторфин і АМБ – прискорювачі розкладання перегнійних речовин, які використовуються для утворення органічної маси, формування захисного шару грунту.

Грибкові

Біодобрива для саду та городу на основі грибів-сапрофітів ферментативно розкладають органічні залишки на мінеральні речовини:

  • Власників дачних ділянок зацікавить препарат «Глобиома Біота Макс». Він випускається у формі розчинних таблеток. У його складі 4 виду грибка-триходерма, дія яких спрямована на захист грунту від паразитів. За рахунок відновлення мікрофлори грунту, біодобавка істотно підвищує врожайність.

  • «Ростмомент» є стимулятором життєдіяльності рослин. Його переважно використовують для збільшення врожайності зернових і овочевих культур. Добриво застосовують методом поливання або обприскування. Для отримання суспензії необхідно розвести порошок водою і залишити на півгодини.

Біодобрива на основі ЕМ-технології

Ефективні мікроорганізми сприяють відновленню родючості грунту, оздоровлення різних культур, підвищенню морозостійкості:

  • Популярним біодобривом є «Байкал ЕМ-1», який підвищує родючість овочевих культур від 50 до 150%.

  • Препарат «Биорост» провокує синтез гумусу, дозволяючи одержувати хороший урожай. Головна перевага – активна продуктивність мікроорганізмів протягом 2-3 років.

Біогумус

Перероблена дощовими черв'яками грунт збагачена корисними речовинами і мікроорганізмами. Біогумус покращує структуру грунту, прискорює зростання рослин, виключає наявність патогенної мікрофлори, забезпечує високий рівень приживлюваності розсади. Вермикомпостный «Чай» розводять у співвідношенні 1:50 і заливають по лунках. «AgroVerm» відрізняється підвищеною вологоємністю і гідрофобністю. Ауксин у складі препарату стимулює ріст плодів.

Як вибрати біодобриво для саду та городу

Щоб підібрати конкретний біологічний склад, необхідно:

  • Визначити тип грунту лабораторним або народним методом. Фосфорні добрива є корисними для будь-якого грунту. Нейтральний субстрат потребує хорошої азотної основі, що сприяє поліпшенню вегетації рослини.
  • Провести оцінку індивідуальних потреб рослин. Огірки, томати, картопля, білокачанна капуста вимагають додаткової порції азоту. Ягідні чагарники слід удобрювати фосфором.

Принцип дії

Бактеріальні добрива застосовують разом з посадковим матеріалом або насінням, вносячи у вологий грунт. Їх дія не обмежується забезпеченням сільськогосподарських культур калієм, фосфором, азотом. Воно зачіпає багатосторонні біохімічні процеси в грунті. Крім азотофиксирующей здібності, «Азотобактер» синтезує біологічно активні речовини – ауксини, що надають благотворний вплив на ріст рослин. Внесення «Фосфоробактерина» стимулює дію нітрифікуючих бактерій, анаеробних фіксаторів азоту.

Виробники біодобрив

Підприємства, що займаються виробництвом рідких підгодівель для росту, розвитку і захисту рослин, пропонують широкий асортимент біопрепаратів, гарантуючи екологічність, біологічну безпеку, економічність товару. Головна перевага – інноваційна технологія обробки в поєднанні з системою контролю якості забезпечують високу ефективність добрив, підвищуючи врожайність до 40%.

Форма випуску

Виробники випускають біодобрива для саду і городу в порошкоподібної формі, рідкому вигляді, таблетках, гранулах. Для різних цілей застосовується сувора дозування препарату. Робочий розчин готують у кількості, необхідній на один сезон, оскільки він не витримує тривалого зберігання. Дія добрив на кислому грунті різко знижується, тому потрібно їх попереднє вапнування.

Вага/об'єм

Розфасовка здійснюється в невеликі ємності для застосування на садово-дачних ділянках приватної власності. Для промислових агрокомплексів препарати фасують великими партіями. З недавніх пір увазі дачників пропонується «Азотовит» і «Фосфатовит» в пластиковій упаковці, ємністю 200 мл. Раніше він був доступний тільки для промислових сільгоспугідь.

Найкращі біологічні добрива для рослин

Назва

Механізм дії

Особливості застосування

Ціна

Фосфатовит

Забезпечує фосфорних, калійних харчуванням.

Пригнічує фітопатогенних флору.

Сприяє розвитку кореневої системи.

Для передпосівної підготовки змішати 50 мл препарату з 30 мл води. Для підгодівлі розвести 35 мл на 10 л води. Підгодівлю здійснювати 2 рази в місяць.

130 р.

Экстрасол

Збагачення розсади корисної середовищем.

Захист від патогенної мікрофлори.

Покращення формування кореневої системи.

Розсада змочується 0,1% розчином.

Обприскування 1% розчином здійснюється для стимуляції росту.

100 р.

БисолбиФит

Стимуляція росту і розвитку рослин.

Профілактика захворювань.

Обприскувати або бульби, цибулини рослин перед посадкою з розрахунку: на 100 г посівного матеріалу – 1 год. л/50 мл води. Для зростання проводити обприскування листя розчином – 5 ч. л/1 л води.

180 р.

Глобиома біота макс

Відновлення мікрофлори грунту.

Перешкода вимивання поживних елементів з ґрунту.

Захист від грибкових захворювань.

Вироблення фітогормонів для стимуляції росту рослин.

Для обробки насіння розчинити таблетку на 1-2 л води, змочити посівний матеріал, дати просохнути.

