Яке краще вибрати ковдру

Гарне ковдру – обов'язкова умова для здорового, спокійного і комфортного сну. У кожного покупця завжди є уявлення про зручність постільних речей. Розмірковуючи, як вибрати ковдру, не завадить прислухатися й до порад фахівців. З їх допомогою легше розібратися в різноманітті асортименту і підібрати дійсно якісний виріб, що відповідає індивідуальним вимогам і побажанням.

Яке вибрати ковдру

Постільні приналежності – зовсім не ті речі, які можна вибирати по фото в інтернет-магазинах. Перед покупкою потрібно заздалегідь подумати про всіх основних якостях виробу: розмірі, технології пошиття, матеріалі, наповнювачі, зігріваючих властивості. З першою характеристикою все більш-менш ясно: розмір може бути односпальним, полуторний або двоспальним. При його виборі потрібно враховувати не тільки особисті переваги і можливість підбору відповідного постільної білизни.

Для покриття використовуються ткані матеріали – бязь, сатин, глянець. Що стосується технології пошиття, то за цим параметром всі вироби діляться на стьобані, каростепные і касетні. Стьобана ковдру виготовляється зі спеціальної простежкой, яка закріплює наповнювач. У каростепных виробах наповнювач утримується за допомогою прострочки. Касетні моделі мають окремі секції з наповнювачем всередині кожної. Вони вважаються найбільш зносостійкими і зручними у догляді, оскільки найкраще утримують наповнювач, не допускаючи його скочування в грудки.

Для новонароджених

Стандартний розмір вироби для новонароджених – 120х120 див. Фахівці рекомендують вибирати легкі моделі з практичним бавовняним покриттям, уникаючи синтетики. Краще, якщо річ буде повністю натуральної та екологічно чистої. Однак серед синтетичних моделей теж можна знайти підходить для ліжечка новонародженого ковдру, головне – перевіряти наявність сертифікатів якості.

При виборі важливо враховувати сезон. Влітку дитини можна вкривати легким байковою, флісовим, шовковим або тонким вовняним ковдрою, під якою він не буде потіти. Для зими буде потрібно більш теплий варіант – пухову, синтепонову або ватяну виріб. Ковдрочку, яке планується використовувати під час прогулянок, бажано вибирати серед моделей зі знімними чохлами.

На зиму

Найтепліше на зиму і інші холодні періоди року потрібно вибирати серед моделей з якісним наповнювачем, що володіє достатньою здатністю утримувати тепло. Ступінь тепловіддачі вироби вказується на етикетці до виробу у вигляді точок. Їх може бути від однієї до п'яти. Чим більше точок, тим тепліше модель. Враховуйте, що до оптимальних матеріалів відносяться:

  • натуральний і штучний пух;
  • верблюжа і овеча шерсть;
  • синтепон;
  • холлофайбер;
  • добре зігріває в холодну пору року товсті ватяні ковдри.

На літо

Яке ковдру краще підходить для спекотної пори року? Для теплих літніх ночей рекомендується вибирати шовкові вироби, напівшерстяні пледи, легкі покривала з бамбуком або іншими рослинними наповнювачами. Моделі з синтепоном, шерстю і пухом використовувати влітку дуже незручно – спати або відпочивати під ними дуже жарко. Виняток можуть становити тонкі вовняні вироби.

На всі сезони

Самим практичним варіантом всесезонного ковдри вважається двосторонній виріб. Одна сторона обшита звичайною тканиною, а інша – шерстю або хутром. Бувають і подвійні моделі. В холоду два полотна скріплюють між собою зав'язками, кнопками або гудзиками, а в теплу пору відстібають більш легке і використовують його окремо. Для будь-якого сезону підходять вироби з такими наповнювачами, як холлофайбер або силіконове волокно. Вони забезпечують комфортний сон як взимку, так і влітку.

Як вибрати ковдра з наповнювачем

Багато вважають, що здатність ковдри утримувати тепло залежить тільки від основного матеріалу виготовлення. Однак моделі різних виробників з однаковим наповнювачем можуть сильно відрізнятися за ступенем теплоти. На неї впливають тип тканини чохла, товщина виробу, якість застосовуваного матеріалу. Який наповнювач для ковдри краще і як правильно оцінити якість того чи іншого варіанту, що забезпечує зігріваючі властивості виробів?

З бамбука

Бамбукове виріб відрізняється м'якістю і легкістю, надовго зберігає форму, нездатне викликати алергію, просто стирається, швидко сохне. Для зими воно недостатньо тепле, а влітку, навесні або ранньою осінню спати під ним дуже комфортно. Однак перед тим як вибрати бамбукове ковдру в якості основного варіанту для теплої пори року, варто оцінити умови вологості клімату, в якому ви проживаєте. Бамбукове волокно дуже добре вбирає вологу, тому при високій вологості його буде складно просушувати.

