Вогнебіозахист для деревини - яка краща. Вибір вогнебіозахисту

Щоб захистити несучі елементи конструкції будинку, виконані з легкозаймистих матеріалів, від ймовірних ризиків пошкодження в разі небезпечної ситуації, використовують спеціальні засоби (I і II групи за ступенем ефективності вогнезахисту). Вони входять у комплекс заходів щодо забезпечення пожежної безпеки об'єкта.

Що таке вогнебіозахист для деревини

Це продукт певного складу, застосування якої знижує ймовірність миттєвого займання об'єкта, уповільнює швидкість поширення вогню. Інша назва – антипірени для деревини. Захисними речовинами обробляють певного виду матеріал, тобто вони є вузькоспеціальні. Нанесення повинно виконуватися до початку будівництва. Обробляти огнебиозащитой слід не тільки елементи каркаса будинку, але також будівельні риштування, підмостки та інші допоміжні конструкції, якщо вони зроблені з дерева.

Як працює вогнебіозахист деревини

Протипожежне речовина володіє рядом властивостей: біозахистних або антисептичних; вогнезахисних. В залежності від виду відрізняється принцип роботи складу:

  1. Протипожежна просочення для дерева може виділяти негорючі гази, що призводить до зменшення доступу кисню до матеріалу.
  2. Інший спосіб: освіта щільною, непроникною плівки, завдяки якій температура горіння дерева значно зростає.
  3. Вогнетривкі речовини можуть мати у складі ряд сполук: солі борної, фосфорної або ж кремнієвої кислот. Існують і безсольові аналоги – їх ціна вища.

Антисептик для деревини

Перевага вогнезахисту – комплексний вплив. При зовнішній обробці вогнестійке просочення для дерева відрізняється ефективністю ще і в боротьбі з комахами. Така властивість забезпечується завдяки впливу на матеріал сполук, що входять до складу. При цьому або кристали солей проникають в структуру, або деревина просочується технологічними речовинами. У другому випадку відсутня плівка на поверхні, антисептичні властивості проявляються при утворенні хімічних зв'язків елементів просочення і матеріалу, що не дає заводитися комах в структурі.

Антипірени для дерева

Вогнезахист забезпечується завдяки хімічним реакціям при значному підвищенні температури. Розкладання сполук на складові елементи призводить до вивільнення пенококса або негорючих газів. Перший з варіантів покриває матеріал. Коли загоряння буде усунуто, шар пенококса можна зняти механічним шляхом. Якщо використовується така вогнебіозахист для деревини, матеріал під просоченням залишається неушкодженим. При використанні інших видів антипіренів утворюються гази, частіше – отруйні. Це означає, що потрібно добре провітрити приміщення.

Вогнебіозахисний склад для деревини

Класифікація здійснюється за способом нанесення і принципом дії:

  • проникаючі речовини (вогнезахисна просочення деревини);
  • спеціальні покриття.

В першому випадку забезпечується комплексний захист деревини зсередини, у другому – з зовнішньої сторони дощок наносяться різнотипні покриття. Це можуть бути лакофарбові, пастоподібні речовини обмазувальні. Всі вони характеризуються різним ступенем інтенсивності впливу на вогонь. Зустрічаються сольові і безсольові речовини. Розділення глибинних складів на групи виконується на підставі особливостей речовин. Це:

  • органорастворимая вогнебіозахист для деревини;
  • водорозчинні сполуки.

Другий варіант дуже популярний, тому як не вимагає використання небезпечних розчинників, які часто представляють групу горючих речовин. Це вигідно відрізняє препарати для обробки від органорозчинуючі аналогів. Враховуючи особливості складу водорозчинних речовин, їх можна розділити на групи:

  • невимиваемие;
  • трудновымываемые;
  • вимиваються;
  • легковымываемые.

Вогнебіозахист деревини популярних марок

Щоб вибрати якісний і перевірений склад, рекомендується вивчити пропозиції на ринку. Популярні марки – Олімп, Сенеж, Неомід, Асфор, Пирилакс, Здоровий Дім. Крім того, відомі виробники (Техноніколь) пропонують засоби на основі інших речовин, наприклад, бітумного лаку, що забезпечує захист деревини від комах, гниття. Такі матеріали можна вибрати і замовити в каталозі на сайті компанії-виробника або у посередників.

