Газова гармата - як правильно вибрати для обігріву житлових приміщень або гаража

Щоб підтримувати температуру приміщення в зимовий період при відсутності центрального опалення, можна скористатися газової гарматою, яка має високий показник ККД і ощадливо витрачає електроенергію. По суті, це газовий тепловентилятор, серед переваг якого можна виділити мобільність, простоту застосування, невисоку ціну.

Що таке теплова гармата

Попит на такий сучасний агрегат в рази збільшується в опалювальний сезон за умови відсутності центрального опалення чи його неякісної подачі. Газові гармати для обігріву виділяють тепле повітря, який формується шляхом спалювання газу. Зовні це металевий корпус обтічної форми з отвором для виходу гарячого потоку, а всередині конструкція дещо ускладнена і представлена наступними елементами:

  • пальник;
  • вентилятор;
  • теплообмінник;
  • пристрій розпалювання;
  • пристрій контролю;
  • термостат;
  • додаткові пристрої в залежності від особливостей конструкції.

Види газових гармат

Перш ніж зробити остаточний вибір, важливо з'ясувати, які різновиди конструкцій існують, який варіант у конкретному випадку є оптимальним. Газова теплопушка користується помітною популярністю, необхідна для обігріву і вентиляції житлових приміщень, сушіння габаритних предметів. Асортимент широкий, проте класифікація передбачає тільки дві конструктивні особливості прямого та непрямого нагріву. Обидва варіанти підходять для побутових потреб, але мають різний зовнішній вигляд, принцип дії.

Прямого нагріву

У такій конструкції очищення повітряних потоків від гару не відбувається, тому всі вони збираються у житловому приміщенні, отруюють кисень. Газові гармати прямого нагріву необхідні там, де є достатня природна або штучна вентиляція. Це головний недолік гармати, але вагомими перевагами залишаються 100% ККД, мінімальний витрата енергії і палива.

Непрямого нагріву

Кільцевий теплообмінник виступає в якості основного нагрівального елемента, який діє за таким принципом: спочатку спалюється газ, потім отруйні продукти, які виділяються при формуванні палива. Газова теплова гармата непрямого нагріву є екологічно чистим пристосуванням, тому її встановлення в приміщенні можлива навіть при обмеженій вентиляції. Недоліком механізму є наявність димової труби, що ускладнює мобільність і транспортування гармати газового типу.

Як працює

Перш ніж користуватися гарматою в домашній обстановці, необхідно докладно розібратися, як вона влаштована, як правильно функціонує, який виробник кращий в заданому напрямку. Це помітно полегшує остаточний вибір відповідної конструкції, спрощує процес експлуатації. Принцип роботи газового гармати полягає в наступному:

  1. У камері згоряння знаходиться спеціальна пальник, куди подається потік газу.
  2. За допомогою пристрою розпалювання газ горить, теплообмінник розігрівається.
  3. Вентилятор нагнітає холодне повітря з навколишнього середовища, направляє через теплообмінник.
  4. Спеціально заведений в схему термостат захищає котел від перегріву, поломки.
  5. Наявність вимикача розриває електричний ланцюг при нагріванні приміщення до потрібного показника на термометрі.

Пристрій газової гармати

Такий домашній обігрівач використовують для побутових потреб, причому перевага сучасних покупців віддано мобільним типами газової «пальники» з колесами і ручками управління. Стаціонарні гармати оснащені газовим балоном, який проблематично транспортувати. Від його обсягу залежить тривалість експлуатації самого агрегату, його технічні характеристики. Така стаціонарна конструкція газової гармати непрямого охолодження вважається морально застарілою, непрактична в обігу, більше затребувані мобільні моделі в асортименті.

Теплова гармата на газу

Це самостійний пристрій обігріву і конструктивна складова обігрівальної установки, необхідні для підтримання потрібних кліматичних умов в житловому приміщенні і не тільки. Теплова гармата на природному газі може бути використана для обігріву автомобільної та спецтехніки, стане в нагоді в процесі ремонту і монтажу натяжних стель. Присутність вентилятора дозволяє прискорити технологічний процес, а вмонтований терморегулятор контролює нагрів повітряного потоку. Працює гармата на газу, відповідну модель можна замовити в інтернет-магазині.

