Потрібно обривати нижні листя капусти

Бажаючи забезпечити хороший догляд овочевим культурам, багато городників ближче до осені видаляють капустяну листя знизу. Серед садівників поширена думка, що ці частини рослини заважають утворенню щільного качана, забираючи на себе поживні речовини. Чи Так насправді? Це питання потребує детального розгляду.

Як доглядати за капустою у відкритому грунті

Отримання відмінного врожаю можливо за певних правилах. Насіння, здобуті своєю працею, вимагають підготовки. Для цього потрібно потримати матеріал 20 хвилин опущеним у воду, підігріту до 50 градусів, після охолодити його пару хвилин в холодній і просушити. З насінням, купленими в магазині, цього робити не треба. Перед посівом матеріал замочується холодною водою на добу. Загартовування підвищує здатність до проростання, стійкість до заморозків. Для розсади сприятливі пухкий грунт з домішками торфу, помірний полив, дотримання температурного, світлового режимів.

У відкритий грунт потрібно поміщати міцну розсаду темно-зеленого забарвлення, має 4-5 листочків. Місце для вирощування розмічається залежно від величини вилка. Чим крупніше качан, тим далі слід робити лунки і ряди. Середня дистанція між посадками – 50-60 див. Розташування рядів – у 70-80 див. Землю перед висадкою потрібно полити і удобрити. В якості підгодівлі підійдуть компост і деревна зола, змішана з землею. Після добрива, грунт потрібно ще раз полити. Важливо, щоб надземна частина рослин не була засипана землею.

Успішна висадка розсади – вже півсправи. Однак цим не обмежується турбота про овочевій культурі. Догляд за капустою у відкритому грунті передбачає щотижня 2-3 поливу. Потім потрібно рясне зрошення раз в 7 днів методом дощування. Раз в два тижні потрібно розпушування грунту. Слід приділити увагу захисту від шкідників і захворювань. Для цього існують народні засоби, ефективні хімічні препарати. Кілька разів необхідно робити підживлення рослин. Збирання врожаю повинна проходити вчасно. Важливо дати вилок дозріти, але не допустити їх розтріскування.

Коли можна обривати нижні листя капусти білокачанної

Вилок наливається за рахунок листя, де відбувається фотосинтез. Поглощаемый сонячне світло перетворюється на поживні речовини. Потрібно обривати нижні листя капусти? Цього не слід робити, якщо ця частина рослини виконує свою функцію – забезпечує качан корисними речовинами. У серпні, ближче до осені, уповільнюється фотосинтез, всі запаси дороги для дозрівання. Так коли обривати нижні листя капусти? Видаляти потрібно лише тільки повністю засохлі або прогнилі частини. Обривання зеленого листя, на думку агрономів, знижує врожайність.

Крім цього, як показує досвід, при обламуванні виступає клітинний сік, що служить принадою для комах. Утворюються мікроранки, через які в овоч можуть потрапити шкідники, збудники хвороб. Листя сприяє створенню мікроклімату, захищає рослину від перегріву, надмірної вологості. Її не слід видаляти навіть при боротьбі з гусеницями, слимаками. Для цього є інші способи, які не впливають на врожайність.

Треба обривати нижні листя цвітної капусти

Існує думка, що видалення частин рослини сприяє формуванню вилка. Потрібно обривати нижні листя капусти? Цього краще не робити. Листя потрібна для росту качана. Ці частини городньої культури містять поживні речовини. Іноді листя видаляють, щоб закрити ними голівку від сонця, коли вона починає зав'язуватися. Інакше качан цвітної капусти або брокколі погрубеет. Для захисту краще підійде лопух або ревінь.

Можна обривати нижні листя капусти пекінської

Подовжені вилки нагадують ніжний салат. Качани цієї культури зріють швидко, при цьому не досягають великої твердості. Потрібно обривати нижні листя пекінської капусти? Частини рослини можна видалити, якщо вони зазнали загнивання, хворіють або повністю висохли. Як правило, таке питання не виникає. Овочева культура виростає швидко. Багато сортів дозволяють зняти кілька врожаїв протягом сезону. Важливо вчасно провести прибирання, щоб запобігти цвітіння.

Відео: потрібно обривати листя капусти

Потрібно обривати листя капусти?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!