Автополив на дачі своїми руками

За дачною ділянкою значного розміру не так-то й легко доглядати, особливо якщо робочих рук не вистачає. Багато часу в жаркий час року забирає полив – цю процедуру доводиться виконувати щодня. Система автоматичного поливу своїми руками зніме частину турбот з ваших плечей.

Як влаштувати автополив своїми руками

Головна умова для поливу – наявність водопроводу. Якщо такого немає, необхідно встановити велику ємність на відстані не нижче 1,5 м над землею. Ще одна альтернатива водопроводу – невелика водойма. Застосовуються три схеми автоматичного поливу дачної ділянки:

  1. Крапельний. Вода надходить до кореневища рослин, завдяки чому стебла і листя залишаються сухими. Система підходить для зволоження овочевих культур, забезпечує економну витрату води. Робиться з пластикових/поліпропіленових труб, які встановлюються між грядками на близькій відстані від землі. По всій довжині вмонтовані спеціальні крапельниці, через які вода надходить безпосередньо в грунт.
  2. Дощовою. Особливість системи – рівномірне розбризкування води на певній площі. Установка дощовиків актуальна для газонів, клумб, садів. Треба стежити, щоб волога йшла у грунт, оскільки коли він перенасичується водою, утворюються калюжі. Після висихання земля тріскається, що перешкоджає вільному повітряобміну.
  3. Внутріпочвенний. Складна система, яку непросто зробити своїми руками. Використовується для автоматизації поливу декоративних та плодових дерев, чагарників, деяких трав'янистих рослин. Такий автоматичний полив городу схожий на крапельну систему, але на трубах зроблені дрібні отвори, через які сочиться вода. Самі труби вкопані в землю близько до насаджень.

Автоматичний полив ділянки за схемою

Вище було описано, які поливні системи доцільно використовувати в різних випадках. Найлегший у реалізації автополив на дачі своїми руками – крапельний. До роботи по облаштуванню системи краще починати наприкінці зими, коли починається підготовка земельної ділянки. Щоб прокласти труби в безпосередній близькості до рослин, ви повинні знати, де у вас будуть розташовані грядки. На аркуші паперу накресліть план ділянки, позначте місця, що потребують автоматиці. Робіть план у масштабі, щоб знати відстані між рослинами.

Ретельно продумайте і нанесіть трасування майбутніх крапельниць і водопроводів. Якщо ділянка перебуває під ухилом, надайте трубах горизонтальний напрямок, шланги креслите під кутом. Позначте місця, на яких будуть з'єднуватися і розгалужуватиметься труби для поливу: це дасть можливість підрахувати всі фасонні деталі та їх різновиди. Позначте, де буде розташовуватися насосна станція (краще в центральній частині городу).

Система поливу для дачі своїми руками

Коли план автополиву на дачі своїми руками готовий, вам необхідно перенести його на ділянку. Для реалізації завдання знадобляться такі матеріали та інструменти:

  • ємність великого об'єму (мінімум 200 л) ‒ потрібна, якщо немає водопроводу;
  • запірна арматура (крани, мінімум 2 шт.), фільтри;
  • труби – жорсткі (для магістральних трубопроводів) і м'які (для крапельного зрошення);
  • трійники;
  • краплинні форсунки або крапельний рукав;
  • дощувачі;
  • контролер;
  • насос;
  • шланги, клапани, датчики опадів;
  • інструменти: лопата (совкова і штикова), рулетка, косинець, розвідний ключ, викрутка, плоскогубці, шуруповерт, розвідний ключ.

Ці пристосування потрібні для складних інженерних робіт. Основні етапи виглядають так (у залежності від типу поливальної системи вони видозмінюються):

  1. Викопування траншей під магістралі. Глибина – 40-60 див.
  2. Укладання труб, з'єднання їх фітингами.
  3. Установка дощовиків (для дощової поливальної системи);
  4. Підведення периферійних магістралей до основної.
  5. Кріплення основної магістралі до патрубка наносів накопичувального бака.
  6. Закопування труб.