Для кореневих підживлень і обробки грунту 1 таблетку (на ділянку землі 10 соток) розчинити 1-2 л води. Готовий концентрат розвести 100-200 л води. Обробляти ґрунт за 2-3 дні до садіння.

479 р.

Ростмомент

Підвищення врожайності овочевих, зернових культур.

Стимуляція захисних функцій рослин.

Застосовують методом поливу 0,1% рідини або розпилення 0,3 г/30 мл

25 р.

Біодобриво Байкал ЕМ-1

Високі показники приросту врожайності.

Задоволення потреби рослин в поживних речовинах.

Перш ніж купити Байкал ЕМ-1, необхідно придбати патоку, мед або варення для ферментації препарату. В 3 л води додати 3 ст. л патоки і 30 мл концентрату Байкал ЕМ-1. Готовий розчин витримати тиждень. Для приготування 100 л робочого розчину, необхідно додати 100 мл препарату і 100 мл патоки. На 10 л води знадобиться 1 ст. л патоки і добрива.

301 р.

Экоберин

Стимуляція проростання насіння.

Стійкість до захворювань.

Прискорення термінів дозрівання.

Застосовувати ввечері. Для приготування робочого розчину необхідно змішати биожидкость з водою.

125 р.

Здоровий сад

Захист садових квітів і дерев від хвороб, комах-шкідників.

Оздоровлення плодів.

Для приготування літра розчину використовувати 2 гранули кошти.

180 р.

НВ-101

Підвищення урожайності в 3 рази.

Поліпшення форми та кольору плодів.

Збільшення рівня цукру, вітаміну С в плодах.

Збільшення збереження врожаю в 2 рази.

Для підготовки ґрунту, замочування насіння, обприскування приготувати розчин – 2-3 краплі/1 л води.

135 р.

Росток

Захист рослин від техногенного впливу.

Стимуляція росту садових культур, кімнатних квітів.

Прискорення дозрівання.

Перешкода накопичення токсикантів.

Для приготування робочого розчину необхідно розчинити 1 ст. л 0,1% препарату в літрі води. Замочувати насіння 6-24 годин. Для обробки розсади використовувати 10 мл добрива на літр води. Обприскувати не менше двох разів, із періодичністю 10-15 днів.

50 р.

Де купити біодобрива

Щоб не розчаруватися якістю підживлень, слід віддавати перевагу передовим компаніям-виробникам біодобрив для саду та городу. Купити добрива можна за допомогою інтернет-магазинів Москви з розфасовкою в необхідній кількості. Важливо, щоб в основі виробництва дотримувалися асептичні умови, була власна мікробіологічна лабораторія.

Як приготувати біодобрива своїми руками

Досвідчені садівники пропонують способи приготування розчинів, що сприяють росту сільськогосподарських культур і кімнатних рослин. На відміну від мінеральних підживлень і органіки тварин, суміші на основі корисних бактерій дають можливість виростити натуральні овочі та фрукти:

«Азотовит»

1 кг перегною змішати зі склянкою води, додати 5 г суперфосфату, 1 ст. л вапна або крейди. Перемішати суміш і сформувати пласт товщиною 10 див. Закрити від сонячних променів целофаном, помістити в темне місце на 7 днів. Через тиждень поверхню суміші покриється слизом – азотобактером, який необхідно зібрати, висушити.

Для обробки насіння, 10 мл розвести 30 мл води. Для підгодівлі, 50 мл розвести в 10 л води. Навесні суху масу використовувати для приготування компосту, припудрювання насіння, вносити в грунт.

«Ризиторфин»

Наповнити металеву ємність бур'янами, травою і залити водою. Закрити кришку, залишити на сонці. Коли почнеться процес бродіння, долити води, заповнивши ємність на третину. Через тиждень закваску вилити в компостну яму.

Для удобрення грунту, перемішувати з торфом і додавати в лунки.

Добриво з дріжджів

1 кг живих дріжджів розвести 5 л води, дати настоятися 4 години, розбавити водою у співвідношенні 1:10. Можна додати 0,5 кг деревної золи.

Вносити добриво після пікірування рослин. Через тиждень після висадки здійснити підживлення, в наслідок чого стимулюється розвиток кореневої системи. Наступне дріжджове добриво слід вносити після цвітіння.

До основних принципів ведення екологічно чистого господарства відносять:

  • Заміна осіннього перекопування неглибоким, до 5 см, розпушуванням. Перекопування грунту порушує її природну структуру.
  • Виключити використання отрутохімікатів.
  • Створювати сприятливі умови для розмноження мікроорганізмів в грунті і черв'яків, застосовуючи ЕМ-препарати.

Відео

Підгодівля, органічне добриво для грядок

Натуральні добрива і захист для саду та городу

Найкращі органічні добрива для саду та городу

Відгуки

Світлана, 47 роківКожен сезон здобуваю Байкал-ЭМ1. Результат завжди радує. Насіння швидко проростають, у грунті відсутня патогенна мікрофлора. Іноді чергуючи його з Энергеном. Використовую препарат для приготування компосту, додаючи Байкал бур'яни і рослинні відходи.
Людмила, 56 роківШість років користуюся біодобавкою «Здоровий Сад». Вона допомагає вберегти врожай від шкідників. Використовую «Табазол» - засіб на основі золи і тютюну, яке застосовую для вирощування капусти. Ефект триває до першого дощу. Після необхідно заново удобрювати.
Ольга, 68 роківДавно використовую Экоберин для саду. Він оздоровлює рослини, захищає їх від комах-шкідників. Для приготування робочої рідини слід розчинити 2 гранули в літрі води. Обприскування рослин вимагає додавання до розчину 50 мл Схід Эм1.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!