Причини рідкого стільця у дорослого - діагностика порушень в організмі, лікування і дієта

Наявність у дорослих людей постійного або частого рідкого стільця є показником діареї. Патологічний стан подібного роду може бути двох видів – хронічне або гостре залежно від причини виникнення. Серйозні захворювання шлунково-кишкового тракту розвиваються через вірусної або бактеріальної інфекції, яка проникла в організм. Однак це далеко не всі можливі причини, які можуть спровокувати рідкий кал.

Що таке рідкий стілець

Хвороба, для якої характерними симптомами є поява рідкого чи пінистого стільця, в медичній практиці прийнято називати діареєю. Цей синдром часто супроводжується болем в області кишкового тракту, розладом шлунка або високою температурою. Можливими причинами появи гострої або хронічної діареї виступають кишкові інфекції та харчові отруєння.

Несформований стілець у дорослого тривалий час – це дуже небезпечний синдром, який може призвести до зневоднення організму і серйозних проблем зі здоров'ям. Порушення водно-сольового балансу в організмі загрожує розвитком незворотних патологічних змін, тому при виявленні ознак розладу травлення потрібно відразу звернутися за допомогою до лікаря.

Причини

Водянистий стілець викликає ряд причин, найпоширенішими з яких вважаються кишкові розлади з-за неякісних або зіпсованих продуктів харчування, а також гострі інфекції, як сальмонельоз і дизентерія. На виникнення діареї або рідкого калу можуть вплинути хронічні запальні захворювання. На появу водянистого тривалого проносу впливають і інші фактори:

  • відповідна реакція організму на прийом препаратів;
  • порушення обміну речовин;
  • симптоми дисбактеріозу;
  • хронічні захворювання ШКТ;
  • стрес;
  • синдром роздратованого кишечника;
  • глисти;
  • ураження слизової кишечника;
  • харчова алергія.

Рідкий стілець у дорослого тривалий час

При високій частоті випорожнень у дорослих пацієнтів відзначається наявність ускладнень в роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту, які супроводжуються блюванням та іншими неприємними симптомами. У деяких випадках рідкий кал вважається нормальним явищем, наприклад, при вагітності. Всі інші прецеденти свідчать про розлад кишечника, тому рясні інфекційні проноси зі смердючим запахом можна зупинити лише за допомогою терапії.

М'який стілець у дорослого тривалий час вважається несприятливим станом, яке викликає ознаки зневоднення. Для попередження рідкого калу лікарі рекомендують чоловікам і жінкам дотримуватися кількох правил. Обов'язково мити фрукти і овочі перед прийомом їжі і піддавати тепловій обробці м'ясні чи молочні продукти. Важливо завжди перевіряти термін придатності купленого товару і ні в якому разі не вживати зіпсовану їжу.

Рідкий стілець, але не понос

Мало хто знає, але існує різниця між рідким калом і проносом. У здорової людини виділення дефекацій відбувається один-два рази на день, що прийнято вважати нормою. При збільшенні кількості рідини відбувається зміна консистенції калу, що говорить про проблеми зі здоров'ям. На відміну від проносу, який має тимчасовий характер, тривалість такого явища складає пару тижнів.

Рідкий кал – це хронічний недуга, який без належного лікування може стати постійним супутником людини. Дана реакція з боку організму іноді виникає із-за різкої зміни раціону харчування, наприклад, вегетаріанство. У такому випадку колір калу буде мати зеленуватий відтінок, що свідчить про велику кількість поглинається клітковини. Причиною виникнення постійних позивів в туалет може бути інфекція, тому нормалізувати роботу кишечника можливо тільки після проходження лікування.

Крутить живіт і рідкий стілець

Стрес, переїдання, харчове отруєння можуть призвести до того, що буде крутити живіт. Проте якщо до цієї симптоматиці додається ще і напіврідкий кал, то є причини для занепокоєння. На відміну від малюків, поява у дорослої людини постійних кашеобразных виділень протягом тижня сигналізує про порушення в роботі шлунку. Консистенція калових мас при цьому може приймати різний вигляд в залежності від причини недуги. Часті рідкі випорожнення викликають:

  • онкологічні хвороби;
  • кишкова зараження;
  • хвороба Крона;
  • виразка шлунка;
  • апендицит.

Вранці

Деякі люди страждають від щоденних неприємних відчуттів в області живота вранці. Дана проблема не має гендерної приналежності, від неї в рівній мірі страждають як жінки, так і чоловіки. Провокуючими факторами дискомфорту, який може супроводжуватися метеоризмом, прийнято вважати патології органів черевної порожнини або інших систем. У пацієнтів зустрічаються соматичні і вісцеральні болі.

Перший тип характерний при подразненні слизової ШКТ, що є частим супутником хронічного гастриту. Неприємні відчуття в області живота стають регулярними, отруюючи життя людини. Вісцеральні болі з'являються внаслідок реакції нервових закінчень на всілякі подразники. При такій патології дискомфорт не локалізується в різних місцях.

Живіт не болить, але стілець рідкий

Розлад травлення, для якого характерна відсутність проявів діареї, таких як температура, свідчить про наявність патологічного процесу в організмі людини. У разі легкого харчового отруєння рідкий пронос без болю в животі повинен проходити сам собою за пару днів. Якщо ж ситуація залишається незмінною протягом тривалого часу, то є всі підстави для звернення за медичною допомогою.

