Чому огірки ростуть гачком в теплиці

Кожен фермер хоче отримати урожай презентабельного вигляду, адже споживач перш за все орієнтується на зовнішні параметри. З огірками часто виникають проблеми, особливо якщо вони вирощені в тепличних умовах ‒ овочі закручуються. На смакові властивості це не впливає, але споживачі намагаються обходити стороною деформований товар.

Чому закручуються огірки в теплиці

Перші плоди практично завжди мають красиву форму – вони рівні й невеликі. Чому потім огірки ростуть гачком в теплиці? Виною тому є погані умови утримання, особливості сусідства і конкретних сортів. Деякі нюанси процесу закручування плодів:

  • Сукупність багатьох явищ впливає на стан плодів. Оскільки в теплиці мікроклімат підтримується штучно, людина може легко помилитися, формуючи оптимальні показники. Спосіб висадки теж впливає на процес.
  • Огірок втрачає свою нормальну форму, якщо йому не вистачає поживних речовин, світла і теплої води. З-за цього він уповільнює своє зростання, шкіра ущільнюється, в м'якоті затримується недостатньо рідини і плід починає скручуватися.
  • Якщо огірок має форму груші (потовщується в місці, де був квітка), йому не вистачає калію. Зворотня форма «пузатости» свідчить про дефіцит азоту, сонячного світла і поливу.

Чому ростуть криві огірки при невдалому сусідстві

Від рослин-сусідів залежить, наскільки красивим і щедрим буде врожай. Чому огірки ростуть гачком в теплиці і як знаходяться поряд культури впливають на форму зелених плодів? Причина невдачі наступна: сусідство сортів різного типу запилення. Не варто культивувати близько один до одного рослини, обпилювані бджолами, і партенокарпічні сорти (самозапильних – гібриди). Якщо вони не будуть перебувати в ізоляції один від одного, то велика ймовірність отримати урожай кривих огірків.

Що робити? Перекрийте обпилюють комах доступ у теплицю. Коли будете залишати культури під відкритим повітрям, накривайте їх марлею. Краще, якщо огірки різних сортів будуть виростати в різних кінцях городу або теплиці. Найменше кривих плодів виходить у таких гібридів:

  • «Отелло»;
  • «Октопус»;
  • «Паратунка»;
  • «Твикси».

Лише 5% цих сортів огірків закручуються. Плодоношення «Пасамонте», «Пасадена» не настільки вдале, оскільки близько 30% плодів криві. Погані показники у «Сантани», «Примадонни», «Талісман», «Емелі» ‒ ближче до осені практично половина врожаю має неправильну форму. Ще гірше справи йдуть з сортами «Престиж», «Чемпіон», «Буяна», «Патті»: майже всі ці огірки погано ростуть і мають криву форму до кінця літа.

Чому деформуються огірки при порушенні агротехніки

Причиною формування неправильних плодів є нестача калію. Азот, фосфор і органічні добрива часто вносять з лишком, а про калийсодержащие підживлення забувають. Запам'ятайте просте правило: поки рослина перебуває у вегетативному періоді (не плодоносить), удобрюйте урожай фосфором. Під час цвітіння і утворення плодів слід годувати огірки азотом і калієм. Дотримуйтесь необхідні пропорції і технологію внесення підгодівлі.

Чому огірки ростуть гачком в теплиці і як це виправити? Полив холодною водою теж призводить до деформації плодів. Рідину необхідно відстоювати на сонці, тоді врожай буде рівний. Другий момент, який стосується поливу – проводити процедуру потрібно вранці і вносити воду у достатній кількості. Якщо грунт буде довго стояти сухим, то зростання огірків сповільниться, плоди затвердіють і деформуються.

Щоб вирощування цієї культури дало позитивні результати, необхідно правильно доглядати за грунтом. Щільний грунт з кіркою на поверхні перешкоджає нормальному повітрообміну. З допомогою сапи або інструменту з зубами потрібно розпушити землю перед посівом. Потім слід робити це дуже обережно або зовсім відмовитися від процедури – є ризик пошкодити кореневу систему. Щоб не утворювалася земляна кірка, грунт мульчують поверхню грунту вкривають торфом і гноєм.

Чому огірки скручуються в теплиці при несприятливих умовах

У холодну пору на рослини може впливати температура: огірки люблять тепло і світло. Плоди неправильної форми з'являються з-за перепадів значень термометра. Такі умови не дозволяють культур повною мірою брати всі поживні елементи з грунту. Вночі обігрівайте теплицю, підтримуючи комфортний для огірків мікроклімат:

  • В теплиці з дорослими рослинами днем необхідно підтримувати температуру 20-22 °С, вночі – 19-20 °с. Якщо значення нижче, ріст плодів сповільнюється або припиняється зовсім.
  • У гарну сонячну погоду можна трохи прочинити тепличну плівку, але не повністю, щоб уникнути появи борошнистої роси.
  • Також важливо забезпечувати достатнє освітлення. Якщо огірки розростуться, до нових завязям буде надходити мало світла, і утворилися плоди деформуються. Щоб запобігти це явище, видаляйте зайві пагони.

Відео: чому огірки ростуть гачком

ЧОМУ ОГІРКИ РОСТУТЬ ГАЧКОМ?РІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ!

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!