Пропановий гармата

Її ще називають громпушка, оскільки можна почути гучний хлопок в процесі роботи. Якщо попередня модель функціонує на газу, то зазначений агрегат має свої конструктивні особливості. Теплова гармата на пропані є екологічно чистим пристосуванням, часто використовується для відлякування птахів і диких тварин. Серед переваг знавці виділяють простоту конструкції, легкість і економічність.

Застосування

Таке обладнання на газу затребуване в побуті і на виробництві, знайшло широке застосування в масах. Це не тільки швидкий обігрів житлових та нежитлових приміщень, але і сушіння окремих предметів автомобільного і виробничого призначення. Крім того, застосування газової гармати доречно на великих площах – від 25 кв. метрів, в процесі проведення ремонтних робіт, наприклад, при установці натяжних стель.

Для гаража

Ці нежитлові приміщення відрізняються вогкістю, яка тільки перешкоджає зберігання та схоронності особистого транспортного засобу. Щоб просушити стіни і вивести грибок з далеких кутів, рекомендується використовувати газові гармати для гаража. Покупка не з дешевих, але агрегат додатково можна використовувати вдома і на дачі. Важливо враховувати такі параметри, як метраж гаража, якість теплоізоляції, режим присутності людей в такому нежитловому приміщенні. Варіантів вибору гармат два:

  1. Газову гармату можна використовувати при відсутності людей у приміщенні. Агрегат забезпечує високу потужність роботи, швидкий обігрів гаража, мінімальні витрати по електроенергії.
  2. Дизельна гармата доречна, якщо в гаражі знаходяться або проживають люди. Завдяки наявності вихлопної труби, продукти горіння продуктивно виводяться, не осідають на стінах.

Для обігріву житлових приміщень

Враховуючи порівняльну характеристику, описану вище, стає очевидно, що стаціонарні конструкції прямого охолодження не підходять для обігріву зазначеного простору. Теплова гармата газова для житлових приміщень повинна бути оснащена вихлопною трубою, щоб продукти горіння не затримувалися в житловій кімнаті. Крім того, важливо отримати високий ККД при мінімальних витратах електроенергії.

Для натяжних стель

При проведенні ремонтних робіт також необхідний цей агрегат. Газова теплова гармата для монтажу натяжних стель є незамінним інструментом», оскільки при нагріванні ПВХ-плівки до 65 градусів по всій поверхні робить її еластичною і податливою. Матеріал легко лягає на стелю, міцно кріпиться в заздалегідь підготовлені зазори. Якщо при виконанні такого виду робіт включена газова гармата, конденсат на несучій плиті під час кріплення ПВХ-плівки не накопичується. Це одне з важливих переваг участі механізму в ході ремонтних робіт.

Як користуватися газовою гарматою

Якщо людина поверхово обізнаний, як вмикати та вимикати зазначений механізм, це зовсім не означає, що йому досконало відомо використання теплових гармат. Принцип дії і правила експлуатації можна вивчити в інструкції, за потреби скористатися допомогою майстра. При використанні стаціонарної гармати необхідно дотримувати наступні правила:

  1. Виключати присутність в приміщенні легкозаймистих речовин, щоб уникнути займання.
  2. Забезпечити безперешкодний доступ кисню, за рахунок якого газова гармата активно підтримує процес горіння.
  3. Заборонено перекривати вихідний отвір і включати вентилятор.
  4. Оскільки повітря повинен циркулювати, а не скупчуватися в теплопушке, необхідно встановити агрегат на відкритій місцевості, виключити засмічення відводів.
  5. Подачу газу здійснювати, якщо газова гармата не зламана, працює справно.
  6. Включати кнопку запалювання, поки не спрацює п'єзоелемент або п'єзопідпал.
  7. Щоб виключити витік палива, н завадить додатково ввести в схему запобіжник.
  8. Не варто економити на паливі, інакше газова теплопушка може дуже скоро вийти з ладу.

Як вибрати газову теплову гармату

Найскладніше визначитися з вибором, оскільки в каталогах заявлено величезна кількість позицій цікавого дизайну з унікальними технічними характеристиками. Щоб купити газову гармату і не прогадати, важливо порівняти з електричними і дизельними конструкціями. Хтось віддає перевагу електричним гарматам, де головний нагрівальний елемент – ТЕН або циліндрична спіраль. Однак важливо розуміти всю неекономічність такої покупки на майбутнє. Нижче представлені рейтингові гармати на газу, які підтвердили свою ефективність і економічність використання.

