Микатермический обігрівач - що це таке і як вибрати

Порівняно недавно в продажу з'явився новий вид обігрівача – микатермический. Він став гідною заміною звичайним приладів, тим більше новинка повністю відповідає сьогоднішнім запитам користувачів. Пристрій компактний, але при цьому дуже ефективна в роботі. З його допомогою можна економити електроенергію не в збиток коефіцієнту корисної дії. Така новинка в області приладів для опалення приміщень припала до душі багатьом. Перспективне майбутнє обігрівача такого типу забезпечено.

Що таке микатермический обігрівач

Пристрій являє собою інноваційний обігрівач, основа якого включає в себе неметалеві нагрівальні пластини, покриті шаром слюди. Вони були розроблені за унікальною технологією Micathermic, яка довгий час з чималим успіхом використовувалася в області медицини і космонавтики. Прилад відноситься до групи інфрачервоних обігрівачів. При його використанні слід дотримуватись обережності (вони мало чим відрізняються від рекомендацій щодо інших схожих приладів):

  • Шнур обігрівача не слід протягати під різними підлоговими покриттями. Він завжди повинен залишатися на увазі, навіть якщо це виглядає не зовсім естетично.
  • Микатермический прилад повинен розташовуватися так, щоб предмети, які псуються або деформуються під впливом підвищеної температури, не перебували в безпосередній близькості від нього. Наприклад, не слід залишати поруч з ним мобільний телефон або інший електричний або електронний прилад.
  • Не закривайте корпус пристрою тканиною. Яка б терміновість не виникла, білизну можна просушити на звичайному шнурі на кухні або за допомогою праски, інакше великий ризик вивести обігрівач з ладу.
  • Слід уникати контакту з водою. Використовувати микатермический прилад у ванній кімнаті можна, але слід переконатися у своїй цілковитій безпеці.

Принцип дії

Микатермический нагрівальний елемент має наступний принцип роботи: випромінює від нього тепло проникає спочатку в предмети, що знаходяться в приміщенні, а тільки потім від них нагрівається повітря. Даний принцип схожий з конвективним методом нагріву. За рахунок такого впливу повітря в кімнаті буде залишатися незмінним, тобто без істотного зниження рівня вологості.

Нагрівальний елемент сучасних моделей виготовлений зі сплаву на нікелевій основі і покритий парою пластин мінерального походження Micathermic, які володіють високою теплопровідністю. Елемент моментально прогрівається, після чого передає енергію пластин, які перетворюють її в інфрачервоні хвилі. Відповідно до досліджень, проведених авторитетними лабораторіями, близько 80% теплової енергії передається за допомогою випромінювання і тільки 20% – через повітря.

Таким же чином діє сонце (природне джерело тепла), під променями якого можна швидко зігрітися навіть в морозну погоду. Щоб прогріти кімнату традиційним обігрівачем (конвекторним, інверторним, масляним тощо), потрібно почекати кілька годин, в залежності від потужності кліматичного обладнання. Якщо ж включити інфрачервоний пристрій, то різниця в температурі почне відчуватися вже скоро. Не дарма прилади такого типу все частіше стали використовуватися в приміщеннях без централізованої системи опалення: гаражах, на дачах і т. п.

Переваги і недоліки

Популярність нагрівача з неметалевими покриттями обумовлена великою кількістю переваг. Ними є:

  • Економічність. Економія витрат електроенергії становить до 30% у порівнянні з традиційними обігрівачами, а ефективність опалення приміщення вище в рази. Середні микатермические нагрівачі можуть обігріти кімнату площею 25-30 м2 приблизно за 3 години, використовуючи всього 1,5 кВт/год. У класичних масляних радіаторах і електричних конвекторах цей показник досягає 5 кВт/год для обігріву тієї ж площі.
  • Прилад оснащений функцією захисту приміщення від промерзання. Якщо виставити її в неопалюваній кімнаті, то пристрій буде автоматично включатися тоді, коли температурний показник повітря наблизиться до позначки близькою до нуля.
  • Безпека. Особливо важливий показник, коли вдома є маленькі діти. При тривалій експлуатації пристрій нагрівається не вище 60 градусів. Ризик отримати опік високою мірою таким приладом відсутня, чого не скажеш про масляному радіаторі.
  • Високий ККД (коефіцієнт корисної дії). Цей параметр завжди цінується в роботі обігрівачів.
  • Збереження кисню. При використанні такого приладу не відбувається згоряння кисню, а вологість в приміщенні – не порушується. Завдяки цьому зберігається нормальний мікроклімат, тому мешканці не відчувають проблем з дихальними шляхами. Відсутність насичення кисню в кімнаті призводить до загострення хронічних захворювань, наприклад, астми, бронхіту.
  • Безшумність. Працює слюдяної обігрівач не видає шуму, тому його можна використовувати в дитячих і спальнях навіть під час нічного відпочинку.
  • Микатермические пристрої відрізняються легким вагою, компактними розмірами. Останнім часом ці переваги стали вагомими при виборі нагрівача, т. к. невеликі габарити і малі вага особливо потрібні в квартирах з малою площею.
  • Зручний кріплення. Багато користувачів згадують можливість фіксації нагрівача на поверхню стіни. Це може здатися не визначальним фактором, але з іншого боку, однокімнатна квартира чи кімната в гуртожитку не завжди має зайвими квадратними метрами. З цієї причини варіант з можливістю кріплення на стіні дуже вдалий і часом практично незамінний.
  • Широка область застосування. Микатермический прилад використовується не тільки в квартирі, але і в офісі, дитячому садку, лікарні і т. д. В цьому плані він практично універсальний.

Будь обігрівач має як плюси, так і мінуси – микатермический прилад не є винятком. Пристрій далеко не ідеально, воно має наступні недоліки:

  • Нерівномірність обігріву, т. к. найтеплішою зоною буде та, яка підпадає під безпосередній вплив інфрачервоних променів приладу. Чим далі ви знаходитесь від цієї зони, тим сильніше буде відчуватися холод.
  • У системі є безліч отворів, які рано чи пізно заб'ються пилом. Якщо ви довго не користувалися приладом і вирішили включити його, то зробіть це не в будинку. В іншому випадку ви надихається «ароматами» помітно пованивающих і вигоряючими пилових частинок, які скупчилися усередині конструкції.
  • Температура нагріву корпусу в 60 градусів не так і мала. Якщо на обігрівач потраплять синтетичні речі, наприклад, тюль, існує ризик загоряння. Такий рівень температури шкідливий і для деяких видів меблів, які під її впливом можуть деформуватися. Особливо сильно на подібний обігрів реагує ПВХ-плівка, пластик. З-за цього нагрівач слід встановлювати на відстані одного метра від легкозаймистих речей, стін, предметів меблів.

Микатермические інфрачервоні обігрівачі

Придбати підлоговий або настінний микатермический прилад сьогодні можна навіть в інтернет-магазині з доставкою по пошті. У продажу в Москві, Санкт-Петербурзі та інших великих містах країни зустрічаються десятки моделей таких пристроїв. Вони відрізняються одна від одної габаритами, вагою, енергоспоживанням, кількістю пластин і ефективністю тепловіддачі. Найсучасніші пристрої оснащені електронним дисплеєм, на якому висвічуються деякі показники робочого стану техніки. До відомим виробникам відносяться Polaris, De'longhi, Bimatek і Ves.

Polaris

PMH 2005 – микатермический джерело тепла від Polaris, який призначений для обігріву приміщення площею до 30 м2 з висотою 2,6 м. Він забезпечує швидку тепловіддачу відразу після включення. Цей обігрівальний прилад функціонує практично безшумно. Користувачам на вибір доступно два режими експлуатації: для помірного і максимального нагріву. За рахунок вбудованого термостата конвектор може підтримувати оптимальне значення температури постійно. PMH 2005 легко пересувати по дому завдяки спеціальній ручці і коліщаткам:

  • назва моделі: Polaris PMH 2005;
  • ціна: 2219 грн.;
  • характеристики: споживана потужність – 2000 Вт, нагрівання – 1,5/2 кВт, тип розміщення – напольный, термостат механічний, системи безпеки – відключення при перегріві, при перекиданні, індикатори включення, режиму роботи, колір – білий, розміри – 63х18х49 см, вага – 4,5 кг;
  • плюси: зручний, потужний, є відсік для мережевого шнура;
  • мінуси: трохи клацає при нагріванні, коштує дорого в порівнянні з аналогами.

