Як доглядати за фіалками

Перед тим, як купити і виростити фіалку, необхідно знати декілька основних правил по догляду за нею. Примхлива махрова сенполія загниває, засихає або вражається грибком, якщо порушувати режими або певні моменти. Як часто поливати фіалки, яким чином за ними доглядати, щоб отримати здоровий красивий квітка?

Догляд за фіалкою в домашніх умовах

Купивши додому рослина, необхідно стежити за:

  1. Температурним режимом. Потрібно обов'язково доглядати, уникаючи протягів, стежити за стабільністю температури: від 18 до 24 °C.
  2. Освітленням. Примхлива рослина не виносить прямих променів сонця, але потребує яскравому світлі. Підсвічування лампою допоможе йому цвісти навіть у холодну пору року.
  3. Водою. Як правильно поливати фіалки, знає не кожен квітникар. Не можна, щоб вода потрапляла на листя, підживлювати кімнатний квітка бажано, поставивши горщик на піддон. Від надлишку рідини росток може не просто припинити цвісти, але і загинути.
  4. Підгодівлею. Кожен сорт буде краще рости, якщо квіткам при залицянні регулярно давати мінеральні добрива. Ідеальний варіант від хвороб – добриво раз в тиждень в теплий період: навесні або восени.
  5. Пересадкою. Краще, щоб кожен рік квітка пересідав в свіжу землю. Це необхідно тому, що земля за цей період виснажується.

Як поливати фіалки

Основне правило, якщо доглядати – квіти треба поливати так, щоб грунт, у якому вони знаходяться, не засыхал і не ставав затверділим грудкою: в середньому це потрібно робити 2-3 рази щотижня. Частота залежить від вологості приміщення, часу року і грунту. Слід стежити, щоб земля завжди була вологою, але не розводити в горщику болото. Воду для поливу не потрібно брати занадто холодну, вона повинна бути м'якою і відстояною. Пам'ятайте, що вкрай не рекомендується, щоб вода потрапляла на листя.

Основні принципи поливу:

  1. Визначитися зі способом поливу, вибираючи із звичайного, поддонного або фитильного. Останній вважається зручніше всіх (налаштувавши систему, фіалку можна не поливати 1-2 тижні).
  2. Враховувати, що частота поливу залежить від матеріалу горщика, вологості, сезону, якості повітря в приміщенні.
  3. Забирати воду з піддона через 15 хвилин.
  4. Використовувати відстояну, кип'ячену, відфільтровану або талу воду.
  5. Температура води повинна бути від 18 до 22 °C.

Як розміщувати фіалки на підвіконні

Цікавлячись, як доглядати за фіалками, завжди пам'ятайте, що вони люблять яскраве світло, але не прямі промені сонця. Рослини будуть цвісти на будь-яких підвіконнях, але більш комфортні умови ви створите, розташувавши горщики на вікнах, що виходять на північну, північно-західну або північно-східну сторону. Якщо ви вибрали південні чи західні вікна, то нижню частину скла необхідно закрити калькою або плотнымтюлем.

Чим підживити фіалки

Щоб не спровокувати загибель квітки, необхідно знати, як правильно доглядати, які добрива призначені для фіалок. До таких належать:

  1. Звичайні мінеральні речовини. До них відносяться суперфосфати, що забезпечують цвітіння і активне зростання. Вносити безбарвні або білясті гранули бажано під час пересадки.
  2. Комплексні мінерали. Один пакетик допомагає квітникарю надовго забезпечити кімнатний квітка важливими мінеральними сполуками.
  3. Органічні підгодівлі. Удобрити рослину можна невеликою кількістю перегною, або гумусу під час пересадки. Рекомендується підгодовувати виключно дорослі і здорові особини.

Догляд за фіалками взимку

Кімнатному квітці з оксамитовими листами необхідно забезпечити звичні умови під час холодів. Важливо простежити, щоб він не був обділений світлом, щоб не мерз, а повітря в приміщенні не пересихав. Якщо ви бажаєте побачити красиві великі квіти, то в жовтні припиніть підгодовувати рослину і, помітивши нові квітконоси, видаляйте їх. У такому разі сенполія, відпочивши, зацвіте з новими силами. Щоб ніжна квітка не загинув взимку, йому потрібно забезпечити потрібні рівні температури, світла, вологості.

Коли за вікном холод, для фіалки важливо, щоб ви зберегли тепло там, де вона стоїть. Оптимальна температура – 20-25 °C. Вночі значення може досягти 12 °C, але важливо простежити, щоб рослина не залишалося в холоді надовго. Ставити горщики з квітами краще на дошки, пінопласт і т. п. При сильних морозах краще переставити квіти з підвіконня, наприклад, на письмовий стіл. Якщо ж залишити фіалку на місці, то треба простежити, щоб під час провітрювання вона не потрапила під протяг – це призведе до опіків.

Розмноження і пересадка фіалок в домашніх умовах

Вирощування фіалок і правильний догляд – це півсправи. Крім цього, потрібно знати, як виростити фіалку з вже наявного квітки і про пересадку особин. Методів розмноження існує декілька:

  1. Укорінення листа в землі чи воді. Передбачає відрізання листа, вирощування його в воді і посадку в грунт, або відразу вирощування у грунті.
  2. Розведення квітконосами і пасинками. Тут треба посадити пасинок або квітконіс в заздалегідь підготовлений субстрат. Даний метод гарантує, що у діток-фіалок буде така ж унікальна забарвлення, як і у мами.
  3. Вирощування нового квітки насінням. Якщо виробляти розмноження будинку, потрібно поставити поруч маму-сенполію і квітка-тата, а після запилення чекати, поки з'явиться маткова коробка, потім – поки вона висохне. Потім зібрати насіння, які можна починати вирощувати. Покупні насіння необхідно сіяти в борозенки, а після того, як вони проростуть, посадити в горщики.

Перед тим, як пересадити фіалку, важливо знати основні моменти:

  1. Земля при пересадці повинна бути мокрою, але не прилипати до рук.
  2. Краще не використовувати старі горщики для нових квіток.
  3. Діаметр сенполії повинен бути більше, ніж горщик, в три рази. При кожній пересадці горщик рекомендується брати більше, ніж попередній.
  4. Садити краще в пластмасову тару, а не глянсову керамічну.
  5. Грунт при пересадці повинна бути пухкої, містити домішки піску і торфу.
  6. Добре, якщо брати для дренажу керамзит або мох-сфагнум.
  7. Важливо, щоб при пересадці нижні листки квітки ледве торкались землі.
  8. Коли фіалка буде на новому місці, їй необхідно зробити парник, накривши пакетом. Поливати можна тільки на наступну добу після пересадки.

Шкідники і хвороби фіалок

Щоб забезпечити довге життя рослині, кожен повинен знати, як доглядати за фіалками. Недотримання правил призведе до псування паростка шкідниками або різного роду захворюваннями. Узамбарская фіалка може бути вражена такими мікроскопічними комахами:

  • кліщами;
  • щитівки і ложнощитовки;
  • трипсами;
  • ногохвостками;
  • нематодами;
  • червецами;
  • попелиць;
  • мокрицами;
  • комарами і мошками;
  • білокрилка тепличної.

При поганому догляді квітка може захворіти такими інфекційними захворюваннями, як:

  • фузаріоз;
  • борошниста роса;
  • фітофтороз;
  • сіра гниль;
  • іржа;
  • судинний бактеріоз.

Відео: як правильно доглядати за фіалками

Як доглядати за фіалками

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!