Як боротися з цибулевою мухою

Даний шкідник виглядає практично так само, як звичайна муха: комаха має попелясто-сірий колір і довжину 0,5-1 див. З'являється цей паразит, як правило, в травні, коли починають цвісти кульбаби і вишні. Якщо в городі оселилася цибульна муха, необхідно терміново позбавитися від неї, інакше врожай може бути знищений.

Як позбутися від цибулевої мухи

Дачники мають багато клопотів від комахи на ділянках, де вирощується часник та різні сорти цибулі. Не гребує шкідник і цибулинними квітами. Досвідчені садівники давно використовують перевірені методи боротьби з паразитом. Для цього застосовують цілий комплекс заходів, який включає профілактику його появи і різні способи знищення шкідника (обприскування, добриво). Бажано застосовувати для цих цілей народні засоби – тоді врожай залишиться екологічно чистим і придатним для вживання.

Народні засоби від цибулевої мухи

Серед множини існуючих методів знищення шкідника основними є правильна посадка рослин та обробка землі. Під час весняної підготовки грядки до висадки культур варто продумати, де конкретно буде рости цибуля. В ідеалі варто садити його поряд з морквою, оскільки комаха-шкідник не любить запах цього овоча і не селиться поруч з ним. Досвідчені дачники чергують на одній ділянці рядки цибулі і моркви, тим самим запобігаючи зараження культур паразитом. Крім цього овоча, комаха не терпить аромат любистку, томатів і багна.

Щоб захистити свій урожай, не варто садити рослина щороку на тому ж місці: якщо злодій облюбував певну область саду, то залишиться на ньому зимувати, а навесні з'явиться знову. Щоб уберегти цибуля від паразита, посадіть його в іншу частину городу. Боротьба з цибулевою мухою народними засобами передбачає обприскування чимось пахучим, наприклад, відваром валеріани/полину або хвойної настоянкою.

Якщо використовувати для знищення комахи хімічні препарати типу інсектицидів, ви з великою часткою ймовірності зіпсуєте урожай, оскільки шкідливі речовини при обробці грунту потрапляють всередину цибулини і залишаються в ній. З часом отрути накопичуються в плоді і можуть вплинути на здоров'я людини, що такі овочі їсть. На відміну від препаратів, народні засоби є повністю безпечними як для землі, так і для дачників, тому обробляти ними культури можна без побоювань за себе і близьких.

Препарати від цибулевої мухи

Деякі садівники вирішуються на застосування пестицидів, оскільки не знають, як можна боротися з цибулевою мухою, не вдаючись до хімічних речовин. Існує безліч препаратів від садових шкідників, які ефективно знищують комаха, однак вони можуть завдати шкоди здоров'ю людини. До засобів, що допомагають боротися з паразитом, відносяться:

  • Карате Зеон;
  • Безудин;
  • Актара;
  • Метронідазол;
  • Мухоїд.

Профілактичні заходи боротьби з цибулевою мухою

Ніж намагатися боротися з уже обґрунтувалися на культурі комахами-шкідниками, краще заздалегідь подбати про профілактику їх появи. Як захистити цибуля від цибулевої мухи:

  1. Варто регулярно робити сівозміни.
  2. Слід щорічно міняти розташування рослини.
  3. Восени треба проводити перекопування городу (муха залишається в грунті на зимівлю і засинає на глибині 20 см).
  4. Після закінчення збору врожаю потрібно прибирати з саду всі органічні залишки, не залишаючи їжі шкідників.
  5. Необхідно обприскувати город сольовим розчином тричі на рік (коли паростки зійдуть на 5 см, після – через 2 тижні, а третій раз – ще по закінченні 20 днів). Обробивши землю і рослини пульверизатором, змийте сіль з паростків, а через три-чотири години після проведення процедури потрібно полити цибулю звичайною водою.

Як боротися з цибулевою мухою народними засобами

Як і інші шкідники, муха приносить масу проблем городникам, однак боротися з нею зовсім не складно. Існує кілька перевірених засобів, за допомогою яких можливо швидко усунути шкідника і врятувати власний урожай. При цьому немає необхідності застосовувати різні агресивні хімічні речовини, отруюючи їм ґрунт і рослини. Розберіться, ніж обробляти цибуля від цибулевої мухи.

Застосування деревної золи

Це не тільки прекрасне добриво, але і ефективний засіб, що допомагає проти цибулевої мухи. Для його приготування потрібно зібрати сухі бур'яни і гілки, спалити і розвести попіл у відрі води. Щоб підсилити ефект, у засіб додають трохи курячого посліду або гною, або подрібнене листя тютюну. Полив землі таким розчином одночасно удобрювати її і усувати паразитів типу цибулевої або морквяної мухи. Золу, крім того, можна розкидати прямо на грунт в передпосівний період в цілях профілактики.

Обробка цибулі сіллю від цибулевої мухи

Оскільки цей паразит чутливий до солі, знищувати його можна за допомогою спеціального розчину. Як боротися з цибулевою мухою:

  • третина пачки солі слід розчинити в десятилітровому відрі води (кількість зазначено приблизно);
  • солоною рідиною потрібно полити цибульні сходи, коли вони досягнуть 5 см;
  • після поливу, через 4 години, варто ретельно промити чистою водою бадилля рослини;
  • для закріплення результату через 10 днів процедуру повторюють, збільшуючи кількість солі (беруть 400 г).

Використання перманганату калію

Допомагає боротися з комахами полив рослин розчином перманганату калію (марганцівка). Цей засіб застосовують не частіше разу на 10-12 днів, при цьому його готують середньо насиченим. Одна процедура включає в себе 2 обробки марганцівкою – на наступний день після першого поливу проводять другий, щоб знищити залишки паразитів і їх потомство. Перманганат калію не лише допомагає боротися з мухою-шкідником, але й позитивно впливає на стан землі.

Обробка цибулі від цибулевої мухи нашатирним спиртом

Починати боротьбу з комахою-шкідником варто з застосування нашатирю, оскільки це одне з найбільш дієвих засобів. Як слід боротися з цибулевою мухою:

  • змішайте десять літрів води з трьома столовими ложками нашатирю;
  • полийте приготованим розчином заражені рослини;
  • повторіть процедуру двічі, щоразу через місяць після попереднього (це необхідно, оскільки вважається, що паразит тричі за сезон може поселятися на ділянці).

Методи боротьби з личинками цибулевої мухи

Якщо ви купуєте сіянку в інших городників або на ринку, є ймовірність, що він вражений черв'ячками паразита. Щоб шкідник не почав вилітати після висадки рослин, заготівлю варто завчасно обробити особливим складом. Уважно огляньте цибулини: ті, на яких помітні сліди гниття, варто знищити, а цілі – замочити в спеціально приготованому розчині. Чим обробити цибуля від цибулевої мухи перед висадкою? Для цього згодиться звичайна гаряча вода або слабкий розчин марганцівки. В рідину треба опустити цибулинки на 15 хвилин.

Відео: Як врятувати цибуля від цибулевої мухи

СУПЕР ЗАСІБ ВІД ЦИБУЛЕВОЇ МУХИ!!!

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!