Більш бюджетним варіантом від того ж бренду стане Polaris PMH 1594. Прилад мобільний за рахунок коліщаток:

  • назва моделі: Polaris PMH 1594;
  • ціна: 1478 грн.;
  • характеристики: потужність – 1500 Вт, напруга 220/230 Вт, варіант монтажу – підлоговий, безпека – захист при перегріві, від морозу, відключається при перекиданні, колір – чорний, розміри – 9х67х45 см, вага – 4 кг;
  • плюси: коштує відносно дешево, наявність відсіку для шнура, легкий, вузький;
  • мінуси: при охолодженні чутні клацання, квола решітка.

Polaris PMH 2045 – ще один прилад, в якому використана оригінальна технологія, за рахунок якої можна уникнути пересушування повітря. Модель оснащена двома рівнями потужності і зручною ручкою для перенесення захистить користувача від випадкових опіків:

  • назва моделі: Polaris PMH 2045;
  • ціна: 2404 грн.;
  • характеристики: потужність – 2000 Вт, нагрів – 1,5/2 кВт, індикатори – режиму роботи, включення, площа нагріву (рекомендована) – до 30 м2 (з висотою стелі 2,6 м), довжина шнура – 1,64 м, колір – чорний, габарити – 54,5х26х66,5 см, вага – 6 кг;
  • плюси: відсік для шнура, хороша потужність, швидкий нагрів, стильний вигляд;
  • мінуси: дорогою.

De'longhi

Микатермический кліматичний прилад HMP1500 від De'longhi оснащений електронним термостатом, завдяки якому можна підтримувати задану температуру, відключати живлення при досягненні оптимальних показників і включати його знову при сильній зміні параметрів. Модель відрізняється від аналогів тим, що підходить як для підлогової установки, так і для настінного. Так можна вибрати зручне місце установки з точки зору предметів, які потрапляють в область нагріву. Як і багато інших конвектори такого типу, модель оснащена ніжками з маленькими коліщатками:

  • назва моделі: De Longhi HMP1500;
  • ціна: 1663 грн.;
  • характеристики: потужність – 1500 Вт, нагрів – 0,75/1,5 кВт, площа нагріву (рекомендована) – до 18 м2 (із висотою стелі 2,6 м), термостат – електронний, режимів роботи – 2, системи безпеки – відключення при перегріві, перекидання, захисту від дітей, є функція захисту приміщення від промерзання, колір – чорний, розміри – 56,6х76х26 см, вага – 5,5 кг;
  • плюси: зручний, ефективний, безпечний, універсальний в плані установки;
  • мінуси: немає відсіку для шнура, мала площа обігріву.

Bimatek

Серед микатермических обігрівачів варта уваги кліматична техніка бренду Bimatek. Непоганий покупкою стане PH310 – модель, яка оснащена вентилятором, що збільшує ефективність обігріву. Нагрівання кімнати починається вже через 1-2 хвилини після включення. Прилад здатний автоматично підтримувати задану температуру. Відмінно підходить для установки в заміських будинках, на дачах, при цьому не боїться попадання бризок за рахунок хорошої вологозахисту:

  • назва моделі: Bimatek PH310;
  • ціна: 1589 грн.;
  • характеристики: потужність – 1000/1500 Вт, напруга – 230В, режимів – 2, захист від вологи – IP24, безпека – захист від перегріву, відключення при перекиданні, є функція Anti-Frost (захищає приміщення від промерзання), рекомендована площа обігріву – 15 м2, шнур – 1,6 м, монтаж – настінний і підлогу, розміри – 46х85х23 см, колір – білий;
  • плюси: наявність LED-дисплея і таймера, ефективність і безшумність роботи;
  • мінуси: мала площа прогрівання.

