Що таке бачата - історія виникнення, основні рухи і як навчитися танцювати будинку

Яскравий, динамічний та чуттєвий танець – бачата, виник ще на початку двадцятого століття, але пік своєї популярності переживає тільки зараз. Батьківщина ліричного, але запального танцю – Домініканська Республіка, а характерні риси він набув у країнах Карибського басейну. Цей музичний стиль отримав визнання у всьому світі, більшою мірою завдяки виконавцям - вихідців з Латинської Америки.

Історія танцю бачата

Відомо, що танець зародився в тридцятих роках двадцятого століття, а трохи пізніше бачата стала народним способом піти від проблем, розслабитися, стати щасливішими. У 60-ті роки Домінікана переживала складні часи - республіка знаходилася у стані холодної війни з Вашингтоном через процвітаючої корупції і явної фальсифікації виборів. Народові доводилося несолодко поки політики боролися за владу. Бачату танцювали для підняття настрою в барах, на вулицях, доріжці біля будинку. Танець прийшов з «низів» і вважався вульгарним - його виконання не заохочувалося на світських заходах.

Велику роль у популяризації і розвитку стилю зіграли співаки і композитори з Домінікани, які досягли світової популярності. Один з них - Хуан Луїс Герра випустив альбом Bachata rosa, що отримав визнання вищого суспільства Домінікани, що і відкрило чуттєвого музичному стилю шлях до світового визнання. Композиції з альбому ротували радіо, телебачення, грали на весіллях, вечірках. До закінчення століття бачата стала завойовувати серця шанувальників латиноамериканської музики по всьому світу. Її танцюють на сальсотек, клубах, дискотеках, присвячених домініканської темі.

Характерні особливості

Бачата – оригінальний, що запам'ятовується, але не складний танець. Його виконують у помірному, навіть меланхолічність у темпі, а ритмічний малюнок - 4/4. Закінчений такт – це три кроки, а на рахунок «чотири» - рух стегном і крок випрямленою ногою. Для танцю характерна близькість партнерів на межі еротики і пристрасті, а також розмірене, чуттєва музика. Танець сконцентрований в плавних рухах, покачиваниях стегнами і переміщенні пружними ногами. При цьому, руки партнерів виконують нескладні рухи, доповнюючи загальний малюнок композиції.

Чим відрізняється сальса від бачати

Бачата дуже нагадує сальсу - обидва танцю побудовані на тактовому розмірі 4/4, велике значення приділяється плавним рухам стегон. При цьому, сальса має безліч різновидів, у деяких стилях танцю перший крок виконується на сильну частку, в інших – на слабку. Є ліричні, а є запальні композиції. Танцюють Сальсу в самоті, в парі, втрьох або вчотирьох.

Бачата менш різноманітна, вона ніжна, в ній виражені чуттєвість і відвертість. Це еротичний танець, він символізує пристрасть, його танцюють парами. Сальса енергійніше, в ній складніше музика, присутні різноманітні фігури. Щоб навчитися її танцювати, буде потрібно час. Професіонали радять починати з бачати, і потім приступати до освоєння сальси. Практично всі танцюриста і любителі латиноамериканських танців вміють танцювати обидва танцю.

Музика

Бачата – це характерний музичний стиль, який розповідає про нерозділене кохання, труднощі, які відчувають закохані на шляху до свого щастя. Музика являє собою суміш двох напрямків — кубинського сона і іспанського танцю болеро. При цьому, в бачате немає ритміки, притаманною багатьом напрямкам афро-кубинських стилів, зате є незмінна мелодійність – затягує, сексуальна. Основний стрижень мелодії – це сумний меланхолійний мотив, з нотками ностальгії, туги за втраченою любові.

Ключовим інструментом виступає звичайна акустична гітара, її перебір поєднується з рекинто. Цей інструмент – найближча рідня гітари, але звуки, що витягаються з нього, мають металевий тембр і нагадують африканські мотиви. Ритм задають кубинські здвоєні барабани, які музикант утримує ногами. У комбінації з ударними інструментами виступають мараки або гуино, скрашивающие одноманітну мелодію і надають їй виразну чуттєву забарвлення.

У 90-х роках стиль музики став змінюватися, завдяки її популяризаторам. Мануель Техада аранжування своїх пісень прикрасив звучання синтезатора і акордеона, а Антоні Сантос змінив ритм музики, прискорив її за рахунок варіацій темпу. Бачата-Кабаре і техно припускають наявність рими до слова пісень, які мають подвійний сенс, балансуючи на межі еротики і вульгарності.