Ціна на огнебиозащиту для деревини

Вартість безпосередньо залежить від інтенсивності впливу речовини на вогонь і ефективності захисту (I або II група), а додатково – від витрат, способу нанесення і об'єму тари. Якщо огнебиозащиту купити в інтернет-магазині, вона обійдеться трохи дешевше. Ціна різнотипних засобів лежить в межах від 300 до 6 000 рублів/ємність. Продукція Сенеж (10 кг) пропонується недорого – за ціною 700 рублів, менша кількість (5 кг) можна купити за 620 рублів.

Вартість відчутно коливається в залежності від кількості вогнебіозахисту деревини і її властивостей. Наприклад, склади I групи ефективності вогнезахисту обійдуться в кілька тисяч рублів. Витрата при цьому відіграє другорядну роль. Для порівняння, ціна речовин марки Неомід I групи становить 6 000 $ (25 кг). Деякі види вогнезахисту деревини, наприклад, Сенеж, допускається наносити багаторазово, що збільшує витрату, але разом з тим і просочення деревини. Це призведе до зростання ціни обробки 1 кв. м площі, однак поліпшить властивості матеріалу.

Захист дерев'яних конструкцій від гниття і займання

Нехтувати рекомендаціями виробника по використанню складу не можна, так як це призведе до погіршення якості покриття/просочення. Основні етапи робіт:

  1. Деревина повинна просохнути, що в подальшому забезпечить хорошу поглинання речовини.
  2. Поверхня очищається. При наявності старого лакофарбового покриття перед нанесенням вогнебіозахисту його потрібно зняти.
  3. Покриття/просочування наноситься в кілька шарів. Кількість визначається по витраті речовини на 1 кв. м (вказується на упаковці). Проміжок між нанесенням шарів становить 12-24 ч.

Як вибрати огнебиозащиту для деревини

Підвищену надійність забезпечують речовини I групи ефективності вогнезахисту. Спочатку рекомендується звертати увагу на такі склади. Щоб правильно вибрати огнебиозащиту, враховується призначення матеріалу: внутрішня обробка, частина несучої конструкції (прихована установка). Враховується відтінок речовини: покриття може міняти колір, існують безбарвні аналоги.

Потрібно брати до уваги вид складу, відмінності в способах нанесення. Це впливає ще й на тривалість сушіння, ступінь ефективності. Деякі склади допускається використовувати в більшій кількості для забезпечення поліпшеного вогнебіозахисту. Рекомендується підбирати речовина за способом впливу: розкладання на газоподібні сполуки, спучування на поверхні деревини, плавлення зовнішнього покриття. При виборі потрібно дивитися на ємність тари і ціну, попередньо розрахувати необхідну кількість антипірену (приблизний витрата).

Відео: краща вогнебіозахист дерев'яних конструкцій

Вогнебіозахисні склади для деревини - експерименти

Відгуки

Олексій, 38 роківЗ усього асортименту вогнебіозахисту вибрав продукцію Сенеж. Компанія вже давно на ринку, що викликало довіру, і відгуки про склад хороші. Крім того, можна задіяти огнебиозащиту і всередині, і зовні будинку. При бажанні збільшується витрата, підвищується ефективність матеріалу до I групи. Ціна мені сподобалася.
Олег, 33 рокиБудував будинок з дерева сам, тому до вибору матеріалів підходив з усією серйозністю. Щоб знизити ризик пошкодження конструкції при загорянні, не пошкодував часу на просочення деревини антипіренами з антисептичними властивостями. Вибрав Сенеж універсального впливу (для внутрішньої плюс зовнішньої обробки).
Андрій, 30 роківЗагальна площа дерев'яної конструкції порівняно невелика (в основному крокви, ліси, містки), тому на просочення матеріалів цієї частини споруди не пошкодував коштів. Купував продукцію Неомід I групи по ефективності вогнезахисту. Витрата маленький в порівнянні з аналогами – 250 г/кв. м, а ємність велика (від 25 кг і більше).
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!