Ознайомтеся з ще одним микатермическим обігрівачем від Bimatek – моделлю 2012-го року PH301. Цей конвектор так само, як і попередній, є мобільним і універсальним в плані монтажу:

  • назва моделі: Bimatek PH301;
  • ціна: 1848 грн.;
  • характеристики: потужність – 1500 Вт, напруга 220/230 В, режимів – 2, ступінь вологозахисту – IP24, безпека – захист від перегріву, відключення при перекиданні, є функція Anti-Frost, рекомендована площа прогрівання – 17 м2, шнур – 1,6 м, монтаж – підлоговий, настінний, розміри – 63х67х22 см, вага – 4 кг, колір – білий;
  • плюси: є LED-дисплей для зручності використання, швидкий прогрів, безшумність роботи, регульований термостат;
  • мінуси: невелика опалювальна площа.

Bimatek PH410 – конвектор з микатермическими пластинами, оснащений електронним управлінням для підтримки заданої температури. Є таймер відключення і включення від 00:00 до 23:59 годин:

  • назва моделі: Bimatek PH410;
  • ціна: 1848 грн.;
  • характеристики: потужність – 600/900/1500 Вт, напруга – 230 Вт, площа обігріву (рекомендована) – 15 м2, ступінь вологозахисту – IP24, є захист від перегріву, функція Anti-Frost, відключення при перекиданні, розміри – 65х44х25 см, вага – 6 кг, колір – білий, шнур – 1,6 м;
  • плюси: наявність термостата з регулюванням, таймера, LED-дисплей, 3 режими потужності, відносно компактний, стильний;
  • мінуси: не підходить для обігріву великих площ.

VES

Плануючи замовити інфрачервоний нагрівач з микатермическими пластинами, зверніть увагу на бюджетну модель VES MX-5. Пристрій, як і інші аналоги, не спалює кисень і не сушить повітря. Пристрій з механічним типом управління забезпечить у вашому будинку необхідний рівень комфорту в холодну пору року. Для зручності цей побутовий прилад оснащений ручкою:

  • назва моделі: VES MX 5;
  • ціна: 1406 грн.;
  • характеристики: потужність – 1300 Вт, установка – підлогова, дизайн High Tech, є функція відключення при перегріві, при перекиданні, температурний датчик безпеки, вага – 4,8 кг, колір – сірий;
  • плюси: недорогий, гріє добре, сучасний дизайн;
  • мінуси: відсутній таймер, важить більше аналогів, малопотужний.

MX6 – ще один пристрій з лінійки микатермических нагрівачів бренду Ves. Прилад могутніше і ефективніше своїх «побратимів»:

  • назва моделі: VES MX 6;
  • ціна: 1627 грн.;
  • характеристики: потужність – 2000 Вт, 2 режими – 1/2 кВт, площа обігріву – 10-25 м2, наявність захисту від перегріву, термостата (регулюється), автовимкнення при падінні;
  • плюси: є 12-годинний таймер, ефективний, потужний;
  • мінуси: коштує дорожче аналогів, з вигляду не такий вже компактний.

VES MX 7 – ще один бюджетний прилад, який здатний нагріти розташовані поруч предмети за лічені хвилини. Обігрівач мобільний і безпечний, може використовувати як вдома, так і в нежитлових приміщеннях:

  • назва моделі: VES MX 7;
  • ціна: 1406 грн.;
  • характеристики: потужність – 1500 Вт, напруга – 230 Вт, захист від вологи – IP24, є режиму захисту кімнати від промерзання, відключення під час перекидання, автоматичне підтримання заданих параметрів, захист від перегріву, площа обігріву (рекомендована) – 15 м2, вага – 3,4 кг;
  • плюси: наявність 12 годинного таймера, прийнятна вартість, невелика вага, стильний вигляд;
  • мінуси: не здатний нагрівати великі площі.

