Борошниста роса на огірках - методи боротьби. Народні засоби і профілактика борошнистої роси на огірках

Овочам, як і людям, властиві різні захворювання, що впливають на їх розвиток та зростання. Улюблений городниками огірок теж повністю не застрахований від загибелі. Профілактика – річ хороша, але іноді овочеві хвороби можуть активізуватися з-за низьких температур або вогкості. Знати, як врятувати урожай в найкоротші терміни, необхідно.

Хвороби та шкідники огірків

Овочеві культури піддаються хворобам різних типів незалежно від місця зростання. Виникають хвороби огірків в теплиці і на відкритому повітрі. Роль патогенів, як правило, грають гриби, але нерідко зустрічаються вірусні та бактеріальні ураження рослин і плодів. Серед грибних виділяють:

  • Різного роду гнилі. Обладнана теплиця або вирощування огірків з використанням звичайної плівки тільки допомагає грибів, що знаходяться в ґрунті, активно знищувати посіви. Загнивати можуть як коріння молодих огірків, так і частини підрослого рослини.
  • Захворювання, симптомами яких є плями на листках і плодах. За кольором нальоту неважко визначити зараження якою хворобою сталося, включаючи борошнисту росу. Подібні недуги добре розвиваються при умовах підвищеної вологості, загрожують ослабленням саджанців аж до відмирання менш стійких.

Заразитися за допомогою бактерій огірки можуть кутастої плямистістю листя. Нехитру назву криє в собі можливість втрати половини урожаю. Всі частини огірків при протіканні хвороби можуть бути вражені темно-коричневими плямочками кутастої форми. Листя відмирають першими, плоди, на поверхні яких помітні дані симптоми, викривляються і загнивають разом з насінням трохи пізніше.

Вірусну природу має недугу з приємною назвою – мозаїка. Зовні він повністю відповідає своїй назві, а його здібності дозволяють позбавити городників близько половини саджанців практично будь-якої культури. Фотосинтез у розбито листових пластин скорочується, огірки перестають рости. Допомога вірусів з їх злочинами надає знижена температура повітря, яка в середній смузі влітку може зустрічатися.

Ознаки захворювання огірків борошнистою росою

Дрібні приємні водяні крапельки, утворювались вранці на траві, мають мало спільного з хворобою огірків, хоч називаються схоже. Ознаками борошнистої роси можна вважати білі плями на листках огірків. Збудником захворювання є гриб, по закінченню часу, необхідного для визрівання спір, сіро-білих плямах можна помітити деяку кількість рідини. У рідкісних випадках борошнистою росою можуть бути вражені плодоніжки і самі плоди.

Як боротися з борошнистою росою на огірках

Щоб не сумувати з приводу погубленого борошнистою росою врожаю, який з такою працею висаджувався і удобрялся, необхідно вести активну боротьбу з шкідником. Іноді все може обмежуватися тільки профілактичними заходами, але якщо уникнути хвороби не вдалося, то потрібно лікувати уражені овочеві культури, не допускаючи зараження здорових. Варіантів, як позбавитися від борошнистої роси, існує декілька, у кожного є як прихильники, так і противники.

Хімічні препарати від борошнистої роси

Магазинні засоби, спрямовані на конкретного шкідника, в даному випадку гриб, практично завжди стовідсотково справляються зі своїм завданням. Однак, оскільки в складі є хімікати, потрібно використовувати препарати для боротьби з борошнистою росою згідно інструкції. Засоби такого типу поділяються на дві категорії:

  • Фунгіциди. Препаратами від борошнистої роси, що випускаються у формі порошків, а іноді відразу ж у вигляді аерозолів, потрібно обприскувати хворе рослина. Популярними серед цієї категорії є препарати Топаз і Тіовіт Джет. В яких пропорціях розводити порошок або емульсію зрозуміло з опису на пачці, а ось застосовувати засіб можна тільки під час вегетації.
  • Биофунгициды. Засіб від борошнистої роси на огірках даного виду допоможе лише при початковій стадії. Бактеріальні культури з їх складу зупиняють розмноження шкідливих грибів. Величезний плюс таких препаратів від борошнистої роси полягає в екологічної безпеки, що дозволяє використання не тільки у вегетативний період, але і під час появи плодів. Серед відомих виділяють Фітоспорин і Планриз.

Обробка огірків від хвороб народними засобами

Домашні ліки, приготовані з підручних інгредієнтів, вважаються менш небезпечними через відсутність хімії. Найчастіше магазинним варіантами в дієвості вони не поступаються. Ось кілька ефективних народних методів:

  • Натерте мило змішується з йодом і молоком. На літр молочної складовою потрібно приблизно 20 г мила і 25 крапель йоду. Отриманим розчином огірки обробляють раз на півтора тижні.
  • Молочну сироватку розводять водою згідно пропорціям 1 до 10. Дуже важливо добитися однорідності розчину, після чого залити в посудину з пульверизатором і обробити огірки.
  • Бур'яни теж можуть послужити хорошу службу: дрібно наріжте їх, залийте гарячою водою згідно з пропорціями 1:1, настоюйте 3 дні. Після закінчення часу процідіть і бризкайте на овочі вечорами.
  • По 4 г соди і потертого мила розмішайте в літрі води. Досягніть однорідного розчину. Обприскуйте щотижня двічі в день.

Методи профілактики

Незалежно від того, вирощуються чи овочі всередині теплиці чи ні, борошниста роса на огірках може проявлятися у всій красі. Профілактичні заходи, спрямовані на захист посівів, здатні вберегти майбутній урожай від загибелі. Щоб не довелося лікувати огірки в період вегетації або дозрівання плодів, потрібно запам'ятати наступні правила:

  • Перед приміщенням молодої розсади в грунт переконайтеся, що всередині не залишилося частинок рослинного походження. Справа в тому, що для зимівлі гриба залишилися після збору врожаю рослини підходять як не можна краще. Їх необхідно зібрати і спалити.
  • Добрива добре в міру! Ті, що містять азотні компоненти у великих кількостях, можуть замість користі завдати шкоди: допомогти борошнистої роси активізуватися.
  • Збудник борошнистої роси огірків чутливий до калію і фосфору. Підгодовуйте огірки добривами з вмістом цих елементів.

Відео: хвороби огірків та їх лікування

Щоб почати активні заходи боротьби з борошнистою росою, треба вчасно виявити хворобу за зовнішнім симптомам. Дати повну картину того, як виглядає огірковий недуга, допоможуть фото та відеоролики, представлені нижче. Нерідко цю хворобу можна прийняти за пероноспороз огірків, іменований у народі несправжньої борошнистої росою. Фахівці в даній сфері розкажуть, як відрізнити одне від іншого і чим буде відрізнятися лікування.

Несправжня борошниста роса на огірках – заходи боротьби

Несправжня борошниста роса на огірках

Справжня борошниста роса огірків

Справжня борошниста роса на огірках

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!