Алгоритм промивання шлунка при отруєнні

Промивання шлунка – одна з найпоширеніших методик лікування гострих харчових або хімічних отруєнь, в домашніх умовах можна скористатися способом без зонда, але якщо у людини важкий стан може допомогти тільки зондовий метод (краще проводити в лікарні, під наглядом медперсоналу). Правильно обрана процедура допомагає вивести з організму токсичні речовини (навіть отрути), покращує стан хворого і сприяє швидкому одужанню. У деяких випадках своєчасна допомога може врятувати життя.

Що таке промивання шлунка

Суть процедури промивання у відкачуванні токсичного вмісту з шлунку пацієнта, але іноді вона використовується для діагностики захворювань шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Способів як прочистити шлунок всього два – спрощений і з допомогою зонда. Перший метод можна використовувати в домашніх умовах, а ось для проведення процедури з допомогою зонда необхідні умови медклініки. Вибір рідини і розрахунок її кількості, вимірювання довжини трубки (зонда) і акуратне введення її в тіло – завдання медперсоналу.

Свідчення

У більшості випадків промивання шлунка проводиться у випадках отруєння алкоголем, медикаментами або їжею (неякісні продукти харчування, отруйні гриби). Така форма отруєння вважається легким, але при певному збігу обставин може призвести до летального результату. Якщо пацієнт знаходиться в несвідомому стані, присутні судоми - самостійно робити промивання заборонено. Тактика лікування прямо залежить від визначення виду речовини, яким отруївся пацієнт. Іноді промивання шлунка рекомендують проводити при переїданні.

Крім отруєнь, показаннями до проведення очищення шлунка можуть бути різні гострі і хронічні проблеми з органами ШКТ:

  • звуження вихідного відділу шлунка;
  • патології ШКТ, при яких активно виробляється слиз і заважає нормальному травленню;
  • зниження тонусу м'язів органів шлунково-кишкового тракту;
  • непрохідність кишечнику;
  • попадання токсичних речовин в ШКТ (наприклад, сечовина при нирковій недостатності).

Протипоказання

Перш ніж приступити до процедури, необхідно з'ясувати у пацієнта, що було випито або з'їдено перед появою симптомів отруєння. Якщо хворий перебуває у свідомості, цю інформацію можна отримати безпосередньо від нього. Але якщо людина не здатний відповісти на питання, тоді на допомогу прийде аналіз складу блювотних мас. Дуже важливо, щоб у людини, яка буде проводити промивання був достатній досвід, інакше є ризик ускладнень (розрив стравоходу, аспірація дихальних шляхів). На долікарському етапі потрібно уважно вивчити симптоми хворого.

Як і для проведення іншої процедури, варто знати протипоказання для промивання шлунка, при виявленні ознак – відкладають цю маніпуляцію:

  • звуження стравоходу;
  • кровотеча органів ШКТ;
  • опік гортані, стравоходу або слизових шлунка кислотами та лугами (важка ступінь вираженості);
  • порушення мозкового кровообігу;
  • інфаркт міокарда, порушення серцевого ритму, нестабільна стенокардія;
  • несвідомий стан при відсутності попередньої інтубації;
  • відсутність гортанного або кашльового рефлексу;
  • вагітність (всі періоди);
  • судорожне стан пацієнта.

Техніка промивання шлунку

При отруєння концентрованими кислотами, лужними розчинами, оцтом, побутовою хімією, або скипидаром викликати блювоту категорично заборонено, адже зворотне проходження цих речовин по стравоходу і гортані може викликати сильний опік. У таких випадках використовують метод промивання з зондом, цією методикою володіють працівники станцій швидкої допомоги і медперсонал лікарень. Сорбенти, як засіб для зв'язування і виведення токсинів, отрут, бактерій та алергенів можна використовувати не у всіх ситуаціях, краще порадитися з лікарем.

Через зонд

Гумова або пластикова трубка для промивання шлунка буває двох видів – товстий зонд (діаметр 10-13 мм) або тонкий зонд (діаметр 5-9 мм). Цю трубку спокійними і акуратними рухами проводять у шлунок, потім на вільний край надівається воронка для вливання промивного розчину. Щоб навчиться використовувати зонд для промивання шлунка, медпрацівники відпрацьовують практичні навички на муляжах, але в реальній практиці бувають ситуації, коли пацієнт (наприклад, в алкогольному сп'янінні) занадто збуджений, тоді перед процедурою застосовують седативні препарати.

При промиванні з допомогою зонда потрібно стежити за кількістю введеної та виведеної рідини, різниця повинна бути не більше 1% від маси тіла пацієнта. У техніці проведення процедури є кілька етапів:

  • необхідно переконатися чи пацієнт знаходиться у свідомості;
  • вибрати правильну позу (положення сидячи біля спинки стільця, або положення лежачи на боці);
  • грудну клітку хворого накрити фартухом або пелюшкою;
  • виміряти необхідну довжину трубки зонда (від мочки вуха, провести по передній стінці грудини до мечоподібного відростка);
  • закруглений кінець рясно змастити вазеліновим маслом або гліцерином;
  • покласти кінець трубки мовами (корінь) пацієнта, попросити робити ковтальні руху (зонд повинен повільно рухатися по стравоходу до позначки довжини);
  • переконатися, що зонд дійшов до шлунка;
  • приєднати до трубці воронку, тримаючи її на рівні пупка налити до 1 літра води;
  • повільно підняти воронку до особи;
  • коли вода досягне гирла воронки, опустити її нижче рівня пупка;
  • вміст шлунка почне виходити, зібрати його в спеціальну ємність, першу порцію відправляють на аналізи;
  • процедуру повторюють до того моменту, поки води не стануть чистими (від 5 до 10 літрів води);
  • закінчивши маніпуляцію, воронку від'єднують і поступово виймають зонд, обернувши в рушник або серветку.