Як вибрати обігрівач микатермический

Щоб купити обігрівач в оптимальній комплектації і високої якості, вам потрібно врахувати кілька важливих факторів. Від правильності вибору буде залежати термін служби і безпеку обігрівача. Критерії:

  • Потужність. Даний параметр є ключовим орієнтиром при виборі будь-якого обігрівача. Вибирайте потужність у відповідності з площею приміщення, де буде встановлений прилад. Середній показник вираховується за принципом: 1 кВт на кожні 10 м2. Ця методика проста, але вона не враховує особливостей приміщення. Якщо обігрівач купується як додаткове джерело тепла, то потужність повинна бути менше необхідної, в іншому випадку потрібно брати джерело тепла з певним запасом. Вибираючи микатермический прилад для літнього будиночка або дачі, потрібно розуміти, що висока температура в них не потрібно. Для обігріву може вистачити обладнання з розрахунком потужності 70-80 Вт на м2.
  • Анодирующий шар. Важливим моментом, який впливає на термін служби микатермического джерела тепла, є товщина анодирующего шару пластини. Вона повинна складати від 25 мікрон і більше. Прилад з таким показником пропрацює близько 20 років. Якщо шар буде тонше, то проблеми можуть з'явитися вже через 3-4 роки. Візуально визначити цей параметр не вийде – залишається покладатися на точність відомостей, зазначених в інструкції.
  • Матеріал ізолятора. Для запобігання надмірного нагрівання корпусу, обладнання повинно бути оснащене ізолятором. Він виготовляється з різних матеріалів, але кращий вибір – базальт. Цей екологічно чистий матеріал не виділять в повітря ніяких токсичних речовин. Попросите у продавця гігієнічний сертифікат – добре, якщо в ньому є відмітка про те, що теплоізолятор підходить для використання в харчовій промисловості.
  • Корпус електроприладу. Для його виготовлення використовується ряд матеріалів, але більш надійним вважається сталь. Іноді виробники застосовують елементи з пластику. По можливості огляньте внутрішню частину корпусу. Якщо ви помітили сліди іржі, то відмовтеся від такого придбання. Сліди корозії незабаром почнуть проявлятися і на зовнішній стороні пристрою, що помітно погіршить естетичність виробу і зменшить експлуатаційний термін.
  • Спосіб установки. В залежності від типу кріплення микатермический джерело тепла буває підлогових і настінних (навісним). Відмінність перших полягає в невеликій вазі, хорошою мобільності. Їх корпус оснащений коліщатками для зручності пересування. Підлогова конструкція має спеціальний захист від перевертання у вигляді спеціального датчика – він відключає обладнання у разі зміни його положення. Навісний варіант часто фіксується на стіні, але може бути піднятий навіть на стелю. У останньому випадку з'являється можливість швидко обігріти ділянку максимально великій площі. Настінний джерело тепла, як правило, застосовується як стаціонарний. Ще є універсальні моделі.
  • Додаткові функції. Часто обладнання оснащується можливістю регулювання температури обігріву за допомогою електронного або механічного термостата. Корисна і функція Anti-Frost, що запобігає зниженню температури в приміщенні до від'ємних значень. Зручно, якщо пристрій забезпечений дистанційним пультом управління. Сучасні моделі часто оснащуються таймером. З ним можна задавати час відключення і включення.

Відео

Відеоогляд микатермического обігрівач Polaris PMH 1504 з експертом «М. Відео»

Відгуки

Єгор, 39 роківПридбав з середньої цінової категорії микатермический прилад Polaris PMH 2095. Виділю відмінну потужність (2000 Вт), захист від перегріву, стильний вигляд, швидкий прогрів. Є коліщатка для зручного переміщення по квартирі. Мінусом вважаю те, що доводиться вдивлятися в стрілки перемикача, щоб зрозуміти в якому стані вони знаходяться.
Антон, 39 роківНа розпродажі з невеликою знижкою за 4380 рублів замовив обігрівач Polaris PMH 1506RCD. Непогана потужність (1500 Вт), відносно компактний, зручне електронне управління, є дисплей, таймер на 18 годин. Гріє ця модель в цілому добре. Можна керувати дистанційно, але, якщо світити обігрівача прямо в дисплей.
Микола, 49 роківДля заміського будинку придбав микатермический джерело тепла VES MX 7. По акції покупка обійшлася в 3,7 тис. р. До переваг віднесу швидкий обігрів, захист від вологи IP24, від перегріву, регульований термостат. Корисним доповненням вважаю таймер (12-ти годинний і режим захисту кімнати від промерзання. Мінусів не знайшов.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!