Виробник

Продукція бренду Ballu Industrial Group – це професійні теплогенератори, які не потрібно монтувати. Всі гармати є мобільними, а за допомогою спеціальної ручки зручно і швидко транспортуються. Фото таких циліндричних моделей можна зустріти на численних сайтах в мережі, однак перед покупкою виміряти площа опалювального приміщення і не економити на настільки важливо придбанні. Нижче представлено кілька гармат, які особливо зацікавили покупців:

  • назва моделі – Ballu BHG-10;
  • ціна – 4 800 рублів;
  • характеристики – потужність обігріву 10 кВт, прямий спосіб нагріву, площа опалення – 100 квадратів, паливо – пропан, робота при напрузі 220 В;
  • плюси – компактні розміри, 0.7-0.8 кг/год, простота використання, доступна інструкція по експлуатації;
  • мінуси – відсутні.

Друга модель цього ж виробника, не менш затребувана в масах, представлена нижче:

  • назва моделі – Ballu BHG-40;
  • ціна – 6 800 рублів;
  • характеристики – габаритна модель Bally потужністю обігріву 33 кВт, система запалювання – п'єзоелемент, паливо – газ, витрата – до 3,3 кг/год;
  • плюси – газова гармата охоплює більше простір для опалення, ніж її попередниця, працює в економічному режимі;
  • мінуси – висока ціна.

Форма газової теплогармати

Представлені нижче моделі різних виробників, але мають ідентичну циліндричну форму. Такі теплогармати особливо зручні для повсякденного застосування, легко транспортуються, не займають багато місця. Оригінальний дизайн не перешкоджає виконанню основних функцій, головне – не захаращувати відводи. Ось відмінні пропозиції для побутових потреб:

  • назва моделі – Elitech ТП 10ГБ;
  • ціна – 4 200 рублів;
  • характеристики – габарити – 440x290x186 мм, паливо – пропан, бутан, розрахована на обігрів невеликих площ, ручне регулювання потужностей при максимумі 10 кВ;
  • плюси –швидкий нагрів приміщення, відсутність отруйних парів, доступність по ціновій політиці;
  • мінуси – відсутні.

Друга газова гармата теж користується значним попитом, однак за параметрами є більш потужним агрегатом, тому і витрата електроенергії дещо завищений. Це:

  • назва моделі – FUBAG Bruce 30;
  • ціна – 7 300 рублів;
  • характеристики – габарити - 645х375х510 мм, гранична потужність – 30 кВт, маса – 11 кг, циліндрична форма;
  • плюси – зручність використання, можливість швидкого нагрівання приміщення, компактні розміри і обтічна форма, функція контролю полум'я;
  • мінуси – висока ціна.

Спосіб нагріву

Газові гармати непрямого нагріву частіше купують, оскільки однією з переваг є екологічно чиста робота, відсутність у повітрі отруйних продуктів горіння. Позиції прямого нагріву теж затребувані, однак їх набувають при наявності якісної вентиляції і в випадку безперешкодного надходження кисню в необмеженій кількості. Ось цікаві пропозиції для побутових потреб:

  • назва моделі – Pegas PG 150;
  • ціна – 4 200 рублів;
  • характеристики – потужність – 15 кВт, обсяг приміщення – 300 квадратів, газ – пропан, бутан, п'єзорозпалювання, витрата палива - 1,1 кг/ч, живлення від мережі – 220 Вольт, непрямий нагрів;
  • плюси – наявність інструкції по застосуванню і креслення в комплектації, швидкий нагрів повітря, економія електроенергії;
  • мінуси – відсутні.

Друга газова гармата непрямого нагріву та її технічні характеристики представлені нижче:

  • назва моделі – Prorab EH 2 R;
  • ціна – 4 400 рублів;
  • характеристики – потужність – 2 кВт, вага – 4 кг, прямокутної форми, витрата повітря становить 184 куб. м/год;
  • плюси – відмінна модель для проведення ремонту і побутових потреб за доступною ціною;
  • мінуси – відсутні.