Стилі

Танець бачата не має великого розмаїття стилів, але можна виділити три основних. Серед них наступні напрямки:

  • Домініканська різновид чи класичний варіант. Цей стиль танцю бачата -традиційний для островів, він романтичний і душевний, але не отримав широкого розповсюдження у світі. Центр уваги – рух ніг танцюристів, складні фігури, які виконуються за участю стегон і талії.
  • Урбан або європейська бачата – популярна різновид танцю. Основний акцент робиться на роботу корпусу і руху стегон партнерки. Підходить новачкам – танець складається з простих кроків і мінімуму складних фігур.
  • Модерн. Стиль сучасний вкрапленнями хіп-хопу та іншими специфічними рухами популярних танців. Це клубний жанр бачати - він динамічний, запальний, який все ще розвивається.

Як танцювати бачату

Цей танець призначений для роботи в парі, але базові руху вивчають поодинці. Ключові елементи бачати:

  • Базовий крок. Праве коліно зігнути, вагу тіла перенести вліво. Зробити крок вправо, перенести вагу на ту ж сторону, приставити ліву ногу, повторити. Всі рухи виконувати на рахунок "один, два, три, чотири". Зробити два кроки в іншу сторону.
  • Вперед-назад. Ліва нога нерухома, правою потрібно зробити крок вперед, приставити ногу, потім зробити крок назад і знову приставити. Кроки супроводжувати рухами стегон, переносячи вагу тіла з правої ноги на ліву, і навпаки.
  • Поворот. Стати прямо, дивлячись перед собою. На рахунок «раз» правою ногою слід зробити крок в сторону, одночасно повертаючи корпус праворуч. На рахунок «два» повернутися на 90° на правій нозі, приставивши ліву на відстані ширини плечей. Ліве стегно підняти, а ногу поставити на носок. Продовжити описувати коло тілом, повернувшись на лівій нозі. Повернутися у вихідне положення, закінчити акцентом, піднявши праве стегно і зігнувши коліно. Повторити в іншу сторону.
  • Рух вперед з «вісімкою» стегнами. Зробити крок вперед, перенести вагу тіла на праве стегно, приставити ліву ногу, зігнувши обидва коліна. Одночасно з кроком навантажити ліве стегно, потім знову праве. Постаратися описати стегнами «вісімку», що лежить в горизонтальній площині.
  • Перехресні кроки. Зробити правою ногою крок убік, перенести вагу тіла на праве стегно. Підтягнути ліву ногу, поставивши її перед правою так, щоб вийшов хрест. На рахунок «три» зробити ще крок правою ногою в сторону, і на рахунок «чотири» - підтягнути ліву, зігнувши ноги в колінах. Кожен крок передбачає перенесення ваги на стегно, попутно його розслабляючи. На рахунок «чотири» необхідно підняти ліве стегно вгору за рахунок скорочення бічних м'язів талії.

Під час танцю можна зігнути руки в ліктях, а кисті тримати перед собою. Рухаючи стегнами, руками робити кругові рухи, намагаючись не акцентувати на них увагу. Завдання новачка - навчитися правильно ходити і рухати стегнами в такт, піймавши ліричний ритм бачати. З часом можна пробувати підключати руки, але при роботі парою вони знаходяться під лопатками партнера.

Як навчитися танцювати

Самостійно освоїти принципи танцю цілком можливо – відточувати майстерність можна, танцюючи перед дзеркалом. Навчитися танцювати бачату будинку можливо на початковому етапі. При переході на наступний рівень, коли потрібен партнер, краще піти на курси або оплатити індивідуальні заняття з тренером. У Москві є кілька шкіл танців, де навчать танцювати, а перше заняття буде безкоштовним. Це GallaDance, школи танців «Бачата», «Спайсі Сальса» і «Тримай ритм». Приступаючи до навчання, слід брати до уваги такі особливості танцю:

  • Бачата передбачає близький контакт між танцюючими – фізичний і емоційний. Іноді необхідність близькості стає перешкодою до вивчення танцю.
  • Танець вимагає від танцюючого почуття ритму, потрібно слухати музику і прагнути потрапляти в такт. Це допоможе домогтися синхронності з рухами партнера.
  • Паралельно з навчанням на танцполі слід розвивати гнучкість – це якість необхідно для якісного освоєння танцю.
  • Домашні заняття проводять під музику перед дзеркалом, щоб бачити помилкове виконання рухів.
  • Щоб танцюючий відчував себе впевнено в одязі та взутті – бажано надіти спортивний костюм і зручні туфлі або босоніжки на підборах.

Відео

Бачата для початківців: основні кроки та повороти

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!