З вовни

Вовняні ковдри – хороший варіант для самих вибагливих лежнів. Вони відмінно вбирають вологу, залишаючись при цьому сухим, зберігають тепло, мають цілющі властивості. Як вибрати вовняна ковдра? Серед них є як легкі моделі, так і більш товсті і теплі, тому при покупці потрібно орієнтуватися на основне призначення виробу. На зиму краще вибирати стьобана вовняна ковдра з овечої, верблюжої, козячою шерстю або шерстю лами. Для теплої пори року гарні в'язані вовняні пледи. До недоліків цього наповнювача відносять ризик псування міллю і алергенність.

Овечої

Такі вироби відомі своїми корисними властивостями, за рахунок яких їх рекомендують вибирати людей з хворими суглобами. Ковдра з вовни мериноса – елітної породи овець – має особливо цінними лікувальними ефектами. Цей вид вовняних виробів вважається гіпоалергенним. Добре підходить варіант для маленьких дітей і людей з чутливою шкірою. Ковдра з овечої вовни цінується за:

  • теплоту;
  • невелика вага;
  • хорошу здатність вбирати вологу.

Верблюжої

Верблюже ковдру тепліше, ніж овече, але і більш дороге. З зігріваючим властивостями матеріал лише трохи поступається лебяжьему пуху. Вовна верблюда всередині порожня, тому вона приблизно в 2 рази легше овечої. Єдиний мінус цього наповнювача пов'язаний з міллю, яка може зіпсувати річ. Ковдри з верблюжої вовни характеризуються:

  • високою зносостійкістю;
  • прекрасною здатністю вбирати і випаровувати вологу.

Ватне

Раніше ковдри з ватним наповнювачем були дуже популярні за рахунок відмінних зігріваючих властивостей. Однак зараз вони втрачають популярність, оскільки володіють відразу декількома вагомими недоліками. Їх складно прати, вони довго сохнуть. Вата має властивість поглинати неприємні запахи, скочуватися і збиватися в грудки, за рахунок чого річ швидко втрачає первісний вигляд. Їх плюси:

  • дуже теплі;
  • довговічні.

Ковдра з холлофайбер

Цей штучний наповнювач відрізняється легкістю, хорошими зігріваючими якостями, а також забезпечує відмінний повітрообмін. Серед ковдр з холлофайбером легко знайти і літні, і зимові моделі, Матеріал не викликає алергії. Недоліком цього наповнювача вважається гірша здатність пропускання вологи, ніж у натуральних матеріалів. Переваги таких варіантів:

  • вони забезпечують комфортний сон;
  • вироби невибагливі у догляді.

З лебяжего пуху

Ковдри з лебединим пухом заслужено вважаються найбільш теплими і разом з тим легкими. Вони забезпечують дуже хорошу циркуляцію повітря і володіють відмінними вбираючими властивостями, однак потребують регулярного чищення. При виборі натуральної вироби важливо упевнитися, що в якості наповнювача використаний дійсно лебединий, а не більш жорсткий гусячий пух або перо. Іншим недоліком цього наповнювача є висока алергенність. Тим, хто страждає від алергічних реакцій, варто звернути увагу на штучний лебединий пух.

З синтепону

Синтепонову ковдру тепле, легке, але недостатньо добре пропускає вологу. Прати його рекомендується нечасто, тому що так виріб може швидко втратити форму. Як вибрати гарну ковдру з синтепоном? При покупці потрібно переконатися, що наповнювач вироби пружний і в міру об'ємний. Дуже пухкий, пишний матеріал – це так званий клеєний синтепон. Як і інші види, він являє собою особливим чином оброблене поліефірне волокно, але при його виробництві використовують токсичний клей, що виділяє шкідливі речовини.

Кашемірове ковдру

Кашемірові вироби відрізняються високою ціною, але вони дуже теплі, легкі, міцні. На відміну від інших вовняних виробів, кашемірові ковдри підходять алергікам. При правильному догляді вони здатні зберігати свої цінні властивості та гарний зовнішній вигляд на довгі роки. Вважається, що кашемір – примхливий матеріал, що вимагає постійного звернення до послуг хімчистки. Проте якісні речі допускається прати в машинках. Щоб забезпечити кашеміровому виробу як можна більш довге життя, потрібно використовувати режим дбайливого прання.

Відео: як правильно вибирати ковдру

Пропоновані відеоматеріали дозволять вам отримати інформацію про тонкощі підбору постільних речей для здорового сну. Експерти розповідають, як правильно вибирати вироби в залежності від призначення, часу року і бажаних характеристик. Відео допоможе уникнути поширених помилок, які роблять покупці, купуючи спальні приналежності.

Ковдру. Як його правильно обрати

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!