На яблуні скручуються листя що робити

Яблуня – одна з найпопулярніших плодоносних дерев у сучасних садівників і дачників. Вона не тільки радує своїх господарів ароматними, красивими квітами весни, але й дарує багатий урожай восени. Як будь-які інші рослини, яблуня час від часу піддається різним захворюванням, основним симптомом яких є всихання і деформація листків.

Чому на яблуні скручуються і міняють колір листя: причини

Існує велика кількість хвороб, які можуть вразити яблуню, знищуючи її плоди або навіть саме дерево. Тому вкрай важливо швидко виявити і почати лікування. Щоб правильно визначити характер захворювання, потрібно мати уявлення про можливих недуг і характерні для них симптоми. Кожна хвороба проявляється по-різному, тому, якщо ви виявили на корі, листах або плодах які-небудь зміни, звіртеся з інформацією, представленою нижче, щоб діагностувати хворобу.

Красногалловая попелиця

Якщо листя на яблоньке скручуються і червоніють – це свідчить про зараження дерева красногалловой попелиць. Паразит живиться соком рослини, поступово виснажуючи його, внаслідок чого листки скручуються човником і обпадають, повністю оголюючи дерево. Тлю на рослині помітити легко, характерною ознакою ураження будуть червонуваті, рельєфні утворення (здуття) на листках. Ці утворення за формою нагадують довгасті валики. Заражені попелиць листя скручуються трубочкою, схиляючись вниз.

При серйозному пошкодженні шкідниками, листя покриваються галлами, поступово засихаючи і опадаючи. Придивившись ближче, не складно помітити колонії яблуневої попелиці – комаха має сіре забарвлення і протягом сезону може давати до 4 поколінь. Немигрирующая частина шкідника постійно живе на дереві, відкладаючи яйця під лусочки кори, а навесні вони перетворюються на личинки, які поселяються на нижній стороні листя. Красногалловая попелиця шкодить не тільки зеленої частини, але і плодів, на них ви можете побачити червоні плями.

Недолік речовин

Якщо у молодої яблуньки скручуються листя, це говорить про дефіциті мінеральних речовин. Недолік калію, як правило, характеризується зміною забарвлення листя з зеленого на коричневий. Таке явище часто спостерігається у посаджених в піщаний грунт дерев. Крім того, нестача калію відображається передчасною втратою листя восени, верхівки стають сухими. Щоб вирішити дану проблему, варто лише підгодувати рослина калійним добривом.

Якщо дерево перестало зростати, значить йому не вистачає азоту. Дефіцит фосфору позначається на репродуктивних процесах рослини – плодоносінні і цвітінні. Навесні біля такого дерева довго не з'являються бруньки, не проростають молоді пагони. Яблуня, якої не вистачає фосфору, довго не цвіте, часто на неї передчасно жовтіють листя, плоди опадають. У дерев при недоліку фосфору приріст на гілках дуже слабкий.

Борошниста роса

Це небезпечний і давно відомий ворог всіх садівників. Хвороба вражає гілки, кору, бруньки, листя, утворюючи на яблуні білястий пухкий наліт, який поступово змінює колір на бурий. Листя зараженої рослини сохнуть і відпадають, молоді саджанці не ростуть, з часом яблунька перестає давати плоди і вмирає. Борошниста роса здатна піти у зимову сплячку, а навесні відновити свою руйнівну роботу.

Парша

Різні шкідники або захворювання можуть стати причиною скручування листя, появи на них темних плям, всихання зеленої частини рослини. Найнебезпечнішим серед них вважається парша. Ця хвороба вражає всі дерево: від пагонів і квітів, до плодів і листя. Перша ступінь захворювання характеризується пошкодженням листя – вони покриваються сірими плямами зі світло-зеленим нальотом. Через короткий час ці плями збільшуються, стають коричневими або листя чорніють і опадають.

На другій стадії парша вражає пагони рослини – на них утворюються тріщини, після чого починає розшаровуватися кора. Незабаром така зав'язь відмирає. Плоди хворої яблуні стають однобокими, на їх поверхні не складно помітити темні цятки з сірим нальотом. Крім того, на плодах під плямами прощупується затверделая тканина.

Недолік вологи

Передчасне в'янення листя на яблуневих деревах часто є наслідком посухи, яка наступає в червні або в середині літа. Якщо гілки і кора рослини виглядає здоровою, а полив здійснюється в звичайному режимі, то причиною скручування листя може бути результат природного порушення водообміну (таке трапляється, коли після морозної зими рано настає тепла весна) або наслідком підривних робіт кротів. Виправити ситуацію в такому випадку ви не зможете, але не варто поспішати позбуватися від дерева – воно може само поправитися до наступного року.

Що робити, щоб перемогти хвороби та шкідників

Різні захворювання, жуків, гусениці, попелиця, грибок та інші паразити завдають серйозної шкоди яблуні. Вони істотно знижують врожайність, псують зовнішній вигляд плодів, загальний стан дерева, його зимостійкість. Боротьба з садовими шкідниками і хворобами має певні особливості, про яких знають далеко не всі садівники. Чим обробити рослину, щоб вилікувати його?

