Яка сталь для ножів найкраща

У ножі першорядну роль грає клинок, який повинен володіти необхідними параметрами. Це може бути кухонні або мисливська модель, але головний показник якості цих виробів – сталь. Від неї залежать ріжучі, антикорозійні властивості і багато іншого. Якщо при виборі ножа ви будете уважні до матеріалу леза, то покупка виявиться вдалою.

Яка сталь краще для ножа

Характеристики стали визначають якість такого інструменту. Матеріал являє собою сплав заліза, вуглецю, в цей склад додають додаткові елементи, щоб забезпечити необхідні властивості для ножа. Кінцевий результат буде залежати ще і від термічної обробки, загартування (фінішні процеси). При виготовленні ножової сталі завдяки хімічним складом клинок знаходить необхідні характеристики:

  1. Твердість у зарубіжних країнах позначається «Hardness». Це значення вказує на здатність виробу протистояти навантаженням, деформації з-за зовнішніх сил.
  2. Зносостійкість. Краща сталь для ножа має здатність протистояти зносу при звичайному використанні (стирання).
  3. Міцність (англ. – Toughness). Вказує на здатність виробу протистояти сколів, тріщин при серйозних навантаженнях.
  4. Стійкість до корозії. Гарні вироби здатні чинити опір іржі та інших корозійних впливів з боку навколишнього середовища. Це властивість часто досягається за рахунок зменшення інших корисних характеристик.
  5. Здатність тримати заточку.

Міцність сталі

Всі клинки володіють певними характеристиками. Високий показник міцності вказує на здатність виробу під великими навантаженнями зберігати свою цілісність. Такий інструмент надійно захищений від тріщин, сколів. Цей же показник говорить про здібності клинка не ламатися під вигином. Як правило, сама міцна сталь для ножа не володіє потрібним значенням твердості.

Твердість сталі для ножів

Ця ще одна основна характеристика, що впливає на вибір інструменту для застосування в різних умовах. У деяких ситуаціях клинок повинен витримувати навантаження під вигином, і показник твердості відповідає за цю властивість. Досягається ця характеристика на шкоду міцності, тому сама тверда сталь для ножа може бути піддана сколів або навіть тріскається під дією серйозних навантажень.

Зносостійкість

Сама міцна сталь володіє хорошою опірністю до зносу під час експлуатації, стирання. Сюди ж можна віднести корозійну стійкість, яка не дає агресивним зовнішнім факторам руйнувати структуру матеріалу. Часто зносостійкістю жертвують на користь інших, більш важливих властивостей виробу. Важливо враховувати цей параметр у випадках, коли підбирається мисливський ніж, який часто буває у вологому середовищі.

З якої сталі роблять ножі

Всі стали ножові є сплавом вуглецю і заліза в однакових пропорціях. Якщо додати більше першого елемента, виходить жесть, якщо другого – чавун. При додаванні до складу додаткових хімічних елементів (домішки і легування) матеріал отримує особливі властивості. Як правило, для цього використовують такі елементи:

  • вуглець;
  • хром;
  • марганець;
  • молібден;
  • кремній;
  • нікель;
  • вольфрам;
  • ванадій.

Види сталі для ножів

Коли людина визначається з тим, яка сталь для ножів найкраща, в голову приходять назви, які були почуті багато разів у різних пригодницьких фільмах – булатная і дамаська. Цим двом видам приписують небувалі особливості, які є, як правило, елементом фольклору. Наприклад:

  1. Булатная. Дуже часто згадується в казкових розповідях про богатирів. Сплав має складний склад з вуглецю і кристалічних фракцій заліза. Володіє специфічним візерунком на поверхні, волокнистою структурою металу. Булатний ніж, виготовлений за всім вимогам, буде відмінним ріжучим інструментом, але не краще, ніж варіанти з інших видів металу.
  2. Дамаська. Ще один оточений міфами сплав з красивим візерунком на поверхні з-за пошарового використання мало і сильно науглероженного заліза. Композит за рахунок своєї структури володіє певною в'язкістю, гнучкість, здатність довго утримувати заточку. Головним плюсом виробів з цього металу став своєрідний малюнок, який міг з'являтися спонтанно при перемішуванні шарів.

Сучасні виробники часто використовують порошкову композитну, японську, вуглецеву, нержавіючу, російську або китайську сталь. Кожен з цих варіантів має своїми особливостями, які визначають сферу застосування виробу і його ціну. Який з видів матеріалу найкращий, сказати неможливо, тому що їх характеристики використовуються в різних ситуаціях для досягнення необхідного ефекту.

Яку сталь вибрати для ножа

Кожен майстер або користувач сам визначає, яка сталь для ножів найкраща. Це пов'язано з особливістю роботи над матеріалом, його властивостями, характеристиками або вартістю. Можна виділити кілька фірм виробників і марок сталі, які серед покупців визнані найбільш вдалими за сукупністю властивостей виробу. Вивчіть їх рейтинг нижче, щоб вибрати відповідний виріб.

Марка стали для ножів

Між майстрами, користувачами постійно йде суперечка, яка сталь для ножів вважається найкращою, але згідно споживчого попиту і відгуками, популярними і надійними вважаються такі марки:

  1. М390 – нержавіюча сталь з преміум сегменту. Володіє стійкістю до зносу, іржі з-за наявності в складі хрому. Кращий показник утримання заточування і варіант серед ножових металів. Користується високою популярністю завдяки однією з найдешевших моделей виробів з цією маркою – Benchmade Barrage.
  2. ZDP-189 – матеріал того ж сегменту. Володіє високою твердістю і прийнятною пластичністю. Часто застосовується для створення дорогих ножів від компанії Spuderco, вони використовують його при виготовленні своїх кращих «лімітних» моделей.
  3. СРМ S35VN – поліпшена версія відомої S30V від Кріса Ріва. Для її створення використовувалися більш дрібна структура порошку і додавання ніобію. Це допомогло поліпшити здатність приймати заточку, міцність.
  4. ATS-34 – японський метал, варіант марки 154СМ. Ці два різновиди схожі за властивостями. Високоякісний матеріал з гарним показником утримання заточування. До мінусів можна віднести меншу стійкість до іржі, ніж в інших варіантів з цього сегменту.
  5. VG-10 – цей метал схожий на описаний вище, але містить велику кількість хрому і ванадію, що робить його краще. Часто використовується для виробів дешевше 100$ у японської компанії Spydreco.
  6. 440С – матеріал середнього цінового сегмента, дуже популярний серед виробників. У складі багато хрому, вуглецю. Вироби з нього легко точаться, не схильні до зносу, питтингу (корозії).
  7. AUS-8 – японський сплав хорошого рівня, стійкий до іржі, але із-за більш низької кількості вуглецю не дуже добре тримає заточення.

Відео: ножові стали

Вибір ножа. Сталь клинка.

Відгуки

Дмитро, 38 років

Не думав, що так складно визначитися з тим, яка сталь для ножів є найкращою. Підбирав собі ножа для виїзду на природу (іноді їздимо на риболовлю чи полювання). Шукав варіант, який би не був піддається іржавінню. На мій погляд, кращим був варіант з M390, хоч і обійшлася в кругленьку суму. Купівлею повністю задоволений.

Кирило, 28 років

Ми з друзями часто виїжджаємо на пікніки, де доводиться багато різати, колупати, обробляти. Під цю справу шукав недорогий варіант ножа, який буде не шкода і не так-то просто зіпсувати. Зупинився на моделі із сталі AUS-8, прекрасне співвідношення ціна/якість. Довго не тупиться, сталева частина без жодної щербини (поки що).

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!