Розтягнення зв'язок кисті руки - що робити і як лікувати

При травмах рук часто пошкоджуються зв'язки біля зап'ястя, які утримують кісточки суглобів кистей. Проблема часто виникає при падіннях. Причиною розтягування або розриву стають часом і надмірні навантаження на руки – у вантажників, спортсменів, штукатурів, швачок. Різкими ривками батьки можуть потягнути зв'язки рук малюків.

Ознаки і симптоми розтягування кисті руки

Зв'язки – це еластичні волокна, що з'єднують кістки в суглоб. Разом з сухожиллями, які прикріплюють м'язи до кісток, вони складають його гнучку частину. Зв'язки пронизані судинами і нервовими рецепторами. Ось чому при найменшому русі травмованою рукою тіло пронизує гострий біль, а плече стає припухлым. У дитини температура при розтягуванні нерідко піднімається до 37,5-38 градусів. Цей вид травми можна відрізнити від надриву або розриву зв'язок кисті, вивиху або перелому кісток тим, що потерпілий може рухати суглобом.

При розтягуванні зв'язок руки лікарі виділяють три варіанти:

  1. Легкий ступінь: в сухожиллях можуть відбуватися мікроскопічні надриви. Людина майже вільно рухає рукою. Біль слабка, набряку зап'ястя немає.
  2. Середня ступінь: частковий надрив зв'язок кисті. Рукою рухати боляче, її рухливість різко обмежена. Зап'ястя набряково.
  3. Важка ступінь: розрив зв'язок кисті. Гостра біль, велике запалення, сильний набряк. Часто з'являється гематома.

Що робити при розтягуванні зв'язок

Пошкодженої кисті необхідний повний спокій. Треба прикласти до неї холодний предмет, загорнутий у рушник. Біль через 1,5-2 години стихне, набряк зменшиться, і можна накладати иммобилизующую (обездвиживающую) пов'язку. Найкраще фіксує суглоби еластичний гумовий бинт, але за його відсутності можна скористатися звичайним марлевим бинтом або косинкою, хусткою, шарфом.

Потім хворого слід відвезти в травмпункт. Потрібно, щоб фахівець підтвердив розтягнення зв'язок і відкинув інші діагнози: їх розрив або ж вивих, перелом кісток. Необхідно зробити рентгенівський знімок, можливо, томограму. Особливо не можна відкладати відвідування травмопункту при сильному почервонінні, часткової втрати чутливості кисті.

Перша допомога

Перша допомога при розтягненні зв'язок, надана вчасно, значно прискорює подальше лікування. Вона допомагає уникнути ризику важких ускладнень. Послідовність дій така:

  • До травмованої кисті руки слід докласти на 1,5-2 години холодний компрес.
  • Потім треба знерухомити долоню пов'язкою, яка прискорить процес загоєння. Якщо пошкоджений суглоб рухається, до нього прикладають з двох сторін шини (шкільні лінійки, тонкі дощечки тощо).
  • Знеболювати травму добре допомагають препарати Кеторол, Некст, Целекоксиб, Мелоксикам.

Розтягнення зв'язок кисті руки загрожує скупчення ексудату (рідини). Щоб тканини близько травмованого місця не набрякали, потерпілий повинен тримати руку на рівні плеча. Якщо при наданні першої допомоги людини необхідно покласти, то вона повинна бути вище голови. Крім того, бажано, щоб хворий періодично обережно стискав і розтискав пальці, щоб уникнути розвитку ускладнень.

Як лікувати розтягнення зв'язок

Потрібно перш за все зняти набряк. Лікування холодом і тугою пов'язкою доповнюється знеболюючими і протизапальними препаратами. Їх призначають місцево у вигляді мазей, гелів і внутрішньо. При легкому пошкодженні відновлення проводиться будинку і займає 1-2 тижні. На лікування розтягнення зв'язок середнього ступеня можуть піти 3 тижні. При їх розриві ліквідація травми збільшується до 2-3 місяців. У стаціонарі проводять операції на кисті руки, фіксують її гіпсовою пов'язкою.

