Підсилювач для антени телевізора

Пристрій застосовують, щоб поліпшити якість прийому телевізійних каналів на антену. Як правило, підсилювачі використовуються в дециметровому чи метровому діапазоні, проте можуть встановлюватися і при значному видаленні від приймача.

Що таке антенний підсилювач

Щоб підвищити рівень прийому сигналу антеною, до неї підключають підсилювач. Він корисний у тих випадках, коли відстань від телецентру до приймача значне або обрана невідповідна модель кабельної або супутникової антени. За допомогою приладу можна істотно підвищити якість показываемой телевізором картинки. Правильної прийнято вважати установку даного пристрою безпосередньо поруч з приймачем, оскільки сигнал, що йде від нього по кабелю, поступово знижується. В умовах далекого прийому, однак, від підсилювача, що знаходиться поруч, толку не буде.

Різновиди приладів

Підсилювачі для антени телевізора мають різні параметри і можуть бути широкосмуговими, многодиапазонными, диапазонными. Крім того, відмінні типи пристроїв розраховані на далекий і близький прийом, встановлюються поряд з вуличними і кімнатними приймачами. Відмінні риси різних видів приладів:

  1. Широкосмугові. Такого типу підсилювач антени для телевізора призначений для поліпшення прийому картинки відразу на декількох телевізорах (часто встановлюються в багатоквартирних будинках, під'їздах). Широкосмугова модель може функціонувати як в ДМВ, так і в МВ діапазонах.
  2. Діапазонні. Завдяки їм можна приймати сигнал від сильно віддалених станцій. Діапазонні моделі покращують прийом, усуваючи шуми.
  3. Багатодіапазонні. Забезпечує поліпшення телевізійного зображення від приймачів, встановлених на високих щоглах. Використовують багатодіапазонні прилади в умовах невеликих систем колективного прийому.

Як вибрати підсилювач сигналу для телевізора

Сучасний ринок представляє безліч різних моделей, з цієї причини багатьом обивателям буває складно визначитися пристрій, який їм підходить краще. Щоб зробити правильний вибір, слід враховувати кілька важливих параметрів:

  1. Коефіцієнт посилення. Він повинен розраховуватися, виходячи з приблизної відстані між телевізором і джерелом сигналу (вишкою). Воно не повинно перевищувати 150 км. відстані не більше 10 км в посиленні сигналу немає необхідності, варто лише вибрати відповідну антену. Якщо ж відстань між вашим будинком і джерелом більше 10 км, не варто купувати пристрій з коефіцієнтом вище, ніж необхідно – це призведе до зворотної дії і замість якісного зображення ви побачите нові перешкоди.
  2. Тип антени. Наприклад, для гратчастих приймачів підходять моделі swa, які функціонують у діапазоні частот від 49 до 790 МГц. Одні з найбільш популярних сучасних моделей Локус відмінно сумісні з підсилювачами типу LSA.
  3. Діапазон частот. Вдалим рішенням для звичайного зовнішнього приймача (який приймає хвилі будь-якої частоти) стане установка широкосмугового моделі, однак більш якісний результат показує прилад, що функціонує лише в певному діапазоні.
  4. Коефіцієнт шуму. Чим нижче цей параметр, тим краще буде зображення на екрані телевізора.

Антенні підсилювачі

Де купити і скільки коштує

Величезний вибір пристроїв, які покращують сигнал телевізійних приймачів, представлений в інтернет-магазинах, точках продажів електроніки, гіпермаркетах, що мають відповідні відділи. Ціна на дані прилади сильно варіюється і залежить не тільки від параметрів, але і від регіонів, де продається підсилювач для антени телевізора. Середня вартість найпопулярніших моделей:

  • Алкад – від 800 р.;
  • Люксманн – від 550-600 р.;
  • Ланс – від 700 р.;
  • Планар – від 2000-2300 р.;
  • Сурмаунт – від 600 р.

Як зробити підсилювач телевізійного сигналу своїми руками

Кімнатна антена з підсилювачем дозволяє забезпечити більш якісну картинку на екрані ТБ, мінімізувати шуми і знайти більше каналів. При цьому необов'язково купувати пристрій, адже його не дуже складно зробити своїми руками, використовуючи пивні банки. Підсилювач для антени телевізора такого типу виготовляється за 10-15 хвилин і відмінно функціонує. Для його створення необхідні:

  • кабель живлення;
  • штекер;
  • 2 бляшані банки;
  • викрутка;
  • 2 саморізи;
  • липка стрічка/ізолента;
  • палиця (старий дерев'яний тремпель).

Схема створення приладу для dvb:

  1. З'єднайте пивні банки і палицю з допомогою ізоляційної стрічки, забезпечивши відстань між бляшанками приблизно 7-7,5 див. Якщо на банках є кільця, то кріпити кабель краще до них.
  2. Далі вкрутіть в банки саморізи, зачистите кінці кабелю і прикріпіть його шурупами.
  3. За допомогою липкої стрічки з'єднайте палицю і кабель для додання приймача стійкості.
  4. Прикрийте банки великою пластиковою пляшкою з обрізаним дном і шийкою. У центрі тари проробіть дірку, через яку можна протягнути кабель.
  5. Коли пристрій буде зібрано, на капронову пляшку вилийте трохи окропу, який посприяє зміні форми пластику і забезпечить більшу герметичність отвори.
  6. Підключіть пристрій і зробіть налаштування. При бажанні, конструкцію можна вдосконалити, доповнивши декількома секціями.

Оскільки канали телебачення знаходяться в діапазоні ДМВ, у симетрування немає необхідності. Хвильовий опір полуволнового вібратора знаходиться між 72 і 76 Ом, що відмінно узгоджується з кабелем. Щоб налаштувати приймач, слід коригувати відстань між банками. При збільшенні діаметра проводу (банки), зросте смуга пропускання сигналу.

Відео: як встановити цифровий підсилювач ТВ сигналу на дачу

Підсилювачі серії LA і LV

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!