Без зонда

Промивання шлунка без застосування зонда – це так званий ресторанний метод. Його часто використовують на догоспітальному етапі, щоб швидко полегшити стан пацієнта, але така маніпуляція неспроможна повністю очистити шлунок. Розчини для промивання можна приготувати в домашніх умовах, придбати в аптеці або використовувати звичайну кип'ячену воду. Необхідно випити достатню кількість рідини і вирвати її разом із вмістом шлунка, якщо блювання не почалася сама - її стимулюють.

При правильному проведенні процедури можна позбутися від інтоксикації в домашніх умовах, при можливості варто знайти помічника. Необхідно точно знати алгоритм дій при проведенні маніпуляції і ретельно слідувати йому:

  • надати хворому правильну позу (сидячи на стільці або лежачи на боці);
  • поставити ємність для збору промивних вод;
  • дати хворому випити 500 мл води за раз (загальна кількість рідини – 5-10 літрів);
  • нахилити пацієнта над ємністю, фіксуючи при цьому голову;
  • якщо блювота не виникла спонтанно – стимулювати її натисканням на корінь язика або використовувати блювотний лікарський засіб;
  • процедуру проводять до появи чистих, без залишків їжі промивних вод.

Для дітей

Техніка проведення процедури промивання шлунка у дітей така ж, як у дорослих пацієнтів. Але є кілька особливостей. Дуже важливо робити таку маніпуляцію з помічником, який буде твердо фіксувати положення дитини. Дитині простіше перенести «ресторанний» метод промивання, його обертають в простирадло і акуратно укладають набік. Важливо правильно розрахувати кількість рідини. Для новонароджених разова доза рідини 30-50 мл, від 1 до 6 місяців – 100 мл, від півроку до року – 200 мл, для старших діток використовують формулу– 200+100*вік (років).

Для дорослих

Оскільки, алгоритм промивання шлунка через зонд складається з безлічі етапів, і така процедура неприємна пацієнтові, якщо немає гострої необхідності її проводять спрощеним (без зонда) методом. Але є випадки, в яких без застосування приладу не обійтися. Наприклад, якщо людина знаходиться в несвідомому стані чи в нього неадекватну поведінку. Крім того, деякі речовини здатні обпалити слизові оболонки при виході назад через стравохід.

Як промити шлунок в домашніх умовах

Зонд завжди є в аптечці у працівників швидкої допомоги, але не завжди у хворого вдома. Але навіть якщо вдалося отримати зонд, без досвіду і знання справи проводити таку маніпуляцію небезпечно для здоров'я людини, тому потрібно обмежитися «ресторанним» методом. Після проведення процедури необхідно дати організму час відновитися, потрібен спокій і полегшене харчування (переїдання категорично заборонено). Після очищення шлунка рекомендують приймати сорбенти (активоване вугілля, «Сорбекс», «Ентеросгель») і пити воду, несолодкі чаї.

Техніка проведення процедури проста, але варто отримати консультацію у лікаря, як промивають шлунок. При отруєнні важливо почати швидко діяти, а це значить застосовувати ті засоби, які є під рукою:

  • розчин для промивання;
  • чиста ємність для збору промивних вод (відро, таз), зібрана рідина може допомогти лікарям в діагностиці хвороби;
  • засоби для викликання блювоти (ложка, паличка, лікарські препарати);
  • засоби захисту для помічників (стерильні захисні рукавички, фартух), щоб запобігти потраплянню бактерій та інших токсинів.

Розчини для промивання шлунку

Після розрахунку необхідного обсягу рідини, потрібно подбати про те, щоб вона була кімнатної температури (24-27 градусів). Не варто застосовувати холодний (може викликати спазм у шлунку) або занадто гарячий (може розширити судини і збільшити швидкість всмоктування токсинів у кров) розчин для перорального прийому. Якщо для приготування розчину воду необхідно розводити з іншими речовинами, тоді потрібно ретельно перемішати рідину до однорідного стану. Вибирати, чим промити шлунок при отруєнні можна, виходячи з особистих уподобань пацієнта.

Для промивання шлунка в домашніх умовах можна використовувати такі розчини:

Чиста вода

Температура не більше 27 градусів, краще використовувати кип'ячену (відстояну, без осаду).

Сольовий розчин

Для приготування 2 ст. ложки солі змішують з 5 літрами води, викликає спазм сфінктера шлунка і не дає можливості проходу токсинів. Сольову рідину можна замінити аптечним розчином для ін'єкцій (натрій хлорид).

Світлий розчин марганцівки

Кілька кристалів перманганату калію розводять у великій кількості води, до отримання дуже світлого рожевого відтінку. Таку промивальну рідину необхідно добре розмішати або очистити з допомогою фільтра. Марганцівка чинить антисептичну дію.

Розчин соди

2 столових ложки розводять в 5 літрах води, добре розмішують.

Відео

Промивання шлунку

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!