Система крапельного поливу своїми руками

Вашій увазі представлена проста схема з пластикових пляшок. Крапельний автополив на дачі можна облаштувати так:

  1. Візьміть багато пластикових пляшок місткістю 1,5-2 л. Для вологолюбних рослин потрібно тара більшого обсягу.
  2. Цвяхом виконайте декілька отворів у стінках на відстані 3 см від дна.
  3. Закопайте пляшки дном вниз між зеленими насадженнями на глибині 10-15 см
  4. По мірі необхідності доливайте воду через шийку.

Як зробити крапельний полив своїми руками більш високого рівня? Вам, як мінімум, будуть потрібні мінімальні інженерні знання і навички роботи з інструментами. Якщо ви можете розрахувати робочий тиск, викопати траншеї, прокласти труби під правильним кутом нахилу, з'єднати їх, встановити таймер, фільтри і т. д., то є сенс братися за роботу. У зворотному випадку краще запросити майстрів.

Дощова система автополиву на дачі

Монтаж такої поливалки не особливо складний в реалізації. Етапи роботи:

  1. Шланг поливної замініть розгалуженою мережею трубопроводів, яка буде охоплювати весь город, присадибна ділянка або теплицю.
  2. В кінці кожного тупикового трубопроводу встановіть розпилювачі. Різні моделі можна відшукати в господарських відділах.
  3. Замініть стандартний кран, який вам необхідний для включення води, автоматичним клапаном. Обладнайте пристрій таймером включення.

Внутрипочвенная система поливу для дачі

Автополив на дачі своїми руками цього типу самий складний у реалізації. Якщо описувати схему побудови дуже примітивно, то вийде такий план побудови системи:

  1. Викопайте траншею глибиною 20-30 см Відстань між ними – 40-90 див.
  2. У траншеї укладайте пористі поліетиленові труби, через які буде сочитися вода.
  3. Під труби укладайте стрічки. Вони не дають воді йти вглиб.
  4. Щоб поливальна система працювала автоматично, встановіть електромагнітний клапан/дренажний клапан/датчики опадів.

Відео: автоматичний полив своїми руками

Пристрій систем автополиву різного типу може здатися вам дуже складним. Однак якщо ви подивитеся представлені нижче ролики, то зрозумієте, що все здійсненне. Поради досвідчених дачників допоможуть автоматизувати процес і полегшать догляд за рослинами. Ви побачите, як виглядають елементи системи, як їх розташувати і з'єднати, щоб вийшла якісно працює поливалка.

Крапельний полив на дачі

Крапельний полив своїми руками для невеликої ділянки.

Автоматичний полив городу

АВТОПОЛИВ ГОРОДУ*своїми руками*

Система автоматичного поливу на дачі

Саморобний авто полив парника.

Відгуки

Михайло, 36 роківЯ вже кілька років користуюся пристроєм для автополиву, який змайстрував сам. Встановив його у теплиці, перед цим перепсував купу інвентарю, перш ніж вийшло щось путнє. Моя поливалка працює від мережі 220 В, подачу води регулює таймер. Джерело води – бочка 50 л, а перекачує вологу насос. Така штука дуже рятує в спеку.
Олена, 40 роківЯ робила крапельну систему автополиву з пляшок. Прокалывала дірки у шийки, вкапывала його в землю і періодично підливала воду. Думала, що вся волога буде дуже швидко відходити, але ні, вона витрачається планомірно. У спеку, коли немає можливості щодня відвідувати дачу, дуже виручає.
Євген, 30 роківБабуся попросила зробити крапельний автополив. Довго шукав в інтернеті, як зробити його своїми руками, але для мене це китайська грамота. Треба мати справу з електрикою, і знати, як правильно прокласти труби. Запросив інженерів, вони все швидко зробили. Зараз бабуся тільки включає насос і цілий день займається своїми справами, а город сам поливається, система намагається.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!