Перша допомога при діареї - «Ентеросгель», препарат у формі м'якої пасти з нейтральним смаком. Делікатна структура даного засобу не травмує внутрішні покриви шлунка і кишечника. Пористий ентеросорбент, як губка, вбирає і надійно утримує бактерії і частинки шкідливих речовин, забезпечуючи їх виведення з організму природним шляхом. Нативний мікробіом ШКТ при цьому не страждає, оскільки не адсорбується даним препаратом.

Ротавірусна інфекція у більшості випадків спостерігається серед маленьких дітей. Однак дорослі теж можуть піддаватися її впливу. Лікарі точно знають, що робити при рідкому стільці, тому при підозрі на зараження необхідно відразу відправитися в лікарню. Іноді кашоподібні виділення з'являються з-за сильного стресу або нервового напруження. Для вирішення проблеми слід хоча б на час змінити рід діяльності.

Рідкий жовтий стілець

Колір випорожнень може багато що сказати про стан здоров'я людини. Так, якщо у пацієнта регулярно чорний рідкий кал, то в шлунку присутній відкрилася виразка. Жовтий і зелений стілець характерний для бактеріального інфікування, при якому людина змушений відвідувати туалет по шість-десять разів на день. При виникненні будь-яких проблем організм прагне вивести негативні інвазії через рот або задній прохід. Кал рідкої консистенції з домішками слизу або крові є серйозним симптомом, при появі якого слід викликати лікаря.

Після їжі

Рідкий пронос після кожного прийому їжі називається функціональною діареєю. Така реакція організму на їжу свідчить про порушення в роботі кишечника. Вони можуть носити як тимчасовий, так і постійний характер. Ймовірними причинами рідкого калу вважаються: дисбактеріоз, інфекційне ураження кишечника або «ведмежа хвороба». Якщо організм не справляється з переварюванням їжі, то буде всіма силами намагатися очистити ШКТ, що і призводить до діареї.

Пронос і гази

Метеоризм і пронос часто з'являються разом з причини взаємопов'язаного функціонування всіх систем шлунково-кишкового тракту. При скупченні газів в кишечнику запускаються патологічні процеси в організмі, які заважають його нормальній роботі. Тому незабаром у людини спостерігається пронос. Для дитини в перші місяці життя таке положення справ вважається нормою. Що стосується дорослих, то рідкий зелений кал і метеоризм сигналізують про наявність таких захворювань, як гепатит або дисбактеріоз.

З домішками крові

Домішки крові в калі є несприятливим симптомом, який може бути викликаний недугами самих різних відділів ШКТ. Виділення не завжди помітні оку, іноді для їх виявлення потрібні спеціальні лабораторні аналізи. Однак, якщо кров'яні домішки видно, значить, локалізація ушкоджень знаходиться на рівні кишечника. Сліди свіжої крові в рідкому калі свідчать про тріщини в задньому проході або геморої.

Діагностика

При виникненні симптомів діареї рекомендується звернутися до проктолога або гастроентеролога. Фахівець проводить комплексне обстеження травного тракту пацієнта, попередньо здійснивши зовнішній огляд. З міццю інструментальної ендоскопічної методики лікар може виявити пошкодження слизової оболонки або інших відділів ШЛУНКОВО-кишкового тракту. При необхідності проводяться наступні процедури:

  • копрограма;
  • бактеріологічний посів;
  • дослідження калу на яйця глистів;
  • УЗД.

Лікування

Для відновлення роботи кишечника застосовується комплексна терапія, яка передбачає використання різних методів оздоровлення організму. На час лікування пацієнт повинен дотримуватися сувору дієту і тимчасово виключити з раціону продукти, що стимулюють секрецію соляної кислоти. Крім цього, застосовуються антибактеріальні препарати, які слід пити кожен день.

Медикаментозне лікування

До того, як позбавитися від рідкого стільця, пацієнти проходять антибіотикотерапію, що включає препарати для придушення патогенної мікрофлори в кишечнику. До них відносяться пребіотики, антибіотики широкого спектру дії та ентеросорбенти. Лікування призначається тільки фахівцем. Найкращим вибором є комбіновані засоби, такі як Ніфуроксазид, які не завдають організму додаткової шкоди. Даний препарат згубний для більшості кишкових інфекцій, наприклад, для холерного вібріона, сальмонели, клебсієли.

Має виражений бактерицидний і бактеріостатичний ефект, результат залежить від прийнятої дози. Ліки порушує процес синтезу протеїнів і пригнічує активність ферменту дегідрогенази. Ніфуроксазид не впливає на нормлаьную мікрофлору кишечника, тому не несе шкоди для здоров'я пацієнта. В якості симптоматичних препаратів від рідкого калу використовуються адсорбенти, які уповільнюють перистальтику шлунка і сприяють згущення стільця. До них відносяться такі засоби, як Лоперамід і Соматостатин.

Вони успішно регулюють кишкову моторику і впливають на секреторну функцію, завдяки чому зменшується кількість виділеної рідини і фекалій. Препарати підвищують тонус анального сфінктера, за рахунок чого відбувається утримання калових мас. Якщо рідкі випорожнення були викликані інфекцією, то препарати, які зменшують перистальтику кишечнику, не застосовуються.

Щадна дієта

При рідкому і смердючому стільці рекомендується дотримуватися дієти, яка виключає вживання жирних, солоних або копчених продуктів. Раціон повинен складатися переважно з свіжих овочів і фруктів, м'ясні вироби повинні бути правильно термічно оброблені. Допускається приймати в їжу варені або запечені продукти. Перед їжею слід ретельно мити руки, щоб уникнути кишкових інфекцій і харчових отруєнь.

Відео

Постійний пронос. Причини і наслідок. Жити здорово!(19.04.2016)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!