Обробка дерева інсектицидами від шкідників

Обробку плодових дерев інсектицидами слід проводити ранньою весною, до появи нирок, при температурі більше 5 градусів тепла. Розчином мідного купоросу або нитрафена обприскується все дерево і пристовбурові круги під ним – це необхідно, щоб винищити сплячих в ньому личинок комах. Як тільки почнуть розпускатися бруньки, слід вибрати один з підвідних препаратів і обробити їм яблуню від комах або парші. Найпоширенішими засобами проти шкідників є:

  • Карбофос – препарат, який застосовується в вегетативне час для знищення листогризучих комах (кліщів, листовійки, плодожерки та ін). Не варто використовувати Карбофос під час запилення, оскільки він впливає на бджіл. Пакетик препарату розводите в 6-8 літрах води, поступово вводячи порошок і помішуючи розчин. Обприскуйте рослина свіжоприготованою емульсією так, щоб листки були покриті нею рівномірно. Краще вибрати для процедури суху безвітряну погоду.
  • Фуфанон призначений для боротьби з довгоносиками, вишневою мухою, пилильщиками, листовійкою та іншими паразитами. Розводити розчин слід з розрахунком, що на одне дерево знадобиться від 2 до 5 літрів хімікатів. Обприскувати рослину краще ввечері або вранці, в міру рясно змочуючи листя (розчин не повинен з ним стікати). Захисна дія препарату триває протягом декількох діб після обприскування.
  • Пиримикс використовується для обприскування дерев з метою винищення таких листогризучих та сисних комах, як мідяниця, попелиця, яблунева міль, зимова пяденица. Для приготування розчину слід з'єднати 10-15 мл Пиримикса з 10 літрами води.
  • Нитрафен застосовується проти попелиці, парші, мідяниці, плямистості і т. д. На одне дерево необхідно від 1 до 3 літрів розчину. Не стоїть окремо обробляти Нітрафеном грунт під яблунею, вистачить і того кількості хімікату, який потрапляє на землю при обприскуванні листя і стовбура.

Бордоська суміш від парші

До заходів боротьби з паршею та іншими поширеними захворюваннями відноситься обприскування рослини нитрофеном або мідним купоросом. Дана процедура повинна проводитися до розпускання бруньок, ранньою весною. У цей же період можете здійснювати обприскування рослин бордской сумішшю 1% концентрації. Як її правильно приготувати? Змішайте в неметалевої ємності наступні інгредієнти:

  • 100 грам мідного купоросу, розчиненого у 5 літрах гарячої води.
  • 100 грам вапна, розчиненої в 5 літрах води.

Повільно влийте розчин купоросу у вапняну рідина, розмішайте і процідіть готову бордскую суміш. Обробку нею яблуні слід починати навесні. Першу процедуру проведіть напередодні розпускання бруньок, другий раз дерево обприскуйте після його цвітіння. Для повторної процедури можете використовувати препарат Хом (в пропорціях 10 л води на 40 р засоби) або колоїдну сірку (10 л води/80 г речовини).

Підгодівля

Повноцінне харчування яблуні гарантує її здоров'я і стійкість до шкідників чи хвороб, тож добриво – один з головних аспектів правильної агротехніки. Протягом першого року життя втечі додаткова підживлення мінеральними добривами не потрібна, вистачить і тих, якими ви наситили грунт перед посадкою дерева. Всю органіку і фосфати починають вносити з другого року життя рослини, ними удобрюють яблуню під час перекопування пристовбурового кола, закладаючи на глибину 12-15 сантиметрів.

Після 3 роки життя дерева, коли його коріння підуть вглиб, добрива вносять у підготовлені 3-4 свердловини глибиною до 50 см, що знаходяться на відстані півтора метри від стовбура. Дві третини азотних добрив використовується в період брунькування, а решту – після цвітіння рослини. В якості таких добрив використовують аміачну селітру, сечовину, перегній. Їх краще вносити частинами у рідкому вигляді в стовбурову зону яблуні. Схема підгодівлі може виглядати приблизно так:

  1. Перше добриво в період між розпусканням бруньок і початком цвітіння.
  2. Друге – коли зав'язь стане розміром з волоський горіх.
  3. Третє – коли почнуть рости пагони.
  4. Четверта – в період листопаду.

Дворічна яблуня потребує підгодівлі органікою, за рік вона поглинає від 10 до 15 кг добрив, причому її порція складається з 70 г аміачної селітри, 200 г простого суперфосфату і 70-80 г сірчанокислого калію. Рослина 3-4 роки споживає на 5 кг більше органіки (140 г калію, 150 г селітри, 250 г суперфосфату). З кожним роком спожите кількість мінеральних добрив зростає.

Обприскування фунгіцидами від борошнистої роси

Боротьба з борошнистою росою починається тоді, коли на дереві з'являються перші листя. У цей період яблуні обприскують 1% бордской сумішшю, обробляють золою (закопують під дерево 300 г речовини) або препаратами Топаз, Скор з розрахунку 10 л води на 2 мл хімікату. Після завершення цвітіння, дерево обробляється хлорокисью або Хомом (40 грам на 10 літрів води). Остання, третя обробка проводиться за допомогою 1% бордской суміші або розчину мідного купоросу з 20 г рідкого мила.

Відео: догляд за яблунями для профілактики скручування листя

Догляд за древьями. Підгодівля і боротьба зі шкідниками

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!