Якщо немає ризику кровотечі і температура в нормі, через пару днів після травми призначають легкий масаж комірцевої зони, плечового суглоба, використовуючи методи погладжування, розминання, вібрації, розтирання. При відсутності болю масажують потім травмовану зону. Коли біль і набряк зникнуть остаточно, можна виконувати вправи лікувальної гімнастики для кисті руки.

Мазями

Мазі з охолоджуючим ефектом Ефкамон або Гэвкамен, що містять ментол, наносять відразу після ушкодження кисті руки. Потім використовують протягом 1-1,5 тижня мазь з нестероїдних активною речовиною: Вольтарен (Диклофенак), Нурофен-гель, Кетопрофен або Індометацин. Якщо розтягнення важке, призначають гормональні мазі: гідрокортизонову або преднизолоновую.

Після зникнення набряку для активізації кровообігу в зв'язках застосовують мазі Апізартрон, Випросал, Випратокс, Гепарин. Добре розігрівають мазі Финалгон, Миотон, Эспол. Травмовані судини кисті руки зміцнюють Троксевазин, Венорутон. Мазь при розтягуванні зв'язок слід наносити тонким шаром. Обережними круговими рухами її злегка втирають у шкіру.

З допомогою пов'язки на руку

Для травм дуже вразливі зв'язки кистьового суглоба. На нього накладають пов'язку у вигляді хреста. Спочатку потрібно обгорнути бинтом 2-3 рази зап'ясті. Його шари повинні щільно лягати один на одного для міцної фіксації пов'язки. Потім бинтують тильну сторону кисті руки, пропускають бинт між пальцями і повертаються до тильній стороні кисті. Новий виток повинен закривати попередній на половину ширини бинта. Останні 2-3 обороту нашаровуються один на одного. Кінець бинта розрізають на дві частини, які зав'язують на зап'ясті.

Якщо потрібно захопити і пальці, пов'язка на руку при розтягуванні зв'язок робиться, теж починаючи з 2-3 обертів навколо зап'ястя. Потім бинтують тильну сторону кисті, рухаючись до пальців. Їх обмотують вертикальними оборотами. Потім, починаючи з кінчиків пальців, горизонтальними рухами бинтують всю кисть. Пов'язку потрібно робити тугий, але вона не повинна перетягати зв'язки та посилювати біль. Забинтовану руку підвішують на перев'яз (косинку).

Народними засобами

Основні рецепти:

  1. При розтягуванні зв'язок кисті руки нерідко роблять компреси з підсолодженої кашкою з сирої картоплини і цибулини або з аптечної блакитною глиною. Потім руку укутують теплою хусткою.
  2. Перед сном для зв'язок корисний, зігріваючий горілчаний компрес. Не залишайте його на ніч!
  3. Можна приготувати мазь: часникову кашку з подрібненими листям м'яти заливають гарячим розтопленим свинячим жиром, після охолодження фільтрують і щодня втирають 2-3 рази на уражене місце.
  4. Заварюють суміш листя берези, кропиви, квіток бузини, вербової кори і п'ють як чай.

Фізіотерапією

Фізичні методи впливу на хворі зв'язки допомагають вилікувати їх швидше. Зап'ястя починає боліти все менше. При розтягуванні зв'язок кисті руки добре допомагають УВЧ, електрофорез, магнітотерапію. Популярний метод биоэнергорегуляционной терапії апаратом Пролог-02, який генерує струми, подібні з нервовими імпульсами. Процедури знеболюють, дозволяють скоротити прийом ліків і активізують резерви організму для прискореного одужання.

Дізнайтеся також, що робити, якщо продуло шию.

Відео: як зняти біль у зап'ясті руки при розтягуванні

ПІСЛЯ ТРАВМИ зв'язок і суглобів. ЛІКУВАННЯ.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!