Потужність

Це визначальний критерій вибору, від якого залежить швидкість нагріву приміщення і витрата електроенергії. Для домашніх цілей вистачає показника 10 кВт, а для великих площ краще звернути свою увагу на максимальний межа потужності 30 кВт. Ось дві пропозиції, які на вітчизняному ринку вважаються «ходовими»:

  • назва моделі – Sial KID 10 20821017;
  • ціна – 4 300 рублів;
  • характеристики – непрямий нагрів, газ – пропан або бутан, потужність – 10 кВт, гармата циліндричної форми, електронні датчики відсутні;
  • плюси – зручна та надійна газова гармата за доступною ціною з хорошими технічними характеристиками;
  • мінуси – відсутні.

Конкурентом по потужності є така продукція вітчизняного виробника газових гармат:

  • назва моделі – Зубр Майстер 10;
  • ціна – 4 500 рублів;
  • характеристики – потужність – 10 кВт, витрата палива - 0,75 кг/год, працює на газі (пропан, бутан);
  • плюси – швидка і безкоштовна доставка Зубр MASTER по Москві, доступна ціна, високі технічні показники;
  • мінуси – відгуки покупців не завжди позитивні.

Площа нагріву

Багато покупці вибирають газову гармату по площі нагрівання, а для цього насамперед виконують замір приміщення. Це обов'язкова умова, інакше в підсумку покупка виявиться абсолютно марною. Газові конструкції у вільному продажі стандартні, так що залишається тільки визначитися з фірмою і своїм остаточним вибором. Отже:

  • назва моделі – REDVERG RD-GH30;
  • ціна – 5 600 рублів;
  • характеристики – потужність – 30 кВт, наявність датчика перегріву, контроль горіння полум'я, площа обігріву – 300 квадратів;
  • плюси – охоплює великі приміщення, доступна ціна;
  • мінуси – необхідність штучної вентиляції.

Ось друга газова гармата, яка має менший радіус дії, але також відрізняється швидкістю нагріву, мінімальними витратами електроенергії:

  • назва моделі – Калібр ТПГ-15;
  • ціна – 4 400 рублів;
  • характеристики – площа обігріву – 110 квадратів, потужність – 15 кВт, підлоговий тип установки, вага – 6 кг;
  • плюси – компактна модель до доступною ціною з високими технічними характеристиками;
  • мінуси – гармата використовується для складських приміщень з примусовою вентиляцією.

Розміри гармати газової

Для окремих покупців мають значення розміри конструкції, щоб агрегат не займав багато місця в приміщенні, не був занадто громіздким. Параметри стандартні для побутових цілей, але зустрічаються більш компактні варіанти для зручного зберігання. Це:

  • назва моделі – Профтепло КГ-18 4110800;
  • ціна – 5 200 рублів;
  • характеристики – габарити 470х225х397, вага – 6, 6 кг, потужність – 18 кВт, металевий корпус, газовий принцип роботи;
  • плюси – легка, зручна, компактна, недорога конструкція з високими технічними показниками;
  • мінуси – відсутні.

Приклад ще однієї компактної газової гармати представлений нижче:

  • назва моделі – Neoclima NPG-10;
  • ціна – 3800 рублів;
  • характеристики – габарити – 394х200х390мм, вага - 5,6 кг, прямий тип нагріву;
  • плюси – низька ціна, мінімальний витрата палива, зручне домашнє застосування;
  • мінуси – частіше використовується в невеликих приміщеннях, на складах, гаражах.

Відео: Вибір газової гармати

Вибір газової гармати | Бигам | Мужики з руками #52

Відгуки

Ганна, 35 роківСпочатку обігрівала дачу балонним газом, потім купувала буржуйку з керамічної пластиною. Все одно було холодно. Теплопушку порадила подруга, взяла Кратон за 4 000 рублів. Відмінно гріє, нарікань немає, більше не страждаю від протягів на дачі.
Марина, 39 роківУ нас вдома замість магістрального опалення стоїть газова гармата Heat stream 40-GFA-E. Для приміщення 75 квадратів – ідеальний варіант. Купували кілька років тому, обійшлася в 5 000 рублів. Економить електроенергію, тепло розподіляє рівномірно. Всі залишилися задоволені.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!